Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Smolejleo je napisal:
Medzvezdna potovanja pa:
vse je zelo daleč, za doseganje primerljivih hitrosti s svetlobno pa potrebno toliko energije, da se ne splača priti izropat Zemlje. Če je pa Zemlja zanimiva s kakšnega drugega aspekta za kogarkoli in jo je sposoben obiskati, se nam pa ne bo kazal in motil naše idile?! Se je mogoče zgodila kdaj kakšna nerodnost, nesreča!? Za nas pa - dokler so za človeka zelo velike hitrosti že nad 10 km/s pozabimo, raziskujmo raje "bližnjo" okolico, saj je še toliko neznanega, neodkritega.
Kdo pa je govoril o ropanju Zemlje? To je seveda absurdna pomisel, kot bi sklenili, da bomo »izropali« mravljišče v bližnjem gozdu…

Seveda bomo najprej raziskovali bližnjo okolico, recimo naš sončni sistem. A oči so uprte v zvezde, tam je naša usoda. Človeštvo si vedno zastavlja daljne cilje, ki se sprva zdijo nemogoči in nedosegljivi, kmalu pa postanejo rutina. Tudi hitrosti se povečujejo. Mislim, da je na takem forumu kot je ta, dosti bolj zanimivo razpravljati o futurističnih projektih s pridihom znanstvene fantastike, kot pa o ekspedicijah na Arktiko. To je bilo zanimivo pred sto leti… :wink:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Govoriš o zeta porabljene energije, samo zato, da nas pridejo pogledat tako, kot mi hodimo v živalski vrt, kot da nebi imeli početi kaj drugega! Tako za zabavo torej, no dobro !


Ne »samo zato, da nas pridejo pogledat«. Raziskujejo vesolje in pri tem pač naletijo na nas. Ali pa so se jim naše TV in radijske oddaje, ki so jih prestregli, zdele zanimive.
Primerjava je pač omejena glede na domišljijo in izkušnje, vendar je zastrašujoča. Zakaj ? Mislim, da bi bile skušnjave ogromne za tiste potnike, ki bi prišli, recimo v čas Kleopatre, z našo obstoječo tehnologijo in znanjem !


Imaš prav, primerjave so zastrašujoče. Mene vedno navda ta občutek, ki je strašljiv. Pomisli, da bi Tujci hoteli vzpostaviti radijski stik z nami pred sto leti. Nihče se jim ne bi oglasil, ker preprosto še ni bilo ustrezne tehnologije. Pa kaj je sto let? Si predstavljaš, kako primitivna se bo zdela radioastronomija zanamcem čez sto let? Veš kaj zabavnega sem ugotovil? Ko gledaš film, je dovolj, da pogledaš, kakšne mobitele uporabljajo igralci, pa takoj približno veš, kdaj je bil posnet!

Tisto s Starim Egiptom je dobra metafora, samo imej pred očmi, ne samo, da gre le za hipec (nekaj tisoč let), ampak tudi da smo ista vrsta. Homo s. sapiens se od faraonovih časov ni popolnoma nič spremenil z evolucijskega stališča. Tujci pa so druga civilizacija…Strašljivo, kot praviš!
Glede na vse pogoje, ki so potrebni, da je možno življenje, je par tisoč let ravno dovolj in primerno. Dalje mi domišljija ne seže, žal !


Par tisoč let ni nič v evolucijskem smislu, čeprav nisem gotov, ali sem te razumel.
Drugače povedano, ne smeš pozabiti na atome zlata, ki te sestavljajo. Za nastanek atomov zlata, je potrebno nekaj časa. Pot od vodika to zlata je dolga, zelo dolga. Tudi za planete je potreben čas, pravzaprav veliko časa, če želiš še primerno okolje za nastanek življenja !


V našem primeru je to trajalo kakšne 4,5 milijarde let.
Ja, smo otroci zvezd, dobesedno. Vsi atomi, težji od helija, so nastali v supernovah.
Potem pa vsa Darwinowa zgodba. Uff to gre časa. Saj veš, entropija je problem !
Potem dodaš v enačbo vse naše tehnološke dosežke v zadnjih 200 letih in v tej luči, 1000 let prednosti pred nami je zame že nepredstavljiva prednost. Recimo, da so Tujci prej ugotovili, da je potrebno delati za skupno dobro in to tudi počeli. Mislim, da bi že to zadoščalo
.

Darwinova zgodba traja kakšnih 3,6-3,8 milijarde let, se pravi, da se je življenje pojavilo že milijardo let po nastanku Zemlje. Toda imaš prav: ko se začne tehnološka revolucija, je 1.000 let »nepredstavljiva prednost«. Zdaj pa teh borih 1.000 let skušaj ekstrapolirati na milijon, deset milijonov, ….
Kar se pa naših podvigov tiče, se mi zdi, da so zasnovani na strahu pred uničenjem. Torej na luno nismo šli, kar tako, temveč iz straha pred sovražnikom. Zaradi samoohranitve ! Vendar ne vrste, temveč posameznikov !
Ideološka vojna, hladna vojna, je bila generator. Še prej pa II svetovna vojna. Skratka vojne so pomemben razlog za razvoj tehnologije ! Samo poglej Severno korejo, še malo pa bodo imeli medcelinske rakete, ljudje stradajo, samo, da kasta preživi ! Žalostno, vendar resnično in bojim se, da je povsod zelo podobno.

