evolucija Sonca

Astronomija, zvezde, planeti...
rtzhrs
Posts: 2
Joined: 24.6.2009 20:55

evolucija Sonca

Post by rtzhrs » 24.6.2009 21:45

Zdravo!
Malo sem po Wikipediji čital o našem dragem Soncu in kako naj bi po predvidevanjih zaključil svoj obstoj kot tak.
Torej astronomi razlagajo da bo naše sonce postalo rdeči orjak, nato pa se bo skrčilo v belo pritlikavko.
Prva nejasnost ki se mi zastavlja in ki je na wikipediji(angleški) slabo razložena oziroma si sledijo kontadikcijske razlage je zakaj sploh pride do pojava ko se zvezda razširi v rdečo orjakinjo.
Zvezda je na začetku sestavljena le iz vodikovih atomov ki se zaradi gravitacijskega zakona privlačijo in zaradi slednjega se jedro gosti, pritisk in temperatura pa rasteta do nepredstavljivih vrednosti dokler se zaradi temperature in pritiska ne sproži fuzijska reakcija med vodikovimi atomi ki se zlivajo v helij. (no morda sem ustrelil kakega kozla ampak tako nahitro povzemam opis).
Vodik se pridno in vztrajno zliva v helij, pri tem sklepam da ta "tone" proti jedru in se tam kopiči in ko doseže jedro zadostno gostoto, pritisk in temperaturo se vžge tudi helij in se zliva v težje elemente, medtem pa se v z zunanjih plasteh jedra vodik še vedno istočasno zliva v helij. Pri zlivanju helija nastanejo še težji elementi ki zopet "tonejo" proti jedru in v nekem trenutko je jedro tako gosto da se začnejo reakcije tudi med jedri teh težjih elementov in tako naprej vse do nastanka in zlivanja berilija, ogljika in kisika, istočasno pa v zunanjih plasteh jedra potekajo reakcije med lažjimi elementi.

Zlivanje helijevih jeder in jeder težjih elementov povzroči dodatno energijo - temperatura in pritisk navzven premagata silo gravitacije ki deluje navznoter in zunanje plasti Sonca se razširijo navzven in Sonce postane rdeči velikan. Temperatura površja je zaradi večje razdalje ki jo mora svetloba z jedra prečiti hladnejša in zato imajo fotoni večjo valovno dolžino (zaznamo jih rdeče barve). (tu podajam zgolj svoje razumevanje problematike)

Nato ko se porabi tudi helij in vsi težji elementi do kisika pa se "zabava" konča saj se elementi težji od kisika pač ne morejo več zlivati ker je premalo gravitacije (masa Sonca ni zadostna). Jedro se začne ohlajati pritisk popušča in Sonce se zaradi gravitacije začne sesedati samo vase dokler ne doseže ravnovesja med gravitacijo in "elektronsko degradacijo" (dobesedni prevod - kaj sploh ta elektronska degradacija točno pomeni?)

Torej tako na hitro jaz razumem/nerazumem delovanje Sonca. Nejasno mi je predvsem na kateri stopnji pride do širjenja? Ko se porabi vodik? Morda helij? Ali se širjenje vrši postopoma z tem ko reakcje prehajajo na vse težje lemente? Zakaj se napihovanje ne vrši že na začetni stopnji med "gorenjem" zgolj vodika? Ali gorenje helija in težjih elementov povzroči več energije in če zakaj potem tudi jedra ne raztegne?

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 24.6.2009 23:15

rtzhrs wrote:Nejasno mi je predvsem na kateri stopnji pride do širjenja? Ko se porabi vodik? Morda helij? Ali se širjenje vrši postopoma z tem ko reakcje prehajajo na vse težje lemente? Zakaj se napihovanje ne vrši že na začetni stopnji med "gorenjem" zgolj vodika? Ali gorenje helija in težjih elementov povzroči več energije in če zakaj potem tudi jedra ne raztegne?
Nisem vsega bral, kar si napisal, mislim pa, da boš odgovore na svoja vprašanja našel v:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... us.html#c6

oz.

