Hitrost svetlobe

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a vojko »

Kren je napisal:

Ja in to z razlogom!
Seveda, jaz imam prav, ti se motiš, eksperimentov pa ne potrebujemo je v fiziki očitno zelo popularen "razlog".
Kot ponavadi, tudi tokrat ne razumeš poante. Si brezupen primer.

mimir
Prispevkov: 15
Pridružen: 29.9.2011 17:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a mimir »

Glede na to, da mi ni znal nihče od forumašev podati odgovor na moje vprašanje: "Ali lahko nevtrine, ki so hitrejši od svetlobe razložimo z teorijo strun - bran?", sem iskal naprej po netu in naletel na to stran. Zanimivo.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a shrink »

mimir, verjetno se zavedaš, da so take razlage čiste špekulacije.

mimir
Prispevkov: 15
Pridružen: 29.9.2011 17:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a mimir »

Hja,... Ta trenutek, dokler ne potrdijo oziroma ovržejo teh meritev, je itak VSE špekulacija. Se je pa treba zavedati tudi tega, da je današnja razlaga vesolja še precej luknjava, in da ima tudi sama relativnostna teorija, češrav v grobem drži, cel kup kontradikcij. Tako kot Newtonovi zakoni, ki čeprav, jih danes ševedno uporabljamo in v grobem tudi držijo, z njimi lahko celo izstrelimo raketo v orbito, se danes vsi zavedamo, da je model vesolja, kakršnega opisujejo ti zakoni, zelo posplošen. :wink:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a shrink »

mimir napisal/-a:Hja,... Ta trenutek, dokler ne potrdijo oziroma ovržejo teh meritev, je itak VSE špekulacija.
Četudi bodo meritve potrjene, bo razlaga preko teorije strun še vedno ostala špekulacija.
Se je pa treba zavedati tudi tega, da je današnja razlaga vesolja še precej luknjava, in da ima tudi sama relativnostna teorija, češrav v grobem drži, cel kup kontradikcij.
In katere so te kontradikcije (v zvezi s teorijo relativnosti)?
Tako kot Newtonovi zakoni, ki čeprav, jih danes ševedno uporabljamo in v grobem tudi držijo, z njimi lahko celo izstrelimo raketo v orbito, se danes vsi zavedamo, da je model vesolja, kakršnega opisujejo ti zakoni, zelo posplošen. :wink:
Če neka teorija velja omejeno, to ne pomeni, da je kontradiktorna.

mimir
Prispevkov: 15
Pridružen: 29.9.2011 17:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a mimir »

S kontradiktornostjo sem ciljal na nezdužljivost kvantne mehanike in relativnostne teorije. Drugače pa se s tabo strinjam, da je teorija strun za enkrat še precej špekulativna, čeprav blazno seksi. Je pa treba tudi priznati, da če se nevtrini res izkažejo za delce, ki so hitrejši od svetlobe, standardni model kar nekako pade v vodo. Kar bi bilo sploh super.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a Roman »

Zakaj super?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a shrink »

mimir napisal/-a:S kontradiktornostjo sem ciljal na nezdužljivost kvantne mehanike in relativnostne teorije. Drugače pa se s tabo strinjam, da je teorija strun za enkrat še precej špekulativna, čeprav blazno seksi. Je pa treba tudi priznati, da če se nevtrini res izkažejo za delce, ki so hitrejši od svetlobe, standardni model kar nekako pade v vodo. Kar bi bilo sploh super.
Ne vem, zakaj bi nezdružljivost pomenilo kontradiktornost. Poleg tega ni še mogoče reči, ali sta res nezdružljivi (poskusi združitve - jasno, saj je teorija strun eden od poskusov - namreč obstajajo, le eksperimentov, ki bi preverili take teorije, še ni na voljo), pa tudi, kdo pravi, da je problem v teoriji relativnosti (seveda splošni); lahko je problem v kvantni mehaniki.