Torej samoohranitev bi lahko bil primeren razlog, iz naše perspektive, da nas pridejo obiskat. Bojim se, da smo mi potem res, kot ubogi volkovi, ki so problem za razvoj živinoreje ! Skratka moteči !


Ja, samoohranitveni nagon je zelo močna sila, najmočnejša pravzaprav. To bi lahko bil motiv za medzvezdna potovanja.
Se spomniš, cekin za volka !

Povej, Vojko, ti meniš, da bi recimo odprli medzvezdno akademijo in bi nam predavali o Vesolju ?
Nekako tako, kot mi učimo šimpanze, gorile, delfine in druge živali ! Ali pa bi nas poučili o nanotehnologiji tako, da bi hitreje in enostavneje proizvajali energijo (hrano), ki je za nas potrebna ? Ali ...?
Ali bi ti odprl »akademijo« za tiste mravlje ali čebele ali ribe, ki sva jih omenjala? Že z našimi bratranci šimpanzi, s katerimi si delimo 98% genoma so strahovite težave; kar poskušaj šimpanzu razložiti Heisenbergov princip nedoločenosti… :wink:
V naravi in Tujci so del nje, se energija praviloma "ne porablja" kar tako, ker se pač lahko. To sem že povedal. Mislim, da bi bil za Tujce z takšno tehnologijo, ki omogoča obisk našega planeta, naš svet pravi dolg čas in ga nebi bilo potrebno v živo doživeti.
Zakaj ? Zato ker verjamem, da brez računalnikov takšnih ali drugačnih, jim takšen podvig zagotovo ne bi uspel.

Torej bi znali simulirati naš svet brez problema in prepričan sam, da bi ga zagotovo prej "doživeli" virtualno, če bi že prišli na obisk. Tako bomo mi potovali, po vesolju že čez nekaj let. Simulatorji bodo (so) zakon !
Ja, tudi realistične simulacije življenja so ena od opcij, ampak vsaj do sedaj smo bili takšni, da smo hoteli vse poskusiti »v živo«. Upam, da bo tako tudi ostalo… :wink:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14584
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a shrink »

smolejleo napisal/-a:
shrink napisal/-a:Narobe, (ne)Ved(n)ež: šarlatani tvojega kova si izmišljujejo, da tak dogodek, ki seveda v osnovi ni nič posebnega, napoveduje prihod E.T. vesoljčka, konec sveta in odhod posvečenih. Mimogrede, a nam lahko zaupaš, kolikokrat si že pripravljal kovčke?
Narobe specialist Shrink - E.T.-je napovedujejo tudi resni fiziki, tvoji vzorniki, npr. S. Hawking, le preberi njegov članek, mogoče se mu ponudiš kot shrink.http://dsc.discovery.com/tv-shows/other ... aliens.htm
Ah, spet narobe razumeš hobi kozmolog, Hawking zgolj trdi: "If aliens visit us, the outcome would be much as when Columbus landed in America, which didn't turn out well for the Native Americans." Poudarek je na ČE, hobi kozmolog: ne gre za nikakršne napovedi prihoda Nibiruja ali E.T. vesoljčka. Zatorej, hobi kozmolog, kar sam pripravi kovčke in se postavi v čakalno vrsto z nevedneži. Slika
vojko napisal/-a: Vedno se piše specialist in vedno se piše milijarda.
Glede na leta, ki so pretekla od sporov al se piše kasha al kaša, al se piše materijal al materjal al material .....,

http://www.preseren.net/slo/3_poezije/88_al_prav.asp

za katere smo Slovenci specijalisti, bom vseeno pisal za Shrinka specialist kar brez "j", ki kar ustreza, saj vedno zastopa uradne, splošnopriznane hipoteze, torej nima svojih.
Hah, ja, hobi kozmolog očitno še ni slišal za pojem knjižnega jezika, ki je po hobikozmološkem mnenju zgolj posebnost Slovencev (mene ob takih izjavah zvija od smeha). Slika
Pa še tole Shrink: za besedo Lipe pa le najdi pomen - te zelo dobro opiše, tudi D.N. posebno točke 3 še nisi naredil in resen napotek - posveti se dadaizmu.
Daj se ti, hobi kozmolog, raje posveti slovenskemu knjižnemu (zbornemu) jeziku, pa SSKJ in Slovenski pravopis si mimogrede nabavi. Slika

