Matt Ridley- Genom

Razprave o člankih na Kvarkadabri (www.kvarkadabra.net).
Post Reply

Kaksna se ti zdi knjiga Matt Ridley, Genom?

Fenomenalna
8
38%
Zanimiva, a ne navdusujoca
1
5%
Nezanimiva
0
No votes
Ne vem, je nisem prebral
12
57%
 
Total votes: 21

User avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 141
Joined: 30.9.2002 9:18

Matt Ridley- Genom

Post by zupan » 7.1.2003 9:13

Matt Ridley- Genom
http://www.kvarkadabra.net/article.php/Ridley-Genom
Ta knjiga je fenomenalna!!! Bere se enkratno, saj je vse skupaj potreseno z obilico zgodb, prav tako pa predstavi tudi svoje razmisljanje ob odprtih problemih znanosti na podrocju genetike.

Edino, kar me je motilo pri knjigi, pravzaprav njenem prevodu, je, da vsebuje veliko tipkarskih napak. Marsikatero od njih bi odkril ze najbolj obicajen spell-check...
Last edited by zupan on 14.2.2003 14:04, edited 1 time in total.

User avatar
saso
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Posts: 178
Joined: 30.9.2002 15:52
Contact:

Post by saso » 7.1.2003 15:59

Sem jo do polovice prebral kar v enem mahu. Se strinjam, da je Ridleyev Genom res super zadeva :D

TechnoShaman Level 3
Posts: 11
Joined: 26.2.2003 21:16
Location: Event Horizon
Contact:

Na prvi pogled...

Post by TechnoShaman Level 3 » 28.2.2003 1:32

Prebral sem prvo stran...
... in lahko rečem, da Matt ve kaj piše. ;)

Durano
Posts: 11
Joined: 9.10.2003 19:51
Location: Murska Sobota
Contact:

Post by Durano » 13.10.2003 14:20

Knjigo sem prebral v slovenskem prevodu. Knjiga je dobro berljiva in tudi slog pisanja se mi zdi primeren za širšo laično javnost. Motile so me tiskarski škratje in zamenjane strani (morda je to bila napaka le v moji knjigi). No, ampak vseeno je vsebina knjige tisto, kar nosi dejansko vrednost.
Za Francisa Fukuyamo prej še nisem slišal in moram priznati, da razmišlja res objektivno in svoja sklepanja pove brez ovinkarjenja. Mislim, da je projekt The Human Genome Project eden najpomembnejših znanstvenih ugotovitev o človeški naravi. Predvidevali so namreč, da bodo prešteli nekje okrog 100 tisoč genov. Našteli so jih le 34 tisoč. Biološki recept za ustroj človeškega teelsa je torej razvozlan in na dlani. Smo postali bogovi?

Vredno se je sedaj vprašati kakšne so implikacije ugotovitev o človeškem genomu? To lahko pomeni med drugim, da bodo nekateri stereotipi padli (upam, da res bodo). Npr. vsesplošno mnenje med laiki je, da si posameznik istospolno življenje izbere sam . Sedaj je dokazano, da je to prirojena mutacija na enem genu pri mnogih ljudeh. Torej prav takšna vrsta mutacije kot je npr. prirojena slepota, nagnjenost debelosti, invalidnost, avtizem, idiotizem in mnogo drugih 'napak'.
Fucuyama odprto in brez sramu govori med drugim tudi o evgeniki in genski manipulaciji, kar lahko izkoristijo mladi starši, vendar se tukaj morajo rešiti še določena moralno-etična in socialna vprašanja.
Fucuyama nas opozarja, da nas naj izraz 'evgenika' ne zavede, saj smo si jo zapomnili iz nacistične politike holokavsta, ki se je ravnala po socialnem darvinizmu po vzoru Francoza Gobineauja in še nekaterih rasistov.
O knjigi bi se dalo še veliko več povedati in špekulirati o prihodnosti odnosa med družbo, predsodki, vero in tehnologijo.

Vse pohvale knjigi, levji delež zaslug pa gre seveda avtorjem projekta Človeškega genoma.

