Kaj je gonilo evolucije

Človek kot stroj, o flori in favni...
Odgovori
Maedhros
Prispevkov: 162
Pridružen: 16.1.2004 23:57

Kaj je gonilo evolucije

Odgovor Napisal/-a Maedhros »

...v zacetku je bila enegija na zlo majhnem končku prostor-casa, potem so sčasoma nastali osnovni delci in kasneje zaradi ohlajanja atomi ter molekule....ko se je vesolje staralo pa so kr enkrat nastale ene komplicirane molekule, ki so se znale replicirat in iz njih naj bi vzniknilo življenje, katerega osnovno gonilo je evolucija -> sistem kako narava s trial`n error poskusi ustvarja vedno popolnejša bitja, s tem mislim taka, ki imajo največji potencial za repliciranje......

upam da nisem preveč mimo kje usekal :wink:

Kakorkol, tukaj vas je kr nekaj, ki se zelo dobr razumete na znanost in zato me zanima, kaj mislite da je nek globji zakon, ki lahko pojasni evolucijo?
Zakaj se sploh dogaja, zakaj se neki skupki molekul hočejo na vsak način replicirati in posledično postajati popolnejši, zapletenejši, bolj razviti...?
Ali za vsem skupaj stoji kateri izmed osnovnih fizikalnih zakonov,..ali pa je že sama evolucija tako osnoven zakon, da bolj temeljnega (še) ne poznamo? :?:

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

zakaj se neki skupki molekul hočejo na vsak način replicirati in posledično postajati popolnejši, zapletenejši, bolj razviti...?
a ne obstaja nek zakon, ki pravi, da vse teži k čim večji preprostosti - čim večji razpršenosti delcev? zakaj potem nastajajo te zapletene molekule (v nasprotju z zakonom).

Maedhros
Prispevkov: 162
Pridružen: 16.1.2004 23:57

Odgovor Napisal/-a Maedhros »

verjetno misliš na 2. zakon termodinamike, ki pravi da se entropija nekega sistema (v tem primeru celotnega vesolja) vseskozi povečuje....js mam sicer mal problem s predstavo o tem kaj naj bi bla entropija - mogoče neurejenost, kaotičnost :roll:
fiziki na pomoč :lol:

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Kaj je gonilo evolucije?
Fizika, fizikalni zakoni in nič drugega.

Evolucija je res tako mogočno gonilo, ki deluje na dolgi rok, tako, da na prvi pogled je očem nevidna.

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

evolucija

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Zanimivo je o evoluciji naslednje.
V nasprotju s splošnim prepričanjem o evoluciji, torej : vse možnosti mutacije, potem pa selekcija odloči, katere mutacije so primerne, odnosto katere preživijo in se naprej razvijajo je zanimivo opažanje muh na oceanskih otokih, kjer piha močan veter.
Muhe zelo hitro mutirajo in ne mutirajo naključno(recimo: povečajo se oči, spremeni se barva, ....) mutirajo samo v eni lastnosti-ste uganili- manjšajo se krila in zdaj so tam muhe z zakrnelimi krili. Mutacija je bila zelo "ciljna", v vsej zgodovini muh na teh otokih ni najti kakšne druge mutacije kot samo ta, in jaz že mislim, da so mutacije precej ciljne, kako organizem kot je muha že vnaprej ve, kakšna mutacija ji pomaga preživeti pa ne vem. Mislim, da inteligenca ni samo domena človeka, inteligenco posedujejo vsa bitja in vsa bit-materija, pa verjetno še prostor in o tem je napisana zelo zanimiva knjiga, v slovenščini bi prevedel naslov - "Ustvarjalni universum" pa druga " Iz niča", kjer je precej napisano o teoriji kreativnosti narave in fraktalnem izmeničnem vplivu ter o razvoju v obliki piramide. Torej, idej je veliko, veliko je zanimivosti in ne pustite se zamoriti s suhoparnimi idejami in neverjetno kompliciranimi matematičnimi izumi in tehnikami - najprej opišimo stvari kvalitativno, preverjali bomo kvantitativno - tu pa smo še na začetku, saj znamo meriti ali celo izmeriti zelo malo količin.
Smolejleo

NoComent
Prispevkov: 24
Pridružen: 2.2.2004 21:51

Odgovor Napisal/-a NoComent »

Muhe zelo hitro mutirajo in ne mutirajo naključno(recimo: povečajo se oči, spremeni se barva, ....) mutirajo samo v eni lastnosti-ste uganili- manjšajo se krila in zdaj so tam muhe z zakrnelimi krili. Mutacija je bila zelo "ciljna", v vsej zgodovini muh na teh otokih ni najti kakšne druge mutacije kot samo ta, in jaz že mislim, da so mutacije precej ciljne, kako organizem kot je muha že vnaprej ve, kakšna mutacija ji pomaga preživeti pa ne vem.
Kar dokazuje ... kaj točno? Nič!

