Evolucija po Darwinu

Človek kot stroj, o flori in favni...
Odgovori
AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Že dolgo me ni bilo na tem portalu vendar sem si z velikim zanimanjem ogledal vse dodane novosti...
Skratka Roman, ker vidim da poznaš in veš veliko imam vprašanje zate.

Najprej opis: O evoluciji sem se srečal v osnovni šoli, kjer so imeli po vrsti postavljen razvoj "od opice do človeka". Že takrat sem se vprašal, "zakaj so med nami še vedno opice oz. več vrst le teh in zakaj se ni nobena izmed njih razvila v inteligentno bitje".
Pravzaprav gre za vse živali, po eni strani so po svoje pametne pametne vendar nobena na nivoju človeka/modrosti. Izkoriščajo oz. uporabljajo v glavnem "naravne" stvari in nobena izmed njih ni razvila kaj pomembnega ali spremenila načina življenja, ki bi lahko prineslo do podobnostnega ciklusa kot ga poznamo pri razvoju človeka.
Še več, zdaj imajo kot primer nas ljudi, ki smo že spremenili način življenja in razvili veliko stvari, kar bi lahko druga bitja če žedruga ne poskušala ponavljati. ...vendar ne, ostajajo to kar so v omejenem razmišljanju in ni videti da bi bilo sploh kadarkoli razvoja v tej smeri.

No ni moj namen zdaj predstavljati svoje videnje ali dokazovati "ne-evolucijo", bolj me zanimajo dejstva in dokazi da je do takšne evolucije sploh prišlo?
Sicer se strinjam da se določene živali in rastline prilagodijo okolju, vendar kljub naravnim spremembam, recimo v živalskem svetu, ni zaznati spremembe ki bi odražale nadgradnjo miselnosti/zavedanja. Kako to, da smo samo "mi" prišli do tega(čeprav je bilo več različnih bitij, ki so imela enake možnosti in pogoje kot mi), pa me zanimajo trdni dokazi.


LP

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Mislim da je poglaviten razlog, da v vecini naravnih situacij inteligenca ne predstavlja prednosti prezivetja. Ce se okolje ne spreminja, je rutina najboljsi nacin prezivetja in vsaka domiselnost bi kvecjemu povzrocila vec napak. Pa se mozgani so zelo potratni z energijo.
Clovek je glede tega posebnost in prevladujoce mnenje je, da je do razvoja inteligence prislo zaradi hitrega krcenja cloveku naravnega in je bil prisiljen preziveti v povsem novem okolju, na katerega fizicno ni bil prilagojen. Zakaj ni vec inteligentnih vrst na svetu? Razlogov je vec. Kot prvo, je razvoj mozganov v tej smeri tako malo verjeten pojav, da je prakticno nemogoce, da bi se to zgodilo dvakrat iz razlicnih vrst. Drugic, clovek ni bil edina "inteligentna" vrsta - hominidov je bilo vec razlicnih vrst, vendar jih je clovek izpodrinil. Hkraten obstoj dveh inteligentnih vrst takoj vodi do medsebojnega tekmovanja, vojskovanja in na koncu bodisi zasuznjenje ali iztrebljenje.
Mogoce se ta pripomba: ze pri primerjavi mesojedih/rastlinojedih zivali je ocitno, da rastlinojedi, ki ne potrebujejo pretiranega razmisljanja, da pridejo do hrane, ponavadi niso ravno pametni (mogoce sta redki izjemi konj in slon). Pri mesojedih zivalih pa je taktika zalezovanja pomembna vrlina, zato so v splosnem pametnejse. Pri cloveku je med drugim razvoju prispeval prehod na mesno hrano. Ker pa clovek ni bil telesno prilagojen na lov, je toliko bolj pomembno postalo, da je znal z zvijaco priti do plena. Pleme, ki je znalo zgraditi past, je imelo tako prednost, da se evolucija delovala razmeroma hitro.

TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

kaj pa teorija, da se sploh nismo razvili iz opic?.. da so se one iz nas...? da smo obstajali že pred dinozavri?.. sicer sm pozabil naslov tega vira ampak zadeva u glavnem govori o tem, da smo ljudje(spet stare gate xD) prišli iz tujega planeta, in naselili planet ki je že imel življenje (plazilce... itd) in izpodrinili tukajšno napredno vrsto, in nekako preživeli vse večje katastrofe sveta, da so opice nastale iz nas..? posamezniki ločeni od skupnega plemena... sčasom so rodovi nazadovali na intiligenci in se prilagodili naravi?.. :D ne podperam te teorije.. ampak gdo smo mi da sodimo? :P

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a shrink »

TalcM napisal/-a:kaj pa teorija, da se sploh nismo razvili iz opic?..
No, da evolucija pomeni, da se je "človek razvil iz opic", je tipično naivno prepričanje nepoučenih, kreacionistov in šarlatanov. Poglej si moj odgovor (na tako mišljenje reprezentativnega šarlatana):

viewtopic.php?f=16&t=816&start=101.

TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

no očitno je prišlo ravno do tega.. vi kot "izobražen" človek stvari razumete kot drugače.. v slengu se beseda opica uporablja za več stvari.. ve tem primeru je bilo mišljeno ko pimat..

po še novejši teoriji pa sem ugotovil... da so primati bratje ljudi... in ljudje smo strici pociam.. ne bratje po domače povedano.. kolikor (očitno) vi razumete evolucijo je da smo ljudje primati.. ta nocejša taorija pa spet izpodbija to vašo "učenost" in temu boste verjetno spet nasprotovali.. vendar... ste genetik, biolog.. ali fizik?.. jaz nisem nič od tega pa očitno a teme v katerih sodelujem pokažem več zanimanja kot vi, ki se zanašte na svoje "znanje".. :P

ps kot sem že omenil.. ljudje so usmerneji na 20° zorni kot in ne 360° zato tudi preprostejših besed ne razumejo.. mislijo pa da so tako razgledani, da morajo vsako črko, piko, vejco pa še kej popravt, samo zato da dokažejo kako "pametni" so.. in taki ljudje so večni sovražnik novim teorijam/tezam/tralalala kar lažje razumete... :)

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a shrink »

TalcM napisal/-a:no očitno je prišlo ravno do tega.. vi kot "izobražen" človek stvari razumete kot drugače.. v slengu se beseda opica uporablja za več stvari.. ve tem primeru je bilo mišljeno ko pimat..
Tudi to ne drži. Med primate spadajo tako opice kot človek. Tako opice kot človek pa so se razvili iz skupnih prednikov (ki pa so seveda že izumrli). Za vedeti te zadeve, pa je dovolj osnovnošolska izobrazba.
po še novejši teoriji pa sem ugotovil... da so primati bratje ljudi... in ljudje smo strici pociam.. ne bratje po domače povedano..
Teorija? Sploh ti veš, kaj je to teorija? :lol:
kolikor (očitno) vi razumete evolucijo je da smo ljudje primati..
Ja, sam očitno razumeš evolucijo kot tipičen CENZURA. :lol:
ta nocejša taorija pa spet izpodbija to vašo "učenost" in temu boste verjetno spet nasprotovali..
Beri predprejšnji odgovor.
vendar... ste genetik, biolog.. ali fizik?.. jaz nisem nič od tega pa očitno a teme v katerih sodelujem pokažem več zanimanja kot vi, ki se zanašte na svoje "znanje".. :P
Ja, očitno se zanimaš zgolj za lastna šarlatanska nakladanja, katerim si celo upaš dati naziv teorija.
ps kot sem že omenil.. ljudje so usmerneji na 20° zorni kot in ne 360° zato tudi preprostejših besed ne razumejo..
Ja, ti si dokazal, da ne razumeš še tistega, kar povprečen osnovnošolec. :lol:
mislijo pa da so tako razgledani, da morajo vsako črko, piko, vejco pa še kej popravt, samo zato da dokažejo kako "pametni" so..
Absolutno. Nekomu, ki naklada idiotizme v stilu:
Uradni slovenski jezik je angleščina in 2. je neka mešanica različnih jezikov (ki, mimogrede, ne obstajajo na slovenskih tleh), polna neslovenskih besed. npr. Ljubljana ni slovenska beseda.. bolj pravilno bi bilo Lublana. Pa ne zaradi kakšne žabarske ali pa šalabajzarske/dolesnke/gorenske/...jezikovne skupine. ampak zato ker J v slovenščini preproste ne paše za črko L, to je samo vpliv balkana južneje od slovenije. V takem uradnem jezik Slovenija nebi smela biti imenovana Slovenija ampak Sljovenija...
bomo gledali pod prste. :lol:
in taki ljudje so večni sovražnik novim teorijam/tezam/tralalala kar lažje razumete... :)
Tipično javkanje šarlatana.

TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

CENZURA CENZURA... dejte to definerat no... ker sem neizobraen, tega ne razumem, pa razložite.. kaj naj bi CENZURA po vaše bil?

