Stealth tehnologija

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
JAN
Prispevkov: 65
Pridružen: 2.7.2004 18:03

Stealth tehnologija

Odgovor Napisal/-a JAN »

Mene zanima s katero snovjo so prebarvana letala, ki so za radar nevidna. Pa glede na to da so ta letala zelo nestabilna in ne morejo leteti brez računalnika zakaj se potem orožja ali obramba proti njim ne dela na sistemu emp (elektro magnetical pulse) ki bi jim uničil računalnik in bi jih tako pripravil do strmoglavljenja.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Stealth letala so "nevidna" zaradi oblike, načina gradnje reaktivnega motorja in tega posebnega premaza. Ne verjamem da je javnosti na voljo natančna formula te zadeve, ker je to najverjetneje vojaška skrivnost. Finta tega premaza pa je da (delno) vpije radijske impulze s smeri radarja.
Orožja emp pa ne uporabljajo ker še ni tako razvito ali pa ker ga nimajo v lasti države, ki bi ga potrebovale.

kob
Prispevkov: 71
Pridružen: 5.1.2005 16:01
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kob »

stealth poznam
F-117a
F/A-22
zakaj so nestabilna?
kaj pa druga hitra letala

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

B2 je zelo kul.

Nestabilna so zaradi oblike. B2 je oblikovan kot obrezan trikotnik in to baje ne vpliva dobro na letenje. F-22 pa mislim da bo oziroma je že prvi stealth lovec in ker bo oblikovan normalno kot vsak drugi lovec, ne bo imel takih težav kot B2. F-117 in B2 se uporabljata samo za bombardiranje. Če bi enega od teh letal dobil na muho kakšen mig bi popušila ker nimata orožja za zračni boj.
Mislim da je blackbird tudi stealth letalo. Kolikor vem ni oboroženo je pa hitro kot hudič.
Aja, pa helikopter Comanche je tudi stealth.

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Če se prav spomnim iz revije Obramba morajo biti nestabilna zaradi računalniške podpore ker baje lažje delajo nenavadne elemente(lete)
Sicer pa čeprav je v reviji precej dobro razloženo jaz ne morem točno povzeti po spominu. Verjetno je članek pisal Knific ko je opisoval posamezne tipe letal. (mimogrede kakšno leto pa se mi ta revija ne zdi več tako zanimiva kot mi je bila prej)

Drugače pa se morajo radarski žarki odbijati tako da ne pridejo nazaj do izvora,(na radarju izgleda da je v zraku navadna ptica) premazi morajo žarke vpijati, motor in orožje je v trupu da ne odbija žarkov in ne seva inrardeče. V Beogradu pa so sesuli letalo s pomočjo termovizije se pravi vizualnega računalniškega sledenja, ker so se preveč zezali in so leteli precej nizko, ker so mislili da jih ne morejo počit.(leteli so tudi podnevi nad 5000 m ker Srbi niso imeli dosega orožja do te višine pa je lahko vsak avion letel na tej višini, ki je imel sistem ki lahko zadane 5000 pod sabo)

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

STEALTH TEHNOLOGIJA

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Ta tehnologija ne naredi letečega ploviao čisto nevidnega.
Na radarjih je še vedno vidna, a vzbuja manj pozornosti(ker bi v tem primeru alarm sprožali ob vsakem zaznavanju kakšnih ptic).

Tehnologija ne uporablja nikakršnih posebih premazov.
Uporabljena pa je snov proti statitični elektriki oz. da je zaščitena proti udarnim strelam.
Bistvo tega letala je v izgradnji motorja, katerega Amerška vlada skrbno skriva.
8)

Drugače pa bom vprašal kolega za natančen odgovor(Alien).
Že dolgo se ukvarja z letalsko tehnologijo ter tehnologijo ki je strogo zaupne narave.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

kartako napisal/-a:ker baje lažje delajo nenavadne elemente(lete)
Kaj tu misliš? Ne razumem kaj si hotel povedati.
AlexUS napisal/-a:Tehnologija ne uporablja nikakršnih posebih premazov
Seveda ga.


