energija polja

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a derik »

Zadostno obcutljivost ze mora imeti, da zazna tako majhne razlike v intenziteti.

Uporabniški avatar
NoSee
Prispevkov: 609
Pridružen: 7.11.2010 17:04

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a NoSee »

Menim, da hiper obcutljivost ni kljuc(je ze Anviller povedal zakaj), ampak je pomembneje dobro interpretirati podatke(dober algoritem), ki jih s senzorja dobis.

Zadostna senzibilnost ima lahko precej nizji prag kot bi mogoce pricakovali.

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a derik »

A je pri cloveku potem problem nos ali algoritem?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Algoritem. Nimamo tako dobrega nagonskega cuta, da bi to delali sproti in nezavedno, seveda pa lahko nacrtno prevohamo okolico in najdemo vir smradu ce je treba, sem siguren da je to vsak od nas ze kdaj pocel. Stvar je v tem ali imas namenski del mozganov posebno specializiran za interpretacijo podatkov ali ne. Clovek se ne zanasa na voh kot eno izmed glavnih cutil, za razliko od vecine plenilcev, tako da ima ta cut nekoliko zakrnel. Eden izmed dejavnikov je seveda tudi nizja obcutljivost - ce si na meji zaznave, tezje primerjas kje je vonj mocnejsi. Vseeno pa opazis, da tudi pri mocnih vonjavah vecinoma nimamo tega instinta. Se pa da tudi to malo strenirat - mislim da so delali neke poskuse, kjer so ljudem onemogocili ostale cute (zavezali oci in podobno) in jih usmerjali z vonjavami. Po nekaj tednih so menda znali kar dobro zaznat smer brez posebne zavestne koncentracije.

Podobno velja za zaznavo okolja s pomocjo zvoka, kot netopirji - usesa so cisto dovolj obcutljiva za tako navigacijo, samo ker nam tega ni treba uporabljat, se nam ti zelo kompleksni algoritmi ne "zapecejo" kot namensko vezje. Tudi tukaj so opazili izjeme, predvsem pri slepih.

derik
Prispevkov: 2043
Pridružen: 6.3.2010 9:04

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a derik »

Za slepe so izdelali kamero, ki pretvarja sliko v zvok in baje postane po privajanju se kar uporabna.

Uporabniški avatar
NoSee
Prispevkov: 609
Pridružen: 7.11.2010 17:04

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a NoSee »

Ja, tako slepi bypassajo problem lastnega hardwareja z uporabo drugega senzorja in z njim povezanega procesnega centra.
Ocitno gre za dovolj uporaben pristop.

Recimo:
http://www.youtube.com/watch?v=vpxEmD0gu0Q
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_echolocation

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

Aniviller, hvala za odgovor.

.....
Aniviller napisal/-a:Algoritem.
Tu opažam nekaj zanimivega, namreč da se algoritem, to kar determinira naše zmožnosti, skozi čas spreminja. Tako pri posamezniku kot znotraj posameznih kultur (subkultur). In to je na nek način problem, čeprav mislim da nimamo osnove to imenovati problem. Namreč vprašajmo se kaj determinira:
Stvar je v tem ali imas namenski del mozganov posebno specializiran za interpretacijo podatkov ali ne.
Očitno je, da to med drugim determinira tudi zmožnost ali način komuniciranja/interakcije telesa z okolico. Ta zmožnost se skozi čas spreminja. Spreminja jo pa tudi nekaj drugaga ampak ...

Skratka mogoče bi se sam upal deriku celo odgovoriti da je pri človeku problem oboje. Mislim, da nosa (organa) na nek način ne moremo ločiti od algoritma (možgani). Namreč če odpove organ (problem nos) možgani ne dobijo signala kakor tudi odpoved sposobnosti možganov (problem algoritem) povzroči "neuporabnost" nosu. Upam, da se ne motim.

