Dilema pri izbiri študija !!!!

Zanima me...
zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Dilema pri izbiri študija !!!!

Odgovor Napisal/-a zirko »

Lep pozdrav!

Bliža se čas, ko se maturantje moramo odločiti, kje bomo gulili klopi nadalnja štiri leta. Težko je dobiti objektivne informacije, saj je logično da bo vsaka struja propagirala samo sebe.

Sem tipično naravoslovno usmerjen "šolar", od kar pomnim :D Zato ni nobene dileme o tem, da bi šolanje nadaljeval na enem izmed naravoslovnih faksov. Problem je le na katerem.

V mislih imam FMF-fizika, FS-strojništvo, FRI-računalništvo in matematika, FE-elektrotehnika, FKKT-biokemija.

Kaj od tega priporočate in zakaj? Prosim upoštevajte argumente kot so možnost zaposlitve, neenoličnost dela in navsezadnje zaslužek.

Jurij
Prispevkov: 585
Pridružen: 27.2.2006 11:09

Odgovor Napisal/-a Jurij »

d še js prstavm kej zravn:
mene sploh zanima kakšne so kj zaposlitve za matematike pa fizike po FMFju.

zirko
Prispevkov: 28
Pridružen: 4.4.2006 19:08

Odgovor Napisal/-a zirko »

To je seveda tud vprašanje. Ravno zato tudi razmišljam o možnosti, da bi se vpisal na fiziko in kasneje končal na strojništvo, baje je to mogoče.

Toda bolj me zanima, katero od teh smeri bi zbrali vi. Kje je perspektiva, raziskovalno delo+aplikativna uporaba tega in navsezadnje seveda soliden zaslužek.

Uporabniški avatar
Mephisto
Prispevkov: 268
Pridružen: 31.1.2006 14:15
Kraj: Skopo

Odgovor Napisal/-a Mephisto »

Študirat pejte primarno zato, ker vas določena stvar res zanima.
Problemov s službo v naravoslovnih vedah mislim da večinoma ni, vendar vsekakor se ne sme nikjer pričakovat da vam bo vse na pladnju servirano.
Tako da moj nasvet je, pojdite študirat tisto, kar vas najbolj veseli.

jkocja4
Prispevkov: 1
Pridružen: 11.2.2007 23:38

Odgovor Napisal/-a jkocja4 »

Jaz grem štidirat matematiko na FMF. Če je še komu všeč matematika naj gre. Drugač pa: odprl se je forum matematikov na FMF: forum

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

no, ker je tema ravno odprta bi jaz rad vprašal malce več o študiju fizike.
na uradni strani oddelka za fiziko pravi takole
Različne smeri študija so: naravoslovna smer, tehnična smer, matematično-fizikalna smer, astronomija, geofizika, meteorologija, pedagoška smer, fizika trdne snovi, fizika osnovnih delcev, elektrooptika, jedrska tehnika in biofizika.
torej obstajajo vse te smeri na FMF-u?

mene zelo veseli kvatna fizika, črvje luknje, e=mc^2 in vse povezano s tem (sej vem, da vse to ni ista smer/veja fizike).
a torej obstaja na FMF-u taka smer študija, ki bi zajemala vse to??

za odločitev imam še čas, več kot dve leti :)

hvala

svensek
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 36
Pridružen: 13.10.2003 9:53

Odgovor Napisal/-a svensek »

Dodiplomske smeri so matematičnofizikalna, naravoslovna, tehnična, astronomsko-geofizikalna, meteorološka, pedagoška. Ostalo so podiplomske. (www strani bodo kmalu prenovljene, kjer bo vse malo bolj jasno). Na dodiplomcu obstaja tudi izbirna smer, kjer se odlocas med vsemi izbirnimi predmeti katerekoli smeri. Leta 2008 pa bo najbrz ze stekel prenovljeni bolonjski program.

Na splošno bi svetoval glede študija fizike na FMF.
Če ste bolj aplikativne, praktične, poslovne sorte, vsekakor svetujem študij do diplome. Potem lahko, če se pokaže, presedlate skoraj kamorkoli, fajn možnost je ekonomija, finance, recimo (a la Mrkaic). Na podiplomca na fiziki pa, če vas res vleče v znanost in raziskovanje.

Bistveni sta dve stvari: brez trdnosti in delovnih navad ne boste popolnoma izkoristili študija. Pa še: veze v podjetjih, firmah, institutih, borzi, itd je treba iskat samoiniciativno in dovolj zgodaj, še pred absolventom. Če samo na predavanja in vaje hodiš, gre to mimo.

