Jaz sem večno jaz

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

Vsak človek bi se moral vprašati po višjem smislu življenja. Spanje, hranjenje, parjenje in branjenje so štiri lastnosti skupne živalim in ljudem. Če človek dela izključno samo te štiri stvari, ni boljši od živali (je žival) in zapravlja dragoceno priložnost, ki mu jo nudi človeška življenjska oblika – priložnost, da izkoristi znanost o samospoznavanju. Razlika med živalmi in človekom je, da se samo človek lahko vpraša po višjem smislu življenja - kaj je ta telo, kje je, zakaj trpi, kdo je, kaj je ta svet okoli njega, in kaj je Absolutna Resnica.

Vsak bi moral spoznati , da ni ta materialno telo, ampak, da je večna duša (individualna oseba). Grobo materialno telo je zgrajeno iz zemlje, vode, ognja, zraka in etra, bolj fino subtilno telo pa je zgrajeno iz uma, inteligence in lažnega ega.

Tudi pri sedemdesetih letih se lahko še vedno spomnim časa, ko sem jih imel dvajset. »V tistih dneh sem bil pri polni moči; lahko sem tekel, lahko sem se marsikaj naučil in počel veliko stvari, ki jih zdaj ne morem.« Starec ve, da je zdaj ista oseba, kot je bil takrat. Jaz sem večno ista oseba. Zdaj sem ista oseba kakor prej, ista oseba pa bom ostal tudi v prihodnje. Spreminja se samo moje telo. Telo se razvija in stara. Telo bo zbolelo in nazadnje umrlo.
Materialno telo gre skozi šest stopenj: telo se rodi, raste, nekaj časa obstaja, proizvede nekaj stranskih produktov, ostari in umre. Tej naravni spremembi se ne moremo izogniti.

Še en primer, ki pojasnjuje pravo identiteto živega bitja; to je razlika med menoj in stvarmi v moji lasti. Svoji srajci rečem moja srajca – pripada meni, lastniku srajce. Prav tako je to moja roka, moja noga, moj noht, moji lasje, moje oči, moj nos, moji zobje, moj jezik, moje ledvice ali moja glava, pa tudi moje telo. Če ti odpade zob ali pa če greš na popolno preobrazbo, boš ti še vedno ti. Telo je zgolj prekrivalo. Lastnina se očitno razlikuje od lastnika.

Telo se v nekaj letih popolnoma zamenja, kar lahko dojamemo z zdravim razumom, je pa tudi znanstveno dejstvo. Nekateri zdravniki trdijo, da se vse celice v telesu zamenjajo vsakih sedem let. Tako je sedemdesetletnik v življenju desetkrat zamenjal telo. Toda čeprav se je njegovo telo desetkrat zamenjalo, je sam človek, ki je lastnik telesa, ostal isti. To zlahka razumemo, saj je duša, dejanska identiteta jaza v telesu, večna.

Materialno telo ni trajno, zaradi delovanja celic in zaradi reakcij v njih se telo spreminja ter tako raste in se stara. Duša (individualna oseba) pa je večna in kljub spremembam telesa in uma ostaja enaka.

Živo bitje je transcendentalno glede na telo. Je živa duša, nerojena in neumrljiva. Vpliv časa povzroči uničenje grobega in subtilnega materialnega telesa, v njima prebivajoča duhovna duša pa nikoli ne umre.

Duša nima niti začetka niti konca. To je definicija večnega. Tako duša ostane v materialnem svetu v različnih življenjskih vrstah, dokler se ne osvobodi iz tega sveta s postopkom očiščenja. Dokler živi v tem svetu, je zapletena v niz vzrokov in posledic, da pa bi jih lahko uživala in trpela, mora ostati v materialnem svetu (obstaja tudi duhovni svet) in se rojevati v enem telesu za drugim.


Zaradi stika z materialnim svetom v obliki zemlje, vode, ognja, zraka, etra, uma, inteligence in lažnega ega nas begajo različne oblike iluzije. Ta iluzija nas prekriva, in zato se identificiramo z materialnim telesom in materialnim svetom. Ta identiteta, ki jo vsi imamo, se imenuje lažni ego ali lažna identiteta. Človek misli, da je telo, zato se identificira bodisi kot Slovenec, Slovenka, Američan, Rus, Kitajec; musliman ali kristjan in tako naprej. Ker se živo bitje lažno enači z s svojim telesom in ker misli, da je vse v povezavi z njegovim telesom njegovo – zemlja, bogastvo, orožje, ugled, družina, religija, družba, narod, rasa…, stalno prihaja do vojn ter ekonomskih, političnih in družbenih razprtij.

