SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a GJ »

stoplak-trdonja napisal/-a: GJ ti si ena prava "rupeta", ki meri čas z dolžino. Seveda teče čas, samo ne fotonu ampak opazovalcu, ki v inercialnem sistemu vedno izmeri konstantno hitrost svetlobe c.
SI je že v redu. Ti pa boš moral svojo "rupeto" vsaj malo napolniti, da ne boš več pisal neumnosti!
No, če pogledaš definicijo metra boš videl čemu je enaka dolžina, ki jo naredi foton v vakuumu. :lol:
Drugače pa nam bralcem na Kvarkadabri še vedno dolguješ odgovor na moje vprašanje:
Recimo, da izstrelimo, dva delca hkrati (paralelno z istega mesta) v oddaljeno vesolje proti planetu Z. Prvi delec je foton drugi pa delec X.
1)Ali obstaja delec X, ki bo prišel hitreje na cilj kot foton?
2)Če je odgovor da, potem povej kako se imenuje ta delec X, saj ga je verjetno omenil Janez Strnad v svoji knjigi!
Pa tako preprost odgovor, ampak tvoj ego raje trpi... :lol:

Lep večer vsem...

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a shrink »

derik napisal/-a:
shrink napisal/-a:Ah, laiki lahko dandanes v dobi interneta dobijo poljudne razlage tudi od tistih, ki se dejansko na to najbolje spoznajo (kozmologov), npr.:

Can objects move away from us faster than the speed of light?

stoplaku je bila ta stran (med drugim) tudi svetovana, samo kaj ko on take vire smatra za "šarlatanske" in je zanj najbolj merodajna njegova lastna interpretacija poljudnih knjig, kar - kot tipičen šarlatanski nakladač - podkrepi še s tem, da se morajo ostali "učiti od tistih [njega], ki to obvladajo". :lol:
Se mi zdi čisto normalno in celo pametno, če si slovenski bralec kot najbolj zanesljiv vir najprej izbere prav poljudno znanstveno knjigo Janeza Strnada, ki je pri nas priznan in uveljavljen populizator naravoslovja. Če si na podlagi take knjige ustvari napačno predstavo, je ne more kar tako ovreči na podlagi anonimnih komentarjev na tem forumu. Strnad ima pač večjo avtoriteto in slovenščina je slovenskemu bralcu lahko bolj razumljiva kot pa angleški teksti.
Čisto nakladanje: na tem forumu bralec dobi povezave na druge ustrezne poljudne in/ali strokovne vire, ki tako napačno predstavo odpravijo, zato je tvoj argument o manjši avtoriteti in zanesljivosti foruma kot vira pravzaprav neumen.
Ne morem komentirati knjige, ki je nisem bral, bi pa od tako veščega avtorja pričakoval, da bo s svojo zanesljivo besedo znal bralca varno popeljati mimo splošno znanih pasti napačnega razumevanja fizike.
Saj sem ti podal primer glede širjenja vesolja, ki kaže na to, da je od poljudnih tekstov smešno pričakovati, da bodo vselej nudili pravilno razumevanje.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a shrink »

š(arlatanski)toplak napisal/-a:Tommo, derik, vojko prav lepo ste opisali:
Dej, nehi no, š(arlatanski)toplak, Tommo in vojko ti pravita, da je tvoje dojemanje zgrešeno (kot se za tipičnega šarlatana spodobi :lol: ), derik pa zgolj naklada, da bi morale poljudne knjige biti napisane tako, da jih šarlatani in podobni ne bi narobe dojemali, kar je seveda naivno pričakovanje. :lol:
derik napisal/-a:Vir nerazumevanja je v tem, da je v poljudno znanstveni knjigi napisano tako, da lahko laik stvar zlahka razume drugače,
kot pa je to za fizika sprejemljivo.
Strnad je v svoji knjigi zapisal:
"Čas potovanja valovnega čela med galaksijami ni odvisen od smeri. Po tem sklepamo, da smo čas upravičeno vpeljali na način, značilen za Newtonovo mehaniko.V vesolju po temtakem ni težav s sočasnostjo, značilnih za posebno teorijo relativnosti. Pri tem uporabljamo kozmološki čas, ki ga izmerijo opazovalci, trdnopovezani s težišči galaksij. Hitrost smemo v tem primeru tudi seštevati po Newtonovo, kakor smo storili pri hitrosti valovnega čela.Iz tega izhaja pomembno spoznanje, da je hitrost svetlobe v vesolju lahko manjša ali večja od c."

