Verjamete v reinkaracijo?

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori

Verjameš v reinkaracijo?

DA
30
33%
NE
61
67%
 
Skupaj glasov: 91

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

apciha; kjer si pac postavis merila ki ti sluzijo za razmisljanje. ce se gremo pa Descartov metodicni dvom potem pa sploh nikamor ne pridemo. se tja ne. zato pa sem napisal nekatere stvari ki so resnicne.... kaj mislis, smo ljudje ki sanjamo metulje ali smo metulji, ki sanjamo ljudi? (Hofstadter & Dennet, Mind's eye)
drugace pa nisem trdil da sem na realnih tleh (ker enostavno nisem), samo napacno se mi zdi vsiljivo prepricevanje nekoga, ko pa so kakrsnekoli ideje o resnici ze v osnovi sfaljene. tudi ta moja ideja. in da, to je paradoks.

joe se vedno nisi povedal kako trajno je to stanje.. in ne mislim tvoj odgovor uporabit v prid ega ce slucajno zato noces (?) povedat

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

kren napisal/-a:zakaj pa skodljivo in nepotrebno?
mah dovolj sem se zjasnil v prejšnjih postih in podobnih temah, se mi ne da vse na novo pisat. če se na grobo povzamem: vsak vernik doživi nekaj kar ga (hudo) prizadene, torej met na trdna tla. takrat se prejšnje idealno stanje oziroma vera v stanje izkaže za škodljivo, ker je iluzija(upam da se izide, ker napol spim.)
joe napisal/-a:Življenje je skrivnost, ki jo živiš, ne pa razlagaš. To je vse. To nima opravka z nobeno religijo in z nobenim Bogom. In še eno. Ko se znajdeš pred nalogo, se potrudi po svojih najboljših močeh, da jo v redu opraviš. Da si lahko rečeš, to sem pa dobro naredil. Je treba delat, je rekel Adi. Ne pa filozofirat. Ne razmišljaj o vrtnici, marveč uživaj v njeni prisotnosti. Je del tebe. Potem se bo mir naselil v tvoji duši. Konec.
em..če se ne motim si ti dejal da z bogom doživiš višji smisel življenja.
Se strinjam da moraš kakršno koli nalogo delat po najbolših močeh. Ne strinjam pa se da ni treba filozofirat. v bistvu je filozofija trdo delo.

hehe powerslave, sem že malo pogrešal tvoje razsvetljene poste :)
to bi se dalo napisat na bolj normalen način...me ta duhovno zvišeni blaženi ton malo moti pri takih besedilih, verjetno pa je par stvari vmes uporabnih.

lahko noč

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

mriz napisal/-a: hehe powerslave, sem že malo pogrešal tvoje razsvetljene poste :)
Be my guest :D
Če je par stvari uporabnih potem že grizemo v pravo smer :wink:
Ton je stvar tistega, ki napiše...rezultat je vedno v očeh opazovalca. ('eye of the beholder')
Sicer pa nisem avtor besedila. Le ta je naveden na koncu sestavka.
»Mislim, zato se ne zavedam. V trenutku, ko mislim, prebivam v nerealnem svetu abstrakcije ali preteklosti ali prihodnosti.«

Anthony de Mello(1931-1987)


»Pamet je mnenje, začudenje je uvid.«
Jalal ad-Din Jelaluddin Muhammad Din ar- (1207-1273)[/i]

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

vem, da nisi ti avtor samega besedila. Hja, to grizljanje v pravo smer je lahko varljivo...no, bo čas pokazal.

Si prebral Bardo Thodol?

ap-čiha
Prispevkov: 289
Pridružen: 6.1.2005 11:59

Odgovor Napisal/-a ap-čiha »

Kren, hvala za pojasnilo. Sicer pa je tudi v tvojem zadnjem postu prisotna negacija predhodno povedanega. Vendar je determinanta verjetno ta o realnih tleh.

bozo
Prispevkov: 22
Pridružen: 1.3.2005 20:16
Kraj: Ormož (kao)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bozo »

Lep pozdrav!
Jaz osebno verjamem v reinkarnacijo. To pa zato, ker sem si mogoče preveč bral o hinduizmu.
Torej, če še argumentiram. Jaz kot organizem živim. Vedno sem se spraševal, kdo kontrolira koga: jaz telo, ali telo mene. Nikakor pa ne morem reči, da sem jaz telo in organizem naenkrat, ker je več stvari na enem mestu ne more biti.
Torej. :)
Moje telo raste in se spreminja. Potem se stara in se spreminja. Jaz, kot oseba, sem še vedno isti. Še vedno sem to jaz izpred 17ih let,... Moja družina bi zanikala, če bi jih vprašali ali sem druga oseba. Oseba pa lahko spremeni obnašanje glede na okoliščine.

