Nakup kalkulatorja

Zanima me...
Odgovori
negativist
Prispevkov: 5
Pridružen: 26.10.2010 22:19

Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a negativist »

Zdravo.
Po hitrem "prebrsku" po forumu o kalkulatorjih nisem opazil skoraj nič (razen nekaj za FMF). Tako, da sem odprl novo temo, ker me zanima, kateri kalkulator naj si nabavim.
Izbiram med Ti 89 titanium pa Ti nSpire CAS. Vem, da 89-ka zna risat 3D grafe (kar dvomim, da bom kdaj rabil), druga pa menda ni ke preveč razlike. Kalkulator pa bi rabil z kakšno Trdnost, mehaniko trdnih teles ipd. (gradbeni faks).
Vem, da je možno vse zračunat peš, ampak dosti lažje je matrike, vektorje, 5 enačb, 5 neznank zračunat na kalkulator, da se nena zajebavaš z eliminacijsko metodo, ki ti vzeme določen čas (še posebej, ce so grde cifre).

Tako da vas prosim za kakšne predloge pa nasvete, katerega se mi bolj splača, cenovno pa je v tujini nSpire okoli 100€, 89-ka pa okoli 150€ ( v sloveniji pa rabiš kredit). Pač kakšne so tudi vaše izkušnje z tema dvema, ker osebno nobenega nisem videl v živo (mogoče kdo ve, kje ga prodajajo v "nevirtualni trgovini"?)?

LP
Nejc

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Kot fizik kalkulatorja skorajda nikoli ne rabim, in ce ga, nicesar razen osnovnih funkcij (kotne, eksponentne, logaritemske funkcije). V danasnjem casu se nobene od teh stvari ne racuna na kalkulator, vedno je v blizini racunalnik ki je za to bistveno bolj primeren. Naj bo kalkulator se tako pameten, se ne more primerjati z racunalnikom, se posebej pri vnasanju racunov in preglednosti. Se posebej pri matrikah: kalkulator je mogoce za 4x4 do 6x6 dober. Pod 4 znas rocno hitreje, nad 6 tem vnasas celo uro program ali stevilke. Pa se pregledno ni kar izracuna.

Razen na izpitih (kjer ponavadi itak niso dovoljeni graficni kalkulatorji, pa potrebni tudi ne), ali mogoce ce se znajdes v gozdu in moras obrnit matriko, takega kalkulatorja ne bos rabil.

Tako da jaz ne bi dajal nevem kaksnih vsot za kalkulator. Definitivno ne 100€.

negativist
Prispevkov: 5
Pridružen: 26.10.2010 22:19

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a negativist »

Ja sj ja, tak lepo doma uporabljam računalnik, sam na kolokvijih pa izpitih ti prav pride, da si skrajšaš pot do rezultata, npr vektorski produkt, al pa da morš 3 matrike skupaj zmnozit..

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Za vektorski produkt bi se dalo debatirat kaj je hitrejse. Odvisno kaksne kolokvije imate, ce je tega vec notri, potem se mogoce splaca ampak vseeno bi rekel da za tako rabo je edino smiselno vzeti enega cenejsih.

Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 546
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a fogl »

Jaz sem si kupil Ti 89. Na izpitih prihraniš čas, ker ti ni treba premetavati enačb, odvajat, integrirat... zakalkulirat se skorajda ne moreš... meni ni bilo nikoli žal da sem ga kupil. Ampak nisem fizik...

qg
Prispevkov: 786
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a qg »

Mogoče samo malo povezano s to temo: Kaj pa normalno velike tipkovnice za tipkanje zapiskov na i-pade, mobije in mogoče tudi kakšne kalkulatorje?
Kje se dobi to in na kakšne tipkovnice. i-pade in kalkulatorje je možno pisati? To naj bi bil mali format USB. Ali mogoče obstaja preklop iz malega USB na velikega in obratno? Sicer dosti praktična stvar, a se premalo omenja.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: Nakup kalkulatorja

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Ko smo še mi hodili na faks je bla to kr majka. sm mel enga national instruments, ki je znal grafe risat, je mel 64k spomina (tok ko Commodore, heeh) ampak me je rešil pri veliko izpitih. Manj možnosti za napake, čeprav ti lahko več časa vzame, če ne znaš dobro rokovat z njim!

Odgovori