Šarlatani

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Odgovori
Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Roman »

Link sem res spregledal. Ampak na Službi Vlade RS za razvoj nisem našel nič takega. In tule http://www.bion.si/energija/index.htm ni videti, da bi bila Bionova šarlatanska analiza kaj prida upoštevana (omenjena je samo na koncu vsega drugega). Bi pa bilo zanimivo izvedeti, koliko so iztržili za svoje šarlatanstvo in kdo jim je nasedel.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

Upam, da njihovih predlogov (vsaj šarlatanskega dela) niso upoštevali, je pa zaskrbljujoče to, da je vse skupaj vodil BION (str. 4):

http://www.aure.gov.si/eknjiznica/biltenJan08.pdf

Očitno je ta inštitut pri prejšnjih oblastnikih dobro znal lobirati.

Sicer pa bi tudi mene zanimalo, koliko so pokasirali (verjetno podatkov ne bi bilo težko pridobiti, saj gre za javni denar).

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

Preberite si tale Mladinin članek izpred enega leta:

Ptujski kvantni preskoki.

Ko človek to prebere, si lahko edino misli: "Pa saj ne more biti res..."

Očitno Šorli še vedno uspešno prodaja (medijem in ostalim) svoj eksperiment s črvi:
Mladina napisal/-a:Zavest ni samo produkt biokemičnih procesov v možganih, vezana je tudi na vesoljni prostor, ki ga sestavljajo kvanti gravitacije. "Zavest je osnovna vibracija kvantov prostora, gradnikov, ki sestavljajo vesoljni prostor ..." lahko preberemo v predstavitvi enega od projektov ptujskega javnega zavoda, znanstvenoraziskovalnega središča Bistra, ki naj bi služil kot podporni steber razvojnega okolja spodnjega Podravja. Pri tem ne gre za neutemeljene ideje. :!: Model zavesti, ki ga "razvijajo" na Ptuju, namreč ni le "v skladu z izkušnjami budističnih menihov, ki so prakticirali opazovanje uma", ampak temelji tudi na eksperimentih. Na ljubljanski univerzi naj bi namreč izvedli poskus, v katerem so ugotovili, da je teža mase živih črvov večja od teže mase istih mrtvih črvov, kar naj bi bil dokaz, "da je prostor nosilec gravitacijske sile, možno je, da gravitacija deluje različno na živo maso kot na isto mrtvo". :!:
še huje pa je to, da mu naseda dr. znanosti iz področja kemije (ki se celo podpisuje pod njegove zmazke) in tudi država, ki mu celo namenja sredstva (resda pod krinko financiranja projekta neke obskurne/"celostne" ekologije):
Mladina napisal/-a:Raziskave zavesti, ki potekajo v znanstvenoraziskovalnem središču Bistva v okviru projekta Celostna ekologija kot del trajnostnega razvoja, so potrebne zato, ker celostna ekologija raziskuje povezave med onesnaževanjem narave in onesnaževanjem uma. :!: :!: :!: Pod predstavitev projekta sta podpisana sam vodja znanstvenoraziskovalnega središča, nekdanji podžupan občine Laško dr. Dušan Klinar, in zunanji sodelavec Srečko Šorli. Upata, da bodo v Bistri na podlagi teh spoznanj razvili nov slog zavestnega življenja, kajti današnja civilizacija je "časovna" in "linearna", prihajajoča pa bo "brezčasna," in "vertikalna" - živela bo v zavesti. :!: In še finančna dimenzija: s 3000 evri projekt podpira občina Ptuj, z isto vsoto pa še ministrstvo za okolje in prostor. :!:
Še posebej neverjeten je končni sklep novinarja (razen če morda gre za prikrito posmehovanje):
Mladina napisal/-a:Glede na to, da bo po tem slovenska in evropska znanstvena javnost spoznala :!: , "da človeški razum nima moči in kvalitet, da bi uspešno razrešil aktualne družbene probleme, zato je potrebno razvijati individualno zavest", se investicija gotovo izplača. :!:
ki jasno kaže na to, da mediji niso sposobni prepoznati znanstvenih šarlatanov in zato verjamejo vsaki bedariji, katero jim navržejo.

Zato pravim: Šarlatane je treba razkrivati in jih zatirati v kali!

Lister
Prispevkov: 175
Pridružen: 2.6.2008 11:14

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Lister »

Če smo že pri šarlatanih, mi odgovorite na tole: Kako je lahko teološka fakulteta članica univerze v ljubljani??!?!?!??! Ok, pa recimo da zaradi svoje nevednosti ne zastopim zakaj si zaslužji članstvo. Ampak tole:
http://www.teof.uni-lj.si/?viewPage=153
Doktorji znanosti. Pa ne samo eden. In vsi iz TEOF.

:lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

To, da je teološka fakulteta članica neke univerze, me sploh ne moti. Konec koncev razne politološke, organizacijske, upravne in podobne fakultete iz znanstvenega vidika niso nič boljše od teoloških; seveda skozi prizmo naravoslovne znanosti.

Sicer pa si članstvo zasluži (bodimo pošteni) že zaradi zgodovinskih razlogov: bila je namreč leta 1919 soustanoviteljica ljubljanske unverze. Kasneje - leta 1945 so jo seveda iz univerze izključili, po osamosvojitvi pa nazaj vključili.

Kar se tiče nazivov, pa je vsak pridobljeni doktorat že v osnovi doktorat znanosti (tak je pač naziv), tako da se ob to nima smisla pretirano spotikati. Seveda zame teologija ni nič bolj znanstvena kot pravljičarstvo (proučevanje pravljic - da ne bo pomote), ampak - kot že rečeno - marsikatera t.i. družboslovna znanost si takega imena ne zasluži nič bolj.

