Zemlja-letni časi-

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Desso37
Prispevkov: 1
Pridružen: 11.12.2012 11:08

Zemlja-letni časi-

Odgovor Napisal/-a Desso37 »

Že dalj časa me muči vprašanje in morda mi tu lahko kdo nanj odgovori.
Senca ki nastane ko sonce zahaja je včasih kar izrazita črta na zemlji, ki jo opazujem, ko grem na sprehod tik pred zahodom sonca. Ta črta v 24 urah naredi na ekvatorju pot približno 40 000 km, kar pomeni, da mora potovati s hitrostjo približno 1600 km/h. Tu pri nas, razumljivo manj, ker je pot nekoliko krajša - recimo za 50%. Hitrost premikanja sence bi morala biti okrog 800 km/h, ampak senca se vleče kot polž in ko jo imam par sto metrov pred sabo, jo lahko dohitim in hodim po soncu. Kako je s tem.
Hval, D

Uporabniški avatar
NoSee
Prispevkov: 609
Pridružen: 7.11.2010 17:04

Re: Zemlja-letni časi-

Odgovor Napisal/-a NoSee »

Desso37 napisal/-a:...ampak senca se vleče kot polž in ko jo imam par sto metrov pred sabo, jo lahko dohitim in hodim po soncu.
Ne bo slo. "Senca" ni tako ostra, da bi kar na tleh videl njen rob, saj je le ta odvisen od horizonta izza katerega posijejo zadnji zarki dneva. Senca je v bistvu razmazana zaradi vec dejavnikov tudi sipanja svetlobe v atmosferi.
Poglej si spodnje linke in se enkrat pomisli, ce resnicno lahko hodis s hitrostjo premikanja sence. :)

http://www.timeanddate.com/worldclock/sunearth.html
http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/uncgi/E ... ion?opt=-p
http://sat24.com/eu

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Zemlja-letni časi-

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Crta, ki jo opisujes (terminator) sploh ne bi bila ostra zaradi 2 razlogov: ker sonce ni tockasto, je ob zahodu sirina prehoda zelo siroka, pa tudi v celoti svetloba takrat pada prakticno vodoravno in je zato kontrast zelo slab. Terminator lahko vidis kvecjemu ko je zelo stran od tebe, s kaksne visoke tocke (po moznosti iz letala). Ko ti gre pod nogami definitivno tega ne mores videt.

Kar lahko vidis, so sence objektov med teboj in obzorjem. Razen ob morju imas povsod na obzorju visje objekte. Takrat sonce "zaide" in mece senco dosti preden postane vodoravno. Tudi senca je lahko ostrejsa, ker je objekt, ki mece senco blizje. V obicajnem okolju so to lahko bliznje ali daljne stavbe, predvsem pa hribi/gore, oddaljeni kaksnih par kilometrov. Za tiste si lahko izracunas, da je hitrost precej drugacna. "razmazanost" sence pa lahko ocenis kot 0.009*razdalja od povzrocitelja sence. Dva kilometra oddaljena ovira bo torej metala senco, siroko priblizno 18m, kar se da opazit (se vedno tezko pod nogami ampak ko drvi proti tebi pa lahko). Tudi hitrost je seveda manjsa.

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Re: Zemlja-letni časi-

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Terminator Zemlje je neoster tudi zaradi ozračja. Lepo je viden na filmčkih vremeskih satelitov v vidni svetlobi, glej npr.
http://www.sat24.com/en/eu?ir=false

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Zemlja-letni časi-

Odgovor Napisal/-a bargo »

I am back !
Črvina: Space, Time, reason, MIND
viewtopic.php?f=21&t=3843&p=67679&hilit=pozivam#p67679

bargo napisal/-a:"Najbolj nerazumljiva stvar na svetu je, da je svet sploh razumljiv." (Albert Einstein) (http://www.kvarkadabra.net/vesolje/teks ... logija.htm)
:shock:

Izgleda, da si je spet nekdo nekaj izmislil ! :evil: Britev je rdeča !

Če obriješ, bolj malo ostane ! :D

Albert Einstein: The eternally incomprehensible thing about the world is its comprehensibility
Priredba : Večno nerazumljiva stvar na svetu, je njegova razumljivost !

Jasno in lepo ! Pa še resnično in še kar traja in ....

Odgovori