Izpušni sistem (nevem če je to pravilen izraz:)) je narejen tako da je reža raztegnjena čim bolj širino in da je čim tanjša. Zato bi naj toplota ne bila tako skoncentrirana na enem mestu in posledično bi naj zato letalo težje zaznavno za toplotne senzorje.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

"Mriz", pa mi ti povej iz česa je sestavljen premaz?
Sam nisem prof. v tej stroki vendar ti lahko svetujem kam se obrni za informacije.
Tu imaš naslov:
http://www.harpoonhq.com/waypoint/artic ... le_021.pdf

Menim pa da ni point ustvariti nakakšno nevidnost letalov(kar je nemogoče), ampak ustvariti radarsko nevidnost.
Se pravi da je namen "STEALTH tehnologije", kako pretentati radarje.
To pomeni da morajo izdelovalci poiskati šipke točke radarjev oz. morajo preučiti katere so slabe lasnosti radarjev, da lahko ustvarijo nekakšno nevidno leteče plovilo.
8)

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

AlexUS napisal/-a:ampak ustvariti radarsko nevidnost.
O kakšni drugi nevidnosti pa se že cel čas pogovarjamo?? (kako se konča čisto prvi stavek v tej temi?)
Malo si podrobneje preberi kaj vse zgoraj piše ker je že to vse bilo napisano oziroma da lahko razumeš zgoraj vse napisano, ti bi moralo biti jasno da gre za radarsko nevidnost. Članka se mi zdaj ne da brat, bom v naslednjih dneh.
AlexUS napisal/-a:Se pravi da je namen "STEALTH tehnologije", kako pretentati radarje.
No shit Columbo.
Radar pošilja radijske pulze v smeri okoli sebe in posluša njihov odmev. Oblika stealth letala je zasnovana tako, da te pulze čim bolj odbija v drugo smer, stran od radarja. Prvo stealth letalo je bilo F-117 pri katerem so za odbijanje pulzov stran od radarja uporabljali ostre kote (najdi kakšno sliko da boš videl kakšen je F-117), potem so malce napredovali, tako da je B2 že bil brez ostrih kotov (Comanche jih vseeno še ima). Poseben premaz pa (kot sem že napisal nekje zgoraj) delno vpije radijske pulze tako da je še manjša možnost vrnitve k viru. Nekaj pulzov se vseeno vrne tako da je slika na radarju kot jata ptic. Ostale finte, kot je skrivanje orožja in gradnja motorja pa so tudi bile omenjene.

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Mrizu odgovarjam da naj malo razmisli(letala imajo fizikalne lastnosti leta in ce ga kaj polomiš pikiraš) ker pa računalnik neprestano popravlja takoimenovane napake lahko narediš še malo večje napake ki jih sicer ne bi mogel. Kaj več bom pa povedal drugič če ne bo kdo pred mano.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Ok, zdaj mi je jasno kaj si hotel povedati. Ja prosim povej kaj več o tem.

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

Nekaj o "Radarsko nevidnih letalih".

V osemdesetih letih je znova prišlo do revolucionarnih sprememb v konstruiranju in gradnji bojnih letal in pri tem imajo-prav nič presenetljivo-glavno besedo spet Američani. Lockheed za radarje nevidni(točneje rečeno slabovidni) lovec F-117 stealth je prvič vzletel leta 1981. Letalo je po zgradbi popolnoma podrejeno zahtevam tehnologije slabe radarske opaznosti, da tako lažje, ponoči in na nizki višini, prodre globoko v nasprotnikov zračni prostor. Med vsemi ameriškimi bojnimi letali v sklopu koalicijskih sil v drugi zalivski vojni je bilo lovcev F-117 komaj 2.5 odstotka, uničili pa so 31 odstotkov vseh iraških ciljev, zadetih iz zraka prvi dan napada. Med to vojno tudi niso izgubili nobenega F-117, kar potrjuje, kako dobro je to letalo zgrajeno.
Podobno zasnovan je tudi Northropov za radarje nevidni bombnik B-2 stealth, ki so ga ravno tako namenili za globoke prodore v nasprotnikov zračni prostor.
Toda kaj je tehnologija nevidnosti(stealth)? Praktično vse kar zmanjša radarsko, infrardečo, akustično in vizualno sliko letala, da ga tako ni moč izslediti. Večji del tehnologije nevidnosti temelji na radarski nevidnosti letal, za kar uporabljajo barve in premaze, ki vsrkavajo radarske žarke, ali pa je že sama oblika letala takšna, a se na letalu radarski žarki lomijo ali se sploh ne odbijajo nazaj k viru osvetljevanja, torejopazovalnem radarju. Tako nekonvencionalno oblikovani letali sta prav F-117 in B-2. Tehnologija radarske nevidnosti potemtakem spreminja naravo letalskega bojevanja, saj onemogoča nasprotnikove radarje in na drugi strani radarsko nevidnim letalom omogoča dosegati presenečenje, celo kadar nasprotnik računa na letalski napad.