Lister
Prispevkov: 175
Pridružen: 2.6.2008 11:14

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Lister »

Rešitev potem ni da obdržimo teologijo ampak da odstranimo še ostale deviacije. :D


Drugače pa vem da je bila TEOF ena od ustanovnih članic ... Povedat sem hotel da je šarlatanstva povsod dovolj. (Da o Kononenku sploh ne govorimo! :D )

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

Če imajo na Cambridgeu še vedno Faculty of Divinity, potem lahko TeoF ostane tudi v UL. 8)

Sam teologije ne smatram za šarlatanstvo, vse dokler ne preseže lastnih okvirov. Čim se pa kaki božji služabniki ali teologi začnejo spuščati v naravoslovje npr. s tem, da teološke razlage postavljajo ob bok naravoslovnim razlagam naravnih zakonitosti, ali še huje: da jih celo postavljajo nad njih, potem dobijo taka prizadevanja v mojih očeh konotacijo znanstvenega šarlatanstva.

Popotnik
Prispevkov: 532
Pridružen: 12.11.2008 18:35

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Popotnik »

Shrink, Mladina je itak šarlatanski časopis. Že glede tega, ker zagovarja nekaj, kar ne more obstajati: socializem, komunizem, itd. Oz. če že obstajata, obstajata kratek čas - imata kratek razpadni čas.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

Popotnik, resda je bila Mladina svoj čas glasilo socialistične mladine, vendar je v 80. letih postala glasnik naprednih/opozicijskih idej prenovljene ZSMS in bila zato spoznana celo za sovražnika št. 1 takratne SFRJ. Ne gre tudi pozabiti, da je zaradi svojih naprednih pogledov pripomogla k osamosvojitvi. Če je že pred osamosvojitvijo bila kritična do socialistično-komunističnih idealov, potem ne vem, zakaj bi jih danes kar naenkrat zagovarjala. Sicer je res, da ni naklonjena politični desnici, ampak to še ne pomeni, da se spogleduje s komunizmom.

Lister
Prispevkov: 175
Pridružen: 2.6.2008 11:14

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Lister »

Popotnik napisal/-a:Shrink, Mladina je itak šarlatanski časopis. Že glede tega, ker zagovarja nekaj, kar ne more obstajati: socializem, komunizem, itd. Oz. če že obstajata, obstajata kratek čas - imata kratek razpadni čas.
Se strinjam komunizem ne more delovat. Ampak mam novico zate, tud demokracija ne deluje in nikol ne bo. Pa še eno mam, kapitalizem tud ne deluje, sploh ne na dolgi rok. A če katerokol od teh stvari podpiraš si tud CENZURA, ker če je tako si CENZURA že če podpiraš katerokoli ideologijo.

Kar bi pomenilo da smo šarlatani vsi. No sej mogoče pa smo :D

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Roman »

Pravzaprav deluje vse troje, kapitalizem, komunizem in demokracija, le da se praksa in teorija zelo razhajata.

Vedež
Prispevkov: 1051
Pridružen: 19.4.2004 8:33

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a Vedež »

Lister ima prav. Šarlatani smo vsi, saj prodajamo meglo, vključno z "Naj" znanstvenikom tega sveta. Pa naj kdo reče, da ni CENZURA, če upa. Znanstveniki smo vsi in nismo vsi. Tako kot šarlatani. To se kaže ta trenutek.

Zakaj?

Bodi doktor ekonomije in reši uganko, ki se ti je postavila.

Ali pa bodi doktor fizike in nadaljuj Cern.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Ampak! :roll:
Meritev (dobra) :twisted: ! Dobra izpeljava (matematično stroga) :twisted: .... spet dobra izpeljava (matematično stoga), ... meritev (dobra) ... in tako naprej. Tako to gre!

Mimogrede! Ni važno, kdo to počne! Samo, da se držimo zgornih pravil! Vse ostalo, je prodajanje megle!
Kanonična, Imperialna, Akademska, Propagadna, Kapitalna, ..., resnica- je lažna!

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a shrink »

Vedež napisal/-a:Lister ima prav.
Lister je govoril o političnih/družbenih ideologijah in ne o znanstvenih teorijah.
Vedež napisal/-a:Šarlatani smo vsi, saj prodajamo meglo, vključno z "Naj" znanstvenikom tega sveta.
Razlika med znanstveniki in šarlatani je v tem, da prvi "prodajajo" teorije/ugotovitve, ki so empirično/eksperimentalno podprte (torej podvržene znanstveni metodi) in jim torej gre zaupati, medtem ko drugi prodajajo empirično nepodprta nakladanja (z drugimi besedami: meglo), ki so/je na nivoju religioznih spisov.
Vedež napisal/-a:Pa naj kdo reče, da ni CENZURA, če upa.
Če se sam imaš za šarlatana, ne pripisuj a priori te oznake vsem in vsakomur. :lol:
Vedež napisal/-a:Znanstveniki smo vsi in nismo vsi.
Spet ena tvojih logičnih cvetk. :lol:
Vedež napisal/-a:Tako kot šarlatani. To se kaže ta trenutek.
Ta trenutek se kaže samo to, da je tvoja logika na psu. :lol:
Vedež napisal/-a:Zakaj?

Bodi doktor ekonomije in reši uganko, ki se ti je postavila.

Ali pa bodi doktor fizike in nadaljuj Cern.
Še en dokaz, da si sposoben zgolj ustvarjanja nebuloz in mešanja megle. :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Šarlatani

Odgovor Napisal/-a =) »

shrink, koliko si star in s čim se ukvarjaš? zdi se namreč, da je ta forum "preotročji" zate... :wink:

Odgovori