Telepatija

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Odgovori
Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Če se to dejansko dogaja, je potrebno zadevo raziskat, določit zakonitosti, poskusit zadevo kontrolirano reproducirat, ugotovit, zakaj deluje tako in ne drugače, skratka, potreben je znanstveni pristop.
Si se kdaj vprašal čemu je vedno potreben tak znanstven pristop?

Glede moje izkušnje s telekinezo, gre takole: potrebuješ buciko in listek. Buciko nekako postaviš pokonci (lahko zapičiš v kak stiropor ipd, samo da stoji pokonci) in nanjo položiš listek. Zdaj je potrebno odstranit vse možne zunanje vplive: zapret vrata, okno, radiator, karkoli kar bi lahko povzročilo premikanje listka. Sam sem celo pustil sobo več ur nedotaknjeno, povsem izolirano, ko sprva nisem in nisem mogel verjet. No kakorkoli že, zdaj pa pomemben del. Gledaš listek in se skoncentriraš nanj. No, v bistvu se ne. V bistvu je to največja napaka ki jo lahko narediš. Do listka moraš imeti nekako aktivno/pasivni odnos. Veš da je tam pred tabo in da ga gledaš, a si pasiven do njega. Kakorkoli razumsko hočeš listek zavrtet ti bo spodletelo, brez izjeme. Meni je uspelo listek zavrtet tam nekje tretji/četrti dan (vsak dan sem sprobaval 15-20min). Potem se da "naučiti" (čeprav je popolnoma drugače od konvencionalnega pomena besede) še nadzorovati hitrost, smer listka ipd. In to je nekako to. Sem rekel mnogim prijateljem naj probajo in več ali manj vedno uspe. Le ne smeš se nikakor razumsko trudit zavrteti. Vem da se sliši čudno, saj prvič tudi je. Ko gledaš tisti listek kako se "sam od sebe" vrti se ti pa zdi kot da je to najbolj naravna stvar ki se lahko zgodi.

Kaj pa to pomeni, ali je telekineza prirojena ali priučljiva, kako in v kakšni meri deluje, zakaj,.. kratko malo nimam pojma. Zame osebno je bila res pomembna izkušnja, a zdaj je zanimanje splahnelo.

Kdo je James Randi?

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Kdo je James Randi?
He is perhaps most famous for the One Million Dollar Paranormal Challenge, in which the James Randi Educational Foundation will award a prize of one million US dollars to anyone who is able to show evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event under test conditions agreed to by both parties.

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi
http://www.randi.org/

8)

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Kaj hočeš povedat, da če je res kar pravim potem mi miljon dolarjev ne uide? Brez zamere ampak meni osebno se zdijo taka tekmovanja in nagrade butaste. Znanost, filozofija in umetnost me nikoli ni zanimala zaradi potencialnih materialnih dobrin, ki bi mi jih lahko prinesla. Raje vidim, da nekomu lahko ponudim dobro izhodišče za razmislek in kvalitetne argumente za morebitne luknje v mnogih kavzalnih in teleoloških sistemih, kot pa da s svojimi idejami iztržim miljon dolarjev. Ob tem se spomnim na A million dollar baby - saj vzporednico najbrž sam vidiš.
Sploh pa bi bilo mogoče ob tem dobro omeniti še to, da največji premiki v zgodovini znanosti (tudi nekaterih drugih sistemov) nikakor niso bili motivirani z ekonomske plati pač pa želje po spoznanju. Metafizika hočeš nočeš ima težo, ki je pri nekaterih prisotna v večji, pri drugih pa v manjši meri. Najbolj očiten primer: "Rad bi izvedel, kaj je Stari namenil našemu vesolju?",... besede našega preljubega Einsteina,....
Lahko pa ti pokažem kako zadevo izvesti pa se sam zglasiš pri Randiju, če ti je toliko do denarja.

Marjan
Prispevkov: 320
Pridružen: 25.12.2002 17:01

Odgovor Napisal/-a Marjan »

Hehe, ta je pa močna, da itak nočeš milijona dolarjev in bi jih raje prepustil drugim.

Vsak trik se da razložiti, če veš kaj stoji zadaj. Kako papirčki plešejo po stiroporju ali foliji smo pa že vsi videli. Električni naboj na papirčku se ne prenese zlahka na stiropor kar povzroči Coulombski privlak / odboj. Tako kot se nabije glavnik pri česanju las in potem z njim lahko loviš papirčke.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Poskusil sem z različnimi podlagami in različnimi papirčki. Prvih nekaj dni mi stvar ni uspela (s katerokoli podlago/papirjem), nato pa mi je in od takrat mi je vedno (v enakih pogojih). No, vbistvu je že več kot leto odkar sem to počel, samo to ne igra vloge.

Vrtenje ni posledica influence, saj so uporabljeni pripomočki električno nevtralni.

Pozabil si omeniti, da sigurno z dihanjem povzročim vrtenje. Tudi to sem upošteval in lahko razložim kako,.... če se ti res ne zdi bolj smiselno pogledati kako je z zadevo pred svojimi očmi in z lastnimi možgančki. To me spomni na problem racionalnega pristopa k razumevanju zen-budistov.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

kren napisal/-a:Poskusil sem z različnimi podlagami in različnimi papirčki. Prvih nekaj dni mi stvar ni uspela (s katerokoli podlago/papirjem), nato pa mi je in od takrat mi je vedno (v enakih pogojih). No, vbistvu je že več kot leto odkar sem to počel, samo to ne igra vloge.
Dej no dej..
Verjameš, da imaš nadnaravne lastnosti?
Postavi listek pod dovolj velik kozarec in ponovi vajo..
Mislim, da ti v tem primeru ne bo uspelo v enkaj dnevih (lahko tudi letih) pridne vaje zavrteti listek.. :oops:

Lep večer želim..

