Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

GJ napisal/-a:
vojko napisal/-a:Ne razumem edino s čim »se ne bi ravno strinjal« z mano… :lol:
Seveda obstaja koncept preživetja, pravzaprav obstaja veliko možnih konceptov, le tisti pravi še ni znan. :)

Dobro jutro...
»Seveda obstaja koncept preživetja, pravzaprav obstaja veliko možnih konceptov«, toda ne na nivoju genov, dragi moj! In samo to sem trdil in nič drugega. Brcaš mrtvega psa… :lol: :lol: :lol:

Motore
Prispevkov: 1107
Pridružen: 9.9.2009 23:28

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a Motore »

problemi napisal/-a:Motore, kolikor vidim si naravoslovec, torej ne nasedaj vojkovim bedastočam. Kaka iluzija za božjo voljo ... Daj omeni mi eno resno fizikalno teorijo, ki operira s terminom iluzija?
Kakor sem jaz razumel vojkov stavek, je pač iluzija to, da nam izgleda prostor-čas od daleč gladek, medtem ko je na kvatnem nivoju razburakn, nemiren (kot površina marmorja, ki izgleda gladka (daje tako iluzijo), vendar je na mikroskopskem nivoju hrapava). Lahko je iluzija neustrezna beseda, vendar mislim, da je vojkov stavek nedvoumen. Kar se pa tiče novih paradigem, kot si rekel to niso vojkove besede, ampak jih le ponuja v razmislek. Kje je torej problem?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

GJ je napisal:
Misli so realne dokler se jih zavedamo.
Enako velja za človeško predstavo...
Recimo, da se celo strinjam s tem, toda sveta pomagavka, kaj pa ima to opraviti (tudi indirektno!) z realnostjo prostor-časa??!!

Obstajala naj bi matematična logika, ki je zmožna popisati fizikalne zakonitosti tega sveta, in vse te fizikalne zakonitosti popisuje energijo.
Če pogledamo prostor-čas vidimo, da je to koncept, ki ne vklučuje energije, torej je lahko zgolj abstraktni pripomoček.
Precej zmedeno in pitijsko zavito povedano, zato nisem prepričan, da sem dojel, kaj hočeš povedati. Po modernih fizikalnih predstavah o prostor-času vsak koncept prostora vključuje energijo (vakuuma). To je trivialna resnica in nihče tega ne zanika.
Aha... se strinjam...
Govorimo o osnovnih gradnikih... Vendar živimo v svetu analognih stanj in ne digitalnih.
Mislim, da je prav analognost tista, ki daje neskončne možnosti dojemanja/doživljanja iluzije.
Še enkrat: ne razumem. Kar pa se tiče trditve, da »živimo v svetu analognih stanj in ne digitalnih«, samo drobno vprašanje: računalniki obstajajo v tem svetu, kajne? Če se prav spomnim, pa so to digitalni stroji, mar ne?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Problemi je napisal:
Vojko, ne norčuj se iz sogovornikov lepo te prosim. Kakšno zvezo ima naše doživljanje s fiziko oziroma z objektivno fizikalno resničnostjo? Pa kaj se ti tu pogovarjaš o jogi ali fiziki? Če je prostor-čas objektivna materialna entiteta je naše dojemanje le tega toliko relevantno, kot je relevantna "amrtitova PTR" za dojemanje te resničnosti. Torej nič!
Potem, ko si v potu svojega obraza napisal te nesmisle, (ki so kronski dokaz, da ne razumeš jedra debate!) si upaš meni očitati, da nimam pojma, o čem pišem!?

