obrazložitev definicije "Bog je...."

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

GJ, trk v trkalniku se dogodi v ps. Detektor zazna časovni raztros fotonov, ki je večji od občutljivosti detektorja (50ps). Če ni drugega razloga za časovni raztros fotonov, potem je zabeležen raztros dokaz različne hitrosti svetlobe. Če pa so drugi razlogi za raztros, pa ne vemo, kakšen raztros povzročajo posamezni različni pojavi.
Pa še o mojem 'privatnem izračunu hitrosti svetlobe'. V fizikalnem svetu meritev se po celem svetu občasno ponavlja naslednji fenomen. Ko različne elitne institucije (v moji knjigi kje in kako) merijo hitrosti sončevih izbruhov pa tudi kometov se včasih dogodi, da instrument 'čudežno' noče pokazati nobenih sprememb valovne dolžine. Kaže vedno isto valovno dolžino, kot da bi komet ali izbruh miroval. Ko se podrobneje poglobiš v te meritve, ugotoviš, da je njihov merilnik občutljiv le na valovno dolžino in da se valovna dolžina ne spreminja zaradi hitrosti izvora svetlobe. Zaradi hitrosti izvora svetlobe se spreminja le frekvenca po Dopplerjevem zakonu. Če v enačbo c=f.λ vstaviš spreminjajočo frekvenco po Dopplerju, na mesto λ pa konstanto, dobiš enačbo hitrosti svetlobe v odvisnosti od hitrosti izvora svetlobe.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a GJ »

Rozman napisal/-a:GJ, trk v trkalniku se dogodi v ps. Detektor zazna časovni raztros fotonov, ki je večji od občutljivosti detektorja (50ps).
Od kje ti pa to, poglej si ponovno, kako deluje detektor SPAD, je komulativen in ima logaritmično skalo prikazovanja detektiranih fotonov.
Rozman napisal/-a: Če ni drugega razloga za časovni raztros fotonov, potem je zabeležen raztros dokaz različne hitrosti svetlobe. Če pa so drugi razlogi za raztros, pa ne vemo, kakšen raztros povzročajo posamezni različni pojavi.
Hočeš reči, da njihovi merilni inštrumenti niso merilni inštrumenti in da tega niso opazili v več kot 60 letih?
Trdiš torej, da fotoni prehitevajo druge fotone v optičnih vlaknih SPAD detektorja?
Ti ga pa pihneš... :lol: :lol: :lol:
Rozman napisal/-a:Pa še o mojem 'privatnem izračunu hitrosti svetlobe'. V fizikalnem svetu meritev se po celem svetu občasno ponavlja naslednji fenomen. Ko različne elitne institucije (v moji knjigi kje in kako) merijo hitrosti sončevih izbruhov pa tudi kometov se včasih dogodi, da instrument 'čudežno' noče pokazati nobenih sprememb valovne dolžine. Kaže vedno isto valovno dolžino, kot da bi komet ali izbruh miroval. Ko se podrobneje poglobiš v te meritve, ugotoviš, da je njihov merilnik občutljiv le na valovno dolžino in da se valovna dolžina ne spreminja zaradi hitrosti izvora svetlobe. Zaradi hitrosti izvora svetlobe se spreminja le frekvenca po Dopplerjevem zakonu. Če v enačbo c=f.λ vstaviš spreminjajočo frekvenco po Dopplerju, na mesto λ pa konstanto, dobiš enačbo hitrosti svetlobe v odvisnosti od hitrosti izvora svetlobe.
No seveda, ker ne upoštevaš vpliva fizikalnega efekta polarizacije svetlobe, ampak o tem govori na desetine strokovnih člankov na netu, kot sva že predhodno ugotovila. In zaradi tvoje nemarnosti, ker ti nisi upošteval tega dejstva, se fotoni po tvoji kvazi logiki gibljejo enkrat tako, drugič tako. :lol:

Ampak to nima zveze s tem o čemer si začel govoriti, ker si spremenil temo, torej:
Rozman napisal/-a:Pa še o mojem 'privatnem izračunu hitrosti svetlobe'
Tukaj si nam samo dal vedeti, da še zmerom ne razumeš in seveda posledično ne upoštevaš fizikalnega vpliva polarizacije svetlobe. Nikjer pa ni ne duha ne sluha o tvojih privatnih izračunih katere si predhodno omenjal.