smolejleo napisal/-a: Moje ostro oko opaža, da moj modri brat ne razume vedno tistega kar prebere. Zato predlagam, da si kot priznan specialist izboljšaš bralne kompetence.
shrink napisal/-a: To pa s strani polpismenega hobista izpade kot čista ironija. :lol:
V ironijah je veliko resnice! :shock:
Samo kaj, ko se hobi kozmolog tiste v zvezi seboj ne zaveda. Slika
Medzvezdna potovanja pa:
vse je zelo daleč, za doseganje primerljivih hitrosti s svetlobno pa potrebno toliko energije, da se ne splača priti izropat Zemlje. Če je pa Zemlja zanimiva s kakšnega drugega aspekta za kogarkoli in jo je sposoben obiskati, se nam pa ne bo kazal in motil naše idile?! Se je mogoče zgodila kdaj kakšna nerodnost, nesreča!? Za nas pa - dokler so za človeka zelo velike hitrosti že nad 10 km/s pozabimo, raziskujmo raje "bližnjo" okolico, saj je še toliko neznanega, neodkritega.
Odlično, hobi kozmolog! Kar upoštevaj ta nasvet in opusti "raziskovanje" vesolja ter se loti "bližnje" okolice; recimo lahko nasekaš les za kurjavo za naslednjo zimo - za takega specialista menda ne bo težav za nasekat in požagat nekaj kubikov. Slika

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Govoriš o zeta porabljene energije, samo zato, da nas pridejo pogledat tako, kot mi hodimo v živalski vrt, kot da nebi imeli početi kaj drugega! Tako za zabavo torej, no dobro !
Ne »samo zato, da nas pridejo pogledat«. Raziskujejo vesolje in pri tem pač naletijo na nas. Ali pa so se jim naše TV in radijske oddaje, ki so jih prestregli, zdele zanimive

Tisto s Starim Egiptom je dobra metafora, samo imej pred očmi, ne samo, da gre le za hipec (nekaj tisoč let), ampak tudi da smo ista vrsta. Homo s. sapiens se od faraonovih časov ni popolnoma nič spremenil z evolucijskega stališča.
Tujci pa so druga civilizacija…Strašljivo, kot praviš!
Raziskujejo, dobro. Kar tako naključno, brez cilja. Zelo dvomim ! Potem prestrežejo tehnični signal in iz tavanja v ogromnem vesolju, kar naenkrat imajo cilj, naše osončje ! Ali kako si to predstavljaš ?
Kar se pa vsebine in dekodiranja signala tiče, pa mislim, da sploh ni realno. Da bi pa karkoli razumeli iz vsebine signala, pa je že več kot znanstvena fatastika, tudi če so nepredstavljvo inteligentni. Kultura je problem. Mislim, da je ni mogoče razumeti, da jo je potrebno vsaj delno doživeti ! :wink:
Vojko napisal/-a: Ali bi ti odprl »akademijo« za tiste mravlje ali čebele ali ribe, ki sva jih omenjala? Že z našimi bratranci šimpanzi, s katerimi si delimo 98% genoma so strahovite težave; kar poskušaj šimpanzu razložiti Heisenbergov princip nedoločenosti
Hm. Če sem odkrit, ni potrebno drugo vrsto vzeti za primer, recimo šimpanze, ki jih predlagaš. Lahko kar svojo vrsto vzamemo za primer in imamo dovolj problemov z razlaganjam in podajanjem, še bistveno enostavnejših in predstavljivih stvari, kot je Heisenbergov princip nedoločenosti. Pri čemer, osebno menim, da je sposobnost dojemanja možganov, pri "zdravih" normalnih ljudeh povsem, izenačena. Le zakaj je tako drugače v praksi ?

Torej, moj odgovor bi bil DA za akademijo, če ostaneva pri metafori Egipt in v okviru naše vrste ter idealističnem gledanju.

Vendar nisi ujel misel o volkovih, ki se mi zdi bolj verjetna. Skratka zanimivo bi bilo, da bi nas Tujci imeli za lov, nas inteligentne živalce ! :wink: Ravno dovolj dobri za njihovo zabavo. Za nas bi bilo seveda manj zabavno ! :cry:

Vojko napisal/-a: Ja, tudi realistične simulacije življenja so ena od opcij, ampak vsaj do sedaj smo bili takšni, da smo hoteli vse poskusiti »v živo«. Upam, da bo tako tudi ostalo…
Jaz pa močno upam, da bo ta čas minil, ko bomo vse poskusili doživeti. Žal še ni, smo še preveč primitivni ! Gladiatorkse borbe, testiranja in prikaz moči z atomskimi bombami, niso stvari s katerimi bi se lahko hvalila "visoko" zavestna bitja. Ali pač ? Da ne omenjam spet preventivnih vojn, ki so itak poglavje zase.

Vidiš, Vojko, če izhajamo iz naše zgodovine, potem se nam slabo piše, če nas Tujci obiščejo.

Kaj pa če so iz takšnega sončnega sistema, kjer je na večih planetih bilo različno življenje. Reciva, ko da bi pri nas bilo življenje tudi na luni.
Si predstavljaš, da z teleskopom vidiš naselbine na luni in povsem drugačna bitja, ki gradijo mesta ! To bi te bilo šele strah, za življenje.