Meni je bilo takoj jasno, kaj Strnad z tem misli. Gre za razlago tega kar opaža opazovalec, v eni izmed galaksij. Velikokrat zasledimo zapise kot npr.: vesolje se je moralo širiti hitreje od hitrosti c, da je lahko svetloba iz enega konca prišla na drugi konec. Tak opis srečamo tudi pri razvoju vesolja v fazi ekspanzije. Seveda za laike je potrebno pripisati, da z tem ni bila kršena teorija relativnosti. Pravi fizik to že vedo. Laiku, tipa shrink je treba to posebej omenjati.
Narobe, neizobraženi in polpismeni š(arlatanski)toplak: tvoja šarlatansko-laična pojava še vedno ni uspela dojeti, da izbira drugačne metrike ne implicira superluminalnih hitrosti - dresura še enkrat samo zate:

"Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti)."

Slika
Zaradi njegovega laičnega razumevanja so sledile, neumne replike:
š(arlatanski)toplak napisal/-a:Strnad ne trdi, da obstaja hitrost svetlobe večja od c (to si upam trditi, brez da bi šel prebirat): to je zgolj šarlatanska interpretacija
polpismenega in strokovno podhranjenega š(arlatanskega)toplaka, ki strelja kozle.
seveda obstaja in to koordimatna hitrost.
š(arlatanski)toplak napisal/-a:Tega ne bi napisal noben resen fizik (in tudi ne Strnad): to je zgolj tvoja šarlatanska interpretacija.
Ko sem mu dokazal, da je Strnad res to napisal, je bil njegov ego potolčen. Potem je tudi sam ugotovil, katero hitrost je Strnad mislil. Od takrat naprrej se je delal pametnega, sledilo je petelinjenje in skrivanje za sramotilnim zidom:
shrink napisal/-a:Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti.
Seveda za tem zidom se ne more skriti, ker je v njem napaka, luknja, "fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo" skozi katero je moč videti šarlatana z potolčenim egom.
Fotoni, oziroma svetloba ne potuje z lastno hitrostjo, ker za njo čas ne teče. Potujue z tisto hitrostjo, ki jo izmeri opazovalec. Kaj takega, da svetloba potuje z lastno hitrostjo, lahko izjavi le CENZURA_ shrink, ker se hoče na vsak način izogniti, dejstvu da različni opazovalci izmerijo različne hitrosti svetlobe. Njemu seveda ustreza samo opazovalec z lastnim časom, ker na vsak način hoče prikriti potolčen ego in svoje laično razumevanje Strnadovega primera. Tudi opazovalec z lastnim časom ne izmeri lastne hitrosti svetlobe ampak samo hitrost svetlobe c.
Poanta te debate je že od začetka v laičnem razumevanju shrinka. Ko je skapiral za kaj gre, je bilo že prepozno, njegov ego je bil že potolčen.
Tvoj šarlatanski ego je seveda vsakokrat potolčen po taki:

DRESURI.

:lol:

Na kratko, š(arlatanski)toplak se še vedno ne more sprijazniti s tem (a ja, da ne bo pomote, gre za povzemanje kozmologinje Tamare Davis):

"Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti").

:lol:

stoplak
Prispevkov: 666
Pridružen: 25.7.2012 18:15

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a stoplak »

Vir nerazumevanja je v tem, da je v poljudno znanstveni knjigi napisano tako, da lahko laik tipa shrink stvar zlahka razume drugače, kot je avtor napisal.
Strnad je v svoji knjigi zapisal:
"Še naprej se omejimo na krajevno ravno vesolje.."
"Čas potovanja valovnega čela med galaksijami ni odvisen od smeri. Po tem sklepamo, da smo čas upravičeno vpeljali na način, značilen za Newtonovo mehaniko.V vesolju po temtakem ni težav s sočasnostjo, značilnih za posebno teorijo relativnosti. Pri tem uporabljamo kozmološki čas, ki ga izmerijo opazovalci, trdnopovezani s težišči galaksij. Hitrost smemo v tem primeru tudi seštevati po Newtonovo, kakor smo storili pri hitrosti valovnega čela.Iz tega izhaja pomembno spoznanje, da je hitrost svetlobe v vesolju lahko manjša ali večja od c."