Dedal
Prispevkov: 148
Pridružen: 7.1.2006 15:33

Odgovor Napisal/-a Dedal »

čas

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

...ko se je vesolje staralo pa so kr enkrat nastale ene komplicirane molekule, ki so se znale replicirat in iz njih naj bi vzniknilo življenje, katerega osnovno gonilo je evolucija...
Takrat so na zemlji bili zelo ekstremni pogoji, močno sevanje, vročina... Življenje se je začelo v "prajuhi", najprej so nastajale vedno bolj komplicirane molekule, tudi zaradi energijsko bolj ugodnih stanj, v vezeh je namreč spravljena energija. Tako je bil kaos v resnici manjši - namesto ogromno atomov, je bilo malo manj ogromno molekul, te so postajale vedno večje, bolj komplicirane. Slučajo se je pač zgodilo da je nastal nek lipidni mehurček, v katerega je prišla RNK molekula, le-ta je lahko shranjevala določene informacije in tudi sama delovala kot encim in zadeva se je začela podvojevat. To bi se naj zgodilo večkrat, dokler se ena oblika ni uveljavila....
Zakaj se sploh dogaja, zakaj se neki skupki molekul hočejo na vsak način replicirati in posledično postajati popolnejši, zapletenejši, bolj razviti...?
Evolucija ne poteka samo enosmerno, k bolj zahtevnim organizmom. tako samo zgleda, ker se je vse skupaj pač pričelo s preprostim enoceličnim organizmom, in evolucija ni mogla v drugo smer kakor v smer bolj kompliciranih organizmov. Drugače pa danes poznamo tudi primere, ko je šla evolucija v smer bolj preprostega organizma (primer so npr. nekateri paraziti, npr. trakulja).

Kaj je gonilo evolucije???
Jaz bi rekla da prilagajanje. Prilagajanje na dolečene razmere v okolju, kako jih najbolje izrabiti, pridobiti iz tega čim več. In ker se okolje stalno spreminja, tudi evolucija še kar naprej teče. Genetska raznolikost je zelo pomembna, ker daje neko stabilnost.
Mutacija je bila zelo "ciljna...
Ciljne mutacije??? To težko verjamem. Se pa muhe zelo hitro razmnožujejo, tako da mislim da ni nič čudnega da se je neka pozitivna mutacija tako hitro fiksirala. V tem primeru so očitno muhe z zakrnelimi krili imele dosti boljše pogoje za preživetje in ni čudno da je do tega prišlo. Da v vsej zgodovini teh muh ni nobene druge mutacije? To je nemogče, ker mutacije se konstantno dogajajo in jih NI mogoče preprečiti, je pa res da se večina mutacij sploh ne pozna navzven. Prav tako je večina mutacij poleg nevtralnih tudi negativnih, torej te muhe niso preživele. In kako dokazati, da v neki vrsti ni prišlo do nobene mutacije? Verjetno bi bilo treba primerjat genom ene muhe iz preteklosti z eno današjo, pa bi videli...
Kako pa naj muha sama sebi v spolnih celicah spremeni gen točno tako, da bodo pri potomcih krila manjša? Pri tem verjetno ne gre za en gen, ampak za več genov...

Obstajajo tudi neke novejše teorije, ki ne dajejo vseh zaslug samo selekciji, amapk imajo za zelo pomemno tudi naključje, naravne pregrade.
kaj naj bi bla entropija - mogoče neurejenost, kaotičnost
Entropiji bi res lahko rekli tudi kaotičnost, oz. opisuje kaotičnost sistema. Gre za funkcijo. Bolj kot je zadeva stabilna, manjša je entropija (vsaj mislim da je tako, nisem čisto prepričana). Ampak pri živih organizmih gre za to, da so odmaknjeni stan od ravnotežja, ravnotežje je ko se nič več ne dogaja, ne spreminja - smrt. Zaradi tega nam je potrebna energija, da drržimo naš sisten stran od ravnotežja.

Odgovori