V takšnem primeru, bi lahko njihov tehnološki razvoj imel zelo drugačno pot. Razvoj orožji v takšnem sistemu bi šel povsem v drugačno smer od naše. Puške, topovi, tanki in podobne igračke ne pomagajo, če želiš preživeti ! :wink:
Seveda pa imajo, ti prihajajoči Tujci, izkušnje z medplanetarnimi boji !

Če zaključim, to kar mi vidimo in imenujemo smisel, velja samo znotraj naše kulture (pa še te so različne !), za Tujce bi naš smisel, bil brez smisla in obratno !
Pravilo močnejšega, pa je baje eden od ključnih pri evoluciji. No, prilagodljivost ne gre pozabiti.
Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Glede na vse pogoje, ki so potrebni, da je možno življenje, je par tisoč let ravno dovolj in primerno. Dalje mi domišljija ne seže, žal !
Par tisoč let ni nič v evolucijskem smislu, čeprav nisem gotov, ali sem te razumel.
Recimo, Moorov zakon. Kakšni bodo "čipi" čez 50 let ? Kaj šele 1000 let ! Količina "koristne" energije, ki so proizvedemo je večinoma pridobljena iz fosilov (nafta, premog,plin). Elektriko večinoma proizvajamo s pomočjo "parnih strojev" !
Kako bo vse to izgledalo čez 100 let ? Prevozna sredstva večinoma delujejo na "ognju" ! Kako bo to izgledalo čez 100 let ?
Večinoma je transport energije po vodnikih (žice, cevi, ipd.).

Edino za komunikacije, bi lahko verjetno rekli, da so brezžične !
Kdaj in kako bomo "proizvedli" količino energije, ki jo zemlja dobi od sonca v enem mesecu?
Kako bo vse to izgledalo čez 1000 let, če se ne uničimo sami ali nas ne obiščejo predatorji iz drugega planeta ? :wink:

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a GJ »

vojko napisal/-a:Vsi atomi, težji od helija, so nastali v supernovah.
Od kje ti pa ta "bosa" trditev, lepo prosim? :oops:

Lep večer...

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Bog ne nosi čevljev, GJ.

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

ZdravaPamet napisal/-a:Bog ne nosi čevljev, GJ.
Ti, a še kocka?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

GJ napisal/-a:
vojko napisal/-a:Vsi atomi, težji od helija, so nastali v supernovah.
Od kje ti pa ta "bosa" trditev, lepo prosim? :oops:

Lep večer...
Res gre za pomoto, zapisalo se mi je. Moralo bi seveda biti "Vsi atomi, težji od helija, so nastali v zvezdah, v supernovah pa od železa naprej." Hvala za opozorilo, čeprav ni bilo ravno vljudno...

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Raziskujejo, dobro. Kar tako naključno, brez cilja. Zelo dvomim ! Potem prestrežejo tehnični signal in iz tavanja v ogromnem vesolju, kar naenkrat imajo cilj, naše osončje ! Ali kako si to predstavljaš ?
Kar se pa vsebine in dekodiranja signala tiče, pa mislim, da sploh ni realno. Da bi pa karkoli razumeli iz vsebine signala, pa je že več kot znanstvena fatastika, tudi če so nepredstavljvo inteligentni. Kultura je problem. Mislim, da je ni mogoče razumeti, da jo je potrebno vsaj delno doživeti !
Ne, gotovo ne brez cilja, kot tudi mi s SETI programom ne iščemo NJIH brez cilja. Če pa bi seveda zaznali signal, bi mu sledili. Da civilizacija tipa I – da ne govorimo o tipu II – ne bi znala razvozlati naših signalov? Malo verjetno. Matematika je univerzalen jezik, na njej pa sloni tehnika in tehnologija.

Kultura pa je problem, saj težko razumemo kulturo naših sodobnikov iz porečja Amazonke… Toda, menda se ob STIKU ne bodo začeli najprej pogovarjati o umetnosti in folklori in zadnji modi… :wink:
Hm. Če sem odkrit, ni potrebno drugo vrsto vzeti za primer, recimo šimpanze, ki jih predlagaš. Lahko kar svojo vrsto vzamemo za primer in imamo dovolj problemov z razlaganjam in podajanjem, še bistveno enostavnejših in predstavljivih stvari, kot je Heisenbergov princip nedoločenosti. Pri čemer, osebno menim, da je sposobnost dojemanja možganov, pri "zdravih" normalnih ljudeh povsem, izenačena. Le zakaj je tako drugače v praksi ?
Tudi tako lahko razmišljaš.
Torej, moj odgovor bi bil DA za akademijo, če ostaneva pri metafori Egipt in v okviru naše vrste ter idealističnem gledanju.