Še nekaj info o letalu:

Površine:F-117 ima "brušene" površine, tako da so radarsko najbolj opazne prečne površine zmanjšane na najmanjšo možno mero. Celotna površina je sestavljena iz velikega šrevila manjših površin, za vse pa je značilno zelo šibko odbijanje radarskih žarkov, pa še ti se odbijajo v različne smeri. To povzroča na radarskem zaslonu tako imenovano "iskrenje", samo letalo pa je nekje znotraj. Celo površine kril so pri F-117 "brušene", tako da je njihova površina gladka.

RAM:Radarsko absorbicijski materijali pokrivajo površino letala. Njihovo učinkovitost morajo nenehno nadzorovati. Sprva so bili ti materiali v obliki zamenljivih plošč-oplat, zdaj pa ta sloj preprosto nanesejo s sprejanjem, ki zagotavlja boljše in lažje prekrivanje celotne površine. Radarsko absorbcijski materijal dokončno prikrije vsa radarsko opazna mesta.

Vroče točke:Radarski žarki se najbolje odbijajo od notranjih kotov, ki pa so neizogibni, vendar so jih pri tem letalu razporedili na takšna mesta, ki pri "snemanju" radarja niso pomembna. Tako so vroče radarske točke razporejene med kriloma, na repu in osrednjem delu trupa zadaj.

Ogrodje:Aluminijeve zlitine predstavljajo glavni material, ki so ga uporabljali pri konstruiranju ogrodja F-117, okoli motorjev pa so ugradili titan. Osnovna struktura je zapleten skelet, na katerega so pritrjene "obrušene" površine.

Izpuh:Kljunaste izpušne šobe so od spodaj nevidne, sestavljene pa so iz pravokotnih odprtin z gibljivimi lopaticami. Izstopni curek vročega zraka je širok in se hitro pomeša s hladnim zrakom. Vroči izpušni zrak razpršijo keramične plošče, ki so vgrajene na zadnji rob za kljunasto izpušno šobo. Vse to precej zmanjšuje infrardečo-toplotno sliko letala.

kob
Prispevkov: 71
Pridružen: 5.1.2005 16:01
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kob »

kaj pa obramba proti raketam
chaff (nekakšni delci)
flare (blesk)
decoy (nevem točno kaj je to)
vem pa da je to najboljša obramba

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Vojaška letala imajo za obrambo pred sovražnimi raketami dve vrsti tako imenovanih vab (decoy), ki jih odvržejo in s tem povzročijo, da rakete nehajo slediti letalu in začnejo slediti vabi. Prva vrsta (chaff) privabi rakete, ki iščejo s pomočjo radarja, druga vrsta (flare) pa privabi rakete, ki sledijo toploti. Ampak še vedno je bolje, da si neviden in da nate ne streljajo.

kartako
Prispevkov: 65
Pridružen: 11.6.2004 10:41
Kraj: LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kartako »

Na zdej pa je blo prejšn teden v Dnevniku da delajo(mislijo delat) take avijone da jih z ničemer ne moreš vidt.(vse valovne dolžine elektromagnetnega valovanja nekako uničjo ali bolje povedano nevtralizirajo s svojim proti oddajanjem ha)

Odgovori