Če se malce pošalim bi lahko rekel, da bo človek čez čas tudi sluh obravnaval tako kot vonj. Vedno bolj smo družba komuniciranja preko podob oziroma s podobami, torej vid. Sluh počasi postaja odveč. :)

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Seveda mora biti nos uporaben. Vseeno bi pa cloveski nos na pasjih mozganih najbrz cisto lepo deloval za prostorsko sledenje, samo bolj bi moralo smrdet za isto natancnost. Mogoce postavitev nosnic tudi ni ravno optimalna ampak na to se privadis.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

Berem, članek fizika prof. dr Vlatka Vedrala (http://www.vlatkovedral.org/) in me je presenetil njegov odgovor na vprašanje (v oklepaju je moj prevod):

P.O.: Dokle sežu zamršena stanja (entanglement)? Prelaze li u ovaj vidljivi (makro) svet? (Do kje lahko opazujemo kvantno prepletenost (entanglement)? Ali je to moč opaziti tudi v vidnem (makro) svetu?

V.V.: Da. To je po meni jedno od najvećih iznenađenja u modernoj fizici. Imamo pouzdane eksperimente koji potvrđuju da su i makroobjekti, veličine recimo zrna soli, u zamršenim stanjima. (Ja. To je, po moje, eno od največjih presenečenj v moderni fiziki. Poznamo zanesljive eksperimente, kateri potrjujejo da so tudi makorobjketi, velikosti recimo zrna soli, v prepletenih kvantnih stanjih)

Ker sem se s tem podtkom prvič srečal in ker nimam nobene osnove, da bi sumil glede verodostojnosti omenjenega fizika, me zanima kako je s tem oziroma za kaj tu pravzaprav gre?


problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

Shrink, hvala za link.

Ne bom rekel, da me je vrglo s stola, sem pa ostal z odprtimi usti ob branju tega. Bom dodal še direktno povezavo do članka, ki govori tudi o tem (je sicer omenjen v članku katerega si ti objavil):
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... bject.html in kjer med drugim piše:

"Does Schrödinger's cat really exist? You bet."

Prvi moj vtis, seveda moram oba članka še prebrati, vendar: Noro! Bravo fiziki! Huh ...

P.S.

Ne vem zakaj, no vem, ampak bojim se da bo, vsled temu, na trgu kmalu kakšna "ni živa ni mrtva voda za večno življenje - podprta z najnovejšimi dognanji fizike". :)

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

Imam manjši problem glede kvantne informacije oziroma prenosa le te. Berem nekaj virov in si ne morem, da ne pomeslim, da pri prenosu kvantne informacije ne gre za prenos, temveč za "vedenje", torej "vedenje" o stanju sistema. Če zelo poenostavim in uporabim analogijo z rdečo in plavo lučjo, ter tu "spregledamo" superpozicijo stanj, bi lahko rekel: Možni stanji sta: če gori redeča luč v Ljubljani v Mariboru gori plava luč in obratno, če v Ljubljani gori plava luč, v Mariboru gori rdeča. Oseba A v Ljubljani vidi, da na aparatu gori rdeča luč, torej avtomatično ve, da je v Mariboru plava. Tudi če bi to na nek način merili bi to opazili. Torej ne gre za prenos informacije ampak za "vednost o informaciji".

Namreč ni mi jasno, kaj se prenese? Da ne bom bluzil z nekimi svojimi primeri, naj navedem primer iz literature (Andrej Petek, Kvantna logična vrata, seminarska naloga):

Recimo, da osnovni stanji opisujeta smer spina nekega delca ( \(|\ 0 \rangle = |\ \uparrow\rangle\) in \(|\ 1 \rangle = |\ \downarrow\rangle\) )

\(|\Phi_1\rangle =|\ 0 \rangle\)

\(|\Phi_2\rangle =|\ 1 \rangle\)

\(|\Phi_1_2\rangle =\alpha|\ 0 \rangle + \beta|\ 1 \rangle\) (superpozicija osnovnih stanj)

kaj se prenese oziroma ali je moč preprosto razložiti kaj se pravzaprav dogaja? Sicer berem v drugem v viru o "produktnih stanjih" v zvezi z kavntno teleportacijo, vendar ... in samo matematiko nekako razumem, ne razumem pa kaj se prenaša, katera informacija?

