težava z velikim pokom

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
nisemprijavljen

težava z velikim pokom

Odgovor Napisal/-a nisemprijavljen »

Bom kratek.

problem, ki ga vidim pri velikem poku je to, da je v zelo zgodnjem začetku bila zbrana vsa masa vesolja znotraj nekega majhnega radija. Veliko veliko manjšega, kotpa je Scwarzschildov radij za maso vesolja.
Torej bi takrat samo vesolje moralo tvoriti veliko črno luknjo in vse bi se moralo nahajati znotraj te črne luknje. Ker pač nič ne more uiti nazaj preko horizonta, bi se po tej logiki še danes morali nahajati znotraj črne luknje zmečkani v singularnosti. Kaj je sploh na začetku premagalo gravitacijo, ki je bila posledica velike gostote energije ?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Če prav razumem teorijo o prapoku, ni bilo na samem začetku nobene mase, torej tudi nobene gravitacije. Za črno luknjo pa je značilna ravno zelo gosta masa.

nisem prijavljen

Odgovor Napisal/-a nisem prijavljen »

Tudi če ne govorimo o masi, bila je zelo velika gostota energije ki pač po splošni relativnosti krivi prostor čas in ta bi pač moral biti neskončno ukrivljen.

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Splošna teorija relativnosti govori o tem, kako masa ukrivlja prostor-čas. Poleg tega je bilo na začetku prapoka tudi prostora-časa še zelo malo.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

In je zato moral biti zelo močno ukrivljen. Morda pa je singularnost našega velikega poka singularnost neke črne luknje v drugem vesolju. Ko je ta črna luknja nastala, se je ta ogromna energija sprostila v drugem prostor-času, našem.

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Od kje vam ideja,da je veliki pok kakorkoli povezan z crno luknjo.Crna luknja je kapljica v morju glede na vesolje,zakaj bi potem bila kakorkoli povezana z velikim pokom?Pa tudi verjetno je napacno razmisljati,da se je vesolje zacelo z velikim pokom,ker majhna tocka po logiki ne more imeti energije,ki bi ustvarila vesolje,ker bi ta energija morala ze prej nekje biti akumulirana in to energijo bi moralo nekaj spraviti v gibanje.Kje ali v cem bi bila potem ta energija akumulirana in kaj jo je sprostilo?

nisem prijavljen

Odgovor Napisal/-a nisem prijavljen »

No ja... po štirih odgovorih je edino dejstvo, ki mi je sedaj malo bolj znano to, da niti ne dojamete kaj je črna luknja in kaj je veliki pok.

Japi

Odgovor Napisal/-a Japi »

Bianko, obrni čas v drugo smer, pa se bo vesolje krčilo in ne širilo, potem pa mi povej, ali se bodo planeti "zbili" v kaj drugega kot črni luknji podobno tvorbo? Še malo nadaljuj, pa boš kmalu prišel do velikega poka. In na začetku je povsem logično, da ni bila vsa energija v obliki masnih delcev, saj še danes ni. In tudi po mojem mnenju ne moremo govoriti o kakšni singularnosti ampak le o meji, kjer je bilo vesolje še dovolj majhno, da se je prostor-čas zakrivil sam vase (Planckova meja) in tako vprašanje KDAJ se je začelo zamenjamo ZAKAJ se je začelo, to je pa vsaj po moje bolj zanimivo vprašanje :D

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re:

Odgovor Napisal/-a GJ »

Roman napisal/-a: Za črno luknjo pa je značilna ravno zelo gosta masa.

...zelo gosta masa? :oops: Kje si pa to pobral? Vse, kar danes z zagotovostjo vemo o črnih luknjah je to, da so izvor zelo visoke gravitacijske sile. Ta sila pa izvira iz, seveda gledano iz povsem našega stališča, relativno majhnega prostora.
Roman, obstaja tudi teorija, da klasični masni delec sploh ne more vstopiti v črno luknjo. Temveč zgolj njegova energija. :!:

...

Hej, nisemprijavljen , vsakdo dojema svet po svojih zmožnostih in glej ga zlomka vsak ima zase prav.

Tudi razočaranje je posledica dojemanja... Problemi v naši psihi pa nastanejo zgolj takrat, ko nekdo misli, da ljudje nekaj mislijo, oziroma to pričakuje od njih.


