Verjamete v reinkaracijo?

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori

Verjameš v reinkaracijo?

DA
30
33%
NE
61
67%
 
Skupaj glasov: 91

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a mriz »

Hanuman napisal/-a:Moje razlage so kristalno jasne, če jih ne moreš razumet, ti pa ne morem pomagat. Bom molil zate.
Le kako bi meni pomagal, če še sebi ne moreš - ignoriranje problemov in ovir pač ne gre enačiti z razumevanjem in jasnostjo :lol:

No, ti kar moli, jaz pa se bom raje izobraževal.

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a =) »

Hanuman napisal/-a:Mriz, moj prijatelj,
prijátelj -a m (ȃ) 1. kdor je s kom v iskrenem, zaupnem odnosu, temelječem na sorodnosti mišljenja, čustvovanja

ja, tako je, tako besede začnejo izgubljati svoj pomen...
(na dobri poti si, Hanuman, to ti verjetno narekujejo "sveti" spisi)
Hanuman napisal/-a:Moje razlage so kristalno jasne, če jih ne moreš razumet, ti pa ne morem pomagat.
Čakaj, o katerih razlagah že govoriš?....mislim to...kaj že je bilo kristalno jasno???
Hanuman napisal/-a:če bi znal vsaj malo bolj opazovati sebe in svoje življenje, bi uvidel
Morda pa si TI preveč osredotočen nase.

Ena tvojih egoističnih:
Najmočnejša sila, ki te zaplete v materialno življenje je spolna želja, ki se razvije v zvezo moškega in ženske. Ko se moški združi z žensko (spolni odnos), takoj postane jetnik materialnih vezi, ki naredijo čvrst vozel. Ta spolna želja se širi naprej, pridejo otroci in s tem tudi skrbi, vzdrževanje družine, služenje denarja, krediti, nakup zemlje, gradnja hiše, vzdrževanje družbenega položaja...in še en kup komplikacij. Lažje je brez te igre (iluzije), svobodno in brezskrbno življenje po liniji najmanjšega upora.
Hanuman napisal/-a:Nobenih znanstvenih proti-argumentov še nisem slišal od tebe, sam bullshit.
pa dajmo "malo" citirat (za osvežitev spomina):
Hanuman napisal/-a: Se da dokazati, vendar ne z znanstvenimi eksperimenti.
odloči se!


ena, ko ne razumeš problema...
No, po tvoji logiki GJ, bi morali z svojimi otroki imeti spolne odnose, da bi jim dali ljubezen?
ena, ko se sprenevedaš...
Ko ugotoviš, da so te materialne pogojenosti nepotrebne, se od njih avtomatsko odvežeš.
pa še ena
Nikogar ne posnemam, niti si tega ne želim, ker hočem bit originalen. Sledim moji in Srila Prabhupadovi želji.
najboljša je pa tale, ko si zanikal vse, kar si kadarkoli povedal:
Roman, ni se dobro zatekati k lastnim umskim izmislekom.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a mriz »

=) napisal/-a:
Hanuman napisal/-a:če bi znal vsaj malo bolj opazovati sebe in svoje življenje, bi uvidel
Morda pa si TI preveč osredotočen nase.
Problem njegovega predloga je v tem, da zahteva opazovanje (torej analizo in razlago) skozi njegov verski (in zgrešen) model realnosti (torej, razumevanje samega sebe skozi realnost, katero si domišlja oz. vzpostavlja sam). Da tako izhodišče ne omogoča resnega samo-spoznavanja, je menda jasno – pravzaprav samo še bolj utrjuje zgrešeno dojemanje sveta. Mislim, da je to primerljivo s predlogom človeka, ki vztraja pri tem, da je pri kakšni optični iluziji objekt A dejansko večji od objekta B (čeprav sta oba istih dimenzij), da naj skeptik za dokaz njegove trditve še bolj gleda v sliko in tako doživlja optično iluzijo. Kar se tiče opazovanja samega sebe, sem absolutno proti (Hanumanovi) metodi sedenja pod drevesom – resno podlago za samo-spoznanje pa nam na drugi strani lahko nudijo že mnogi članki na Kvarkadabri (opisi eksperimentov obnašanja in odzivanja v določenih situacijah itd.), katerih pa ljudje njegovega kova seveda ne berejo.

