Teorija Evolucije

Človek kot stroj, o flori in favni...
Post Reply
User avatar
MaiShu
Posts: 9
Joined: 27.7.2008 22:08

Teorija Evolucije

Post by MaiShu » 27.7.2008 22:30

Pozdravljeni. Ne vem ali ste že slišali za ta pojav, toda pred približno 530 milijoni let, se je na našem planetu začela doba imenovana Kambrij in njena posebnost je v tem, da so se takrat pojavile vse zapletene oblike življenja. Po podatkih, ki so jih odkrili iz fosilnih ostankov itd. naj pred tem časom ne bi obstajali zapleteni mnogoceličarji, ki pa so v tej Kambrijski eksploziji, no eksplodirali. Velik problem predstavlja dejstvo, da mnoge živali nimajo začrtanih sledi razvoja in da niso povezane z drugimi vrstami, ki so obstajale prej. Ko sem bral o tem na Wikipediji me je zelo presenetil odstavek kjer piše, da je sam Darwin, ja tisti slavni dedek z veliko belo brado in knjigo o razvoju vrst pod roko, rekel, da je ta pojav, Kambrijska eksplozija, velika luknja v njegovi teoriji o evoluciji vrst in tudi eden izmed redkih trdnih argumetnov proti njej. To me je zelo presenetilo in zanimajo me vaše misli o tem, toda ali ni tako da mora teorija delovati v vseh situacijah in se ovrže če temu ni tako, ali pa se tako kot Newtonova gravitacija še vedno uporablja le v omejenih primerih, ne more pa ostati absolutna. Čeprav se iščejo novi dokazi ki bi potrjevali evolucijo takšno kot smo se jo učili v šoli, mislim da bi znanstveniki morda morali začeli na nekaterih področjih premisliti o nekaterih uveljavljenih teorijah in začeli iskati dopolnilo k teoriji evolucije. Morda je le vprašanje časa da se bo pojavil nov Einstein, le da tokrat v biologiji.

Lister
Posts: 175
Joined: 2.6.2008 11:14

Re: Teorija Evolucije

Post by Lister » 28.7.2008 0:20

Maishu ali je napaka v teoriji ali v pomanjkanju podatkov iz te dobe? Ali še bolje, premalo podatkov ki jih poznaš ti??? Velikokrat se namreč izkaže da ni problem v teoriji ampak v nevednosti tistega ki jo napada. To je na tem forumu kar pogost pojav.
MaiShu wrote:Ko sem bral o tem na Wikipediji me je zelo presenetil odstavek kjer piše, da je sam Darwin, ja tisti slavni dedek z veliko belo brado in knjigo o razvoju vrst pod roko, rekel, da je ta pojav, Kambrijska eksplozija, velika luknja v njegovi teoriji o evoluciji vrst in tudi eden izmed redkih trdnih argumetnov proti njej.
Izjave znanih oseb pa ne dokazujejo ničesar. V času nastanka teorij noben znanstvenik ne pozna vseh poti po katerih pelje njegova teorija, niti nima vseh podatkov ki se naberejo s poizkusi po predstavitvi teorije... Tako da je njegova izjava le ocena.

User avatar
shrink
Posts: 14571
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Teorija Evolucije

Post by shrink » 28.7.2008 8:41

MaiShu wrote:Pozdravljeni. Ne vem ali ste že slišali za ta pojav, toda pred približno 530 milijoni let, se je na našem planetu začela doba imenovana Kambrij in njena posebnost je v tem, da so se takrat pojavile vse zapletene oblike življenja. Po podatkih, ki so jih odkrili iz fosilnih ostankov itd. naj pred tem časom ne bi obstajali zapleteni mnogoceličarji, ki pa so v tej Kambrijski eksploziji, no eksplodirali.
Glede tega si niso enotni: nekateri menijo, da so kompleksni organizmi obstajali že pred tem. Obstoj dokaj kompleksnih organizmov pa dokazujejo celo nekateri fosili.
Velik problem predstavlja dejstvo, da mnoge živali nimajo začrtanih sledi razvoja in da niso povezane z drugimi vrstami, ki so obstajale prej.
Dejstvo je kvečjemu to, da niso našli fosilov, ki bi bili jasni vmesni členi, kar pa še ne pomeni, da ti členi/povezave ne obstajajo.
Ko sem bral o tem na Wikipediji me je zelo presenetil odstavek kjer piše, da je sam Darwin, ja tisti slavni dedek z veliko belo brado in knjigo o razvoju vrst pod roko, rekel, da je ta pojav, Kambrijska eksplozija, velika luknja v njegovi teoriji o evoluciji vrst in tudi eden izmed redkih trdnih argumetnov proti njej.
Od Darwinovih časov je preteklo mnogo vode; če bi bradati dedek poznal odkritja moderne genetike, bi se rešil še tega pomisleka.
To me je zelo presenetilo in zanimajo me vaše misli o tem, toda ali ni tako da mora teorija delovati v vseh situacijah in se ovrže če temu ni tako, ali pa se tako kot Newtonova gravitacija še vedno uporablja le v omejenih primerih, ne more pa ostati absolutna. Čeprav se iščejo novi dokazi ki bi potrjevali evolucijo takšno kot smo se jo učili v šoli, mislim da bi znanstveniki morda morali začeli na nekaterih področjih premisliti o nekaterih uveljavljenih teorijah in začeli iskati dopolnilo k teoriji evolucije. Morda je le vprašanje časa da se bo pojavil nov Einstein, le da tokrat v biologiji.
Članek Cambrian explosion na Wikipediji sem v celoti prebral. Nobena od navedenih hipotez, ki razložijo to eksplozijo, ni v nasprotju z Darwinovo evolucijo, še več: nekatere od njih so čisto neposredno povezano z njo. Zato ni prav nobene potrebe, da bi v zvezi s tem "začeli iskati dopolnilo k teoriji evolucije", kakor sam predlagaš.

