Preteklost v zvezdah!

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
clio14
Prispevkov: 2
Pridružen: 19.7.2003 11:23
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Preteklost v zvezdah!

Odgovor Napisal/-a clio14 »

Živjo!

Slišal sem, da če gledamo v zvezde v resnici gledamo v preteklost.
Zanima me koliko let nazaj v preteklost resnično gledamo?

pipo

Odgovor Napisal/-a pipo »

Odvisno od oddaljenosti zvezde. Če je oddaljenost 5 svetlobnih let, potem gledamo sliko z zvezde izpred petih let. So pa zvezdel oddaljene tudi več miljonov svetlobnih let.

Uporabniški avatar
Amzer
Prispevkov: 5
Pridružen: 5.3.2004 20:00

Odgovor Napisal/-a Amzer »

aha, torej če gledamo kako zvezdo zaj, lahk da jo u resnici ni več dam, pa še neki zanimivega, z zvezdami vidimo tudi da vesolji niti ni tako zelo staro, saj če bi blo zelo veilko bi vidli zvečer samo svetlobo na nebu (zvezda ob zvezdi) zato pa še nekatere zvezde s svetlobo potujejo proti nam

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Starost vesolja

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Precej čudne povezave starosti in kraja zvezd odnosno galaksij dobimo, če prevzamemo teorijo prapoka za veljavno. Po tej teoriji smo bili torej vsi na istem kraju (precej majhnem-haha) ob istem času, sedaj pa opazujemo objekte na različnih krajih v različnih časih, obzorje vesolja pa mislimo, da se širi. Če smo posledica prapoka, smo obzorje vesolja imeli priliko videti ob času nič, in ker se vesolje širi z manjšo hitrostjo kot svetloba, bi ga morali videti tudi sedaj in ves čas naše zgodovine. Če to ni tako, je s celo zadevo nekaj zelo narobe.
Pa hvala za kakšen odgovor ali razmislek.
Smolejleo

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Starost vesolja

Odgovor Napisal/-a Roman »

smolejleo napisal/-a:Po tej teoriji smo bili torej vsi na istem kraju (precej majhnem-haha) ob istem času
Mene ne štej zraven.
Če smo posledica prapoka, smo obzorje vesolja imeli priliko videti ob času nič
Misliš nas? Misliš z očmi?
bi ga morali videti tudi sedaj
Saj ga. Obzorje je pač tam, do koamor seže pogled.
Če to ni tako, je s celo zadevo nekaj zelo narobe.
Kakor si zastavil, drugače tudi ne mroe biti. :)

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Zelo duhovito

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Seveda Roman pravi, da ga ni bilo v vesolju ob casu nic !?? Velika zmota in še enaka vseh tistih, ki mislijo, da iz dveh celic zraste kar en cel clovek ali pa iz ene majhne zelo goste tocke celo vesolje. In vidiš Roman, tisti tvoji dve celici sta morali precej žreti in urejati atomcke iz okolja, nanje se je prenesla informacija tvojih dveh prvih celic in ti si se pocasi zacel zavedati samega sebe, šele 19xx. Predniki tvojih atomov pa so bili prisotni ob zacetku vsega tega pred 13 miljardami let, seveda smo bili po teoriji prapoka potem vsi zraven, se pa tega ne spominjamo ali zavedamo. Pa ne samo vsi ljudje, še cela Zemlja, pa Mlecna cesta, pa še na miljarde takih galaksij in to v prostoru ene nogometne žoge, seveda z dovolj visokim pritiskom. Hvala, ampak priznam, da tega ne morem verjeti, pa ceprav vsi danes priznani fiziki in astronomi tako mislijo. Vseeno vas prosim, da še enkrat preracunate tiste enacbice, pa mogoce najdemo kakšne druge razlage za tako imenovane temeljne dokaze o prapoku.
Roman.Hvala za veliko odgovorev in razmislekov, razumi pa, da smo tudi drugace misleci in prosim, ne trgaj citatov iz besedila tako, da jim preobracaš pomen. Še enkrat hvala.
Smolejleo

Odgovori