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... tml#astcon

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 15.12.2011 15:45

15 milijardni posamični cikel osončja

Shrink -Ti samo tuje znanje in ugotovitve vedno limaš na tale forum.In to zadeve,ki so obrazložene tako,da jih niti sam avtor ne razume.Ti osebno pa še najmanj.
Uradna znanost trdi,da je naš Sončev sistem(pravilno osončje)staro 4,6 milijarde let in,da ima Sonce goriva za 10 milijijardno življenjsko dobo,ko naj bi se razširilo in postalo bela pritlikavka.Zame osebno takšne razlage niso sprejemljive in mi nakazujejo večnje zmote,kot je mogoče ?moje osebno razmišljanje.
Najnovejše teorije govorijo da se H vodik v obliki plazmičnih vredosti Devtrija (D)in v obliki T Tritija (fuzija)medsbojno zlivata iz česar nastane He-težje jedro helija ?+nevtron+ kinetična energija. Ta teorija je že blizu, vendar ima eno pomankljvost,ker izolira samo Sonce,od gravitacijskega polja osončja in ne pove,ali je Sonce soodvisno v svojih gravitacijskih me vezeh od ostalih 3 % mase-energije osončja.
Vsakakor se strinjam,da poteka na soncu fuzija (H) vodikovega Devtrija in Tritija - posledico ,ki nastane se povzel.HE itd.Če zadevo obrnemo na moj šarlatanski jezik in razumevanje bi najprej postavil 1.) Sonce v soodvisnost do tistih ostalih 3 % mase-energije osončja.2.)Devtrij bi označil kot plazmično Akumulirano vrednost (AHme )vodika in Tritij kot Realiziranoplazmično vrednost mase energije vodika RHme. 3.) Uzrl bi se na Jupiter in se vprašal zakaj Jupitrovo in Sončevo leto 11,9leta skoraj sovpadata in zakaj??? Potem bi sprejel sklep,da sta Sonce in Jupiter sodvisna in vezana po nekakšni EM osi kjer poteka masno-energetska komunikacija med njima. Mogoče je Jupiter nosilec H vodika akumulirane vrednosti H-Devtrija ( AHme) in Sonce RHme Tritija? POtem se dogaja na obeh obratno sorazmeren proces fuzije -fizija! Sončeva RHme sprejema Jupitrov AHme in ga pretvarja v He*nevtrone? ki imajo kinetično energijo? Jaz bi laično imenval zadevo takole na Soncu se dogaja topla fuzija na Jupitru hladna fizija,ki pretvarja RHme Tritij Sonca v AHme Devtrij,kjer je posledica povečan gravitacijski vlek Jupitra,kateri raste premosorazmerno prejeti RHme iz Sonca.PO menbo Jupiter postal bela pritlikavka,ki bo ob koncu 15 milijardnega cikla vase potegnila razširjenordečovelikanko Sonce in celotno ostalo me osončja in to bo povzročilo sočasen konec Omega starega in Alfa začetek novega 15 milijardnega cikla. Če zadevo in naše osončje razumemo kot elemenarno celico naše galaksije.Naše osončje ima znotraj galaksije točno določeno gravitacijsko polje v katerem se lahko ciklično ( analogno bio celici) -samozliva!! Če je prišel kdo dlje od mojega razmišljanja bom zelo vesel. Nikakor pa ne pristajam na obsodbe shrinka.Mislim,da bi ga moral admin podučiti o komuniciranju na tem forumu.Upam,da je sprejel pogoje sodelovanja na tem forumu!!

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 15.12.2011 18:01

Krmar wrote:15 milijardni posamični cikel osončja
ŠARLATANSKO NAKLADANJE :!:
Shrink -Ti samo tuje znanje in ugotovitve vedno limaš na tale forum.
Če še nisi opazil, CENZURA, je to portal za tolmačenje znanosti in seveda ne tiste, ki si jo sproti izmišljujejo razni ŠARLATANI. :lol:
In to zadeve,ki so obrazložene tako,da jih niti sam avtor ne razume.
In kdo o tem sodi? Jasno: CENZURA, ki naklada o "Higginsovih buzonih," kar jasno kaže na to, da je tako strokovno kot jezikovno podhranjen. :lol:
Ti osebno pa še najmanj.
A dej nehi, no, CENZURA: če tebi zadeve niso jasne, ne projeciraj tega na ostale. :lol:
Uradna znanost trdi,da je naš Sončev sistem(pravilno osončje)staro 4,6 milijarde let in,da ima Sonce goriva za 10 milijijardno življenjsko dobo,ko naj bi se razširilo in postalo bela pritlikavka.Zame osebno takšne razlage niso sprejemljive in mi nakazujejo večnje zmote,kot je mogoče ?moje osebno razmišljanje./.../
Ja, za ŠARLATANE je marsikaj nesprejemljivo in jasno je, kaj je temu vzrok: strokovna in jezikovna podhranjenost. :lol:
Če je prišel kdo dlje od mojega razmišljanja bom zelo vesel.
Kar ustanovi lasten forum, tam povabi svoje ŠARLATANSKE tovariše in veselo "onanirajte". :lol:
Nikakor pa ne pristajam na obsodbe shrinka.Mislim,da bi ga moral admin podučiti o komuniciranju na tem forumu.
Še vsak CENZURA do sedaj se je pritoževal, grozil in še vsak se je pri tem lahko samo podelal. Naj jasno povem tudi tebi, da bo takšne kekce, kot si sam, z moje strani doletela vselej ista obravnava.
Upam,da je sprejel pogoje sodelovanja na tem forumu!!
A sedaj boš sam narekoval pravila foruma, ali kako? :lol: Priporočam, da se držiš obstoječih pravil, saj jih na veliko kršiš.