Hanuman napisal/-a:Nikogar ne posnemam, niti si tega ne želim, ker hočem bit originalen. Sledim moji in Srila Prabhupadovi želji.
Pred par leti sem prebral eno knjigo od tega človeka - Življenje izvira iz življenja. Napisana je (vsaj glavni del) v obliki dialoga, zato sem se spomnil nanjo ob tisti Rozmanovi knjigi, ki je bila objavljena v eni drugi temi. No, na toliko neumnosti, nevednosti in hinavščine ne moremo naleteti povsod. Ob tej knjigi je očitek, da (vsaj njegova) vera cilja na najbolj zabite in obupane ljudi, povsem upravičen.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a shrink »

bianko napisal/-a:
Hanuman napisal/-a:Ta svet je demonski skoz in skoz in kamor prst vtakneš, postaneš demonski tudi sam - ubijanje živali, meso, razne intoksikacije, ženske, igre na srečo in razne spekulacije z denarjem so glavni razlogi za trpljenje. Internet je demonski, pa TV, računalniki, demonska so industrijska središča in trgovski centri, demonski je facebook,... Pravila igre so napisana v svetih spisih, če jih spoštuješ in jim dosledno slediš, se bo materialno trpljenje zmanjšalo na minimum, če pa si sovražen do svetih spisov in si domišljaš, da si neodvisen in da lahko delaš vse, kar te je volja, pa boš moral trpet - vsaka akcija ima svojo posledično reakcijo. (sam si si kriv)
Tudi sveti spisi so oblika komunikacije in potem takem tudi demonski. Mislim, da se boš v prihodnje še najboljše znašel med talibani. Pa jutri takoj internet odjavi :)
Tudi sam sem ga že vsaj 2x pozval, da se odklopi. Pri prvem pozivu je dejal, da čaka, da mu poteče pogodba s svojim ponudnikom. Repliciral sem mu, da je to ekvivalentno obnašanju alkoholika, ki se odloči, da bo nehal piti, a mu je škoda ne popiti še zadnjega zaboja piva, ki mu je ostal v shrambi.

Ja, očitno je Hanumanu potreben eksorcist, saj se sam nikakor ne more rešiti tega "demonskega interneta". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

end
Prispevkov: 89
Pridružen: 19.4.2009 15:03

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a end »

Pa žensk se tudi izogibaj da bo evoluciji zadoščeno. :D

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a problemi »

Hanuman napisal/-a:Mriz, moj prijatelj, če bi znal vsaj malo bolj opazovati sebe in svoje življenje, bi uvidel, da zakon karme deluje. Nobenih znanstvenih proti-argumentov še nisem slišal od tebe, sam bullshit. Moje razlage so kristalno jasne, če jih ne moreš razumet, ti pa ne morem pomagat. Bom molil zate.
Hanuman (verjetno duhovno ime, ki ti ga je podelil guru; vedno sem se spraševal ali v duhovni svet ne moreš priti kot npr. Jože) iz opazovanja sebe in svojega življenja je nemogoče uvideti zakona karme. Zakon karme je kulturološki koncept, koncept kot sta npr. narava, bog, torej ga lahko obravnavamo v tem času-prostoru izključno v povezavi s človekom (trenutno edino realno; vsaj zaenkrat poznamo izključno vrste na planetu Zemlja). Da bi zakon karme razumeli mora biti nekomu povedan. Tukaj pa naletimo na težavo, da je nemogoče v celoti natančno povedati ali zapisati kar mislimo (preberi si kaj o dekonstrukciji, kaj od Derridaja in ostalih). Tekst ali pa ubesedeno znanje ima namreč vedno "presežek smisla" oziroma "manjko smisla" na katerega sam avtor ni računal.
Sam zakon karme razumem (sociološki pogled) kot uspešno razlago višjih kast, na prostorih današnje Indije, nižjim kastam za njihovo bedno življenje. In s tem preprečitev edinega smiselnega vprašanja takratne in današnje družbe: "Zakaj imaš ti ogromno, jaz pa nič ?".
Pri omenjanju "znanstvenih proti-argumentov" pa se spravljaš na ledeno ploskev, kajti tudi sam še nisem slišal za znanstvene argumente za obstoj zakona karme. Znanosti, kot jo sam razumem, je obstoj boga, karme, itn. pravzaprav irelevanten. Od fizika, matematika, kemika je pravzaprav idiotsko terjati, da dokazujejo nekaj kar v osnovi ni predmet ved katere ti znanstveniki obravnavajo. Pa vendar, ne bodi nestrpen. Zamisli si kako so ljudje razmišljali oziroma koliko so vedeli npr. leta 1009, koliko vemo leta 2009 in si skušaj predstavljati kaj bomo vedeli leta 3009.
Kar se molitve tiče bi te prosil, da moliš tudi zame. Tudi, če ni nič na tem, škoditi ne more.