Naše ustrezno »dojemanje te resničnosti« je za vsa živa bitja (kamor spadamo tudi mi, če ti je ušlo) vitalnega pomena, vprašanje življenja in smrti, dragi Sancho! Momljanje o tem, da je »naše dojemanje prostor-časa kot osnovnega okvirja naše eksistence irelevantno« meji na kubistične sofizme. Še enkrat preberi počasi, kakšno slaboumnost si izvolil zapisati! Če bi samo za minuto veljala ta tvoja debilna domislica, bi padali z visokih prostorov, ne bi znali oceniti razdalje, ki nas koči od predatorja, ne bi se znašli v tridimenzionalnem okolju, bili bi slepi in gluhi in ne bi preživeli niti minute. Evolucija nas je oborožila s čutili in z »računalnikom« (centralnim živčnim sistemom), da ustrezno, objektivno »dojemamo« prostor (in čas)!!! Brez tega nas preprosto ne bi bilo, tudi tebe ne, da bi lahko čvekal takšne neslanosti.
Poleg tega, če je nekaj iluzija, torej če naše doživljanje opredelimo kot iluzijo to pomeni zgolj, no naj si pomagam s SSKJ:
"iluzíja -e ž (ȋ) predstava, navadno optimistična, ki ni osnovana na resničnosti; slepilo, samoprevara; kar daje videz, vtis resničnosti."
Namesto deplasiranega histeričnega brskanja po SSKJ bi raje prebral Motorejev zelo koncizen in primeren odgovor:

vojko je napisal/-a:
iluzija je to, kako ga doživljamo (kot kontinuum, gladkega, neskončno deljivega). Sicer pa ni dvoma o njegovi materialnosti in objektivnem obstoju.
Ta iluzija govori le o gladkosti, neskončnisti, itd. Sicer pa se v naslednjem stavku izjasni, tako da tukaj ne vidim nobene dileme.



In ker si še kar jahal svojo mulo, ti je potrpežljivo pojasnil še enkrat:

Kakor sem jaz razumel vojkov stavek, je pač iluzija to, da nam izgleda prostor-čas od daleč gladek, medtem ko je na kvatnem nivoju razburakn, nemiren (kot površina marmorja, ki izgleda gladka (daje tako iluzijo), vendar je na mikroskopskem nivoju hrapava). Lahko je iluzija neustrezna beseda, vendar mislim, da je vojkov stavek nedvoumen. Kar se pa tiče novih paradigem, kot si rekel to niso vojkove besede, ampak jih le ponuja v razmislek. Kje je torej problem?

Kaj bi še rad? Da te za roko peljeva v peskovnik in ti v treh dimenzijah skušava pojasniti relativno preproste koncepte, s katerimi (razen tebe) očitno drugi nimajo takih težav?

Niti ena sodobna fizikalna teorija, ki da kaj nase (no saj v drugačnem primeru sploh ni fizikalna teorija) ne temelji na vtisu resničnosti, samoprevari, slepilu.
Kdo pa je trdil takšne nesmisle?
Torej ali ti nam kot alternativno teorijo ponujaš teorijo fizikov ali nauke maharišijev? Sicer nimam nič proti slednjim, zgolj povej mi, da vem o čemu govorimo.
Že ostali so se ti trudili pojasniti, da ne gre za nobeno »alternativno teorijo«, ki naj bi jo jaz ponujal, ampak za zelo moderne, zelo »in« fizikalne hipoteze, ki se živahno diskutirajo med teoretičnimi fiziki. Če so pretežke in preveč abstraktne za tvoj nivo razmišljanja, ne sramuj se tega poveadti, bomo poskušal s »simplified version«.

»
Kar se pa tiče novih paradigem, kot si rekel to niso vojkove besede, ampak jih le ponuja v razmislek. Kje je torej problem?«([
i]Motore[/i])