Še glede smeri:
če imate veselje z računalniškim modeliranjem (simulacije), je prava zadeva matematičnofizikalna smer. V zadnjem času je popularna tudi astronomsko-geofizikalna. Znanstvena klasika je naravoslovna, ki pa skoraj nima računalniških predmetov. Tehnična je fajn za aplikativce, za računalniške aplikativce pa seveda matematičnofizikalna.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Dilema pri izbiri študija !!!!

Odgovor Napisal/-a shrink »

zirko napisal/-a:
V mislih imam FMF-fizika, FS-strojništvo, FRI-računalništvo in matematika, FE-elektrotehnika, FKKT-biokemija.

Kaj od tega priporočate in zakaj? Prosim upoštevajte argumente kot so možnost zaposlitve, neenoličnost dela in navsezadnje zaslužek.
Vsi poklici (delovna mesta povezana z njimi), ki jih dajejo ti naravoslovno-tehnični študiji, so v Sloveniji zaenkrat deficitarni, zato z zaposlitvijo vsaj v naslednjem desetletju ne bo težav.

(Ne)enoličnost dela je po moje bolj stvar percepcije posameznika, glede zaslužka pa samo: dobri kadri so tudi primerno plačani.

sherman
Prispevkov: 5
Pridružen: 31.1.2005 21:22

Odgovor Napisal/-a sherman »

Kaj bi bilo najbolj smotrno izbrati za nekoga, ki ga privlačijo fizika, matematika in računalništvo.

Nekako niham med matematiko bolonjski in fiziko izbirnim ali matematično-fizikalno smerjo in se nikako ne morem odločit. Vsak nasvet je dobrodošel. :wink:

PS: Ima kdo kaj več informacij o izbirnem študiju fizike. Na spletni strani FMF ne najdem kaj veliko informacij.

svensek
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 36
Pridružen: 13.10.2003 9:53

Odgovor Napisal/-a svensek »

poglej tale dokument
http://www.fiz.uni-lj.si/slovensko/doc/predmetnik.pdf

svetujem fiziko, matematicnofizikalno smer. to je bila tudi moja smer. modelska analiza je zakon za nekoga, ki ga zanima modeliranje in racunalnisko simuliranje cesarkoli.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Pritrjujem svensku. Mafijska smer na fiziki je odlicna, ce te zanima modeliranje na racunalnik in ce se hoces izogniti strogo prakticnim vejam fizike (beri: praktikum).

Na FRIju ne bos izvedel o programiranju nic vec kot na fiziki, le bolj teoreticno bo, cesar pa v praksi ponavadi ne rabis. Ce si neodlocen je pa sploh fizika najboljsa moznost ker ima veliko smeri, med katerimi na zacetku ni tezko prestopit (samo kak izpit moras se narest), lahko pa izberes izbirno smer kjer si sam sestavis predmetnik (no, ni cisto poljuben).

sherman
Prispevkov: 5
Pridružen: 31.1.2005 21:22

Odgovor Napisal/-a sherman »

Hvala obema.

Se bom verjetno zdaj res odločil za matematičnofizikalno smer.

black angel
Prispevkov: 16
Pridružen: 14.8.2007 22:13
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a black angel »

no jaz sem komaj zaključila osnovno šolo pa že razmišljam o tem kam bom šla po gimnaziji :D pač otežujem si življenje s trenutno še nepotrebnimi stvarmi...si pa želim iti na astronomijo pa me vsak ki to sliši le zasuje z besedami kot so: "ne dobiš dovolj denarja...", "v življenju si z astronomijo ne moreš prav nič pomagati..." , "v sloveniji niso prave možnosti..." in še bi lahko naštevala. pa me zanimajo tudi kakšne pozitivne stvari... :D saj ne da jih sama ne najdem ampak me še od drugih zanima :lol:

no pa če mi lahko kdo pove kaj o vpisu (kam) in tudi o poteku šolanja :wink:

hvala vsakemu k si bo vzel čas :D

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Predvsem se ne obremenjuj s tem ali je moznost zaposlitve ali je ni, vazno je kaj ti hoces studirat, delo se ze najde. V sloveniji je tudi precej dobrih astronomskih drustev tko da situacija ni grozna.
Res pa je da se bo skozi gimnazijo tvoja zelja o studiju se spreminjala, predvsem zato ker izves nove stvari , ki te tudi pritegnejo in bolj natancno spoznas kaj te caka v doloceni smeri.

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

Ja, dela za fizike je v Sloveniji dovolj.

Sicer pa, ZdravaPamet, jaz sem bil že v prvem letniku, pred letom pa pol, prepričan, kaj bom študiral. Danes sem še samo bolj odločen. Moram pa reči, da s(m)o ljudje, ki vedo, kaj želijo študirati tako trdno, redki.

Odgovori