Do neke mere pa je relativnost že prav lepo združena s kvantno mehaniko: standardni model temelji na kvantni elektrodinamiki, ki je združitev kvantne mehanike in posebne teorije relativnosti. Ta teorija je eksperimentalno ena izmed najbolj preizkušenih teorij; meritve skupine OPERA v ničemer ne morejo izpodbiti dosedanjega ujemanja teoretičnih napovedi z rezultati eksperimentov in osebno menim, da je bolj verjetna napaka kot pa "nova fizika".

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a vojko »

V odgovoru Deriku na prejšnji strani sem si dovolil kratko digresijo o merskih enotah pri nas in v svetu. Ne morem si kaj, da ne bi te digresije malo razvil.

Živimo v EU, v XXI. stoletju; v vseh stopnjah šolanja smo se učili le o metrskem merskem sistemu enot (poznanem pod kratico »SI«). Ko pa odprem DELO, še posebej stran z INFOTEHOM, pa se mi zdi, kot da sem odprl neki angleški časopis iz Dickensovih časov, ali še slabše – kakšen zanikrn lokalni časopis iz ameriškega srednjega zahoda (pomenljivo imenovanega tudi »bible belt«), kjer ti bogaboječi rovtarji še slišali niso za SI....

S kalkulatorjem v rokah zgrožen prebiram o ekranih z diagonalo 17,3”, o pritisku v avionskih pnevmatikah, ki znaša 155 psi/inch2, o resolucijah tiskalnikov, ki znašajo 250 DPI, o »zabavnih gadgetih«, ki tehtajo le 12 unč, o »potniških miljah zvestobe«, ki jih nabirajo letalski potniki, o helikopterjih, ki letijo 15.000 čevljev visoko, o električnih pečicah, ki imajo moč 10.000 BTU, o TV ekranih, ki imajo diagonalo neverjetnih 100”, o....Pa saj nima smisla nadaljevati, mislim, da ste razumeli poanto. Naš osrednji in najbolj brani dnevnik brez sramu, brez metrskih mer vsaj v oklepajih, v nasprotju z veljavnimi predpisi (!) pišme-v-uhovsko posiljuje svoje bralce srednejveškimi imperialnimi merskimi enotami, ki jih je domovina tega sistema - Anglija že večinoma opustila! Predrzno in pobalinsko prisiljuje svoje bralce, ki seveda nimajo pojma o inčih, čevljih, jardih, miljah in kar je še te sredneveške navlake – da se s kalkulatorjem v rokah prebijajo skozi tekst. Meni je tega dovolj! Pa ne samo na strani INFOTEHA! Odprite DELO, kjer se objavljajo borzni podatki in izvedeli boste, koliko dolarskih centov stane ta dan "mernik"(!!!) pšenice, koliko dolarjev "sodček" nafte, koliko "funt" sladkorja, koliko "unča" zlata.

Po dostopnih podatkih so danes na svetu samo tri države, ki še nimajo programa prehoda na SI sistem: Mjanmar, Liberija in – saj ne boste verjeli! – ZDA! Pri tem pa je treba poudariti, da Mjanmar v praksi dejansko uporablja metrski sistem enot.

Toda, če se napotimo v trgovine, odpremo katerokoli revijo ali časopis, gledamo TV program, imam občutek, da je situacija obratna: da smo se začeli ravnati po ZDA in Liberiji - da ne omenjam tretje države v tej odlični druščini!

Zelo sem zameril našemu sicer odličnemu podjetniku Ivu Boscarolu, ko se je vračal iz ZDA z nagrado NASE v žepu za najbolj ekonomično letalo na svetu in na nacionalki brez sramu izjavil, da njegov TAURUS G4 preleti (recimo) 124 milj z eno galono goriva! Debelo sem gledal in nisem mogel verjeti svojim očem in ušesom: kako naj pri hudiču normalen Evropejec ve, kako ekonomično je to v primerjavi z - denimo - njegovim avtom???

V rajnki Jugoslaviji je mednarodni sistem enot stopil v veljavo s 1. januarjem 1981, ko je začel veljati Zakon o merskih enotah in merilih (Ur. list SFRJ št. 13, 2. 4. 1976).