Hanuman
Prispevkov: 274
Pridružen: 7.8.2008 13:06

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a Hanuman »

=), pa to je kr neki, vse si vzela ven iz konteksta besedil in po svoje interpretirala.
mriz napisal/-a:Problem njegovega predloga je v tem, da zahteva opazovanje (torej analizo in razlago) skozi njegov verski (in zgrešen) model realnosti (torej, razumevanje samega sebe skozi realnost, katero si domišlja oz. vzpostavlja sam).
Ni to tako, tvoj model realnosti je zgrešen. Vedska filozofija temelji na zdravem razumu, dejanskih dokazih in dejstvih.
mriz napisal/-a:sem absolutno proti (Hanumanovi) metodi sedenja pod drevesom
Ja pa je lepo sedeti svoboden pod drevesom in doživljati resnično radost in zadovoljstvo.
mriz napisal/-a:Ob tej knjigi je očitek, da (vsaj njegova) vera cilja na najbolj zabite in obupane ljudi, povsem upravičen.
Po vsem svetu je na milijone pripadnikov Hare Krsne. Med njimi so profesorji, doktorji, milijonarji in tudi obupani. Samo najbolj nerazumni, se poskušajo izogniti temu področju znanja, ki je najpomembnejše - znanju o jazu.

Uporabniški avatar
Mephisto
Prispevkov: 268
Pridružen: 31.1.2006 14:15
Kraj: Skopo

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a Mephisto »

Vseeno bi raje priporočal kakšnega Freuda ali pa Eriksona za znanje o jazu, kot pa hare krišno. Vsekakor bolj uporabno.

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a =) »

oh, daj...pa ne mi s takimi...(moderatorju predlagam, da uvede novega smeškota, ki buta z glavo v zid)...
- garantiram, da bo velikokrat uporabljen ob prebiranju hanumanovih modrovanj...

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a problemi »

mriz napisal/-a:Problem njegovega predloga je v tem, da zahteva opazovanje (torej analizo in razlago) skozi njegov verski (in zgrešen) model realnosti (torej, razumevanje samega sebe skozi realnost, katero si domišlja oz. vzpostavlja sam).
Hanuman napisal/-a:Ni to tako, tvoj model realnosti je zgrešen. Vedska filozofija temelji na zdravem razumu, dejanskih dokazih in dejstvih.
Hanuman, kaj je zdrav razum? Kaj je bolan razum? Praviš, da temelji na dejanskih dokazih. Ni potrebe, da pišeš dejanskih. Dokaz je dokaz. Rad bi slišal te dokaze. Opiši poizkus s katerim so prišli do dokaza. Mislim, da je čas, da prenehaš s temi dokazi, saj ni dokazov ne za ne proti. Torej je, po moje, edini pošten odgovor vseh nas glede vprašanj o bogu, reinkarnaciji, karmi, itn "Ne vem". Vprašanje o obstoju boga je pravzaprav nesmiselno, saj ves čas govorimo (kar je ubesedeno eksistira, česar človek ni ubesedil pravzaprav za človeka ni) o njemu. Mislim, da je pravo vprašanje: "Kaj je bog?" Ko pa se to vprašaš pravzaprav hitro ugotoviš, da so vsi bogovi katere nam ponujajo različne religije mitološka bitja, katere je moč obravnavati toliko resno kolikor je moč resno obravnavati škrate, vile, itn.. Zahteve, ki jih je postavil človeku, katere mora ta izpolniti, če se želi rešiti večnega vračanja (karma), opisujejo, gledano s psihološkega vidika, hudo bolno bitje. Bitje, ki ima naslednje lastnosti: narcisoidnost (zahteva po spoštovanje, malikovanju, oboževanju, itn.), maščevalnost (peklenski planeti, pekel, ogenj, itn.), ubijanje (vodni potop; opisale različne religije), itn..
Ali si že slišal za Pascalovo stavo. Ti pač veruješ. Drug zanimiv pogled pa je opisal g. Alkalaj, ko se odloči, da pač ne bo verjel. V primeru, da se je zmotil, pa je veliko bolj "zdravo razumsko" verjeti, da ga zaradi tega bog ne bo poslal v pekel, torej da se mu ne bo maščeval.
Konec koncev sam verjamem, da se da vse kar vidimo ali čutimo opisati in razložiti, če ne drugače pa matematično (verjetno veš: 0 , 1), če ne v tem tisočletju pa v naslednjem. Mislim, da ima Hawking prav: stvari lahko opišemo in razložimo brez koncepta boga.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a shrink »

