O, sem se spet malo oglasil, še nisem zbral volje, da bi napisal zares tako dober argument na tisto prej, kot sem ga že, pa se je pobrisal...
nima veze
Pred kakšnim tednom sem poslušal predavanje enga nobelovca (ne me vprašat, kako mi je to ratal), ki je razlagal nov pristop k fiziki, govoril je o "self organisation of mater" Bistvo tega je ugotovitev, da nekateri poskusi ne dajo smiselnih rezultatov, če se meritev izvaja na preveč majhnem nivoju. Tako je npr. eni molekuli nemogoče določiti temperaturo, prav tako je popolnoma nemogoče izračunati natančen tlak, če imaš v posodi samo eno molekulo. Dal je še dosti takih primerov, pa se jih zdajle ne spomnim.
Kaj to spremeni v priljubljeni ideji določevanja prihodnosti na osnovi delcev? Vse obrne na glavo! Kako lahko vemo, da ima interakcija med 5 delci enake fizikalne značilnosti kot pa interakcija med 10 na 23 ? Sama teorija celo dela neke praktične zaključke o obnašanju stvari, ki so dokaj natančni.
Če se torej ta možakar ne moti, potem lahko počasi pozabimo na superračunalnike, ki bodo izračunali prihodnost, če bodo poznali lego vseh delcev in vse hitrosti, saj je nemogoče predvideti, kaj se bo dogajalo malo po tem. To sicer ne pomeni, da svet ni nujno determiniran, zagotovo pa se ni treba bati, da nisi svoboden, saj je čisto vseeno, kaj pravzaprav piše v "usodi", ker je itak vedno taka, kakor ti hočeš.
npr. Planiraš izlet v hribe, ampak se slabo počutiš. MOčno si želiš v hribe, zato si prepričan, da boš šel. Usoda naj bi bila taka, da boš šel. Potem pa se premisliš in ne greš. Lahko rečemo, da je bila usoda že prej taka, (da ne boš šel), vendar koga to briga?? Usoda naj bo kakršna hoče, dokler se jaz lahko premislim in ne grem v hribe. Spoznati je pa tako ali tako ne moremo.
Jest osebno prav dobro verjamem sivolasemu možaku, ki pravi, da imamo nekaj nerazčiščenih poslov z idejo o napovedovanju prihodnosti s pomočjo "kalkuliranja" obnašanja delcev.
V končni fazi niti ne vemo, kaj je delec, ne vemo, kaj je interakcija med delci in ne vemo, ali je fizika sploh kaj blizu resnice ali ne, oz. ali resnica obstaja, ipd. Po mojem je sama človeška pamet pretirano navezana na svoj vzročni princip in sklepanje iz posameznega primera na splošno....
Aja, pa Roman brez skrbi, se bom tudi še tam enkrat spravu nekaj napisat...