Vendar nisi ujel misel o volkovih, ki se mi zdi bolj verjetna. Skratka zanimivo bi bilo, da bi nas Tujci imeli za lov, nas inteligentne živalce ! Ravno dovolj dobri za njihovo zabavo. Za nas bi bilo seveda manj zabavno !
Ja, tisto o volkovih je kar ustrezna metafora, čeprav mislim, da je tista o Zemlji kot živalskem vrtu, kamor Tujci vozijo svoje otroke gledat eksote še bolj ustrezna…
Jaz pa močno upam, da bo ta čas minil, ko bomo vse poskusili doživeti. Žal še ni, smo še preveč primitivni ! Gladiatorkse borbe, testiranja in prikaz moči z atomskimi bombami, niso stvari s katerimi bi se lahko hvalila "visoko" zavestna bitja. Ali pač ? Da ne omenjam spet preventivnih vojn, ki so itak poglavje zase.

Vidiš, Vojko, če izhajamo iz naše zgodovine, potem se nam slabo piše, če nas Tujci obiščejo.
Mi smo še zelo mlada civilizacija, smo kot mladi bikci, zato nam ni za zameriti; saj veš: mladost je norost, skače čez potok, kjer je most! Čez sto tisoč let pa…
Kaj pa če so iz takšnega sončnega sistema, kjer je na večih planetih bilo različno življenje. Reciva, ko da bi pri nas bilo življenje tudi na luni.
Si predstavljaš, da z teleskopom vidiš naselbine na luni in povsem drugačna bitja, ki gradijo mesta ! To bi te bilo šele strah, za življenje.
Na to varianto pa še nisem pomislil. Ampak mislim, da je že tako urejeno, da moraš najprej doseči neko stopnjo v razvoju, prej ko lahko začneš »vojno svetov«. Spomni se odlične Clarkove parabole z monolitom na Luni v Odiseji 2001. To je bila vstopnica v medplanetarni klub, oz. zrelostni izpit
V takšnem primeru, bi lahko njihov tehnološki razvoj imel zelo drugačno pot. Razvoj orožji v takšnem sistemu bi šel povsem v drugačno smer od naše. Puške, topovi, tanki in podobne igračke ne pomagajo, če želiš preživeti !
Seveda pa imajo, ti prihajajoči Tujci, izkušnje z medplanetarnimi boji !
Dvomim, da so izkušeni bojevniki. Po moje so že pozabili, kaj je to »vojna«, ki je v bistvu iracionalno početje.
Če zaključim, to kar mi vidimo in imenujemo smisel, velja samo znotraj naše kulture (pa še te so različne !), za Tujce bi naš smisel, bil brez smisla in obratno !
Pravilo močnejšega, pa je baje eden od ključnih pri evoluciji. No, prilagodljivost ne gre pozabiti.
S tem se strinjam.
Recimo, Moorov zakon. Kakšni bodo "čipi" čez 50 let ? Kaj šele 1000 let ! Količina "koristne" energije, ki so proizvedemo je večinoma pridobljena iz fosilov (nafta, premog,plin). Elektriko večinoma proizvajamo s pomočjo "parnih strojev" !
Kako bo vse to izgledalo čez 100 let ? Prevozna sredstva večinoma delujejo na "ognju" ! Kako bo to izgledalo čez 100 let ?
Večinoma je transport energije po vodnikih (žice, cevi, ipd.).

Edino za komunikacije, bi lahko verjetno rekli, da so brezžične !
Kdaj in kako bomo "proizvedli" količino energije, ki jo zemlja dobi od sonca v enem mesecu?
Kako bo vse to izgledalo čez 1000 let, če se ne uničimo sami ali nas ne obiščejo predatorji iz drugega planeta ?
O tem govorim, ja. Zdaj pa ekstrapoliraj 1.000 let na milijon, deset, sto…
Ne vem, kaj natanko misliš s sintagmo "koristna" energija? Kakšna pa je nekoristna? :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
GJ napisal/-a:
vojko napisal/-a:Vsi atomi, težji od helija, so nastali v supernovah.
Od kje ti pa ta "bosa" trditev, lepo prosim? :oops:

Lep večer...
Res gre za pomoto, zapisalo se mi je. Moralo bi seveda biti "Vsi atomi, težji od helija, so nastali v zvezdah, v supernovah pa od železa naprej." Hvala za opozorilo, čeprav ni bilo ravno vljudno...
No, kakšen nastane tudi na planetih. Ali ne ? Recimo v jedrski elektrarni. Tole z nastajanjem zna biti res težava. Zdi se mi, da je transformacija veliko boljši izraz. :oops: Ali ne ?
Problemi napisal/-a: Ti, a še kocka?
Ne samo da kocka, baje vrže kocke tudi tako, da jih ni mogoče zmeraj videti. :wink:
Vojko napisal/-a: Ne vem, kaj natanko misliš s sintagmo "koristna" energija? Kakšna pa je nekoristna?
Takšna, ki je neka struktura ne more uporabiti za delo. Mogoče jo lahko uporabi, kot informacijo ali pa še to ne. V zadnjem primeru, iz perspektive strukure, sploh ne obstaja. :wink: Hecno ne !
Vojko napisal/-a: Ampak mislim, da je že tako urejeno, da moraš najprej doseči neko stopnjo v razvoju
Kdo pa je uredil/predpisal ? Poti do cilja so lahko različne ali ne ? Dozdeva se mi, da si v vlakovni logiki ! :D
Vojko napisal/-a: Zdaj pa ekstrapoliraj 1.000 let na milijon, deset, sto…
Čakaj,čakaj Vojko. Saj se spomniš primera tarče, ali ne ? Bolj, ko se tarča oddaljuje, manjša je verjetnst, da jo zadeneš. Matematično bi bilo sicer mogoče, vendar se na tako izračunano(predstavljeno) prihodnostjo, ni mogoče zanašati.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Ne samo da kocka, baje vrže kocke tudi tako, da jih ni mogoče zmeraj videti.
Točno tako; le da je to nekaterim terra incognita.
Takšna, ki je neka struktura ne more uporabiti za delo. Mogoče jo lahko uporabi, kot informacijo ali pa še to ne. V zadnjem primeru, iz perspektive strukure, sploh ne obstaja. Hecno ne !
Kot sam praviš: »sploh ne obstaja.«
Kdo pa je uredil/predpisal ? Poti do cilja so lahko različne ali ne ? Dozdeva se mi, da si v vlakovni logiki.
To je imanentna logika stvari. Če hočeš priti na drugi planet, moraš najprej zgraditi zmogljive rakete in računalnike, da to izgradiš, moraš poznati matematiko in tehnologijo, da to obvladaš, moraš… Vidiš, kam pes taco moli? Ne moreš s tehnologijo parnega stroja osvajati vesolja.
Čakaj,čakaj Vojko. Saj se spomniš primera tarče, ali ne ? Bolj, ko se tarča oddaljuje, manjša je verjetnst, da jo zadeneš. Matematično bi bilo sicer mogoče, vendar se na tako izračunano(predstavljeno) prihodnostjo, ni mogoče zanašati
.

Primerjava ni ustrezna. Ne gre za nobeno oddaljevanje in za statistični raztros zadetkov. Gre za ekstrapolacijo trendov pri razvoju tehnologije, ki jih že poznamo, v oddaljeno prihodnost. Tehnologija pa sledi eksponentni krivulji. Seveda pa je predvidevanje razvoja toliko manj točno, kolikor dalj v bodočnost segajo naše napovedi. Podobno kot pri napovedi vremena… :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Takšna, ki je neka struktura ne more uporabiti za delo. Mogoče jo lahko uporabi, kot informacijo ali pa še to ne. V zadnjem primeru, iz perspektive strukure, sploh ne obstaja. Hecno ne !
Kot sam praviš: »sploh ne obstaja.«
Malo pomenljivo je tole napisano. Obstaja že, vendar jo struktura ne uspe (še) prepoznati. REcimo, da temna energija obstaja, hladna in topla. :wink: Pred 50 leti je nismo prepoznali, no mogoče je, da smo si jo danes tudi izmislili, pač glede na potrebe teorije. :oops:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Kdo pa je uredil/predpisal ? Poti do cilja so lahko različne ali ne ? Dozdeva se mi, da si v vlakovni logiki.
To je imanentna logika stvari. Če hočeš priti na drugi planet, moraš najprej zgraditi zmogljive rakete in računalnike, da to izgradiš, moraš poznati matematiko in tehnologijo, da to obvladaš, moraš… Vidiš, kam pes taco moli? Ne moreš s tehnologijo parnega stroja osvajati vesolja.
Ja že, vendar izhaja iz našega okolja, lokalnega okolja. Zelo verjetno je, da ni naša razvojna pot (drevo), kar pravilo v Vesolju. Ali pač ?
Zgleda, da si se (nas) postavil v center Vesolja ! :wink:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Čakaj,čakaj Vojko. Saj se spomniš primera tarče, ali ne ? Bolj, ko se tarča oddaljuje, manjša je verjetnst, da jo zadeneš. Matematično bi bilo sicer mogoče, vendar se na tako izračunano(predstavljeno) prihodnostjo, ni mogoče zanašati
.

Primerjava ni ustrezna. Ne gre za nobeno oddaljevanje in za statistični raztros zadetkov. Gre za ekstrapolacijo trendov pri razvoju tehnologije, ki jih že poznamo, v oddaljeno prihodnost. Tehnologija pa sledi eksponentni krivulji. Seveda pa je predvidevanje razvoja toliko manj točno, kolikor dalj v bodočnost segajo naše napovedi. Podobno kot pri napovedi vremena…
Dobro no :oops: , je mogoče res, da ne gre za klasično oddaljevanje, če čas ni "klasična" dimenzija, temveč je lastnost prostor-časa. :wink:
vojko napisal/-a: Kultura pa je problem, saj težko razumemo kulturo naših sodobnikov iz porečja Amazonke… Toda, menda se ob STIKU ne bodo začeli najprej pogovarjati o umetnosti in folklori in zadnji modi…
Ko sem omenil kulturo, seveda nisem imel v misli zadnje mode, temveč vso zgodovino našega bivanja. No, recimo samo zadnjih 5000 let. Izkušnje in pogledi, ki so se prenašali iz roda v rod so naši edinstveni in zelo težko verjamem, da bi bilo na drugem planetu podobno. Recimo zdravljica, trk kozarcev in nasmeh je naša lastna navada. Dogodki, ki z veliko verjetnostjo, sledijo takšnemu dogajanju so naši lastni. Slediš. Neke suhoparne enačbe, ki bi opisovale vesolje in naše matematično znanje, bi služile bolj dokazavanju, da nismo "čebele", kot praviš. Veliko vprašanje je tudi, kako bi Tujci interpretirali to naše početje. Bojim se, da bi vse ostalo bilo zelo ortogonalno na našo zgodovno!