Mi bralci Kvarkadabre smo tvojih privatnih izračunov zelo željni in zato te že četrtič prav lepo prosim, da spregovoriš o svojih privatnih izračunih, ki predvidevajo drugačne hitrosti fotonov od svetlobne v vakuumu.

Lep dan vsem...

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

GJ, fotoni prehajajo drug skozi drugega, kot da jih ni. Ko si ogleduješ lepo deklico na plaži, navpični fotoni iz Sonca proti Zemlji prav nič ne motijo fotonov, ki ti prinašajo sliko oblin deklice. Podobno je ob vsakem srečevanju fotonov, tudi pri prehitevanju fotonov v optičnem vlaknu.

V enačbi c=f.λ nastopata frekvenca in valovna dolžina. Polarizacija na to enačbo lahko vpliva le posredno preko f in λ in če imam pod nadzorom ti dve veličini, polarizacija nima neposrednega vpliva na hitrost svetlobe.

Glede 'mojega osebnega izračuna' sem ti že jasno odgovoril: Hitrosti izvora svetlobe vpliva na frekvenco svetlobe na ponoru po Dopplerjevem zakonu, hitrost izvora svetlobe pa ne vpliva na valovno dolžino svetlobe na ponoru. Če v enačbo c=f.λ vstaviš spreminjajočo frekvenco svetlobe po Dopplerju (brez PTR), na mesto λ pa konstantno valovno dolžino, enako kot se pojavi na izvoru, dobiš enačbo hitrosti svetlobe na ponoru v odvisnosti od hitrosti izvora svetlobe. Če odgovor ni jasen, vprašaj bolj konkretno.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a GJ »

Rozman napisal/-a:GJ, fotoni prehajajo drug skozi drugega, kot da jih ni. Ko si ogleduješ lepo deklico na plaži, navpični fotoni iz Sonca proti Zemlji prav nič ne motijo fotonov, ki ti prinašajo sliko oblin deklice. Podobno je ob vsakem srečevanju fotonov, tudi pri prehitevanju fotonov v optičnem vlaknu.
Ne drži, ker si seveda pozabil na interferenco, ker je nimaš v oblasti! Več si za začetek lahko ogledaš na konstruktivne in destruktivna interferenca.
Toplo ti svetujem ti, da se ukvarjaš le še z ogledovanjem lepih deklic.
Rozman napisal/-a:V enačbi c=f.λ nastopata frekvenca in valovna dolžina. Polarizacija na to enačbo lahko vpliva le posredno preko f in λ in če imam pod nadzorom ti dve veličini,
Ne drži: preberi si več kako lahko polarizirana svetloba, ki prihaja iz zvezd vpliva na meritev valovne dolžine iz linkov, ki sem ti jih predhodno navedel.
Rozman napisal/-a:polarizacija nima neposrednega vpliva na hitrost svetlobe.
Saj sem lepo dejal, da vpliva le na meritev valovne dolžine.
Edini vpliv na hitrost svetlobe v vakuumu, vendar popolnoma brez pomena, je tvoja trma. :lol: :lol: :lol:
Rozman napisal/-a:Glede 'mojega osebnega izračuna' sem ti že jasno odgovoril: Hitrosti izvora svetlobe vpliva na frekvenco svetlobe na ponoru po Dopplerjevem zakonu, hitrost izvora svetlobe pa ne vpliva na valovno dolžino svetlobe na ponoru. Če v enačbo c=f.λ vstaviš spreminjajočo frekvenco svetlobe po Dopplerju (brez PTR), na mesto λ pa konstantno valovno dolžino, enako kot se pojavi na izvoru, dobiš enačbo hitrosti svetlobe na ponoru v odvisnosti od hitrosti izvora svetlobe. Če odgovor ni jasen, vprašaj bolj konkretno.
Seveda, veliko bolj konkretno:
Proton, ki pospešuje v pospeševalniku LHC v Cernu, mora zaradi krožnega pospeševanja v elektromagnetnem polju posledično oddati foton pri hitrosti, najprej pri recimo v1 = 0.99 c in še recimo pri v2 = 0.99999999 c, kakšna je hitrost prvega fotona in kakšna je hitrost drugega fotona glede na tvoje enačbe!

Lep večer...