stoplak napisal/-a:Meni je bilo takoj jasno, kaj Strnad z tem misli. Gre za razlago tega kar opaža opazovalec, v eni izmed galaksij. Velikokrat zasledimo zapise kot npr.: vesolje se je moralo širiti hitreje od hitrosti c, da je lahko svetloba iz enega konca prišla na drugi konec. Tak opis srečamo tudi pri razvoju vesolja v fazi ekspanzije. Seveda za laike je potrebno pripisati, da z tem ni bila kršena teorija relativnosti. Pravi fizik to že vedo. Laiku, tipa shrink je treba to posebej omenjati.
šarlatanski laik shrink napisal/-a:"Narobe, neizobraženi in polpismeni š(arlatanski)toplak: tvoja šarlatansko-laična pojava še vedno ni uspela dojeti, da izbira drugačne metrike ne implicira superluminalnih hitrosti "
Narobe funkcionalno nepismeni neizobraženi šarlatanski šrink, nikjer se ne omenja superluminarna hitrost. To je le plod tvojega laičnega razumevanja. Ta je nastala v tvoji šarlatanski glavi.

Iz zgornjega citata se vidi, da je Strnad primer obravnaval klasično in ne v ukrivljenem štirirazsežnem prostoru. Takšna obravnava je dovoljena za lokalno ravno vesolje.
Če pa šarlatanski shrink misli, da se Strnad moti, potem pa naj to napiše.

Zaradi njegovega laičnega razumevanja so sledile, neumne replike:
stoplak napisal/-a:Strnad ne trdi, da obstaja hitrost svetlobe večja od c (to si upam trditi, brez da bi šel prebirat): to je zgolj šarlatanska interpretacija
polpismenega in strokovno podhranjenega š(arlatanskega)toplaka, ki strelja kozle.
Seveda obstaja in to koordimatna hitrost.
stoplak napisal/-a:Tega ne bi napisal noben resen fizik (in tudi ne Strnad): to je zgolj tvoja šarlatanska interpretacija.
Ko sem mu dokazal, da je Strnad res to napisal, je bil njegov ego potolčen. Potem je tudi sam ugotovil, katero hitrost je Strnad mislil. Od takrat naprrej se je delal pametnega, sledilo je petelinjenje in skrivanje za sramotilnim zidom:
šarlatanski laik shrink napisal/-a:Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti.

Seveda za tem zidom se ne more skriti, ker je v njem napaka, luknja, "fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo" skozi katero je moč videti šarlatana z potolčenim egom.
Šarlatanski shrink še vedno, ne kapira kaj mu je bilo očitano kot napaka v njegovi izjavi.
PODNAPISI:
Fotoni, oziroma svetloba ne potuje z lastno hitrostjo, ker za njo čas ne teče. Potujue z tisto hitrostjo, ki jo izmeri opazovalec. Kaj takega, da svetloba potuje z lastno hitrostjo, lahko izjavi le CENZURA_ shrink, ker se hoče na vsak način izogniti, dejstvu da različni opazovalci izmerijo različne hitrosti svetlobe. Njemu seveda ustreza samo opazovalec z lastnim časom, ker na vsak način hoče prikriti potolčen ego in svoje laično razumevanje Strnadovega primera. Tudi opazovalec z lastnim časom ne izmeri lastne hitrosti svetlobe ampak samo hitrost svetlobe c.
Poanta te debate je že od začetka v laičnem razumevanju shrinka.
Še vedno ne kapira za kaj gre, zato je za njega že prepozno. Pri vsakem profesorju iz fizike izjava, da svetloba potuje z lastno hitrostjo, pomeni padec na izpitu.
Shrink, kaj bo s tabo? SEDI ENA! :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hah, š(arlatanski)toplak, postajaš vedno bolj dekadenten, saj neprestano ponavljaš ena in ista ŠARLATANSKA nakladanja, na katera si že večkrat dobil pojasnilo, kje ga po ŠARLATANSKO BIKSAŠ. Slika