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11589
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Malo pomenljivo je tole napisano. Obstaja že, vendar jo struktura ne uspe (še) prepoznati. REcimo, da temna energija obstaja, hladna in topla. Pred 50 leti je nismo prepoznali, no mogoče je, da smo si jo danes tudi izmislili, pač glede na potrebe teorije.
Ne, temne energije in mase »si nismo izmislili, pač glede na potrebe teorije«. Dokazana je bila z vplivom gravitacije.
Ja že, vendar izhaja iz našega okolja, lokalnega okolja. Zelo verjetno je, da ni naša razvojna pot (drevo), kar pravilo v Vesolju. Ali pač ?
Seveda izhaja in to ves čas poudarjam. Naša evolucijska pot je unikum v vesolju in se v taki obliki ne more nikjer ponoviti, ker jo je determiniralo preveč naključnih dogodkov. Veš o tem sem že pisal, če boš malo pobrskal.
Zgleda, da si se (nas) postavil v center Vesolja !
Ravno nasprotno! Trdil sem, da živimo v povprečnem zvezdnem sistemu, daleč na periferiji v Orionovem kraku povprečne galaksije. Nič v naši eksistenci ni privilegirano kakorkoli – razen naša eksistenca sama. :wink:
Ko sem omenil kulturo, seveda nisem imel v misli zadnje mode, temveč vso zgodovino našega bivanja. No, recimo samo zadnjih 5000 let. Izkušnje in pogledi, ki so se prenašali iz roda v rod so naši edinstveni in zelo težko verjamem, da bi bilo na drugem planetu podobno. Recimo zdravljica, trk kozarcev in nasmeh je naša lastna navada. Dogodki, ki z veliko verjetnostjo, sledijo takšnemu dogajanju so naši lastni. Slediš. Neke suhoparne enačbe, ki bi opisovale vesolje in naše matematično znanje, bi služile bolj dokazavanju, da nismo "čebele", kot praviš. Veliko vprašanje je tudi, kako bi Tujci interpretirali to naše početje. Bojim se, da bi vse ostalo bilo zelo ortogonalno na našo zgodovno!

Vem, kaj misliš. Jaz pa sem hotel le poudariti, da bosta ob Stiku dveh tehnoloških civilizacij komunicirali v edinem univerzalnem jeziku, ki ga razumejo vse Inteligence – jeziku matematike in fizike.

Vse ostalo, kar spada v pojem »kulture«, ki jo ti omenjaš, pa je tako lokalno obarvano, da bo strahovito težko, če ne celo nemogoče, posredovati te specifikume Drugim.

Vedno znova sem se moral nasmejati totalnemu pomanjkanju domišljije ustvarjalcev space-oper, ko so se v kakšni »gostilni« na robu galaksije dobili pripadniki različnih civilizacij, ki jih je ločevalo milijone let v času in milijone svetlobnih let v prostoru, ob kozarčku ali na kavici. Ni jim kapnilo, da morda Tujcu z drugega konca galaksije sploh ni jasen koncept »gostilne«, ali pitja neke substance, ki vsebuje snov, ki škodljivo vpliva na organizem. In ko so se malo »poveselili«, so odsluženi kapitani medzvezdnih križark in pustolovci »zaplesali« z lokalnimi »dekleti«. S tem, da je bil glasbeni hit na drugem koncu galaksije malo hitrejši ali malo bolj disonanten, kot naši hiti, drugače pa enak… Kot da je samo po sebi razumljivo, da bitje z oddaljenega planeta sploh ima predstavo, kaj je to »ples«, pa »glasba«, pa »hit«…

Veš, kaj hočem povedati?

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8022
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

Zanimiva izmenjava mnenj. Tale povzetek se mi zdi posrečen iz vidika komunikacije:

BARGO : Kaj pa če so iz takšnega sončnega sistema, kjer je na večih planetih bilo različno življenje. Reciva, ko da bi pri nas bilo življenje tudi na luni.
Si predstavljaš, da z teleskopom vidiš naselbine na luni in povsem drugačna bitja, ki gradijo mesta ! To bi te bilo šele strah, za življenje.

