Destilirana voda

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Post Reply
slometa
Posts: 1
Joined: 16.5.2013 17:13

Destilirana voda

Post by slometa » 16.5.2013 17:31

Pozdravljeni,
mogoče tole ni ravno najbolj ustrezen 'cilj' za moje vprašanje, a morda bom vseeno dobila odgovor :idea: .
Zanima me, kaj je razlika med destilirano vodo, ki se jo kupi npr. na Petrolu, in drugimi destiliranimi vodami. Konkretno - ali jo je možno uporabiti za izdelavo kozmetičnih izdelkov (kadar to predvideva recept) ali je bolje, da kupim novo v lekarni ipd...

Najlepša hvala za pomoč!
Lana

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: Destilirana voda

Post by Aniviller » 16.5.2013 17:49

Nimam trenutno moznosti preverit (in nikoli se nisem tako poglabljal) ampak glede na nacin uporabe zna bit samo demineralizirana, ne destilirana. Za rabo v strojih ni nobene potrebe da je dejansko destilirana - niti ni treba, da je biolosko in kemicno neoporecna. Ce gre cez ionski izmenjevalec, ima lahko samih necistoc vec kot prej, samo vodni kamen je odstranjen. Tudi ce gre za destilacijo, je od materialov v hladilniku in zbiralni posodi odvisno ali se po destilaciji navzame dodatnih necistoc ali ne.

Sigurno jo ne bi uporabil za nobeno kozmeticno rabo - za ta namen uporabljaj samo vodo, ki je misljena za ta namen (misljena za farmacevtske namene, dermatolosko testirana). Hitro lahko naredis dosti vec skode kot koristi - kaksni izpuscaji in alergicne reakcije niso taka redkost.

*=X
Posts: 69
Joined: 15.9.2006 18:48

Re: Destilirana voda

Post by *=X » 17.5.2013 10:47

Tako je kot je rekel aniviler, 'destilat' iz Petrola in podobno je le demineralizirana voda, velikokrat pa so celo dodane disave ipd. (recimo voda za likalnike). Beseda destilacija je tukaj zelo zlorabljena :evil: in zavajajoča, vprasaj kaksnega akvarista.

Proces za pridobivanje laboratorijsko ciste vode je dokaj zahteven, zajema pa vec ciklov grobe filtracije, reverzne osmoze in destilacije. Vse skupaj poteka v neinertni atmosferi, saj cista voda zelo rada sprejme necistoce, tudi iz zraka. To je pomembno tudi pri nadaljnem rokovanju s taksno vodo.

Ker se uporablja predvsem v farmaciji, je navadnim smrtnikom dostop do H2O dokaj omejen (beri drag). Lekarne jo imajo za pripravo raznega, ni pa na prodaj (se pa kdaj kaksna steklenica izgubi ali razbije ;). Najbolsi priblizek za kupit v lekarni naj bi bila 'raztopina za izpiranje', ki pa ni definirana (cca. €15/liter).

Za tvoj namen se mogoce obrni na podjetje mikro polo (cca. €35/liter za manjse kolicine).

Izbira vode je seveda odvisna od recepta - za pripravo glinene maske bo tudi dezevnica ok, razni koloidni zvarki pa lahko postanejo strupeni! Ce recept izrecno zahteva cisto vodo, ne uporabljaj nicesar, kjer ne mores preverit ali zaupat izvoru! (torej NE prodajalec na petrolu :)

User avatar
GJ
Posts: 2633
Joined: 27.1.2003 22:08

Re: Destilirana voda

Post by GJ » 17.5.2013 11:29

Če nimaš res ne vem kakšnih laboratorijskih zahtev, potem je tole verjetno najcenejša destilirana voda, drugače pa jih vprašaj za analizo vsebnosti!

Lep dan...

*=X
Posts: 69
Joined: 15.9.2006 18:48

Re: Destilirana voda

Post by *=X » 21.5.2013 10:48

GJ, hvala za link, ceneje verjetno res ne gre. Ribice bodo vesele...

Post Reply