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a Roman »


TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

potem pa nisem CENZURA, ker sem že na začetu lepo povedal, da imam verjetno nižjo izobrazbo kot VI, torej ne poskušam biti noben strokovnjak, povedal sem am pač par določenih dejstev, ki jih ne znate razložiti ali sprejeti in ste me označili za šarlatana. Jaz povem svoje mnenje in se pri tem nikakor ne delam strokovnjaka, vsak pa ma svoje mnenje in zaradi mene si lahko tudi mislite, da sem CENZURA. Verjetno pa vas moti to, da imam drugačen pogled na svet kot vi.
glede teh dejstev, mislil sem, da bi jih glede na vašo usposobljenost raje poskusili razložiti, kot pa jih pometati pod preprogo in se zaradi tega počutiti boljšega. Ampak če ste tako srečnejši vam čisto privoščim.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a shrink »

TalcM napisal/-a:potem pa nisem CENZURA, ker sem že na začetu lepo povedal, da imam verjetno nižjo izobrazbo kot VI, torej ne poskušam biti noben strokovnjak, povedal sem am pač par določenih dejstev, ki jih ne znate razložiti ali sprejeti in ste me označili za šarlatana.
Že to, da govoriš o dejstvih, ki to sploh niso, kaže na tvoj profil. Sprejemati pa nimamo kaj: govoriš namreč o iz trte izvitih neumnostih.
Jaz povem svoje mnenje in se pri tem nikakor ne delam strokovnjaka, vsak pa ma svoje mnenje in zaradi mene si lahko tudi mislite, da sem CENZURA. Verjetno pa vas moti to, da imam drugačen pogled na svet kot vi.
Tvoji pogledi so skregani z znanstvenimi dognanji in so zato napačni. Kvarkadabra tolmači znanost ne pa šarlatanskih pogledov.
glede teh dejstev, mislil sem, da bi jih glede na vašo usposobljenost raje poskusili razložiti, kot pa jih pometati pod preprogo in se zaradi tega počutiti boljšega.
Je vse v redu s tabo? A so to:
kaj pa teorija, da se sploh nismo razvili iz opic?.. da so se one iz nas...? da smo obstajali že pred dinozavri?.. sicer sm pozabil naslov tega vira ampak zadeva u glavnem govori o tem, da smo ljudje(spet stare gate xD) prišli iz tujega planeta, in naselili planet ki je že imel življenje (plazilce... itd) in izpodrinili tukajšno napredno vrsto, in nekako preživeli vse večje katastrofe sveta, da so opice nastale iz nas..? posamezniki ločeni od skupnega plemena... sčasom so rodovi nazadovali na intiligenci in se prilagodili naravi?.. :D
po še novejši teoriji pa sem ugotovil... da so primati bratje ljudi... in ljudje smo strici pociam.. ne bratje po domače povedano.. kolikor (očitno) vi razumete evolucijo je da smo ljudje primati..
zate dejstva? :?
Ampak če ste tako srečnejši vam čisto privoščim.
Privošči si raje malo skromnosti.

TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

Nima smisla, ker ste preveč napredni.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a shrink »

TalcM napisal/-a:Nima smisla, ker ste preveč napredni.
Kar pa nas ne bo odvračalo od tega, da razkrivamo nazadnjaške poglede.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a problemi »

TalcM napisal/-a:potem pa nisem CENZURA, ker sem že na začetu lepo povedal, da imam verjetno nižjo izobrazbo kot VI, torej ne poskušam biti noben strokovnjak, povedal sem am pač par določenih dejstev, ki jih ne znate razložiti ali sprejeti in ste me označili za šarlatana. Jaz povem svoje mnenje in se pri tem nikakor ne delam strokovnjaka, vsak pa ma svoje mnenje in zaradi mene si lahko tudi mislite, da sem CENZURA. Verjetno pa vas moti to, da imam drugačen pogled na svet kot vi.
glede teh dejstev, mislil sem, da bi jih glede na vašo usposobljenost raje poskusili razložiti, kot pa jih pometati pod preprogo in se zaradi tega počutiti boljšega. Ampak če ste tako srečnejši vam čisto privoščim.
Izobrazba, mislim predvsem na formalno, ni pomembna oziroma nam ne pove prav veliko. Če si prebral Romanov post oz. kaj nam o tem pove SSKJ (CENZURA 1. kdor se dela, da je strokovnjak, čeprav za to nima znanja, sposobnosti, 2. goljuf, slepar) si lahko strokovnjak za določeno področje tudi če nimaš visoke formalne izobrazbe (npr.samouk) pa ne sodiš v to kategorijo, vsekakor pa imaš lahko zelo visoko izobrazbo pa si kljub temu CENZURA. Ni potrebno biti "zakompleksan" zaradi izobrazbe. Glede evolucije obstaja veliko napisanega, torej beri. Problem, ki ga imaš, je podoben kot ga je opaziti pri ljudeh, ki v vsem vidijo zaroto. To je razmišljanje tipa: o vsem nam znanstveniki lažejo, vse je prikrito, teorija evolucije ni pravilna saj manjkajo neki členi itn.... Meni ta način razmišljanja meji že na paranojo. Glede tega, da imaš svoje mnenje in si ga na tem forumu predstavil, ni nič narobe. Vendar, če ti nekdo, s prva na lep način pove, da se motiš, pa še vedno vztrajaš boš pač deležen opazke kot je CENZURA. Sam sicer mislim, da je pravilnejša opazka idiot.