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Problemi je napisal:
Ti dejansko ne veš kaj pišeš! In očitno to nekateri na tem forumu celo kupijo.
Ja, ogromna večina.
Motore, kolikor vidim si naravoslovec, torej ne nasedaj vojkovim bedastočam. Kaka iluzija za božjo voljo ... Daj omeni mi eno resno fizikalno teorijo, ki operira s terminom iluzija?
Zaman rotiš forumovce, naj »ne nasedajo vojkovim bedastočam«; očitno »nasedajo«.
Da jih boš prepričal, boš pač moral privleči iz klobuka kaj več kot pregovornega zajca (saj veš: hat-trick), ki se mu reče psovanje in žaljivke.
Kar pa se tiče tvojega naivnega prepričanja, da ni »resne fizikalne teorije, ki operira s terminom iluzija«, ti moram na žalost sporočiti, da skoraj vsaka »resna« fizikalna teorija »operira« s tem pojmom.
Cvetice imajo čudovite barve, kot vsi vemo; na atomskem nivoju (kaj šele subatomskem!) je to ILUZIJA.
Parfum eau sauvage extreme Christiana Diorja (mimogrede, moj najljubši parfum) omamno diši; na atomskem nivoju (kaj šele subatomskem!) je to ILUZIJA.
Radi sedimo ob prasketajočem ognju in zremo v plamene, ki se dvigajo v nebo; na atomskem nivoju (kaj šele subatomskem!) je to ILUZIJA.
Stol, na katerem sedimo, se nam zdi trden in trd. Na atomskem nivoju (kaj šele subatomskem!) je to ILUZIJA. Vresnici sedimo na praznem prostoru in se elektronski oblak naših hlač dotika elektronskega oblaka stola in EM sila daje iluzijo neprodirnosti, trdote.
Gledamo, kako diamantna konica reže steklo. Na atomskem nivoju (kaj šele subatomskem!) je to ILUZIJA.V resnici se elektronski oblak diamanta drgne ob elektronski oblak stekla.
Prostor doživljamo tridimenzionalno. To je (verjetno) ILUZIJA.Verjetno je naš prostor večdimenzionalen. Po teoriji strun je 11-dimenzionalen.
Da ne govorim o holografskem principu, rdečih, modrih in zelenih kvarkih, ipd., itd,
Bo dovolj?

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

Motore napisal/-a:Kakor sem jaz razumel vojkov stavek, je pač iluzija to, da nam izgleda prostor-čas od daleč gladek, medtem ko je na kvatnem nivoju razburakn, nemiren (kot površina marmorja, ki izgleda gladka (daje tako iluzijo), vendar je na mikroskopskem nivoju hrapava). Lahko je iluzija neustrezna beseda, vendar mislim, da je vojkov stavek nedvoumen. Kar se pa tiče novih paradigem, kot si rekel to niso vojkove besede, ampak jih le ponuja v razmislek. Kje je torej problem?
Motore mi lahko prosim citiraš en ali pa več člankov v katerih fiziki ob obravnavi prostor-časa omenjajo termin iluzija.

Če je iluzija neustrezna beseda potemtakem naj se jo ne uporablja! Opomni sogovornika na to dejstvo! Ali pa bodi bolj korekten tudi do drugiih uporabnikov oziroma uporabnic, katera znaš zelo hitro podučiti česa naj se naučijo (npr. klimatologija). Imam puni kurac dvoličnežev na tem forumu!

Da nam prostor-čas izgleda gladek? Ja Motore poglej okoli sebe, kamor koli boš pogledal boš videl prostor-čas. Motore, zamahni z roko, videl boš kako ukrivljaš (spreminjaš) polje (prostor-čas) v svoji okolici. Snemi si jakno ali bundo in boš videl kako se je geometrija prostor-časa v tvoji okolici spremenila.

Blebetati o tem, kako nam izgleda prostor-čas je čista neumnost, vsaj s stališča znanosti. Če pa skočimo v umetniške vode, potem pa vsekakor lahko kako zapojemo o iluziji prostor-časa in zablebečemo o marmorju, ki na makro nivoju izgleda tako na mikro nivoju pa tako. Kot da fiziko boli k.... za to, kako kaj zgleda na katerem nivoju. Fizika se ne ukvarja z izgledom. Fizika ni estetika.