N-ta repriza:
š(arlatanski)toplak napisal/-a:Vir nerazumevanja je v tem, da je v poljudno znanstveni knjigi napisano tako, da lahko laik tipa shrink stvar zlahka razume drugače, kot je avtor napisal.
Strnad je v svoji knjigi zapisal:
"Še naprej se omejimo na krajevno ravno vesolje.."
"Čas potovanja valovnega čela med galaksijami ni odvisen od smeri. Po tem sklepamo, da smo čas upravičeno vpeljali na način, značilen za Newtonovo mehaniko.V vesolju po temtakem ni težav s sočasnostjo, značilnih za posebno teorijo relativnosti. Pri tem uporabljamo kozmološki čas, ki ga izmerijo opazovalci, trdnopovezani s težišči galaksij. Hitrost smemo v tem primeru tudi seštevati po Newtonovo, kakor smo storili pri hitrosti valovnega čela.Iz tega izhaja pomembno spoznanje, da je hitrost svetlobe v vesolju lahko manjša ali večja od c."
Kako to razume š(arlatanski)toplak, je demonstriral v preteklosti, ko je po ŠARLATANSKO nakladal, da se dinamiko vesolja "opisuje z Newtonovo mehaniko in NE s splošno teorijo relativnosti". Ja, to je višek kozmologije polpismenega in neizobraženega šarlatana. Slika Slika Slika Slika Slika
Narobe funkcionalno nepismeni neizobraženi šarlatanski šrink, nikjer se ne omenja superluminarna hitrost. To je le plod tvojega laičnega razumevanja. Ta je nastala v tvoji šarlatanski glavi.
Hah, š(arlatanski)toplak s tem zgolj potrjuje dodatno polpismenost in neizobraženost; naj ga izobrazim: "superluminalna hitrost" pomeni hitrost večja od c. No, če bi upošteval nasvet in se podvrgel dresuri, bi morda celo opazil, kje se omenja ta pojem; samo za polpismenega š(arlatanskega)toplaka:

Slika

Slika
Iz zgornjega citata se vidi, da je Strnad primer obravnaval klasično in ne v ukrivljenem štirirazsežnem prostoru. Takšna obravnava je dovoljena za lokalno ravno vesolje.
Tu se spet kaže neizobraženost š(arlatanskega)toplaka: ravno vesolje se še vedno obravnava v okviru splošne teorije relativnosti; v FRW metriki:

Slika

se pač upošteva \(k=0\) oz. \(S_k(\chi)=\chi\). Mimogrede: Če bi š(arlatanski)toplak premogel kaj več fizike od "v=s/t", bi ugotovil, da je za gibanje v radialni smeri (\(d\theta=d\phi=0\)) rezultat enak ne glede na globalno ukrivljenost vesolja; torej: seštevanje hitrosti v radialni smeri velja tako za ukrivljeno, kot za ravno vesolje. Slika

Seveda prepričanje š(arlatanskega)toplaka v splošnem, da raven prostor-čas implicira klasično obravnavo, spet pomeni neizobraženost šarlatana, ki očitno še ni slišal, da je že za posebno teorijo relativnosti značilen raven prostor-čas, pa to seveda ne pomeni, da je posebna teorija relativnosti klasična. Ja, hudič je, če se ŠARLATANI lotijo fizike z "v=s/t". Slika
Če pa šarlatanski shrink misli, da se Strnad moti, potem pa naj to napiše.
Ne, zmotno je zgolj dojemanje poljudnega teksta s strani polpismenega in neizobraženega š(arlatanskega)toplaka (podnapisi zgoraj). Slika
Zaradi njegovega laičnega razumevanja so sledile, neumne replike:
shrink napisal/-a:Strnad ne trdi, da obstaja hitrost svetlobe večja od c (to si upam trditi, brez da bi šel prebirat): to je zgolj šarlatanska interpretacija
polpismenega in strokovno podhranjenega š(arlatanskega)toplaka, ki strelja kozle.
DRESURA (n-tič):

Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti).

Slika

Slika
Seveda obstaja in to koordimatna hitrost.
DRESURA (n-tič):

Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti).

Sicer pa, š(arlatanski)toplak, saj nisi pozabil, kdo te je podučil, da Strnad cilja na koordinatno hitrost, k'ne da ne? Slika
Ko sem mu dokazal, da je Strnad res to napisal, je bil njegov ego potolčen. Potem je tudi sam ugotovil, katero hitrost je Strnad mislil.
Narobe, š(arlatanski)toplak, potolčen je bil le tvoj ŠARLATANSKI ego, ko sem ga podučil, na katero hitrost je Strnad ciljal in da:

koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti).

ter:

še vedno ne razumeš, kaj je to koordinatna hitrost svetlobe in še vedno ne dojameš, da se "lastna" (pravijo ji tudi fizikalna) hitrost svetlobe nanaša na hitrost svetlobe v inercialnih opazovalnih sistemih in da zato načelo o konstantnosti svetlobe še vedno velja; dresura še enkrat:
If general relativity is correct, then the constancy of the speed of light in inertial frames is a tautology from the geometry of spacetime. The causal structure of the universe is determined by the geometry of "null vectors". Travelling at the speed c means following world-lines tangent to these null vectors.
in seveda zaradi tega svetlobna hitrost ni premagana:
/.../a more modern interpretation is that the speed of light is constant in general relativity.
Finally, we come to the conclusion that the speed of light is not only observed to be constant; in the light of well tested theories of physics, it does not even make any sense to say that it varies.
Slika
š(arlatanski)toplak napisal/-a:Od takrat naprrej se je delal pametnega, sledilo je petelinjenje in skrivanje za sramotilnim zidom:
shrink napisal/-a:Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti.)
Hah, š(arlatanskemu)toplaku še vedno ni kapnilo, da se za gornjim "skriva, petelini in dela pametno" kozmologinja/astrofizičarka Tamara Davis in da sem sam zgolj povzel njene besede, ampak seveda se je ŠARLATANSKI razum š(arlatanskega)toplaka (ki je na nivoju straniščnega zidu) že izjasnil, da so zanj taki viri šarlatanski.

Slika
Seveda za tem zidom se ne more skriti, ker je v njem napaka, luknja, "fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo" skozi katero je moč videti šarlatana z potolčenim egom.
Šarlatanski shrink še vedno, ne kapira kaj mu je bilo očitano kot napaka v njegovi izjavi.
PODNAPISI:
Fotoni, oziroma svetloba ne potuje z lastno hitrostjo, ker za njo čas ne teče. Potujue z tisto hitrostjo, ki jo izmeri opazovalec. Kaj takega, da svetloba potuje z lastno hitrostjo, lahko izjavi le CENZURA_ shrink, ker se hoče na vsak način izogniti, dejstvu da različni opazovalci izmerijo različne hitrosti svetlobe. Njemu seveda ustreza samo opazovalec z lastnim časom, ker na vsak način hoče prikriti potolčen ego in svoje laično razumevanje Strnadovega primera. Tudi opazovalec z lastnim časom ne izmeri lastne hitrosti svetlobe ampak samo hitrost svetlobe c.
Poanta te debate je že od začetka v laičnem razumevanju shrinka.
Še vedno ne kapira za kaj gre, zato je za njega že prepozno. Pri vsakem profesorju iz fizike izjava, da svetloba potuje z lastno hitrostjo, pomeni padec na izpitu.
Samo zate (kozmologinja/astrofizičarka Tamara M. Davis, School of Mathematics and Physics, University of Queensland/Dark Cosmology Centre Niels Bohr Institute, University of Copenhagen):

"Nothing ever overtakes a photon.

Photons always travel at c.

Nothing recedes faster than the speed of light in any inertial frame."


Slika

Ko bo polpismeni in neizobraženi ŠARLATANSKI NAKLADAČ š(arlatanski)toplak absolviral gornje, mu bo morda jasno, da fotoni vselej potujejo z "lastno" hitrostjo c in bo seveda dojel, kaj pomeni :

/.../a more modern interpretation is that the speed of light is constant in general relativity.


Finally, we come to the conclusion that the speed of light is not only observed to be constant; in the light of well tested theories of physics, it does not even make any sense to say that it varies.


Če ŠARLATANSKI NAKLADAČ š(arlatanski)toplak potrebuje še kakšno DRESURO, naj kar sporoči.

Slika Slika Slika Slika Slika

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a zbe »

stoplak napisal/-a:Fotoni, oziroma svetloba ne potuje z lastno hitrostjo, ker za njo čas ne teče. Potujue z tisto hitrostjo, ki jo izmeri opazovalec.
Sicer je moje mnenje, da je besedna zveza "lastna hitrost svetlobe" malo ponesrecen izraz in je sam nebi uporabljal ravno zaradi tega, ker privede do nesporazumij, ampak ti je shrink odgovoril, kaj ima v mislih s to frazo:
shrink napisal/-a:Lastna/fizikalna/prava hitrost svetlobe je pojem, ki ga fiziki seveda uporabljajo, ampak seveda vedno v kontekstu hitrosti svetlobe v inercialnih opazovalnih sistemih. Sam dajem pojem v narekovaje predvsem zato, ker se lastna hitrost lahko nanaša na nekaj drugega; namreč na hitrost glede na lastni čas.
stoplak napisal/-a:[...] dejstvu da različni opazovalci izmerijo različne hitrosti svetlobe.
A tu je govora o inercialnih opazovalcih?
Njemu seveda ustreza samo opazovalec z lastnim časom, [...]
Obstaja opazovalec brez lastnega casa?