O reinkarnaciji pa nek citat:" tatha dehantara-praptir dhiras tatra na muhyati.", kar pomeni :"Ko se telo iztroši, ga duša zapusti in vstopi v novo telo."

to se imenuje Fizika jaza.

No, ajde, držite se!

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

ne razumem
zakaj ne mores reci da si jaz-organizem eno in isto?

Uporabniški avatar
powerslave
Prispevkov: 68
Pridružen: 26.12.2003 22:11

Odgovor Napisal/-a powerslave »

mriz napisal/-a:Si prebral Bardo Thodol?
Zal ne...

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Powerslave je napisal kup resnic, s katerimi se strinjam. Gre za vprašanje razumevanja narave eksistence. Ko to razumevanje pridobiš, je to za zmeraj. Vsako razumevanje je za zmeraj. A misliš, da se bo tvoja zavest zlila z večnim, ko bo tvoje telo umrlo? Kako le? Saj sta materialno in nematerialno dve plati iste medelaje. Zavest brez telesa ne more obstajati. Zavedaš se, da nisi ločen. Da si del nečesa, kar je vedno bilo in ki vedno bo, vendar se neprestano spreminja. Razumeš, da je tvoja zavest tista, ki daje vsemu bivajočemu edinstven smisel. Tvoj smisel. Nič izven tebe ne more eksistenci dati tega smisla. Vse je tu zaradi tebe. Lepota vrtnice ne obstaja sama po sebi. Tvoja zavest jo je ustvarila. Tisto presežno, kar vrtnica je, si ti ustvaril. Postal si stvarnik. Uživaj v tem zavedanju.

bozo
Prispevkov: 22
Pridružen: 1.3.2005 20:16
Kraj: Ormož (kao)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bozo »

Alo!

Normalno, da sta zavest in materialno telo dve plasti madealje, da eno brez drugega ne more - ampak lahko bi bilo katerokoli materialno telo z drugo "dušo". ...

Amm, joe... Lepo dramatično napisano, mam pa en komentar. Ni zavest tista, ki ustvari mnenje o neki stvari. To ti garantiram. :) Poglej, vse je dobesedno odvisno od kulture in pa vzgoje, v katero smo rojeni. npr. za nas je bolečina nekaj slabega, medtem, ko druga ljudstva bolečino jemljejo kot rast, ali kaj drugega - krokodilje ljudstvo muči same sebe (si reže kožo, da bi bilo čim bolj podobno krokodilom), s tem pa prestapljajo prage mlad-odrasel itd.

Zavest o tem, ali je meni vrtnica lepa ali ne, mi ne da nobenega odgovora. Lepo nam je kar nam starši povedo, da je lepo.

Fajn se mejte!

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

bozo napisal/-a:Zavest o tem, ali je meni vrtnica lepa ali ne, mi ne da nobenega odgovora. Lepo nam je kar nam starši povedo, da je lepo.
Mogoče še huje..
Lepota vrtnice je poustvarjena s strani človeka. Vrtnice so prevzgojen gozdni šipek. Lepota vrtnice ni božja, teveč.. :twisted: :D
LP

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

bozo napisal/-a: Vedno sem se spraševal, kdo kontrolira koga: jaz telo, ali telo mene.
verjetno drug drugega :D. Ko meni zmanjka sladkorja ali nikotina telo na poti ruši vse pred sabo brez moje kontrole :lol:

bozo
Prispevkov: 22
Pridružen: 1.3.2005 20:16
Kraj: Ormož (kao)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bozo »

mriz napisal/-a: Ko meni zmanjka sladkorja ali nikotina telo na poti ruši vse pred sabo brez moje kontrole :lol:
no, torej smo ugotovili nekaj novega oz. to jaz že dolgo vem. Ravno pri kajenju bi rad povdaril, da je pravzaprav čisto lahko nehati, le zavedati se moramo, da smo mi tisti, ki nočemo tega, da pa telo to hoče. Amm, post, bi naj bil namenjen ravno temu - da pridemo v stik z dušo. Huh,... Če imamo v mislih, da jaz tega ne rabim, lahko nehamo brez problema.
No,
ajde

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

to pa je dvorezen mec. katero stvar rabis?

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

bozo napisal/-a:...da pridemo v stik z dušo.
Nisem vedel, da je (moja) duša nekaj drugega kakor jaz. In če ni moj sestavni del, čemu jo potem res potrebujem? Kot hrano?

Odgovori