Kljub veljavnim kogentnim predpisom (zadnji tak predpis je Z A K O N O MEROSLOVJU -uradno prečiščeno besedilo –(ZMer-1-UPB1) Ur. list RS, št. 26/05)), ki v III. poglavju (MERSKE ENOTE) v 6. členu zelo nedvoumno določa, da se "v Republiki Sloveniji uporablja mednarodni sistem enot (Systeme International d'Unites, v nadaljnjem besedilu: SI), pa se diagonale ekranov za TV sprejemnike in računalniške monitorje brez sramu in ženiranja navajajo v palcih (in to največkrat brez preračuna v cm!), premeri CD-jev in DVD-jev prav tako, enako je s premeri trdih diskov.

Če hočete kupiti digitalni fotoapart ali kamero, boste morali imeti kalkulator za preračun, kajti diagonale monitorjev se dosledno navajajo v palcih. Prodajalec debelo gleda, ko ga vprašate, kolikšna je dolžina 37" ekrana v nam razumljivih centimetrih.

Prodajajo nam avtomobile, katerih platišča se merijo v palcih (colah), moč njihovih motorjev v KM (konjskih močeh – le po kakšnem konju so jo merili? Je bil to močan delovni konj ali morda dirkalni lipicanec??!) vodovodne cevi v vaši hiši imajo premer 3/8" (mi lahko kdo pove, koliko milimetrov je to?).

Srednjeveški merski sistem iz Mjanmara nezadržno prodira v naš vsakdanjik in mi mazohistično molče trpimo ta tehnološki terorizem in uživamo v klečeplazenju pred edino (resno) državo na svetu, ki še ni sprejela SI sistema in ga vsiljuje vsem ostalim.

Zadnje čase vam na TV veselo poročajo iz raznih navtičnih sejmov, o krasnih jahtah, ki so dolge celih 50 "čevljev"! Če gledate vremensko prognozo TV sosednje države, boste bogatejši za poznanje, da ta dan veter na Jadranu piha s hitrostjo 20 "vozlov" in ima tendenco jačanja! Samo čakam, kdaj se bo to zgodilo tudi pri nas! Brez sramu so tudi na naši nacionalki poročali, da je prišlo do incidenta v Piranskem zalivu 0,9 "navtične milje" od obale.

In to kljub temu, da je v 26. členu omenjenega Zakona o meroslovju zagrožena globa od 1.250.- EUR do 4.173.-EUR za prekršek za pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika, če v Republiki Sloveniji uporablja merske enote, ki niso predpisane s tem zakonom oziroma predpisi, izdanimi na podlagi tega zakona (6. člen).

Nisem še zasledil, da bi pristojni organi (predvsem inšpekcije in Urad za meroslovje RS) podali kakšen predlog za prekršek pri tej vsiljivi in žaljivi poplavi srednjeveških enot, ki jih ljudje ne poznajo, saj niso zanje slišali ne v osnovni, srednji ali visoki šoli.
To bebavo prostovoljno tehnološko klečeplazenje pred edino državo na svetu, ki "osrečuje" ves svet še z drugimi "naprednimi" izumi in pogruntavščinami je preseglo že vsako razumno mejo.

Ob tem pa domovina srednjeveških mer – Velika Britanija - pogumno koraka v smeri metrizacije in jo je –z redkimi izkemami - končala do konca 2009. Mi pa, ki smo med prvimi sprejeli SI, pa v brk veljavni zakonodaji tonemo vse globlje v čarobni svet palcev, čevljev, funtov, milj, mernikov, sodčkov, galon, karatov, funtov na kvadratni palec, pintov, ….

Merski sistem, da te kap, bi rekel naš znani humorist, minister in vlada in DELO pa – nič!

Imamo močno zvezo potrošnikov, ki bi se prva morala upreti temu vdoru srednejveške navlake v naš vsakdan in dosledno prijavljati trgovce in časopisne hiše, ki brez trohice sramu kršijo veljavno zakonodajo in podcenjujejo našo inteligenco – da o nacionalnem ponosu ne zgubljam besed!