stoplak
Prispevkov: 666
Pridružen: 25.7.2012 18:15

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a stoplak »

Vir nerazumevanja je v tem, da je v poljudno znanstveni knjigi napisano tako, da lahko laik tipa shrink stvar zlahka razume drugače, kot je avtor napisal.
Strnad je v svoji knjigi zapisal:
"Še naprej se omejimo na krajevno ravno vesolje.."
"Čas potovanja valovnega čela med galaksijami ni odvisen od smeri. Po tem sklepamo, da smo čas upravičeno vpeljali na način, značilen za Newtonovo mehaniko.V vesolju po temtakem ni težav s sočasnostjo, značilnih za posebno teorijo relativnosti. Pri tem uporabljamo kozmološki čas, ki ga izmerijo opazovalci, trdnopovezani s težišči galaksij. Hitrost smemo v tem primeru tudi seštevati po Newtonovo, kakor smo storili pri hitrosti valovnega čela.Iz tega izhaja pomembno spoznanje, da je hitrost svetlobe v vesolju lahko manjša ali večja od c."

Zgornji citat lepo pojasni da je možna obravnava po Newtonovo. V tem primeru je hitrost Newtonova in nikjer Strnad ni omenjal STR in ni namigoval na koordinatno hitrost značilno za STR ampak, govori o hitrosti, ki jo opažajo opazovalci v galaksijah. Torej v tem primeru je to Newtonova hitrost.Seveda šarlatanski shrink ne razume da je Strnad primer obravnaval klasično in zato hoče na vsak način vsiliti koordinatno hitrost in obravnavo po STR.
šarlatanski laik shrink napisal/-a:Kako to razume stoplak, je demonstriral v preteklosti, ko je po ŠARLATANSKO nakladal, da se dinamiko vesolja "opisuje z Newtonovo mehaniko in NE s splošno teorijo relativnosti". Ja, to je višek kozmologije polpismenega in neizobraženega šarlatana.
Seveda šarlatanski shrink še vedno ni dojel da se primer nanaša na lokalno ravno vesolje, kjer so relativistični učinki zanemarljivi. Seveda je pa povsem razumljiva zmota šarlatanskega shrinka, saj on avtomobil pri 200km/h obravnavajo relativistično.
Strnad je zapisal:
"Čas potovanja valovnega čela ni odvisna od smeri. Po tem smemo sklepati, da smo čas upravičeno vpeljali na način, za NeWtonovo mehaniko"
Iz tega se vidi da Strnad ni obravnaval primera po STR, ampak klasično po Newtonovo. Torej je zanemaril relativistične učinke, ker so ti zanemarljivi. Strnad se je omejil na lokalno ravno vesolje. Lep dokaz je računanje rdečega premika. Ta se lokalno ravno vesolje računa klasično in relativistična obravnava ni potrebna, ker so napake zanemarljive.
Strnad pojasni enačbo za seštevanje hitrosti svetlobe c in hitrosti širjenja prostora:
stoplak napisal/-a:"Janez Strnad, MALA ZGODOVINA VESOLJA, iz poglavja 7.RAZVOJ VESOLJA stran 195: Enačbo pojasnimo s prispodobo o mravlji na prožnem traku, ki ga nategujemo. Prvi člen ustreza hitrosti dela prožnega traku pod mravljo, drugi pa hitrost mravlje glede na ta del traku.
Prvi člen, hitrost traku pod mravljo ponazori hitrost raztezanja prostora, ki ga je strnad povezal po hitrosti galaksij. Pri izpeljavi te hitrosti je izhajal iz Hubblovega zakona. Drugi člen, hitrost mravlje glede na trak pa predstavlja svetlobno hitrost za katero v velja načelo o konstantnosti svetlobne hitrosti.
Iz zgornjega citata se vidi, da je Strnad primer obravnaval klasično in ne v ukrivljenem štirirazsežnem prostoru. Takšna obravnava je dovoljena za lokalno ravno vesolje.
Če pa šarlatanski shrink misli, da se Strnad moti, potem pa naj to napiše.
stoplak napisal/-a:Meni je bilo takoj jasno, kaj Strnad z tem misli. Gre za razlago tega kar opaža opazovalec, v eni izmed galaksij. Velikokrat zasledimo zapise kot npr.: vesolje se je moralo širiti hitreje od hitrosti c, da je lahko svetloba iz enega konca prišla na drugi konec. Tak opis srečamo tudi pri razvoju vesolja v fazi ekspanzije. Seveda za laike je potrebno pripisati, da z tem ni bila kršena teorija relativnosti. Pravi fizik to že vedo. Laiku, tipa shrink je treba to posebej omenjati.
šarlatanski laik shrink napisal/-a:"Narobe, neizobraženi in polpismeni stoplak: tvoja šarlatansko-laična pojava še vedno ni uspela dojeti, da izbira drugačne metrike ne implicira superluminalnih hitrosti "
Narobe funkcionalno nepismeni neizobraženi šarlatanski šrink.To je le plod tvojega laičnega razumevanja.
Neizobraženemu shrinku je treba ponovit:
stoplak napisal/-a:Meni je bilo takoj jasno, kaj Strnad z tem misli. Gre za razlago tega kar opaža opazovalec, v eni izmed galaksij. Velikokrat zasledimo zapise kot npr.: vesolje se je moralo širiti hitreje od hitrosti c, da je lahko svetloba iz enega konca prišla na drugi konec. Tak opis srečamo tudi pri razvoju vesolja v fazi ekspanzije.Seveda za laike je potrebno pripisati, da z tem ni bila kršena teorija relativnosti. Pravi fizik to že vedo. Laiku, tipa shrink je treba to posebej omenjati.
Šarlatanski shrink še vedno ni dojel, da opazovalec za zgornje primere operira z koordinatnim časom in da njegovo opažanje, ne implicira superluminalnih hitrosti. Meni je bilo to takoj jasno, njemu je seveda potrebno objasniti, da ni kršena teorija relativnosti, ker ne gre za superluminalne hitrosti.
To je pa razvidno iz naslednje njegove izjave:
šarlatanski laik shrink napisal/-a:Strnad ne trdi, da obstaja hitrost svetlobe večja od c (to si upam trditi, brez da bi šel prebirat): to je zgolj šarlatanska interpretacija polpismenega in strokovno podhranjenega stoplaka, ki strelja kozle.