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 15.12.2011 20:20

shrink
Počasi že nisi več vrden truda,da bi človek sploh preletel tvoje iztrebke.

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 15.12.2011 21:08

Krmar wrote:shrink
Počasi že nisi več vrden truda,da bi človek sploh preletel tvoje iztrebke.
Kdo na veliko "sere" na tem forumu, je menda dovolj jasno: ŠARLATANI s svojimi nebulozami. :lol:

ŠARLATANI pa so tako in tako vredni le posmeha. :lol:

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 15.12.2011 21:26

shrink
Jeza škoduje zdravju.Se mi zdiš kot kakšen balon,ki se bo razpočil od hudega.

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 15.12.2011 21:42

Krmar wrote:shrink
Jeza škoduje zdravju.Se mi zdiš kot kakšen balon,ki se bo razpočil od hudega.
Au contraire, CENZURA: a ne vidiš, da se ti posmehujem? V bistvu me s svojim nakladanjem spravljaš v dobro voljo - no, resda me sem pa tja pritisne tudi na veliko potrebo; npr. ko preberem: "Higginsov buzon". :lol:

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 15.12.2011 22:53

shrink
Poljubček dete jeznnorito!

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 15.12.2011 23:03

Krmar wrote:shrink
Poljubček dete jeznnorito!
Le kako, če me spravljaš v krohot? A si se že vpisal v OŠ tečaj? :lol:

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 16.12.2011 12:29

shrink
Tvoja togost in osebna zakrknjenost je brezmejna! Tako egocentrično bolnega človeka -kot si ti- ne srečaš vsak dan.Te nihče ne mara in tudi sam sebe nimaš rad?

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 16.12.2011 12:38

Krmar wrote:shrink
Tvoja togost in osebna zakrknjenost je brezmejna!
Tvoja strokovna in jezikovna podhranjenost je vnebovpijoča. :lol:
Tako egocentrično bolnega človeka -kot si ti- ne srečaš vsak dan.
Takih ŠARLATANOV, kot si sam, je poln planet. :lol:
Te nihče ne mara in tudi sam sebe nimaš rad?
Imej raje samega sebe rad, naredi si uslugo in se vpiši v OŠ tečaj. :lol:

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 16.12.2011 12:45

shrink

Ponavljaš se.A ni niti kančka izvirnosti v tebi.Nimaš smisla za humor-tog si kot kašen tram.To pomeni kaj? Ja tebe sto fakultet ne potegne ven s tvojega lastnega d...a. :mrgreen:

User avatar
shrink
Posts: 14407
Joined: 4.9.2004 18:45

Re: evolucija Sonca

Post by shrink » 16.12.2011 12:58

Krmar wrote:shrink

Ponavljaš se.
Ja, ŠARLATANOM je nasvete treba večkrat ponoviti. Sicer pa značilno lastnost šarlatanov (repetitivnost) vseskozi sam izkazuješ, zato so moje replike temu ustrezne. :lol:
A ni niti kančka izvirnosti v tebi.
Pri replikah ŠARLATANOM niti ni potrebna. :lol:
Nimaš smisla za humor-tog si kot kašen tram.
Le kako, če se ti neprestano krohotam? Je pa res, da se ne smejem tvojim dovtipom (ker pač enostavno ne obstajajo), temveč tvojim idiotizmom. :lol:
To pomeni kaj?
To pomeni, da si komedijant - saj je bilo že ugotovljeno, k'ne, CENZURA? :lol:
Ja tebe sto fakultet ne potegne ven s tvojega lastnega d...a. :mrgreen:
Ni potrebna niti ena fakulteta za to, da se spozna, kaj si v resnici: NEVEDNI in NEIZOBRAŽENI CENZURA. :lol:

Krmar
Posts: 223
Joined: 11.12.2011 11:21

Re: evolucija Sonca

Post by Krmar » 16.12.2011 13:05

shrink
Brez zamere.Mislim,da ti manjka kvaliteta osebnega razmisleka o naravoslovnih vprašanjih.Brez problemom lahko zanemarimo osebno izrazoslovje.Enostavno se opazi tvoja togost v razmišljanju!

Locked