Vedski aforizem razglaša: athato brahma-jijnasa – zdaj, ko si v človeški obliki, poskusi spoznati, kaj je duh, in končno, kaj je vrhovno. Kakor hitro začnemo z izvajanjem postopka samospoznavanja, kot je predstavljen v Vedah, začnemo razumevati naš resnični položaj v odnosu do vrhovnega in do sveta, ki nas obkroža. Takšno razumevanje je prava vednost; vse druge dejavnosti so na živalski ravni in nas bodo potegnile vse globlje in globlje v brezno iluzije in kroga rojstva in smrti. Ta krog nas vodi v višje ali nižje življenjske vrste, ko prehajamo skozi rojstvo, smrt, starost in bolezen, omotani v različnih oblikah glede na naše želje. Čeprav izrabljamo ta materialni svet po svojih željah, smo jetnik rojstva in smrti in vseh težav, ki nas zadevajo vmes.

Ljudje ne razumejo, da v resnici zelo trdo delajo za nič. Kdor zasluži na milijone eurov, ne more pojesti veliko več od tistega, ki zasluži 10 eurov. Ne more spolno občevati z milijoni žensk. To ni v njegovi moči. Kakor je enaka njuna moč jedenja, je enaka tudi njuna spolna moč. To pomeni, da je naša moč uživanja omejena. Zato bi se morali zamisliti: '' Moje uživanje je enako uživanju človeka, ki zasluži 10 eur na dan. Zakaj torej tako garam in poskušam zaslužiti milijone eurov. Zakaj tratim svojo energijo? ''

Svoj čas in energijo je potrebno nujno porabiti za razumevanje Boga. To je smisel življenja.

Obstoj Stvarnika je stvar zdrave pameti. Z našimi nepopolnimi čuti ne moremo videti Boga. Iz mrtve materije ne more nastati živo bitje. Mrtvo je mrtvo. Danes življenje nastane iz življenja in prav tako je bilo tudi v preteklosti. Življenje ni nastalo s naključnim spajanjem mrtvih kemikalij (pa od kje so kemikalije prišle?). Živ moški in živa ženska, ki se združita, sta vzrok za rojstvo otroka. Mrtev moški in mrtva ženska ne moreta ustvariti živega potomstva. Življenje izvira iz življenja. Darwinova teorija o evoluciji je napačna. Vseh 8.400.000 različnih življenjskih vrst je bilo ustvarjena istočasno. Znanstveniki s svojimi nepopolnimi čutnimi sposobnostmi ne morejo razumeti prave stvarnosti. Znanstvenikom so na voljo vse mrtve kemikalije vendar vseeno ne morejo ustvariti življenja, niti zrnja riža ali pa kapljico mleka. V resnici gre res za evolucijo, samo, da gre za evolucijo zavesti.

Vsi iščemo samo ljubezen in lepoto, preberte si sveti spis Bhagavad-Gito in Šrimad-Bhagavatam, začnite prakticirati bhakti-yogo in vaše življenje bo popolno.:D
Zadnjič spremenil Hanuman, dne 3.11.2008 20:45, skupaj popravljeno 3 krat.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hanuman napisal/-a:Kaj pravite na to?
Lepo si se potrudil, vendar so taki spisi vedno mešanica pravilnih in napačnih trditev, zaradi nekaterih pravilnih pa se nekritičnemu bralcu zdi, da so take tudi tiste, ki so v resnici napačne. To sicer vabi v dialog, ampak tovrstnih dialogov (ki so se večinoma izkazali za prave konfrontacije oziroma bitke) sem se že malo naveličal. Nič ni namreč videti novega in če si vztrajen, to prej ali slej spoznaš.

Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

Roman,

A bi mi lahko naštel nekaj teh napačnih trditev iz Bhagavad-gite in Šrimad-Bhagavatama.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a shrink »

Čeprav je forum "Moč čistega uma" zelo odprt in so tudi možne razprave o religiji (v okviru filozofskih vprašanj), je po mojem mnenju ta tema neprimerna tudi za ta forum, na kar kaže tudi poziv na koncu uvodnega posta:
Hanuman napisal/-a:...zato vas prosim, da si vsi preberete sveti spis Bhagavad-Gito in Šrimad-Bhagavatam, začnite prakticirati bhakti-yogo in vaše življenje bo popolno.:D
Ker menim, da očitna nagovarjanja k prebiranju verskih besedil in posledično vsiljevanje določene religije na poljudno-znanstveni forum ne sodijo, apeliram na moderatorja, da v zvezi s tem primerno ukrepa.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hanuman napisal/-a:A bi mi lahko naštel nekaj teh napačnih trditev iz Bhagavad-gite in Šrimad-Bhagavatama.
Ne, nisem bral. V mislih sem imel tvoj spis.

Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

O shrink tudi tukaj si :?
shrink napisal/-a:Ker menim, da očitna nagovarjanja k prebiranju verskih besedil in posledično vsiljevanje določene religije na poljudno-znanstveni forum ne sodijo, apeliram na moderatorja, da v zvezi s tem primerno ukrepa.
Tukaj ne gre za nobeno vsiljevanje ampak za nasvet in prošnjo, besedilo je znanstveno in ne temelji na sentimentu, vsak ima svobodno voljo in se sam odloča kaj bo bral in kaj ne. Če ti ne moreš sprejet že same besede Bog, ti jaz pri tem ne morem pomagat. Najprej si pa moraš prebrati Gito in Šrimad-Bhagavatam in videl boš, da gre za znanstvene knjige.

Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

Roman,
Roman napisal/-a:Ne, nisem bral. V mislih sem imel tvoj spis.
Nisi bral, a. Čeprav resnice še nisi odkril, se vseeno postavljaš in govoriš, kot da resnico poznaš. To je varanje!

In katere so te napačne trditve v mojem ''spisu'' in prosim za temeljito obrazložitev z dokazi.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hanuman napisal/-a:O shrink tudi tukaj si :?
Seveda, kaj si pa mislil. :lol:
Hanuman napisal/-a:
shrink napisal/-a:Ker menim, da očitna nagovarjanja k prebiranju verskih besedil in posledično vsiljevanje določene religije na poljudno-znanstveni forum ne sodijo, apeliram na moderatorja, da v zvezi s tem primerno ukrepa.
Tukaj ne gre za nobeno vsiljevanje ampak za nasvet in prošnjo, besedilo je znanstveno in ne temelji na sentimentu, vsak ima svobodno voljo in se sam odloča kaj bo bral in kaj ne.
In kaj je v tvojem besedilu znanstvenega? :lol:

Nasvete ali prošnje pa raje deli kje drugje. Na tem forumu ne bodo padli na plodna tla.
Hanuman napisal/-a:Če ti ne moreš sprejet že same besede Bog, ti jaz pri tem ne morem pomagat.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne, res ne moreš. Za ateista je beseda "Bog" zgolj beseda in nič več. :lol:
Hanuman napisal/-a:Najprej si pa moraš prebrati Gito in Šrimad-Bhagavatam in videl boš, da gre za znanstvene knjige.
Da v svetih/religioznih spisih ni nič znanstvenega, je povsem neizpodbitno dejstvo, tako kot npr. to, da Zemlja kroži okoli Sonca. Razen če morda ne ciljaš na "znanstvene" ideje iz takih besedil, da je Zemlja ravna in da Sonce kroži okoli nje. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hanuman napisal/-a:Roman,
Roman napisal/-a:Ne, nisem bral. V mislih sem imel tvoj spis.
In katere so te napačne trditve v mojem ''spisu'' in prosim za temeljito obrazložitev z dokazi.
No, eno napačno trditev sem že navedel v drugi (podvojeni) temi: "Vseh 8.400.000 različnih življenjskih vrst je bilo ustvarjena istočasno."

Kot sem že dejal, tako trditev lahko ovrže vsak paleontolog.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hanuman napisal/-a:Čeprav resnice še nisi odkril, se vseeno postavljaš in govoriš, kot da resnico poznaš.
Besedo resnica zlorabljaš. Ne govorim, kakor da resnico poznam, ne polagaj mi besed v usta. Drznem si samo kritično gledati na tvoje razmišljanje, ki je sicer za tvojo ideološko pripadnost razumljivo, a če res iščeš resnico, sporno.
In katere so te napačne trditve v mojem ''spisu'' in prosim za temeljito obrazložitev z dokazi.
Naj shrinkovi obrazložitvi dodam še tole:
- Obstoj Stvarnika je stvar zdrave pameti. (Zadeva niti teoretično niti praktično ne more držati. Tudi v primeru, da si hotel ozmerjati z bedaki vse ateiste.)
- Bog pa je v 4 dimenziji. (Moram to posebej obrazložiti?)
- Iz mrtve materije ne more nastati živo bitje. (Pravega dokaza zoper to sicer nimam, a vsi znanstveni izsledki temu odločno oporekajo.)
- Ljudje ne razumejo, da v resnici zelo trdo delajo za nič. (Zelo veliko ljudi poznam, z menoj vred, ki se tega dobro zavedamo. Prav bi bilo, da bi do tega spoznanja prišel tudi ti.)
- Svoj čas in energijo je potrebno nujno porabiti za razumevanje Boga. (Nobene nuje ni po razumevanju Boga, celo v primeru, če bi ta res bil.)
Vem, da ne bi čisto nič zaleglo, a v tvojem duhu bi te lepo prosil, da greš brat na primer Richarda Dawkinsa, seveda brez predsodkov, ki ti zastirajo um in onemogočajo vsaj približno razumevanje prebranega.

Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

Zakaj ste vsi tako jezni na tem forumu :shock: :?:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hanuman napisal/-a:Zakaj ste vsi tako jezni na tem forumu :shock: :?:
To je zgolj tvoja percepcija. In tako percepcijo imajo tisti (na tem forumu se je že pojavilo nekaj takšnih osebkov), ki tukaj posiljujejo ostale bodisi s svojimi teorijami bodisi s svojim verskim credom.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hanuman napisal/-a:Zakaj ste vsi tako jezni na tem forumu :shock: :?:
No, vedno me moti, če mi kdo očita kaj, česar nisem dejal. Ampak ne toliko, da bi bil jezen. Res pa večinoma ljudje kritiko slabo prenašamo, pač premo sorazmerno s stopnjo fanatičnosti.

Lister
Prispevkov: 175
Pridružen: 2.6.2008 11:14

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a Lister »

Ne bom ti odgovarjal na tvoje teorije, mislim da je že vsem jasno kaj bi ti povedal kaj si mislim o tem. :D

Vseno pa te ne bom pustil v primiru v tvoji blaženosti. Kot zgleda, veš, ali pa vsaj misliš da veš o čem govoriš. Tako da te... hm izivam??? da pojasniš nekatere besede/pojme/koncepte ki jih bom navedel. Pa ne mislim pojasnitev v eni sami besedi, predstavi pojem v nekaj povedih. Tako kot ga ti razumeš v okviru svojega razmišljanja!

Seznam pa sledi:človeška življenjska oblika, boljši, znanost o samospoznavanju, višji smisel življenja, vrhovno, Absolutna Resnica, večne duše, materialno telo. Tole pojasni skupaj: zemlja voda, ogenj, zrak in eter. Nadaljujem: moja last, transcendentalno, neumrljivost, subtilno materialno telo, duhovna duša, iluzija, inteligenca, štiri dimenzije(če slučajno veš kakšno znastveno podlago ima 3D oz 4D prostor), Vrhovna resnica, živalski(kot pridevnik), zdrava pamet(tole me sploh zanima), Darwinova teorija evolucije(tole pa sploh razlož da vidim če sploh veš o čem govoriš).

Pa velik pirhov!

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Jaz sem večno jaz

Odgovor Napisal/-a GJ »

Hanuman napisal/-a:Duša nima niti začetka niti konca. To je definicija večnega. Tako duša ostane v materialnem svetu v različnih življenjskih vrstah, dokler se ne osvobodi iz tega sveta s postopkom očiščenja. Dokler živi v tem svetu, je zapletena v niz vzrokov in posledic, da pa bi jih lahko uživala in trpela, mora ostati v materialnem svetu (obstaja tudi duhovni svet) in se rojevati v enem telesu za drugim.
Precej blizu si očiščenju, oziroma stanju, ko se bo tvoj ego dokončno skregal z lastnim telesom.
...
Vse kar obstaja pripada času!
Ostalo žal ne obstaja ampak je abstraktno, torej pripada umu!
Če bi se motil in bi duše vseeno obstajale, bi bile zgrajene iz delcev!
Saj se razlikujejo med seboj, kajneda?
Vendar duša ni zgrajena iz delcev! Kar pa pomeni, da duša realno ne obstaja! Obstaja zavest in duša (duše) v njej.
Duša je stanje zavesti in ne reinkarnacije, če bi bila stanje reinkarnacije bi bila posledično sestavljena iz delcev, oziroma bi bila del večnega zapisa! Ker ni sestavljena iz delcev se torej ne more spreminjati, ker ni kaj kar bi se lahko spreminjalo!

Ali pa morda verjameš v osnovne delce duše??? :D
Ampak, če te do sedaj ni srečala pamet vedi, da te ne bo nikoli!

Lahko noč tvoji ubogi duši v tvojem ubogem truplu do skoraj konca večnosti..

Odgovori