biologija;)

Ko tudi učitelj ne more pomagati...
Odgovori
tolstoj
Prispevkov: 1
Pridružen: 18.9.2004 19:29

biologija;)

Odgovor Napisal/-a tolstoj »

Lepo pozdravljeni :D
Imam vprašanji glede delitve rastlinske celice :!:

1.) Sprašujem se, zakaj hčerinski celici rasteta dokler ne dosežeta velikosti materinske-torej, zakaj je rast hčerinskih celic omejena :?:
2.)Zakaj se mora celica pri določeni velikosti deliti :?:
Vsem se lepo zahvaljujem za pomoč

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Pozdravljen tudi ti.

Odgovor na tvoja vprašanja se skriva v genskem zapisu celic. DNK definira kdaj se mora celica deliti in tudi na kakšen način.

grany
Prispevkov: 4
Pridružen: 14.9.2004 19:36

Odgovor Napisal/-a grany »

em (ne se mi smejat, nimam pojma), pol če bi spremenil dnk, pol se celice ob določeni velikosti ne bi ločile?

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Ja, bistvo genskega inžiniringa je ravno v speminjanju DNK.

Načeloma bi lahko DNK spremenili tudi tako, da se celica ne bi delila. Vendar taka celica je obsojena na smrt brez potomcev. Dedovanje pa je nekaj kar je v DNK zapisano zelo "globoko". Vprašanje, če danes že znamo tako natančno modificirati DNK. Pomoje (še) ne.

wtaborutd
Prispevkov: 2
Pridružen: 11.10.2004 14:07

Odgovor Napisal/-a wtaborutd »

Kaj pa razmerje med povraino in prostornino?

duhinsluh
Prispevkov: 2
Pridružen: 16.10.2004 19:49
Kraj: Ilirska Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a duhinsluh »

Mene bega nekaj drugega. Če je delitev celice določena z dnk, kako se potem tkivo celi, celice se morajo namreč čim hitreje namnožiti, da popravijo nastalo škodo, torej je treba rast in delitev nekako pospešiti. Mislim, da bi morala biti delitev celic biti torej pogojena tudi z stanjem tkiva oz. bi se celica morala orientirati na sosednje.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Pač pride nek hormon in povzroči hitrejšo rast celic.

Me pa zanima, če bi se dalo narediti tako celico, da se ne bi delila, in ne bi niti umrla. Ali bi lahko živela večno?

wtaborutd
Prispevkov: 2
Pridružen: 11.10.2004 14:07

Odgovor Napisal/-a wtaborutd »

Najprej, nisem strokovnjak celične biologije.

Bistvo v majhnosti celice je v tem, da skozi relativno veliko površino sprejme dovolj hrane, da nahrani svoj volumen. Ko celica raste, se ji volumen povečuje s 3 potenco, površina pa z 2. Torej v določenem trenutku začne celica hirati. Sledi delitev. 1,2,4,8,16, ...

Ko nastane gneča se zgodi kontaktna inhibicija (zaviranje s stikom). To je regulacijski mehanizem, ki s pomočjo informacijskih molekul vpliva na genski material in zaustavi nadaljne delitve celice. Ob propadu celic (poškodba) ni več kontaktne inhibicije Sledi regeneracija tkiva.

Človeške celice, imajo na voljo omejeno število delitev (krajšanje telomer). Zanimive pa so rakave celice, ki so nesmrtne = se lahko neskončno delijo in ne poznajo kontaktne inhibicije (tumor, bula).

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

1.) Celočna biologija je zelo obsežna in podrobna znanost, kjer pa še zdaleč ni vse razjasnjeno. Nekdo je omenil če bi se dalo narediti celico ki se ne bi delila in ne bi umrla. Nekaj podobnega je naredila že narava sama. Živčne celice se ne delijo in živijo tako dolgo, dokler pač organizem ne umre. Živčne celice ko enkrat zrastejo, se ne delijo več. Zaradi tega je tudi tako velik problem če se živci poškodujejo, pretrgajo - ne morejo se regenerirat.

Potem pa so tu še druge celice. To so tako imenovane spominske imunske celice. To je ena vrsta levkocitov. Ko pridejo v stik z nekim tujkom (bakterijo, virusom,...) si to zapomnijo in to informacijo shranijo. Njim podobne celice bodo te tujke uničile, te celice pa se bodo ohranile v telesu, lahko tudi dosmrtno. Tako ko se organizem ponovno sreča s tem "vdiralcem", ga bo prepoznalo in zakoj sprožilo imunski odgovor. zaradi tega lahko za nekaterimi boleznimi zbolimo le enkrat in na tem temelji tudi celjenje. Te celice se ne delijo in vendar živijo izjemno dolgo!!!