Lep, vikend želim....

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

V črnih luknjah je prostor zvezan sam vase. Enako je verjetno bilo pri velikem poku. Tako tudi največja energija ne more uiti, kot tudi nič ne more uiti iz našega vesolja (ali pač?). Čim večja je masa, bolj je prostor ukrivljen. Torej je moral je biti ob velikem poku (kjer je bila ogromna masa) zelo močno ukrivlje in zato tudi tako majhen. Bil je kot velikanska črna luknja.

V ta namen je Hawking vpelja imaginarni čas. Drugače ne vem, kako bi lahko sploh kaj pobeglilo iz tega "klobčiča". Morda se je vse skupaj močno sesedlo in se združilo v en sam delec, ki je za trenutek (10^minus ogromno sekund) zaradi kvantnosti sil eno smer zanemaril in tja ni poslal vala, ki prenaša gravitacijo (gravitona). Ker je bila nabrana tako velika energija na majhnem mestu, je hitro ušla skozi tisto luknjo (kot pri GRB) in s tem sprostila tudi druge strani, da so se zaradi zmanjšane gravitacije razširile. Tako je nastal veliki pok.

To sem se sproti zmislu, mogoče sploh ni možno :lol: .

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Očitno vas večina svoje ideje kar tako stresa iz rokava.
Upal sem, da je mogoče kje kdaj kdo zasledil kje kaj napisanega.
:?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re:

Odgovor Napisal/-a Roman »

GJ napisal/-a:...zelo gosta masa? :oops: Kje si pa to pobral?
Hm, poglej v Kvarkadabrin slovarček, pod č. Je pa še nekaj drugih člankov na to temo.
Vse, kar danes z zagotovostjo vemo o črnih luknjah je to, da so izvor zelo visoke gravitacijske sile.
Pa tudi to, da je gravitacija lastnost mase.
Roman, obstaja tudi teorija, da klasični masni delec sploh ne more vstopiti v črno luknjo.
In?
vsak ima zase prav.
Ta izjava je povsem enakovredna izjavi, da nima nihče prav.
Japi napisal/-a:ZAKAJ se je začelo, to je pa vsaj po moje bolj zanimivo vprašanje
Ne vem, če je bolj zanimivo (te prvo vprašanje pušča hladnega?), vsekakor pa ima manj (beri: nič) odgovorov.
Gost napisal/-a:Upal sem, da je mogoče kje kdaj kdo zasledil kje kaj napisanega.
Beri Kvarkadabrine članke, so dobri. V forumu je resnosti manj.

Japi

Odgovor Napisal/-a Japi »

Roman, odgovor na kdaj pri velikem poku se mi zdi enako kot vprašanje kdaj bom padel v črno luknjo, ko bom že enkrat prečkal event horizont. Same cifre ponavadi povedo manj kot pa teorija, ki nam poda razumevanje problema... :)

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

No, meni bi se zdelo veliko bolj zanimivo izvedeti, kdaj se je vse skupaj začelo, ko sem že sestavni del tega, čeprav neznaten in nepomemben. Kdaj in kako. Zanimiv bi bil seveda tudi odgovor na ZAKAJ, a se mi čedalje bolj dozdeva, da je vprašanje brezpredmetno. Še bolj kot to, kdaj bo nek Japi padel v črno luknjo. Ampak tak je pač moj pogled na te stvari.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re:... kaj je to zelo gosta masa?

Odgovor Napisal/-a GJ »

Roman napisal/-a:
GJ napisal/-a:...zelo gosta masa? :oops: Kje si pa to pobral?
Hm, poglej v Kvarkadabrin slovarček, pod č. Je pa še nekaj drugih člankov na to temo.
Oh ja... Naj te citiram še enkrat: Za črno luknjo pa je značilna ravno zelo gosta masa.

Roman sprašujem te, kaj je to zelo gosta masa?:shock:
Pogledal sem pod črko č pa tudi pod črko z sem pogledal, nič ne piše.:roll:

Skupna masa črne luknje je zelo velika. Verjetno si hotel to reči? Ali pa se morda motim?

...

Lep, lep dan želim...

Odgovori