Šarlatanskemu shrinku je potrebno, dodatno pojasniti za kakšno hitrost gre, drugače ne bi tega izjavil.

Seveda obstaja in to koordimatna hitrost in celo Newtonova iz Strnadovega primera!
šarlatanski laik shrink napisal/-a:Tega ne bi napisal noben resen fizik (in tudi ne Strnad): to je zgolj tvoja šarlatanska interpretacija.
Ko sem mu dokazal, da je Strnad res to napisal, je bil njegov ego potolčen. Potem je tudi sam ugotovil, katero hitrost je Strnad mislil. Od takrat naprrej se je delal pametnega, sledilo je petelinjenje in skrivanje za sramotilnim zidom:
šarlatanski laik shrink napisal/-a:Koordinatna hitrost svetlobe ne implicira kršitve načela posebne teorije relativnosti o konstantnosti svetlobne hitrosti (nič nikoli ne prehiti fotona; fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo c; nič se ne oddaljuje hitreje od svetlobne hitrosti v kateremkoli inercialnem opazovalnem sistemu; določene izbire metrik ne implicirajo superluminalnih hitrosti.

Seveda za tem zidom se ne more skriti, ker je v njem napaka, luknja, "fotoni vedno potujejo z lastno hitrostjo" skozi katero je moč videti šarlatana z potolčenim egom.
Šarlatanski shrink še vedno, ne kapira kaj še mu je bilo očitano v njegovi izjavi.
PODNAPISI:
Strnad je v svoji knjigi napisal, da je hitrost svetlobe v vesolju lahko manjša ali večja od c. Seveda shrink, omejenec samo na hitrost, ki jo izmerijo opazovalci z lastnim časom ni vedel, da obstaja koordinatna, hitrost večja od c, kaj še le, da se do tega spoznanja pride tudi po klasični fiziki. Zaradi tega je mislil, da omenjam "superluminalno hitrost". Torej mislil je da ve, v resnici pa ni vedel. To pa je klasična lastnost šarlatana:
SSKJ napisal/-a:šarlatán -a m (ȃ) slabš. 1. kdor se dela, da je strokovnjak, čeprav za to nima znanja, sposobnosti...
Poanta te debate je že od začetka v laičnem razumevanju shrinka. Še vedno ne kapira, da se je zajebal že na samem začetku.

Bravo shrink, šarlatán! :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a GJ »

stoplak napisal/-a:Bravo shrink, šarlatán!
Še vedno čakamo na tvoj odgovor: kateri delec se lahko gibljejo hitreje od svetlobne hitrosti?

Lep večer...