In pa, da ne pozabim, lahko pomagaš vojku glede entitet, ki so, ali pa naj bi bile, ali pa mogoče so, bistveno drugačne - zlomka ali mi govorimo o mitih in legendah, al o fiziki? - :
vojko napisal/-a:"... Na najbolj fundamentalni Planckovi ravni so morda entitete, ki so bistveno drugačne ...
Torej, Motore nikjer ni problem, vsekakor nikjer ...
Zadnjič spremenil problemi, dne 30.11.2012 17:06, skupaj popravljeno 2 krat.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

vojko napisal/-a:Bo dovolj?
Edino kar ni iluzija je to, da si ti kompletni bebo!

Torej ne opletaj o iluzijah v zvezi s fiziko. Ne smeši se!

Raje nehajva, verjetno nisva zanimiva. Sploh pa nisi naslov od katerega bi zvedel kar koli relevantnega s področja fizike.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a GJ »

vojko napisal/-a:»Seveda obstaja koncept preživetja, pravzaprav obstaja veliko možnih konceptov«, toda ne na nivoju genov, dragi moj! In samo to sem trdil in nič drugega. Brcaš mrtvega psa… :lol: :lol: :lol:
Glej, po moje se motiš...
Vzemiva naprimer gene črncev in gene indijancev!
Če bi imeli indijanci primerne gene za sužnje, bi jih mi belci pred 500 leti lahko uporabljali v ta namen. Vendar so indijanci zaradi svoje genetike, v ta namen povsem neprimerni in zato je večina plemen izumrlo, uvozili pa so črnce iz daljne Afrike, ki so gensko bolje zasnovani. To je klasičen primer kjer genski zapis (na nivoju genov) vpliva na preživetje rase.

Lep večer...

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

vojko napisal/-a:Potem, ko si v potu svojega obraza napisal te nesmisle, (ki so kronski dokaz, da ne razumeš jedra debate!) si upaš meni očitati, da nimam pojma, o čem pišem!?

Naše ustrezno »dojemanje te resničnosti« je za vsa živa bitja (kamor spadamo tudi mi, če ti je ušlo) vitalnega pomena, vprašanje življenja in smrti, dragi Sancho! Momljanje o tem, da je »naše dojemanje prostor-časa kot osnovnega okvirja naše eksistence irelevantno« meji na kubistične sofizme. Še enkrat preberi počasi, kakšno slaboumnost si izvolil zapisati! Če bi samo za minuto veljala ta tvoja debilna domislica, bi padali z visokih prostorov, ne bi znali oceniti razdalje, ki nas koči od predatorja, ne bi se znašli v tridimenzionalnem okolju, bili bi slepi in gluhi in ne bi preživeli niti minute. Evolucija nas je oborožila s čutili in z »računalnikom« (centralnim živčnim sistemom), da ustrezno, objektivno »dojemamo« prostor (in čas)!!! Brez tega nas preprosto ne bi bilo, tudi tebe ne, da bi lahko čvekal takšne neslanosti.
Huh ... naj se najprej opravičim za podvajanje postov. Moram priznati, da amritove in vojkove poste praviloma zgolj preletim, ampak tako leteč preko vaših postov naletim na te cvetke. Lepo po vrsti:
Naše ustrezno »dojemanje te resničnosti« je za vsa živa bitja (kamor spadamo tudi mi, če ti je ušlo) vitalnega pomena, vprašanje življenja in smrti, dragi Sancho!
Dobro vojko, ali ti meni lahko razložiš katera religija je v ozadju tvojega razmišljanja. Resnično, ampak resnično nimam nič proti tvoji religiji, zgolj interesira me, ker še nisem srečal tako globokega vernika, ki bi tako na vse pretege skušal prikriti svojo vero. Zakaj to počneš?

Oziroma, ali sploh veš kaj si zgoraj zapisal? Ampak pojdimo dalje:
Momljanje o tem, da je »naše dojemanje prostor-časa kot osnovnega okvirja naše eksistence irelevantno« meji na kubistične sofizme.
Ja tu zgolj še dodamo, Vsevišnji je ustvaril človeka, da dojame prostor-čas in občuduje njega kreacijo.