TalcM
Prispevkov: 35
Pridružen: 6.1.2010 23:36

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a TalcM »

Teorija zarote temelji na zaroti skritih voditeljev sveta, ki upravljajo z lutkami (našimi voditelji - predsedniki/vladami/...), ne pa znanstvenikov, seveda pa naj bi bili v taki teoriji lutke tudi znanstveniki. Poleg tega pa je nasploh zanimivo to teorijo podžigati, ker se na koncu vedno najde nego, ki jo sprva zanika, potem pa ji začne verjeti. Glede izobrazbe nisem zakompleksan, če bi bil bi šel delat k komunali. Pa ne pravim, da je to kakorkoli slabo delo, samo nisem človek, ki se pusti voznikom pošiljati tja nekam. Za kake druge službe pa potrebujem neko izobrazbo, ker tako današnji svet deluje. Zelo malo je še kakšnih mojstrov z vajenci. Kamorkoli prideš vsi pričakujejo, da boš kar vedel kaj in kako moraš delati na takem delovnem mestu. Prakse v naših šolah skoraj ni. Na moji prvi šoli sem imel prakse samo tri šolske ure tedensko, pa še to smo pisali "teorijo" v zvezke. Ljudje, pri praksi! Namesto, da bi nam gdo pokazal zanimive strani naše elektrotehniške stroke, smo pisali v zvezek ko kaki odvetniki. Zato preziram izobrazbo, in računam na praktične sposobosti. Šola me ni naučila tistega kar znam. Večino sem se naučil sam doma, ob knjigi "cinaparatu" in "igračkah" (mišljena je srednješolska izobrzaba). Šolo sem upošteval samo kot nekakšn kažipot. Naučil sem se osnov in ostalo odkril sam, pri pouku skoraj nikoli nisem poslušal, risal sem si vezja/ideje v zvezek za kakšne LED utripalnike itd. Zato izobrazbo preziram, ker me ni izobrazila, ampak mi dala kos papirja. Če bi šel v neko službo samo z znanjem iz šole, bi po prvem mesecu zapustil elektrotehniko. Za povrh vsega se pa danes večina stvari lahko najde na interetu.
Drugače pa, teorije zarote ne podpiram, mi je pa zanimiva. Tako, kot so nekaterim zanimivi krvavi filmi polni nasilja, pa takega nasilja gotovo ne podpirajo. Evolucijo sem si ogledal pri 7 letih in mi je "zasmrdela", zakaj? Ker zgodovina ni popolna, vsak jo priredi po svoje. In tako nobena stvar o zgodovini ni čisto resnična. Tisti ki zmaga vojno, tisti bo pisal o njej.
Pa tudi če teorija zarote drži, tega nihče ne ve in ne bo vedel. Tako, da so vse trditve o tej zaroti napačne.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: Evolucija po Darwinu

Odgovor Napisal/-a problemi »

TalcM napisal/-a: Evolucijo sem si ogledal pri 7 letih in mi je "zasmrdela", zakaj? Ker zgodovina ni popolna, vsak jo priredi po svoje. In tako nobena stvar o zgodovini ni čisto resnična. Tisti ki zmaga vojno, tisti bo pisal o njej.
Ne želim biti nesramen,vendar mislim, da nekdo pri 7 letih enostavno ni sposoben razumeti, poudarjam razumeti, kakršne koli teorije, kaj šele tako kompleksne kot je teorija evolucije. Znanost temelji na dokazanih dejstvih in ne na "poljubnih" interpretacijah teh dejstev. Govoriti o popolnosti oziroma o nepopolnosti zgodovine je verjetno neumestno. Interpretacija zgodovinskih dejstev je lahko popolna ali pa ne. Z interpretacijo zgodovinskih dejstev se ukvarjajo zgodovinarji. Za znanstvenike je pravzaprav irelevantna, štejejo edino dokazi. Einsteinovi teoriji, kljub temu, da jih je napisal v začetku prejšnjega stoletja veljata tako za čase, ko še ni bilo človeka na zemlji kakor bosta veljali tudi, ko človeka na zemlji ne bo več.

Odgovori