Katastrofa v NEK Krško

Zanima me...
Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a shrink »

Celeron napisal/-a:Jaz pa mislim da preden izklopijo malo povečajo moč v hidro elektrarnah in sončnih elektrarnah. In potem nuklearko enostavno izklopijo. A je možno da bi, če bi jo kar naenkrat izklopili po vsej Sloveniji zmanjkalo elektrike?
Sončne elektrarne? Pa kje ti živiš? :shock:

Sicer pa je glede izklopa NEK že ZdravaPamet dovolj pojasnil.

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a Japi »

NEK proizvede 700MW elektrike in je to približno toliko kot vse ostale SLO termo in hidro skupaj. Hidro tudi ne moreš kar vklapljat, ker so pač močno povezane z vodo, ki je na razpolago. Edini dve varianti, ki začasno lahko pokrijeta tovrstne izpade sta vklop vseh ostalih termo (Šoštanj, Brestanica, Trbovlje...) in kupovanje EE v tujini. Mislim, da je pri Krškem vsaka panika odveč in naredi več škode kot koristi.

Kot sem rekel, Krško proizvede cca polovico SLO EE po najnižji možni ceni. Tisti, ki ste proti Krškem in nasploh NE, podkrepite svojo izbiro s tem, da za polovico zmanjšate svojo porabo EE in plačujte 50% dražjo elektriko. Pri tem pa dihajte še tistih nekaj 10 ton CO2, ki jih že samo Šoštanj pridela na uro. Je še kakšen anti proti uklearkam?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a shrink »

Glede pretiranega odziva na "incident" v NEK pa je dovolj zgovoren tale prispevek na rtvslo.si:

"Sistem obveščanja postaja sistem za paniko".
rtvslo.si napisal/-a: Jedrski strokovnjak dr. Matjaž Ravnik je za MMC povedal, da se v evropskem merilu podobni dogodki, kot je bil v NEK-u, pojavijo enkrat na mesec ali dva.

Ravno včeraj je do precej bolj resnega dogodka prišlo na Finskem, je povedal Ravnik. Ena izmed tamkajšnjih elektrarn se je prisilno ustavila in sprožili so se vsi varnostni sistemi. Seveda tudi tam ni bilo nobenih posledic za reaktor ali okolico, a vendar je bil dogodek ocenjen z eno stopnjo višje, je razložil Ravnik, vodja Reaktorskega infrastrukturnega centra v Podogorici in predsednik Republiškega sveta za sevalno in jedrsko varnost.
Seveda o tem "incidentu" na Finskem nihče ni poročal. Dogodek v naši deželi, ki meji na jedrske skeptike, kot sta Italija in Avstrija, pa je bil spoznan malodane kot za nov Černobil. Še dobro, da Italija meji na Francijo, ki ima skoraj 60 nukleark in Avstrija na Nemčijo, ki jih ima preko 10. In seveda vsi prav dobro vedo, da reaktorji v teh centralah niso nič bolj varni kot v NEK. :?

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a Celeron »

Aha.....ja sej zdej bolj razumem kako to gre vse skupaj....prej si nisem tolk predstavljal. Tukej jes zmerej kej novga zvem. Sicer pa......ali ni zaradi podobne napake prišlo do eksplozije v Črnobilu? tako sem nekje prebral. Potem so pa menda naredili betonski zid okoli.......zdržal naj bi 30 let!!!!!! Zakaj so za toliko časa pokrili to nevem ( vrjetno zaradi nevarnosti ponovne eksplozije)....vem pa da ta elektrarna zdaj ne obratuje več.

Mafijec
Prispevkov: 472
Pridružen: 12.12.2005 21:36

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a Mafijec »

V Černobilu v bistvu sploh ni prišlo do nesreče, temveč do namerne napake. Elektrarno so pa ustavili nekaj let nazaj :).

ZdravaPamet
Prispevkov: 2842
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Celeron, predlagam, da si najprej prebereš tole http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerno ... sre%C4%8Da. Je v slovenščini!
Zadnjič spremenil ZdravaPamet, dne 6.6.2008 21:38, skupaj popravljeno 1 krat.

Celeron
Prispevkov: 168
Pridružen: 12.12.2007 13:52

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a Celeron »

Aha.....zelo poučen članek.......čeprav se mi zdi sporno to da bila temperatura 2000 stopinj. To je odločno preveč. Sem se pa informiral kaj je bil eden izmed vzrokov za nesrečo....evo tole sem našel:

"ob 1.23 minut, 35 sekund: Operaterji zgubijo nadzor nad potekom eksperimenta. Vodja izmene Akimov skuša ročno ustaviti delovanje reaktorja, zato v reaktor znova vstavijo kontrolne palice, ki so jih prej odstranili. Toda sovjetski grafitni reaktor tipa RBMK-1000 ima usodno konstrukcijo napako: na konici palic so grafitne prevleke, ki med umestitvijo v reaktor - namesto da bi ga ustavile - pospešijo verižno reakcijo in za krajši čas celo povišajo delovanje reaktorja. Hkratna vstavitev palic pa reaktivnost poviša do skrajne mere, tako da se v tisočinki sekunde moč reaktorja poviša za njegovo stokratno izhodiščno vrednost."

Če mene prašate so Rusi reaktor zaj.... že v osnovi. Lejte kašna napaka. Pa tudi to je narobe da je narejen iz grafita. Jaz bi na njihovem mestu uporabil kakšen bolj konkreten material.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 858
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Re: Katastrofa v NEK Krško

Odgovor Napisal/-a celica »

Celeron ni ga čez bukov material, maš prav ja.

Odgovori