VOJKO : Na to varianto pa še nisem pomislil. Ampak mislim, da je že tako urejeno, da moraš najprej doseči neko stopnjo v razvoju, prej ko lahko začneš »vojno svetov«. Spomni se odlične Clarkove parabole z monolitom na Luni v Odiseji 2001. To je bila vstopnica v medplanetarni klub, oz. zrelostni izpit

BARGO : Kdo pa je uredil/predpisal ? Poti do cilja so lahko različne ali ne ? Dozdeva se mi, da si v vlakovni logiki !

VOJKO : To je imanentna logika stvari. Če hočeš priti na drugi planet, moraš najprej zgraditi zmogljive rakete in računalnike, da to izgradiš, moraš poznati matematiko in tehnologijo, da to obvladaš, moraš… Vidiš, kam pes taco moli? Ne moreš s tehnologijo parnega stroja osvajati vesolja.

BARGO : Ja že, vendar izhaja iz našega okolja, lokalnega okolja. Zelo verjetno je, da ni naša razvojna pot (drevo), kar pravilo v Vesolju. Ali pač ?
Zgleda, da si se (nas) postavil v center Vesolja !


VOJKO: Seveda izhaja in to ves čas poudarjam. Naša evolucijska pot je unikum v vesolju in se v taki obliki ne more nikjer ponoviti, ker jo je determiniralo preveč naključnih dogodkov. Veš o tem sem že pisal, če boš malo pobrskal.
Ravno nasprotno! Trdil sem, da živimo v povprečnem zvezdnem sistemu, daleč na periferiji v Orionovem kraku povprečne galaksije. Nič v naši eksistenci ni privilegirano kakorkoli – razen naša eksistenca sama.

Imanentna logika ! Lahko to razumem, kot uporabo neke metodologije ? Če da, potem vidim problem, ker je "metodologija" zelo lokalno obarvana, milo rečeno. Gravitacijske zakone obravnavati, kot pravila Vesolja je nekaj povsem drugega, kot pa razvoj procesov, ki imajo sposobnost interpretacje Vesolja samega.

Če vzameva trenutno človeško stopnjo zavesti, kot nekakšno stanje tega razvojnega procesa, potem se mi zdi
skrajno neverjetno, da bi razvoj procesov, ki pripelje do takšnega stanja, bil (zelo) podoben nekje povsem na drugem koncu Vesolja. Veliko lažje si predstavljam, da imajo Tujci podobne zunanje lastnosti, torej obliko. Glede miselnih vzorcev in predstav pa smo svetlobna leta narazen. Tako bi se lahko celo zgodilo, da bi dokaj hitro razumeli njihovo zelo napredno tehnologijo seveda, če bi jo nam bili pripravljeni predstaviti.

Skratka, kot sem že napisal, težave imamo, če želimo določena lastna izkustva in spoznanja, vedenja in znanja pojasniti sosedu iz lastne vrste na istem planetu in z dokaj enako zgodovino. Recimo vzamimo, malo Slovenijo, kjer se ne strinjamo niti o tem, da se ne strinjamo ! :wink: Tukaj mi nisi odgovoril na vprašanje: Zakaj je to tako težko v praksi ?

Besedna zveza, "ravno nasprotno", ne pomeni nujno nestrinjanja. :wink:

Vojko napisal/-a:Vedno znova sem se moral nasmejati totalnemu pomanjkanju domišljije ustvarjalcev space-oper, ko so se v kakšni »gostilni« na robu galaksije dobili pripadniki različnih civilizacij ...
Veš, kaj hočem povedati?
Hm. Če narediva redukcijo in upoštevamo, da večinoma ne vemo, koliko časa so vrste pred tem dogodkom izmenjavale informacije med seboj, potem se mi to ne zdi pomanjkanje domišljive. Ravno nasprotno !

Vsebina dialogov je lahko znak pomankanja domišljije !

Dejstvo je, da izmejava informacij mora potekati, torej je koncept gostilne, kot praviš, kar dobra metafora. Tudi ples, kot gibanje v prosturu, "brez razloga" ni od muh. Z zvokom in hiti bi pa lahko nastal problem. Rabiš "eter" ! :wink:

Skratka si znam predstavljati, da bi tudi koncept "tanga" bil razumljiv Tujcem ! Ah, spet ta Vera ! :D

Črvina: viewtopic.php?f=21&t=3843&p=67656&hilit ... isk#p67656

problemi
Prispevkov: 4931
Pridružen: 24.8.2009 1:20

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a problemi »

bargo napisal/-a:Ne samo da kocka, baje vrže kocke tudi tako, da jih ni mogoče zmeraj videti. :wink:
Kako pa potem takem veš ali pa on ve, ali jih je sploh vrgel? Poleg tega, pa tudi midva lahko vrževa kocke tako, da jih ni moč videti.

Ampak sem želel nekaj drugega, ali dobija ali zgublja, pri kocki mislim - čeprav mi ni jasno kako so dogovorjeni glede dobitka, ko jih tako vrže, da se kock sploh ne vidi?

Odgovori