študij fizike na fmf

Zanima me...
Odgovori
Pishcotec
Prispevkov: 14
Pridružen: 17.8.2003 12:31
Kontakt:

študij fizike na fmf

Odgovor Napisal/-a Pishcotec »

ojla :)

tko je naneslo, da bom naslednje leto bruc na fmf-ju, in me zanima, kaj vse bom rabu za povprecn studij... mislm, a lahko grem brez problemov na prva predavanja, in bom sproti vidu, kaj rabim, al se mi splaca ze prej kaj kupit, se naucit... ??

kaj pravite?

cuprum
Prispevkov: 2
Pridružen: 10.11.2004 0:36
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a cuprum »

Zivjo tko je: teoreticno nobena literatura ni obvezna, mas pa cel kup raznoraznih prirocnikov in vaj ki se jih splaca nabavit predvsem za fiziko.
Pr predmetu analiza pa je mal tezi ker za dolocen del snovi ne obstaja (al pa men v enmu letu pa se mal ni ratal najdt) ksna knjiga v slovenscini tko da je tm najbol met kr kuplene/sposojene zapiske od visjih letnikov. Pa Vidavova Visja matematika tud ni za stran vrst. Lep pozdrav Cuprum

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Ponavad je največji problem analiza. To bukvo od Vidava sem tud jaz na začetku kupil, pa je nisem kej dosti odpiral. Najbolj the best so ponavad zapiski pa kul stadibadi. Drgač pa študiraj to le če imaš vsaj enega od naslednjih razlogov:

1.) Bi rad ful naložil v svoje razumevanje narave in pojavov v njej,

2.) Že veš v kateri ful dobro plačani službi ti bosta diploma in znanje prav prišla,

drugače pa ti svetujem, da greš študirat karkoli drugega, ker boš v potu svojega obraza v cca. 10% prišel do diplome, s katero te bo ena tanica v bilokaterikoli firmi obravnavala kot živ strošek, pa čeprav se s svojimi 3,5 osvojenimi osnovnimi matematičnimi operacijami niti pod razno ne bo mogla kosat s tvojim skorajšnjim obvladanjem kvantne teorije polja. Sem bil v pomoč?:)

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

tko je naneslo, da bom naslednje leto bruc na fmf-ju
V najslabšem primeru boš prfoks za "mato al' fiz'ko" na srednji šoli. Teh nikoli ni dovolj.

Se še dobro spomnim (ko sem bil na informativnem dnevu na Jadranski), da je en prfoks govoril, da vsako leto kličejo iz "province": "A imate kakega diplomanta iz fiz'ke, nujno rabimo enega". Baje so celo ponujali stanovanje...

V primerjavi z diplomanti ekonomije, ki baje dajejo celo do 100 prošenj za delo, pa nič ne dobijo, je to pravi biznis... 8)

nyx
Prispevkov: 4
Pridružen: 4.1.2005 18:20
Kraj: Šempeter pri Gorici

Odgovor Napisal/-a nyx »

Ja js sm tud bodoča brucka na fmfju...fizike :D:D... Pa ko sem se s študenti pogovarjala je zgledlo nekako tako: neki govorijo, pol pa se spomnejo in rečejo..pa dejmo neki lepga povedat....ja sam kaj??? :P. Drgač pa morš use svoje sile usmerit v matematiko, te je baje največ, priporočljivo je znat kej programirat v javi al pa v c++-ju. Pa še nasvet enga študenta prvega letnika: use predmete v sredni šoli se ne učit, ves svoj čas posveti učenju matematike!!!! Tud če ne znaš fizike skor nič...UČI SE MATEMATIKO, OBVADEJ JO!!!..... Držmo pesti, da bo šlo :P

gvert
Prispevkov: 21
Pridružen: 22.8.2004 23:56
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a gvert »

Ta zadnja izjava je malo huda. Res je predmet Analiza I (matematika) najtrši oreh prvega letnika pa vendarle se je do narediti. Pomembna razlika med faksom in srednjo šolo je sprotno učenje (in vaje). Dokler delaš sproti, imaš res velike šanse, da tudi sproti vse opraviš. Matematika je zelo pomembna, ker fiziki veliko računamo :D. Kar se programiranja tiče: lep čas so nas učili C, v zadjih letih pa so začeli z učenjem Jave. Tu ni treba paničariti, ker se programiranja učiš sproti. :)

Torej, ne obremenjuj se že zdaj tako zelo s faksom! Najbolj važno je delo potem, ko prideš na faks!

LP, študent Gregor

Žibi
Prispevkov: 1
Pridružen: 11.2.2006 21:56
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Žibi »

No, jst sm tud eden izmed tisti, ki razmislja o studiju fizike. pa ce mi lahko kaksen student FMFiz prve roke pove zakaj se je odlocu za ta studij in kaksna je zahtevnost le tega?
lp, zibi

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Tkole: na fiziko sem se vpisal ker me je fizika zanimala ze od osnovne sole 8)
Zahtevnost studija pa ni glih huda, ce imas obcutek za naravoslovne vede. Prvi letnik je npr. eden najlazjih studijev v ljubljani (zgolj 4-5 predmetov!) Kasneje se stvari sicer zakomplicirajo, najtezja naj bi bla Analiza in Mafija ampak ce nimas previsokih ciljev ne bi smel biti problem (vecina tistih k nardijo prvi letnik z vec kot 7, pridejo do konca)

seenamojca
Prispevkov: 56
Pridružen: 2.12.2005 14:43

Odgovor Napisal/-a seenamojca »

Aniviller napisal/-a:Prvi letnik je npr. eden najlazjih studijev v ljubljani (zgolj 4-5 predmetov!)
Akhm.

Priznam, tudi meni se ni zdel težek, nikakor pa ne bi mogla trditi, da je eden najlažjih. Nočem nikogar užaliti, zato nobenih konkretnih faksov, ampak vem, kaj jih učijo (učimo) na drugih (naravoslovno tehničnih) fakultetah v prvem letniku in mislim, da ni primerjave s fiziko.

Kot rečeno, nikakor se ne vpisat na fiziko, če misliš, da boš lahko prišel do diplome.

Da se vrnem na OP: Ne, ničesar ne potrebuješ pred študijem. Pomembno je, da oktobra začneš sproti delati in pa predvsem, da se v prvem letniku ne poleniš. Če je tvoje gimnazijsko znanje fizike/matematike dobro, ga boš v 1. letniku le malo nadgradil in brez kakšne hude muje naredil prvi letnik. Marsikomu se zgodi, da se potem poleni -češ, saj ni tako hudo in saj ni treba tako veliko delati - potem pridejo pa višji letniki... Ampak to je še daleč, zaenkrat se dobro spočij v najdaljših počitnicah!

Odgovori