Poleg tega imam vprašnaje, zakaj sta verjetnosti za posamezno stanje ravno kvadrata kompleksnih koeficientov, \(\left\vert\alpha\right \vert ^2\) in \(\left\vert\beta\right \vert ^2\)? To me sploh bega, ker sem se srečal s podobno notracijo, amapk v primeru elektrona, energije in negativne energije (Feynman, Pauli)? Tam sem spoznal, da recimo \(a|\ 0 \rangle =|\ 1 \rangle\) in (sledi) \(a|\ 1 \rangle = |\ 0 \rangle\)

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

Na ostalo sem že sam našel odgovore. Imel bi zgolj vprašanje, ki me še vedno muči. Ko rečemo "prenos kvantne informacije" me zanima "kaj se prenese" in zakaj naj bi bilo kvantno informacijo moč, kot je bilo moč prebrati, prenesti hitreje od \(c\).

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a problemi »

problemi napisal/-a:Na ostalo sem že sam našel odgovore. Imel bi zgolj vprašanje, ki me še vedno muči. Ko rečemo "prenos kvantne informacije" me zanima "kaj se prenese" in zakaj naj bi bilo kvantno informacijo moč, kot je bilo moč prebrati, prenesti hitreje od \(c\).
Malce glupo zgleda, da citiram sam sebe, vendar našel sem tudi to, namreč res je, da informacija (lahko) potuje hitreje od \(c\), ampak ta informacija nič ne pove (je na nek način "skrita"). "Skrita" pa ostane toliko časa dokler ne sprejmemo te informacije kot "klasični signal" in smo zopet pri omejitvi maksimalne hitrosti \(c\). Skratka, "đabe" nam je, da lahko potuje hitreje kot \(c\), če v nekem smislu za nas to sploh ni (ne obstaja) informacija, ta za nas postane informacija šele ko jo je moč prebrati ("klasični signal").

stoplak
Prispevkov: 666
Pridružen: 25.7.2012 18:15

Re: energija polja

Odgovor Napisal/-a stoplak »

problemi napisal/-a:Poleg tega imam vprašnaje, zakaj sta verjetnosti za posamezno stanje ravno kvadrata kompleksnih koeficientov, \(\left\vert\alpha\right \vert ^2\) in \(\left\vert\beta\right \vert ^2\)? To me sploh bega, ker sem se srečal s podobno notracijo, amapk v primeru elektrona, energije in negativne energije (Feynman, Pauli)? Tam sem spoznal, da recimo \(a|\ 0 \rangle =|\ 1 \rangle\) in (sledi) \(a|\ 1 \rangle = |\ 0 \rangle\)
Razloga sta dva. Prvič zakaj kompleksna funkcija? Samo v primeru kompleksne valovne funkcije je možno izpolniti celotni verjetnostni prostor dogajanja.
In drugič, ker je verjetnost pričakovane vrednosti dana kot modul preklapljanja valovnih funkcij pred in po merjenju.
Kompleksno matematiko uporabljamo tudi v izmeničnih električnih krogih. Da si ustvariš predstavo si lahko pogledaš http://eele.tsckr.si/wiki/index.php/Kaz ... ji_nivo%29, kjer boš našel veliko podobnosti z izračuni v kvantni fiziki. Še zlasti je zanimivo dejstvo, da merjenje jalove komponente to dejansko (vsaj malo odvisno od občutljivosti instrumentov) zmoti, ker vsak merilni instrument opravi delo, ki pa je realna komponenta. Če bi hotel to opisati matematično, bi opazil podobnosti : \(\left\vert\alpha\right \vert ^2\) in \(\left\vert\beta\right \vert ^2\).

Odgovori