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

GJ, za interferenco je pogoj zadostne podobnosti dveh svetlobnih valovanj. Le valovanji, ki sta si po valovni dolžini in frekvenci, smeri potovanja in lokaciji nahajanja in fazi valovanja zelo podobni sta sposobni ustvarjati interferenco. Sicer pa se valovanji obnašata, kot da se ne poznata.

Tega, ali sploh in kako protoni v LHC med pospeševanjem oddajajo fotone nisem raziskoval in ne poznam, zato lahko odgovorim na splošno. Po mojem videnju foton zapusti izvor svetlobe vedno s svetlobno hitrostjo, gledano v sistemu opazovanja izvora svetlobe (protona). Na ponoru se svetlobna hitrost in hitrost izvora seštevajo aritmetično (srednjeveško), brez PTR. Foton, ki bi zapustil proton v smeri po LHC cevi naprej bi imel skoraj dvojno svetlobno hitrostjo glede na LHC. Foton, ki bi bil izsevan v stran bi imel glede na LHC svetlobno hitrost, foton pa, ki bi bil izsevan nazaj po cevi pa bi skoraj miroval glede na LHC. Seveda pa v tem primeru ne moreva uporabiti SPAD detektorja, ker ne poznamo časa izsevanja.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a GJ »

Rozman napisal/-a:GJ, za interferenco je pogoj zadostne podobnosti dveh svetlobnih valovanj. Le valovanji, ki sta si po valovni dolžini in frekvenci, smeri potovanja in lokaciji nahajanja in fazi valovanja zelo podobni sta sposobni ustvarjati interferenco. Sicer pa se valovanji obnašata, kot da se ne poznata.
Pa saj je v snopu fotonov tudi cel kup podobnih!
Ampak seveda do interference v optičnem vlaknu ne pride, ker imajo fotoni le eno samo hitrost !

Vi se kar smejte ampak tole so zgodovinske besede in bodo zapisane z zlatimi črkami v Butalah. :lol:
Rozman napisal/-a: foton pa, ki bi bil izsevan nazaj po cevi pa bi skoraj miroval glede na LHC.
Rozman a ti to nam čisto resno? :lol: :lol: :lol:

Prosto po Rozmanu smo pravkar odkrili skoraj mirujoče fotone!
Kar pomeni!
Prideš v LHC Cern, seveda takoj ko ga izklopijo, s škatlo v kateri sta dve kvalitetni ogledali obrnjeni drug proti drugemu in zajameš svetlobo, nakar jo neseš ven! Ker so fotoni tam tako zelo počasni bodo ostali v škatli še dneve in se v njej odbijali med ogledaloma.
Pa to je skoraj tako kot pri Butalcih. :lol:

Lahko noč otroci...

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

GJ, seveda morava dopustiti možnost, da v optičnem vlaknu pride do interferenc. V tem primeru se hitrosti fotonov med seboj uskladijo, med seboj izenačijo in zato na SPAD detektorju ne moremo zaznati pričakovanega časovnega raztrosa. V tem primeru SPAD detektor ni občutljiv za različne hitrosti svetlobe, kar si to lahko napačno razlagamo, kot vedno enako hitrost svetlobe.

Glede hitrosti fotonov seveda mislim čisto resno. V ekstremnih primerih se svetlobnemu valu na ponoru lahko tako drastično zmanjša frekvenca, da bolj spominja na radijski val kot na svetlobo. V sistemu opazovanja na izvoru ima svetloba seveda še vedno popolnoma enake lastnosti, kot ob izsevanju, le na ponoru jo vidimo popačeno. Končni odgovor na to bomo dobili z meritvijo hitrosti svetlobe iz vesoljatakrat bo šele hec. Tako kot sem razumel podobne meritve, bo meritev hitrosti svetlobe iz vesolja lahko šok za PTR.