Oziroma, ali sploh veš kaj si zgoraj zapisal? Ampak pojdimo dalje:
Če bi samo za minuto veljala ta tvoja debilna domislica, bi padali z visokih prostorov, ne bi znali oceniti razdalje, ki nas koči od predatorja, ne bi se znašli v tridimenzionalnem okolju, bili bi slepi in gluhi in ne bi preživeli niti minute.
Vsevišnji je predal nauk človeku, in zatem je človek znal oceniti razdaljo ali kot je zapisano: "Bog je rekel: »Naredimo človeka po svoji podobi, kot svojo podobnost! Gospoduje naj ribam morja in pticam neba, živini in vsej zemlji ter vsej laznini, ki se plazi po zemlji! Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril."

In ker je Bog ustvaril človeka po svoji podobi ta ni bil več ne slep ne gluh in je preživel.

Bog stori tudi: "Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!" (Biblija, Mojzes 1,1-2,3)
Evolucija nas je oborožila s čutili in z »računalnikom« (centralnim živčnim sistemom), da ustrezno, objektivno »dojemamo« prostor (in čas)!!! Brez tega nas preprosto ne bi bilo, tudi tebe ne, da bi lahko čvekal takšne neslanosti.
Vojko, ali bi ti rad še en poduk o antropocentrizmu in neumnostih katere klatiš. Evolucija nas je oborožila??? Je tuhtala in tuhtala, pa je Evolucija stuhtala, da pa človek mora biti oborožen s čutili in "računalnikom", ker bo le tako lahko občudoval kreacijo vrle Evolucije.

Živela znanost in nje zastavonoša vojc!

vojc sreču pikačuja pr Kobajagi-ju press

.....

Za zgornje besede se vsem vernim resnično iskreno opravičujem. Moj namen ni bil žaliti verskih čustev temveč našemu vrlemu intelektualcu prikazati, da je globok vernik in da naj se nikar ne sramuje tega.
Zadnjič spremenil problemi, dne 30.11.2012 17:49, skupaj popravljeno 3 krat.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

GJ napisal/-a:Če bi imeli indijanci primerne gene za sužnje, bi jih mi belci pred 500 leti lahko uporabljali v ta namen. Vendar so indijanci zaradi svoje genetike, v ta namen povsem neprimerni in zato je večina plemen izumrlo, uvozili pa so črnce iz daljne Afrike, ki so gensko bolje zasnovani. To je klasičen primer kjer genski zapis (na nivoju genov) vpliva na preživetje rase.

Lep večer...
GJ, se ti malo zajebavaš? O kakih genih za sužnje govoriš za božjo voljo?

Pa saj vama je že obema Roman vse povedal. Edini, ki ima, ajd recimo, koncept ("načrt") za preživetje je gen in nič drugega. Človek, ovca, opica, ameba, paramecij ... irelevantno ... gen (kateri koli) stremi preživeti ... in to je vsa znanost. Hvala Dawkinsu!

Motore
Prispevkov: 1107
Pridružen: 9.9.2009 23:28

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a Motore »

