Smisel življenja

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
User avatar
shrink
Posts: 14571
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: Smisel življenja

Post by shrink » 14.1.2009 10:51

sivo eno wrote:Matematika: vsakdo, ki ji oporeka je debil, nima smisla...
No, sam priznavaš, da pišeš "svoje/drugačne poglede". V zvezi z matematiko (v ostale tvoje filozofske poglede se ne bom spuščal) so tvoji pogledi popolnoma zgrešeni:

1. Motiš se o vlogi matematike. Da ni res, "da matematiko kot matematiko poznamo le zato, ker je uporabna v praksi", je menda jasno že iz samega razvoja (še posebej moderne) matematike.

2. Motiš se glede "resničnosti" matematičnih teorij. Že sami temelji vsake matematične teorije (sistem aksiomov ni nič drugega kot niz predpostavk, zato je nesmiselno govoriti o njihovi pravilnosti) kažejo na to, da ne podaja(jo) absolutnih resnic, zato je tvoje prepričanje, da bodo "v prihodnosti naprednejši ljudje lahko pometli s temi teorijami" malodane smešno. Če bi to storili, bi morali prej pomesti s samo logiko in če že govorimo o univerzalnosti, to lastnost izkazuje kvečjemu logika.

Če se med prebiranjem kritik na račun lastnih naivnih pogledov počutiš kot "debil", pa je zgolj tvoj problem.
sivo eno wrote:Me prav zanima, kdo je zdaj univerzalen?
Naj prikličem eno od tvojih modrovanj:
sivo eno wrote:Morate se zavedati, da ste v prvi vrsti posamezniki, ki so prisiljeni služiti sistemu, šele v drugem planu ste uporabniki na forumu Kvarkadabra, kjer je zbrana modrost nekaj tisoč let človeškega obstoja.
Ja, res, kdo tukaj daje univerzalne sodbe? :lol:

User avatar
mriz
Posts: 2036
Joined: 13.5.2004 23:52
Location: maribor

Re: Smisel življenja

Post by mriz » 14.1.2009 16:57

Sivo eno, izpostavljanje in utemeljevanje realnih problemov določenih pogledov oz. razlag je vedno dobrodošlo, ampak za kaj takega pač moraš nekatere stvari poznati in razumeti. Ne moreš torej pričakovati, da bo kak resen človek padel s stola ob tvojih dosedanjih izjavah - če pa odpor in kritiko šteješ kot prenašanje nestrinjanja na kmečko raven, je več kot očitno, da v tvojem interesu ni iskanje relevantnega znanja (kar tudi za druge pomeni, da ne morejo upati na zanimivo debato). Še enkrat, če bi rad splošno kimanje, si se uštel...

Post Reply