2.) Če pride do poškodbe, celice to zaznajo in posledično začnejo sproščati razne snovi ki privedejo do pospešenega razmnoževanja. Vse to je res zapisano v DNK, vendar je zadeva veliko bolj kompleksna kot izgleda. Normalno celica raste do določene velikosti, prehaja različne faze in se končno deli. Vse to pa je strogo kontrolirano. zapis za te regulatorje se nahaj na DNK in le ti se morajo konstantno sintetizirat v točno določenem številu. To je spet regulirano iz mnogih drugih strani. Če v celici pride do napake pri prepisovanju DNK, ti kontrolorji delitev ustavijo!!! In sprožijo popravljalne mehanizme, če pa je napaka nepopravljiva pa povzročijo apoptozo imenovano tudi celični samomor. Celica se tako "ubije" ne da bi povzročilo škodo drugim celicam. Razumet je treba, da so ti kontrolni mehanizmi zelo kompleksni, gre nekako tako da ena stvar kontrolira drugo, ta tretjo itd. Vse to se dogaja tudi na nivoju DNK, glede na to kateri geni se bodo izražali in v kakšnih količinah. Problem rakavih celic je, da ti mehanizmi kontrole odpovejo in se celice neomejeno delijo naprej. Zato so te celice nesmrtne. Gre pa za prisotnost enega encima (telomeraza) ki povzroči da se DNK veriga lahko prepiše v celoti. Če encima ni, se vedno en majhen konček verige ne prepiše in po večih delitvah pač celica propade zaradi tega. To je tudi eden od vzrokov staranja, vendar je stvar še daleč od tega, da bi bila popolnoma razjasnjena.

3.) Glede velikosti celic pa je že bilo odgovorjeno, tako da o tem ne bi zgubljala besed.

Upam, da nisem šla preveč v podrobnosti. Če koga še kaj bolj podrobno zanima, lahko odpre tudi kakšno podobno temo!

Lep pozdrav vsem skupaj!

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Mojca napisal/-a:Zaradi tega je tudi tako velik problem če se živci poškodujejo, pretrgajo - ne morejo se regenerirat.
Živci se regenerirajo, vendar zelo počasi. Menda se do neke mere obnovijo celo možgani, ki so bili poškodovani zaradi uživanja alkohola.

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

Se opravičujem za napako! :D Te celice (živčne) seveda niso izgubile lastnosti podvajanja, vendar so večinoma tako regulirane, da se ne podvajajo. V ekstremnih okoliščinah lahko verjetno res tudi do podvajanja pride!

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Mislim, da ne gre za podvajanje. Če se ne motim, prerezani živec z rastjo obnovi svoje telo in se prerine do pravega mesta. Bi bilo treba vprašati kakega nevrologa.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ja, zivec je v bistvu samo podaljsek zivcne celice in ne cela celica. Drugace pa se zivcne celice ne delijo, ker drugace bi se spremenila struktura zivcevja in to ne bi moglo opravljati svoje funkcije.

roma
Prispevkov: 2
Pridružen: 24.10.2005 22:18
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a roma »

Živčne celice ko enkrat zrastejo, se ne delijo več.
že to menda ni več res

apoptozo imenovano tudi celični samomor
.
ali ni apoptoza programirana celična smrt ki naj bi bila zapisana nekje na dnk-ju in zaradi letega naj bi celice sploh umrle
:?

citiram ravno ta prispevek zaradi tega ker je bil strokovno dobro zapisan

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

ali ni apoptoza programirana celična smrt ki naj bi bila zapisana nekje na dnk-ju in zaradi letega naj bi celice sploh umrle
Apoptoza je programirana celična smrt, ampak se ji lahko reče tudi celični samomor. Način izvedbe je zapisan na DNK, in sicer v obliki različnih proteinov ki zadevo izvedejo. Do apoptoze pride zaradi različnih faktorjev, najpogosteje ko pride do napake pri podvajanju DNK, in le-ta ni popravljiva. Druge možnosti so še npr. ko v celico vdre virus in ga celice prepozna, tudi nekatere bakterije lahko sprožijo apoptozo... V zadnjih letih ugotavljajo tudi veliko različnih načinov apoptoze pri rastlinah.

Poenostavljen primer: pride do napake pri podvajanju DNK, to zazna nek encim, sproži sintezo drugega encima ali beljakovine, oz. ustavi sintezo nekaterih beljakovin. Posledično pride do ustavitve rasti celice in sprožijo se popravljalni mehanizmi. Če poprava ni mogoča, pride do kaskadne reakcije ki vodi v apoptozo. Ko je celica v tej fazi, vrnitve več ni. Mehanizmov kontrole je veliko in več, saj je za organizem kot celota to velikega pomena.

Celice lahko umrejo tudi na drugačen način, ki se imenuje nekroza. V tem primeru se vsebina celic izlije in to naredi kar precejšnjo škodo v tkivu. Pri apoptozi pa nastanejo manjši vezikli (mehurčki) in do izlitja ne pride. Te vezikle pa "požrejo" druge celice, npr. makrofagi. Tako ni narejena škoda.

Na DNK ni napisan "recept" za apoptozo, ampak zapis za beljakovine ki jo s svojim izražanjem ali zaustavitvijo ali izražanje sprožijo. Vse je odvisno od tega, katere beljakovine se bodo v določenem trenutku sintetizirale in v kakšnih količinah. Poleg regulacije na tem nivoju obstaja še regulacije na nivoju beljakovin samih, z rezanjem, dodajanjem kofaktorjev... Vse to spremeni delovanje beljakovine in posledično vpliva na delovanje celice kot celote.

LP

Odgovori