end napisal/-a:Pa žensk se tudi izogibaj da bo evoluciji zadoščeno. :D
Itak se jih izogiba kot hudič križa; nekoč je izjavil, da živi v celibatu. :lol:

Tole je vredno posebnega komentarja:
Hanuman napisal/-a:/.../če pa si sovražen do svetih spisov/.../
Hmmm, zadnjič sem Bhagavad-gito (eno od knjig) uporabil kot utež na skenerju. Sem bil do nje morda sovražen? Lahko pričakujem, da me bo Krišna kaznoval? :lol:

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a mriz »

Mephisto napisal/-a:Vseeno bi raje priporočal kakšnega Freuda ali pa Eriksona za znanje o jazu, kot pa hare krišno. Vsekakor bolj uporabno.
Vsak pristop, ki (upravičeno) problematizira ravno to, kar ljudje kot Hanuman jemljejo za sveto in absolutno (torej lastno subjektivno dojemanje oz. interpretiranje realnosti in samega sebe), je dosti bolj (oz. sploh) relevanten. To, kar predlaga Hanuman, deluje ravno v nasprotni smeri, zato so njegove izjave o 'znanju o jazu' prav pomilovanja vredne.
=) napisal/-a:oh, daj...pa ne mi s takimi...(moderatorju predlagam, da uvede novega smeškota, ki buta z glavo v zid)...
- garantiram, da bo velikokrat uporabljen ob prebiranju hanumanovih modrovanj...
Mislim, da ni razloga za butanje ob zid :D - saj je jasno, da njegove blodnje nimajo neposredne teoretske vrednosti - mislim pa, da se lahko iz njegovih modrovanj posredno marsikaj naučimo - predvsem o patologiji človeškega spoznavnostnega aparata.

problemi napisal/-a:Torej je, po moje, edini pošten odgovor vseh nas glede vprašanj o bogu, reinkarnaciji, karmi, itn "Ne vem".
To bi veljalo samo pri konceptih, ki se ne bi vmešavali v ustroj dostopne (v smislu preiskovanja) realnosti (pa še tam samo vedenje o tem konceptu implicira neko vmešavo v realnost). Takoj, ko pa začne nekdo bloditi o stvareh, ki so (po njegovem) otipljive, realne in jasne, pa je dolžnost vsakega resnega posameznika, da izpostavi morebitne probleme (najbolj očitni je seveda nekompatibilnost z dejstvi) in s tem ovrže njegove blodnje.

shrink napisal/-a:Hmmm, zadnjič sem Bhagavad-gito (eno od knjig) uporabil kot utež na skenerju. Sem bil do nje morda sovražen? Lahko pričakujem, da me bo Krišna kaznoval?
Pred časom sem nekje zasledil, da je Heinrich Himmler uporabil Bhagavad-gito (nad katero je sploh bil zelo navdušen) za opravičevanje holokavsta. No, ob upoštevanju tega je 'sovražnost do svetih spisov' lahko eno izmed bolj moralnih pozicij...

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a =) »

(neumestno) :lol:
Zadnjič spremenil =), dne 25.8.2009 15:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 546
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a fogl »

=) napisal/-a:tako brihten kot zmago.razem samo na drugem področju...
Taki komentarji se meni zdijo čisto pod nivojem in neprimerni za takle forum...če komentiraš komentiraj glede na temo in izrečeno, tole pa nima nobenega smisla...

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Verjamete v reinkaracijo?

Odgovor Napisal/-a =) »

fogl napisal/-a:če komentiraš komentiraj glede na temo in izrečeno, tole pa nima nobenega smisla...
Imaš kar prav... :wink:

Odgovori