problemi napisal/-a:Motore mi lahko prosim citiraš en ali pa več člankov v katerih fiziki ob obravnavi prostor-časa omenjajo termin iluzija.
Tukaj je recimo ideja za rešitev problema informacije v črni luknji, kjer je omenjen termin iluzija (iluzija prostor-časa kot kontinuuma). Ali pa holografski princip. Sicer je tvoja stvar če te ta termin moti, mene me ne, ker si ga znam interpretirat normalno v drugačnih kontekstih.
problemi napisal/-a:Če je iluzija neustrezna beseda potemtakem naj se jo ne uporablja! Opomni sogovornika na to dejstvo!
Meni se na poljudno znanstvenem forumu ne zdi neustrezna.
problemi napisal/-a: Ali pa bodi bolj korekten tudi do drugiih uporabnikov oziroma uporabnic, katera znaš zelo hitro podučiti česa naj se naučijo (npr. klimatologija).
Če bi vojko trdil, da je nekaj res, kar dokazano ni bi ga opomnil. Kje je to trdil?
problemi napisal/-a:Da nam prostor-čas izgleda gladek? Ja Motore poglej okoli sebe, kamor koli boš pogledal boš videl prostor-čas. Motore, zamahni z roko, videl boš kako ukrivljaš (spreminjaš) polje (prostor-čas) v svoji okolici. Snemi si jakno ali bundo in boš videl kako se je geometrija prostor-časa v tvoji okolici spremenila.
Tudi če ukrivljam ponjavo (analogija za prostor-čas) bo izgledala še vedno gladka in napeta. Ampak mislim, da je bila že analogija z marmorjem dovolj jasna.
problemi napisal/-a:Blebetati o tem, kako nam izgleda prostor-čas je čista neumnost, vsaj s stališča znanosti.
Zakaj potem sploh kaj pojasnjujemo, lahko bi samo pisali enačbe.
problemi napisal/-a: Fizika ni estetika.
Res je, ampak gladkost prostora-časa nima veze z estetiko, temveč z razumevanjem le tega.
problemi napisal/-a:Torej, Motore nikjer ni problem, vsekakor nikjer ...
Nevem, meni se zdi, da malo pretiravaš.

Uporabniški avatar
NoSee
Prispevkov: 609
Pridružen: 7.11.2010 17:04

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a NoSee »

problemi napisal/-a:Edini, ki ima, ajd recimo, koncept ("načrt") za preživetje je gen in nič drugega. Človek, ovca, opica, ameba, paramecij ... irelevantno ... gen (kateri koli) stremi preživeti ... in to je vsa znanost. Hvala Dawkinsu!
Jaz bi raje rekel, da gen "stremi" k replikaciji, to je njegova edina sposobnost. Prezivetje je posledica naravnega izbora uspesnejsih kombinacij genov.

Dodal bi se, da je cloveski genom oziroma kar clovek neprimeren kandidat za selekcijo v medzvezdnem prostoru, cetudi zasciten pred kozmicnimi zarki.

No mercy!

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a GJ »

vojko napisal/-a:GJ je napisal:
Misli so realne dokler se jih zavedamo.
Enako velja za človeško predstavo...
Recimo, da se celo strinjam s tem, toda sveta pomagavka, kaj pa ima to opraviti (tudi indirektno!) z realnostjo prostor-časa??!!
Teorija prostor-časa je povsem matematična (abstraktna), ker (v svojih enotah) ne omenja energije. 8)
Povsem podobno kot evklidski prostor, ki je v praksi še bolj uporaben.
vojko napisal/-a:
Obstajala naj bi matematična logika, ki je zmožna popisati fizikalne zakonitosti tega sveta, in vse te fizikalne zakonitosti popisuje energijo.
Če pogledamo prostor-čas vidimo, da je to koncept, ki ne vklučuje energije, torej je lahko zgolj abstraktni pripomoček.
vojko napisal/-a:Precej zmedeno in pitijsko zavito povedano, zato nisem prepričan, da sem dojel, kaj hočeš povedati. Po modernih fizikalnih predstavah o prostor-času vsak koncept prostora vključuje energijo (vakuuma). To je trivialna resnica in nihče tega ne zanika.
In teorija prostor-čas z energijo nima direktne matematične povezave!
Uhh...
A je res to tako zelo težko razumeti?
vojko napisal/-a:
Aha... se strinjam...
Govorimo o osnovnih gradnikih... Vendar živimo v svetu analognih stanj in ne digitalnih.
Mislim, da je prav analognost tista, ki daje neskončne možnosti dojemanja/doživljanja iluzije.
Še enkrat: ne razumem. Kar pa se tiče trditve, da »živimo v svetu analognih stanj in ne digitalnih«, samo drobno vprašanje: računalniki obstajajo v tem svetu, kajne? Če se prav spomnim, pa so to digitalni stroji, mar ne?
Seveda, vendar računalniki (še) ne živijo in ne mislijo.
Hotel sem zgolj nakazati na povezavo med analognostjo in mislimi.

