Indukcijski štedilniki

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
andrej.d
Prispevkov: 1
Pridružen: 15.11.2006 13:41
Kontakt:

Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a andrej.d »

Kakšne so slabosti? Vsi jih samo hvalijo. Mene pa zanima ali lahko pride do kvarnega vpliva na hrano oz. na žive organizme ?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Princip je podoben kot pri mikrovalovki. Pod ploščo je tuljava, ki v kovinski posodi inducira električne tokove, ki jo segrevajo. Morda segrevajo direktno tudi v vodo v posodi s tresenjem molekul, ampak dvomim, da deluje na takem principu. Mislim, da kakšnih posledic na zdravje nima, saj elektromagnetno polje nižjih frekvenc ni še nikogar zmotilo.

gumy
Prispevkov: 68
Pridružen: 2.10.2005 14:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gumy »

Princip je drugačen kot pri mikrovalki, saj se segreva posoda (predvsem dno) zaradi električnega toka ki se inducira v posodi. Posoda mora biti seveda iz feromagnetnega materjala in ne iz npr. aluminija.
Mikrovalovka pa segreva direktno vodo v živilu in ne posode.
Vsekakor indukcijski štedilnik nič bolj ne škoduje hrani, kot navadni štedilnik, saj magnetno polje do hrane praktično sploh ne seže.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Za indukcijo potrebujes prevodnik, ne feromagnetik.

*=X
Prispevkov: 69
Pridružen: 15.9.2006 18:48

Odgovor Napisal/-a *=X »

Kot je že gumy povedal je za indukcijske pečice potrebna posebna posoda, saj je izkoristek v navadnih posodah tako slab, da posode sploh občutno ne segreje. Dno ponve v bistvu segrevajo le vrtinčni tokovi, kateri pri vseh ostalih napravah na magnetnem principu predstavljajo (toplotne) izgube in se jih z oblikovanjem kristalne strukture kovine skušamo izogniti. Posledično mora biti kovina za posodo obdelana na način, ta so vrtinčni tokovi v njej čim večji. Vem da je dokaj dober test za nakup posode za indukcijske pečice magnet, kateri se mora na posodo "prijet". Zakaj pa so primerne ravno feromagnetne posode bi pa moral malo pogledat po starih knjigah, najverjetneje je pojav vrtinčnih tokov v njih največji.

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Dvomim, da so feromagnetne, saj bi morali reševati problem magnetenja posode. Mislim, da je aluminij kar primeren. Najbrž je važno razmerje toplotne prevodnosti, električne prevodnosti, toplotne kapacitete materiala.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

ZdravaPamet napisal/-a:Dvomim, da so feromagnetne, saj bi morali reševati problem magnetenja posode. Mislim, da je aluminij kar primeren. Najbrž je važno razmerje toplotne prevodnosti, električne prevodnosti, toplotne kapacitete materiala.
Seveda so feromagnetne, pravzaprav potrebujemo feromagnetni prevodnik, ker se koristi za segrevanje inducirane vrtinčne tokove oziroma Foucault-ov tok..
Kar se pa tiče magnetenja je stvar ravno obratna. Zaradi visokih frekvenc se posoda razmagneti.
Aluminijeve ali pa bakrene posode pa so povsem neuporabne. Elektronika indukcijske grelne ploščeje je narejena tako, da zazna feromagnetik, če ta ni prisoten se HFAC (visoko frekvenčni izmenični) generator, ki napaja izhodno navitje izklopi.

Lep dan..

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Tudi v aluminijevih posodah se inducirajo tokovi, tako da niso za na odpad. Drugače pa imate deloma prav.
Bi rekel tole. Prispevka k Joulovim izgubam sta v veliki večini dva, in sicer prispevek zaradi histereznih izgub pri magnetenju in zaradi izgub pri vrtinčnih tokovih. Izgube zaradi magnetenja naraščajo linearno s frekvenco, izgube zaradi krožnih tokov pa v prvem približku s kvadratom frekvence. In ker imajo feromagnetiki najbolj izrazite histerezne lastnosti, se najbolj grejejo. Poleg tega pa je važna tudi gostota magnetnega polja na mestu materiala. Pri aluminiju je precej manjša kot pa pri feromagnetih, za nameček pri vrtinčnih izgubah nastopa linearno s kvadratom \(B_{amp}^{2}.\)
Potem je tu še ploščina histerezne krivulje, ki tudi sooblikuje histerezne izgube, ki sem jih prej omenil. Večja je ploščina, večje so izgube. Feromagnetiki imajo lahko zelo široke zanke in se še dodatno segrevajo.
V končni fazi je aluminij najbrž res neprimeren za kuhanje, ker bi se slabo grel (slabe magnetilne izgube, manjša prevodnost, premajhna permeabilnost). Feromagneti pa imajo velike histerezne izgube, večje prevodnosti in večje gostote polja, torej se dobro grejejo.
Feriti nikakor ne pridejo v upoštev pri višjih frekvencah.