Za konec pa samo še tole: nikar mi naj kdo ne prihaja z izgovori, češ »ves svet« meri ekrane TV sprejemnikov v palcih, resolucijo tiskalnIkov v DPI (dots per inch), itd., ipd., ker

1. to preprosto ni res in
2. tudi če bi to bilo, ni to noben argument, še posebj ne, če je takšna rabota protizakonita in zato sankcionirana.

Kaj menite o tem ostali?

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a Roman »

vojko napisal/-a:Je bil to močan delovni konj ali morda dirkalni lipicanec??!
Kaj pa vem, dvigniti 75 kg za 1 meter v eni sekundi ni ne vem kako veliko.

mimir
Prispevkov: 15
Pridružen: 29.9.2011 17:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a mimir »

Roman napisal/-a:Zakaj super?
Saj veš. Ker bi to pomenilo da smo pred vrati spoznanja "nove fizike", kot je pravilno razbral shrink iz mojega posta.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a Roman »

Prav. Vendar rečejo "super" tudi tisti, ki fizikom od srca privoščijo zmotljivost.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a shrink »

vojko napisal/-a:Za konec pa samo še tole: nikar mi naj kdo ne prihaja z izgovori, češ »ves svet« meri ekrane TV sprejemnikov v palcih, resolucijo tiskalnIkov v DPI (dots per inch), itd., ipd., ker

1. to preprosto ni res in
2. tudi če bi to bilo, ni to noben argument, še posebj ne, če je takšna rabota protizakonita in zato sankcionirana.
Ko sem bil nazadnje (nedavno) pri enem veletrgovcu z elektroniko, so bili vsi laptopi lepo opremljeni s podatkom o diagonali zaslona v cm, tako da vsaj ta spoštuje zakonodajo. 8)
Kaj menite o tem ostali?
Popolnoma se strinjam, da je treba doseči izvajanje zakona (in kaznovati prekrškarje), ki določa uporabo sistema SI.

Je pa treba dodati, da sam zakon dopušča izjeme za "enote, ki so dovoljene samo na določenih področjih". Tako je še vedno (na določenih področjih) dovoljeno uporabljati enote (Odredba o merskih enotah, Ur.l. RS, št. 26/2001): dioptrija, metrski karat, ar, teks, milimeter živega srebra in barn. Je pa zanimivo, da so iz tega seznama izpadle: vozel, morska milja in astronomska enota(!), ki so bile dopustne s prejšnjo odredbo (Odredba o merskih enotah, Ur.l. RS, št. 2/1996).

Čeprav menim, da je odločitev za opustitev anglosaksonskih enot, kot sta vozel in morska milja, pravilna, se mi vseeno zdi prenagljena. ICAO (glej str. 27(4-1) tega dokumenta) npr. še vedno dopušča rabo vozlov, navtičnih milj in čevljev v letalskem prometu zaradi široke uporabe in izogibanja potencialnim varnostnim problemom, še vedno pa ni bil določen datum prenehanja njihove uporabe. Menim, da bi naša zakonodaja morala biti v skladu s tem, saj si ne predstavljam, da bi piloti v našem zračnem prostoru morali navajati hitrosti v m/s ali km/h in višino v m zgolj zaradi zakonske prisile.

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a Roman »

Jaz se sicer z enotno uporabo merskih enot strinjam, zdi pa se mi neumno, da pri prevajanju predvsem seveda ameriških filmov lahko preberemo, da je bilo nekaj 1600 metrov stran ali pa so tekači tekli na 91 metrov dolgi progi.

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Re: Hitrost svetlobe

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

Roman napisal/-a:Jaz se sicer z enotno uporabo merskih enot strinjam, zdi pa se mi neumno, da pri prevajanju predvsem seveda ameriških filmov lahko preberemo, da je bilo nekaj 1600 metrov stran ali pa so tekači tekli na 91 metrov dolgi progi.
Še bolj neumno je pa tisto, ko prevajajo na decimalke natančno, sploh kadar dokumentarec (ali pa film) podaja približno/zaokroženo oceno.

Zaklenjeno