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a zbe »

Rozman napisal/-a: - Po mojem videnju foton zapusti izvor svetlobe vedno s svetlobno hitrostjo, gledano v sistemu opazovanja izvora svetlobe (protona).
- Na ponoru se svetlobna hitrost in hitrost izvora seštevajo aritmetično (srednjeveško), brez PTR.
- Foton, ki bi zapustil proton v smeri po LHC cevi naprej bi imel skoraj dvojno svetlobno hitrostjo glede na LHC.
- Foton, ki bi bil izsevan v stran bi imel glede na LHC svetlobno hitrost, foton pa, ki bi bil izsevan nazaj po cevi pa bi skoraj miroval glede na LHC.
Nagradno vprasanje: Kateri od teh stavkov drzi?=)

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a shrink »

zbe napisal/-a:
Rozman napisal/-a: - Po mojem videnju foton zapusti izvor svetlobe vedno s svetlobno hitrostjo, gledano v sistemu opazovanja izvora svetlobe (protona).
- Na ponoru se svetlobna hitrost in hitrost izvora seštevajo aritmetično (srednjeveško), brez PTR.
- Foton, ki bi zapustil proton v smeri po LHC cevi naprej bi imel skoraj dvojno svetlobno hitrostjo glede na LHC.
- Foton, ki bi bil izsevan v stran bi imel glede na LHC svetlobno hitrost, foton pa, ki bi bil izsevan nazaj po cevi pa bi skoraj miroval glede na LHC.
Nagradno vprasanje: Kateri od teh stavkov drzi?=)
Koliko poskusov imam na razpolago? :lol:

P.S. Tisti, ki niste imeli priložnosti prebirati Rozmanovih nakladanj (verjemite: čista potrata časa), najbrž ne veste, da zadnjo trditev Rozman razlaga (no, vsaj pred leti jo je) z "mimoletom". :lol:

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Koliko poskusov imam na razpolago?
Predlagam en sam poskus odgovora na to vprašanje in sicer meritev hitrosti svetlobe iz vesolja. Vse ostalo je gostilniško nakladanje. Po opravljeni meritvi se bomo mogoče lahko malo odpočili od smeha.

floko2
Prispevkov: 101
Pridružen: 21.10.2010 14:52

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a floko2 »

Rozman hvala ti za tvoje umotvore! Pa to je najboljše groteskno delo kar sem jih prebral. Prosim še.. :twisted:

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

Floko2, fizikom je vsaj za enkrat še vedno v zabavo pobuda za neposredno merjenje hitrosti svetlobe iz vesolja. Kar dobro se ji nasmejite. Ko pa bo ta nasmeh postal grenak, pa obljubim, da se bom spomnil tvoje želje.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a GJ »

Rozman napisal/-a:
Koliko poskusov imam na razpolago?
Predlagam en sam poskus odgovora na to vprašanje in sicer meritev hitrosti svetlobe iz vesolja. Vse ostalo je gostilniško nakladanje. Po opravljeni meritvi se bomo mogoče lahko malo odpočili od smeha.
Zakaj pa?
Saj smo ravnokar odkrili skoraj mirujoče fotone.
In mislim da bo svet veliko bolje razumel škatlo skoraj mirujočih fotonov kot pa nekakšne meritve.
Če pravljico nadaljujemo, moraš sedaj najti princa, ki bo šel v deželo Cern in bo iz podzemlja kraljestva LHC ukradel škatlo skoraj mirujočih fotonov in s tem bo dokazal nedvoumnost tvoje teorije.
V današnjih časih recesije bo podvig še toliko bolj cenjen, saj boš dokazal svojo teorijo praktično brez sredstev.

Razpisujem razglas za prinašalca skoraj mirujočih fotonov iz podzemlja kraljestva LHC Cern.

Lep dan...

Rozman
Prispevkov: 1519
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a Rozman »

GJ, nadgradiva zgodbo o 'mirujočih' fotonih (da bo bolj zabavno). Predstavljaj si vodni val, na katerem nekdo surfa. Surfar miruje glede na val, val ga nosi s seboj. Ne glede na to, da greben vodnega vala miruje glede na surfarja, da surfar vidi mirujoči greben vodnega vala, surfar vala ne more odnesti domov za spomin. Vodni val ima svojo dinamiko gibanja vodnega vala. V nadaljevanju postaviva 'surfarja' na EM svetlobni val (zanemariva da proton ne more doseči ravno svetlobne hitrosti). 'Surfar' sedi na enem od EM valov in potuje na njem. Ne glede na to, da on vidi mirujoči EM val, ga nekdo iz vira svetlobe vidi popolnoma skladnega z Maxwellovo enačbo, brez možnosti, da ga 'surfer' vzame domov za spomin.

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: obrazložitev definicije "Bog je...."

Odgovor Napisal/-a zbe »

Imam idejo...
Priponke
Rocna svetilka na SMF
Rocna svetilka na SMF

Odgovori