Smisel življenja

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Smisel življenja

Odgovor Napisal/-a shrink »

sivo eno napisal/-a:Matematika: vsakdo, ki ji oporeka je debil, nima smisla...
No, sam priznavaš, da pišeš "svoje/drugačne poglede". V zvezi z matematiko (v ostale tvoje filozofske poglede se ne bom spuščal) so tvoji pogledi popolnoma zgrešeni:

1. Motiš se o vlogi matematike. Da ni res, "da matematiko kot matematiko poznamo le zato, ker je uporabna v praksi", je menda jasno že iz samega razvoja (še posebej moderne) matematike.

2. Motiš se glede "resničnosti" matematičnih teorij. Že sami temelji vsake matematične teorije (sistem aksiomov ni nič drugega kot niz predpostavk, zato je nesmiselno govoriti o njihovi pravilnosti) kažejo na to, da ne podaja(jo) absolutnih resnic, zato je tvoje prepričanje, da bodo "v prihodnosti naprednejši ljudje lahko pometli s temi teorijami" malodane smešno. Če bi to storili, bi morali prej pomesti s samo logiko in če že govorimo o univerzalnosti, to lastnost izkazuje kvečjemu logika.

Če se med prebiranjem kritik na račun lastnih naivnih pogledov počutiš kot "debil", pa je zgolj tvoj problem.
sivo eno napisal/-a:Me prav zanima, kdo je zdaj univerzalen?
Naj prikličem eno od tvojih modrovanj:
sivo eno napisal/-a:Morate se zavedati, da ste v prvi vrsti posamezniki, ki so prisiljeni služiti sistemu, šele v drugem planu ste uporabniki na forumu Kvarkadabra, kjer je zbrana modrost nekaj tisoč let človeškega obstoja.
Ja, res, kdo tukaj daje univerzalne sodbe? :lol:

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Smisel življenja

Odgovor Napisal/-a mriz »

Sivo eno, izpostavljanje in utemeljevanje realnih problemov določenih pogledov oz. razlag je vedno dobrodošlo, ampak za kaj takega pač moraš nekatere stvari poznati in razumeti. Ne moreš torej pričakovati, da bo kak resen človek padel s stola ob tvojih dosedanjih izjavah - če pa odpor in kritiko šteješ kot prenašanje nestrinjanja na kmečko raven, je več kot očitno, da v tvojem interesu ni iskanje relevantnega znanja (kar tudi za druge pomeni, da ne morejo upati na zanimivo debato). Še enkrat, če bi rad splošno kimanje, si se uštel...

Odgovori