Lep večer...

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a GJ »

problemi napisal/-a:GJ, se ti malo zajebavaš? O kakih genih za sužnje govoriš za božjo voljo?

Pa saj vama je že obema Roman vse povedal. Edini, ki ima, ajd recimo, koncept ("načrt") za preživetje je gen in nič drugega. Človek, ovca, opica, ameba, paramecij ... irelevantno ... gen (kateri koli) stremi preživeti ... in to je vsa znanost. Hvala Dawkinsu!
Niti ne...
Gen je zgolj zapis in nič več!
Šele v primernem okolju in danem času oziroma trenutku, je lahko določena kombinacija uspešna.
Danes lahko posamezne gene skopiramo na trdi disk, vendar ne moremo trditi, da ima sedaj ta disk koncept za preživetje!

Lep večer...

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

Motore napisal/-a:Tukaj je recimo ideja za rešitev problema informacije v črni luknji, kjer je omenjen termin iluzija (iluzija prostor-časa kot kontinuuma). Ali pa holografski princip. Sicer je tvoja stvar če te ta termin moti, mene me ne, ker si ga znam interpretirat normalno v drugačnih kontekstih.
Kje govori o (človekovi) iluziji?

Tudi meni je holografski princip zelo blizu, je pravzaprav trenutni vrhunec fizike po moji presoji, pa nisem zasledil, da bi govorili o iluziji.

Znaš si ga interpretirati v drugačnih kontekstih? OK. Nekako kot tisto, da so neke boginje nekaj počele in imamo zato štiri letne čase? Kot vidiš je stvar zgolj v intepretaciji v drugačnih kotekstih. :wink:
Meni se na poljudno znanstvenem forumu ne zdi neustrezna.
Meni pa, kaj bova sedaj?
Če bi vojko trdil, da je nekaj res, kar dokazano ni bi ga opomnil. Kje je to trdil?
Kot sem že rekel, vojko glede fizike, tako kot jaz , ne more ničesar trditi, lahko zgolj ponavlja in to počne bolj ali manj natančno.
Tudi če ukrivljam ponjavo (analogija za prostor-čas) bo izgledala še vedno gladka in napeta. Ampak mislim, da je bila že analogija z marmorjem dovolj jasna.
O kakšnem izgledu prostor-časa govoriš človek božji? Oziroma povej mi kako izgleda prostor-čas?

Naj ti z zelo preprostim primerom pomagam:

"\(G_a_b=-8\pi T_a_b\)

Kako izgleda zgornja stvar?
Zakaj potem sploh kaj pojasnjujemo, lahko bi samo pisali enačbe.
Nikar tako, fizika zelo lepo pojasnjuje stvari tudi brez enačb, ampak to počne z zelo izbranimi termini.
Res je, ampak gladkost prostora-časa nima veze z estetiko, temveč z razumevanjem le tega.
Za razumevanje zadostuje:

"\(G_a_b=-8\pi T_a_b\)

in tekst (Wikipedija): "Leva stran predstavlja ukrivljenost prostor-časa, ki jo določa metrika. Desna stran predstavlja porazdelitev snovi in energije v prostor-času. Na enačbe lahko gledamo kot na množico enačb, ki narekujejo kako je ukrivljenost prostor-časa povezana s porazdelitvijo mase in energije v Vesolju."
Nevem, meni se zdi, da malo pretiravaš.
Kot je Roman nekje opomnil Anivillerja, natančen je potrebno biti na zannstvenem forumu. Torej bodimo natančni. :wink:

Odgovori