Lp,
Durano

Durano
Posts: 11
Joined: 9.10.2003 19:51
Location: Murska Sobota
Contact:

Post by Durano » 13.10.2003 14:29

:shock: Zgoraj sem pisal o knjigi avtorja Matt Ridley. Pozabil sem pa napisati, da se komentarji prepletajo s še eno knjigo, in sicer Francis Fukuyama: 'Konec človeštva', ki govori med drugim tudi o moralnih vprašanjih v zvezi s človeškim genomom. Morda pa bo najbolje, da besedo 'Fucuyama' kar zamenjate z 'Ridley'. :oops:
Bralcem se pa iskreno opravičujem.

User avatar
shrink
Posts: 14569
Joined: 4.9.2004 18:45

Post by shrink » 5.4.2006 0:26

Ravno v teh dneh sem jo prebral do konca. Knjiga je odlična! Ridley ima res izvrsten slog pisanja, predvsem pa je jasno navajal, od kod je črpal, in tudi jasno razmejeval lastne poglede od pogledov stroke. Čeprav se sam označuje zgolj za "novinarja" oz. pisatelja (v knjigi se pošali, da ima genetsko predispozicijo za pisanje), je povsem očitno, da ima - kljub osnovni izobrazbi iz zoologije - nad področjem genetike odličen pregled.

Slovenski izdaji tudi sam zamerim veliko tipkarskih napak (ki se pojavljajo tudi v kasnejši - žepni izdaji), predvsem pa slabo delo lektorja (v tekstu se npr. neprestano pojavlja beseda "zaključek" (ta ni več knjižna že 40 let), ki bo jo moral vsak dober lektor nadomestiti z besedo "sklep").

Kar se tiče strokovne pravilnosti, sem v knjigi opazil eno napako:

Avtor (upam, da ni to napaka slovenske prevajalke) navaja, da se genetsko bolezen hemofilijo (krvavičnost) zdravi s trombociti. Sicer ne vem točno, kakšno bolezen je imel v mislih avtor, toda hemofilijo se zdravi s koncentratom manjkajočega strjevalnega faktorja. Hemofilija je namreč dedna bolezen, pri kateri je zaradi okvare gena na kromosomu X moteno proizvajanje strjevalnega faktorja in s tem povezanega strjevanja krvi. Tako je pri hemofiliji tipa A v plazmi premalo Faktorja VIII, pri hemofiliji tipa B Faktorja IX itd. Pri klasični hemofiliji trombociti torej ne igrajo nikakršne vloge, saj se t.i. trombocitni zamašek tvori brez težav. Moten pa je (zaradi pomanjkanja določenega strjevalnega faktorja) nastanek t.i. fibrinskega strdka (po domače: kraste). Ker se je ta napaka v knjigi pojavila na dveh mestih, sklepam, da je to avtorjeva napaka.

User avatar
shrink
Posts: 14569
Joined: 4.9.2004 18:45

Post by shrink » 24.3.2007 0:13

shrink wrote:Kar se tiče strokovne pravilnosti, sem v knjigi opazil eno napako:

Avtor (upam, da ni to napaka slovenske prevajalke) navaja, da se genetsko bolezen hemofilijo (krvavičnost) zdravi s trombociti.
No, ker sem želel izvedeti, kdo je storil napako, sem pisal Ridleyu, ki mi je odgovoril takoj naslednji dan:

Thank you for your email. I am sorry that you found a mistake. This must have occurred in translation because I did not use the term 'thrombocyte' at all in the English edition.

Matt Ridley
Preveril sem še na amazon.com (Search Inside), če v angleškem originalu res ni uporabljene te besede in izkazalo se je, da je res tako. Očitno je torej, da je napako storila prevajalka (Urška Pajer), ki se na zadevo ne spozna najbolje. Besedno zvezo "clotting agent" je namreč prevedla kot "trombocit", kar je seveda napačno, saj bi se morala prevesti kot "strjevalni agens" oz., če je direktno govora o hemofiliji, kot "strjevalni faktor" ali "antihemofilni faktor".

NIKKI
Posts: 743
Joined: 24.3.2006 20:22

Re: Matt Ridley- Genom

Post by NIKKI » 24.3.2008 21:45

Bom Urso Minor za ušesa! :wink:

Post Reply