Uporabniški avatar
Marsovec
Prispevkov: 74
Pridružen: 7.6.2006 15:13

Odgovor Napisal/-a Marsovec »

ZdravaPamet napisal/-a:Tudi v aluminijevih posodah se inducirajo tokovi, tako da niso za na odpad.
Za odpad morda niso, so pa neuporabne na indukcijskem štedilniku - to vem iz prakse. Ne znam pa dovolj fizike, da bi lahko to razložil...

roberto11
Prispevkov: 1022
Pridružen: 17.11.2008 9:01
Kraj: Dolenjska

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a roberto11 »

kakšna pa je poraba pri tem štedilniku?

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a GJ »

roberto11 napisal/-a:kakšna pa je poraba pri tem štedilniku?
Nekoliko manjša!
Izgub pri prehodu toplote grelna ploša/dno lonca ni, oziroma dno lonca greje podnožje štedilnika.

Lep dan..

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Mislim, da ste se že vse zmenili, lahko dodam samo še to, da če se odločite za nakup in kupite dandanes karkoli drugega razen indukcije ste naredili življenjsko napako!!!

Indukcija je zakon, to je kot formula proti avtu, če jo primerjamo z običajno steklokeramično pečico. Izkoristek je nekajkrat večji, voda v loncu zavreje vsaj nekje 3-4 krat hitreje!

Je pa res, da lahko zmoti nekatere srčne spodbujevalce, tako da če bi p imel le-tega se pa vsekakor ne bi odločil za to pečico:).

0-jasno
Prispevkov: 9
Pridružen: 10.12.2008 15:12

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a 0-jasno »

Imam Indukcijski štedilniki, zadeva je super za tekoče jedi (voda je segreta v istem času kot v mikrovalovki) ,
za pečt palačinki in podobno pa ni najbolše, ker greje samo kadar se posoda dotika štedilnika, zato tudi imam na štedilniku obe varianti,

Popravek:
greje direktno dno posode

uporabne pa so samo posode iz železa, razni inox aluminij...odpadejo , če se magnet prime na posodo, je uporabna, če ne nebo delovala
moj predlog je da se vzame varianto z indukcijo in navadno steklokeramično ploščo.

Kar se pa tiče vpliva na hrano oz. na žive organizme, pa nimam pojma.
Zadnjič spremenil 0-jasno, dne 24.11.2009 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
=)
Prispevkov: 444
Pridružen: 18.7.2004 22:28

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a =) »

MAVER|CK napisal/-a:Mislim, da ste se že vse zmenili, lahko dodam samo še to, da če se odločite za nakup in kupite dandanes karkoli drugega razen indukcije ste naredili življenjsko napako!!!
Se strinjam. Kul pri indukciji je, da recimo daš vret vodo za čaj, pa voda zavre še preden rešiš matriko 3x3 :wink: . Pa še to - ko voda zavre ne dela več s tako močjo (če se polije se itak cel štedilnik izklopi) lonček pa lahko primeš kar z roko in si preliješ vrelo vodo v šalco. :D
Na splošno je čiščenje in kuhanje veliko bolj preprosto.

castaneda
Prispevkov: 37
Pridružen: 9.7.2009 9:50

Re: Indukcijski štedilniki

Odgovor Napisal/-a castaneda »

Indukcijski štedilnik segreva lonec zaradi histereznih izgub magnetenja v njegovem dnu.
Slika
Segreva se tudi zaradi vrtinčastih tokov, ki se pojavljajo, vendar so zanemarljivi. Vsekakor je najbolje (najceneje...) uporabljati posodo, ki je za tako kuhanje namenjeno.
Bosheve plošče same zaznajo neprimeren material in se ne vključijo. Obstaja tudi moznost regulacije od 50 W pa tja do 3000 W.Ker aluminij JE dober prevodnik, se torej tudi zaradi vrtinčnih tokov ne bo segreval. (Oziroma se bo slabo in drago...) :roll:
Japonci pa baje razvijajo indukcijsko ploščo, ki bo sama prepoznala material, frekvenco pa prilagodila na najboljšo možno. :D

Pa prijetno kuhanje!

Odgovori