Za znanstvene teorije pa seveda ne drži, da so absolutne in da morajo veljati v vseh pogojih. Teorije se po potrebi dopolnjuje oz. nadomesti z novimi - ki veljajo bolj splošno. Tudi Darwinova teorija evolucije ni nobena izjema in v določenih primerih so jo že nadgradili z dodatnimi mehanizmi (glej: Adaptivna mutacija - novost v orožarni evolucije), vendar kljub temu Darwinove razlage v osnovi držijo in uspešno razložijo tudi take "dodatke".

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: Teorija Evolucije

Post by Aniviller » 28.7.2008 9:11

Dodal bi le, da je za boljse razumevanje mehanizma mutacij in evolucije dobro prebrati poljudno knjigo
Matt Ridley, Genom

User avatar
MAVER|CK
Posts: 880
Joined: 27.5.2005 16:34
Contact:

Re: Teorija Evolucije

Post by MAVER|CK » 28.7.2008 11:38

A je šansa, da smo bli takrat bolj brez ozonskega plašča, ker nam ga je recimo odpihnil Sončni vihar in je prihajalo do več sevanja na Zemljo to pa je povzročilo večje mutacije živalstva in rastlinstva?

Ali pa v tisti dobi ni bilo primerne podlage (jantar, močvare...), da bi se fosili ohranili in imamo sedaj samo določeno evolucijsko okno na vpogled z samo določenimi fosili?

Demosten
Posts: 11
Joined: 1.8.2008 15:47

Re: Teorija Evolucije

Post by Demosten » 1.8.2008 15:51

To bi si lahko razlagali tudi kot da je teorija evolucije zmotna. Če bi dopustili obstoj stvarnika bi težave izginile. Seveda pa ateisti niste pripravljeni niti pomisliti na to možnost.

Lister
Posts: 175
Joined: 2.6.2008 11:14

Re: Teorija Evolucije

Post by Lister » 1.8.2008 15:52

No zdej smo pa tam kjer ni muh, so pa verski fanatiki. :D

ZdravaPamet
Posts: 2841
Joined: 16.8.2004 19:41

Re: Teorija Evolucije

Post by ZdravaPamet » 1.8.2008 16:23

Demosten wrote:To bi si lahko razlagali tudi kot da je teorija evolucije zmotna.
Niti ne, kvečjemu ne čisto v detajlih dodelana oziroma ji manjka kakšen košček sestavljanke ( :wink: ).
Če bi dopustili obstoj stvarnika bi težave izginile.
Stvarnik obstaja! Ime mu je G. Roddenberry. Ups, težave še niso izginile.
Seveda pa ateisti niste pripravljeni niti pomisliti na to možnost.
Pač.

User avatar
shrink
Posts: 14571
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Teorija Evolucije

Post by shrink » 1.8.2008 16:55

Demosten wrote:To bi si lahko razlagali tudi kot da je teorija evolucije zmotna.
Le kako? Nekatere hipoteze na osnovi Darwinove evolucije prav dobro pojasnijo kambrijsko eksplozijo.
Če bi dopustili obstoj stvarnika bi težave izginile.
"Če bi dopustili obstoj stvarnika", bi vse geološke dobe skupaj trajale ne več kot par tisočletij in potemtakem kambrija (530 milijonov let pred Kristusom) sploh ne bi bilo. :lol:
Seveda pa ateisti niste pripravljeni niti pomisliti na to možnost.
Namesto odgovora:

[quote="House M.D. #103 "Occam's Razor"]Foreman: "Occam's Razor. The simplest explanation is always the best."
House: "And you think one is simpler than two."
Cameron: "Pretty sure it is, yeah."
House: "Baby shows up. Chase tells you that two people exchanged fluids to create this being. I tell you that one stork dropped the little tyke off in a diaper. You going to go with the two or the one?
Foreman: "I think your argument is specious."
House: "I think your tie is ugly. Why is one simpler than two? It's lower, lonelier... is it simpler?"[/quote]

User avatar
amrit
Posts: 198
Joined: 13.12.2008 15:39
Location: Ptuj
Contact:

Re: Teorija Evolucije

Post by amrit » 10.4.2009 14:47

prostor je aktivni faktor v razvoju evolucije, njegova gonilna sila

http://www.iigss.net/Scientific-Inquiry ... aletti.pdf

User avatar
GJ
Posts: 2635
Joined: 27.1.2003 22:08

Re: Teorija Evolucije

Post by GJ » 10.4.2009 15:52

amrit wrote:prostor je aktivni faktor v razvoju evolucije, njegova gonilna sila

http://www.iigss.net/Scientific-Inquiry ... aletti.pdf
Bljak..
Evolucija je biološki proces, ki temelji na variaciji, dedovanju in naravni selekciji.
Če je prostor zgolj aktivni faktor potem prosto po Amritu: stvarni prostor ne obstaja, je zgolj aktivni faktor!

Seveda pa to ne drži!
Stvarni prostor brez energije ne obstaja in je zgolj abstrakten prostor!
Energija v kakršnikoli obliki vedno nastopa skupaj s stvarnim prostorom!

Lep dan še naprej..

Post Reply