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Nadnaravnega - ni mi všeč izraz. Znanost posvoji vsakega otroka razlage (implicitne) logike. Najbrž (zaenkrat zgolj špekulacija) tudi za ta poskus obstaja taka razlaga, ki bo čisto 'naravna'.

Nimam se za nič več od ostalih ljudi.

V kozarcu meni osebno ni uspelo, sem videl prijatelja.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Ni žlice pa to, a ne? :D

joe
Prispevkov: 40
Pridružen: 13.2.2005 20:16
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joe »

Če dovolj globoko pogledaš v kozarec, boš videl, da se vrti tudi kozarec, ne le listek.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

kren napisal/-a:Nadnaravnega - ni mi všeč izraz.
Glej, misel oziroma misli zaenkrat znanost razume kot proces. Misel sama ne vsebuje energije, res pa je da je za njen obstoj potrebna neka oblika energije. Če malo razmisliš sedaj vidiš, da direktno upravljanje z mislimi ni možno. Iz tega razloga vsebuje naše telo živčevje. Preko živčevja možgani pošiljajo informacije v naše telo. Če bi bilo možna oziroma, če bi naši možgani obladovali boljši način komunikacijacije tudi kako drugače, ne vem zakaj bi živci sploh obstajali.
kren napisal/-a:V kozarcu meni osebno ni uspelo, sem videl prijatelja.

Jaaaa, in to ti brez premikanja udov tebi ali komurkoli drugemu ne bo nikoli uspelo. V nasprotnem primeru je miljonček zasluženo tvoj. 8)

Lep dan še naprej želim...

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

misli zaenkrat znanost razume kot proces
Znanost se spreminja. Kaj bi si Newton mislil o relativnosti.. uh.. nedvomno bi (enako kot ti) prišel do logičnih sklepov da to ni možno.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

kren napisal/-a:Znanost se spreminja.
Jasnoi kren! Je kdo trdil drugače? Čeprav, to ni ravno pravi izraz oziroma je zavajajoč. Saj bi lahko enako trdili za vero.
Pravilno bi bilo: znanost se izpopolnjuje. :D Namreč vse kar je podrejeno času ni večno oziroma absolutno.

Sledeči apostolat mora biti jasen vsakemu mislecu:
Vse kar je pod nadzorom časa ni absolutno.

Ampak to je že druga tema...

Lep dan želim..
Zadnjič spremenil GJ, dne 14.4.2005 23:08, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

S kakšno gotovostjo potem lahko trdiš, da nekaj ni res samo zato, ker tega v okviru današnjih interpretacij ne moremo razložiti? Če želiš ti v živo demonstriram ta poskus in se bova potamkem strinjala vsaj v tem, da zadeva (kakršnakoli že je) obstaja. Tudi sam dopuščam možnost, da sem pozabil kak pomemben dejavnik (ki trenutno je razložljiv z EMG, šibko, močno ali gravitacijsko silo), ki bi vplival na vrtenje, a v tem trenutku ga ne vidim. In mnogi s katerimi sem razpravljal o poskusu ga tudi niso.

Ni res, da vse kar je podrejeno času ni absolutno. Čas je zgolj dejavnik zaradi katerega le nekatere stvari niso konstantne, niti približno pa ne vse. Ampak kot si rekel, to je že druga tema,..

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

kren napisal/-a:S kakšno gotovostjo potem lahko trdiš, da nekaj ni res samo zato, ker tega v okviru današnjih interpretacij ne moremo razložiti?
Preprosto.. V vse kar se mi zdi nemogoče dvomim. Samo dober dokaz lahko omaja moje dvome!
kren napisal/-a: Če želiš ti v živo demonstriram ta poskus in se bova potamkem strinjala vsaj v tem, da zadeva (kakršnakoli že je) obstaja.
Super! Vendar mora biti poizkus izveden tako, da je papriček pod kozarcem ti pa miruješ. Torej predmet spraviš v gibanje zgolj z svojimi mislimi. Zmoreš to?
kren napisal/-a:Tudi sam dopuščam možnost, da sem pozabil kak pomemben dejavnik (ki trenutno je razložljiv z EMG, šibko, močno ali gravitacijsko silo), ki bi vplival na vrtenje, a v tem trenutku ga ne vidim. In mnogi s katerimi sem razpravljal o poskusu ga tudi niso.
Super uganke so mi bile zmerom pri srcu..
kren napisal/-a: Ni res, da vse kar je podrejeno času ni absolutno. Čas je zgolj dejavnik zaradi katerega le nekatere stvari niso konstantne, niti približno pa ne vse. Ampak kot si rekel, to je že druga tema,..
Če najdeš kakšen dober primer, lahko odpreva novo temo?

Lep večer želim..

Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Odgovor Napisal/-a kren »

Vendar mora biti poizkus izveden tako, da je papriček pod kozarcem ti pa miruješ. Torej predmet spraviš v gibanje zgolj z svojimi mislimi. Zmoreš to?
Pod kozarcem, ne. Jaz vsekakor mirujem. Vseeno nočeš?

Odgovori