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a zbe »

Aja, pa prosim, ce lahko pisete z normalnimi fonti, ker tele mavrice bodejo v oci, spadajo pa na kaksen vrtec-forum.
stoplak, prosim se za odgovor na moji dve vprasanji oz. svojo razlago kaj bi sploh rad povedal/dokazal.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a bargo »

zbe napisal/-a:Aja, pa prosim, ce lahko pisete z normalnimi fonti, ker tele mavrice bodejo v oci, spadajo pa na kaksen vrtec-forum.
stoplak, prosim se za odgovor na moji dve vprasanji oz. svojo razlago kaj bi sploh rad povedal/dokazal.
Vprašaje je tudi KoMu in predvsem ZAKAJ ?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a shrink »

Hah, š(arlatanski)toplak, edini, ki si po laično šarlatansko razlaga Strnadovo knjigo in v zvezi z njo dinamiko vesolja in splošno teorijo relativnosti, si ti sam, tvoja reprezentativna šarlatanska bedastoča pa je npr. prepričanje, da se širjenje vesolja obravnava po Newtonu; NE, neizobraženi in polpismeni šarlatanski nakladač, obravnava se izključno po STR - to je bilo tvoji šarlatanski pameti že večkrat pojasnjeno, a očitno se straniščnega zidu težko kaj dotakne. :lol:

Sicer pa:

IF

Repetitivno šarlatansko nakladanje š(arlatanskega)toplaka

THEN

DRESURA

Sporoči, če potrebuješ še kak algoritem, šarlatanski nakladač. :lol:

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a shrink »

Tale šarlatanska cvetka:
š(arlatanski)toplak napisal/-a:Seveda šarlatanski shrink še vedno ni dojel da se primer nanaša na lokalno ravno vesolje, kjer so relativistični učinki zanemarljivi. Seveda je pa povsem razumljiva zmota šarlatanskega shrinka, saj on avtomobil pri 200km/h obravnava relativistično.
si zasluži poseben komentar:

Tu se spet kaže, da šarlatanskemu nakladaču niso jasne niti osnove. Še enkrat: raven prostor-čas je že značilnost posebne teorije relativnosti, pa seveda nihče (razen šarlatanov) iz tega ne potegne sklepov, da gre "za klasično obravnavo", "za zanemarljive relativistične učinke" in podobne bedastoče. Ravno vesolje v kozmologiji pa pomeni globalno ukrivljenost k=0, ki se upošteva v enačbah STR, ampak iz tega spet nihče (razen šarlatanov) ne potegne imbecilnega sklepa, da se obravnavo po STR lahko zamenja za obravnavo po Newtonu; enačbe so še vedno relativistične in vse, kar iz tega izhaja (vključno s seštevanjem hitrosti - mimogrede: šarlatanu sem lepo pojasnil, da se hitrosti v radialni smeri seštevajo, ne glede na to, ali je vesolje ravno ali ukrivljeno, ampak kot ponavadi se taka pojasnila njegove pameti dotaknejo tako kot straniščnega zidu :lol: ), je relativističen učinek. :lol:

Dokler se š(arlatanski)toplak ne bo izobrazil, bo o STR in kvantni mehaniki po klasično nakladal. :lol:

P.S. Pa naj se že enkrat izobrazi, kaj pomeni "superluminalno", da se ne bo več smešil z imbecilnimi replikami. :lol:

stoplak
Prispevkov: 666
Pridružen: 25.7.2012 18:15

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a stoplak »

GJ napisal/-a:
stoplak napisal/-a:Bravo shrink, šarlatán!
Še vedno čakamo na tvoj odgovor: kateri delec se lahko gibljejo hitreje od svetlobne hitrosti?

Lep večer...
Tudi tebi čivava!

stoplak
Prispevkov: 666
Pridružen: 25.7.2012 18:15

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a stoplak »

zbe napisal/-a:
stoplak napisal/-a:Fotoni, oziroma svetloba ne potuje z lastno hitrostjo, ker za njo čas ne teče. Potujue z tisto hitrostjo, ki jo izmeri opazovalec.
Sicer je moje mnenje, da je besedna zveza "lastna hitrost svetlobe" malo ponesrecen izraz in je sam nebi uporabljal ravno zaradi tega, ker privede do nesporazumij, ampak ti je shrink odgovoril, kaj ima v mislih s to frazo:
shrink napisal/-a:Lastna/fizikalna/prava hitrost svetlobe je pojem, ki ga fiziki seveda uporabljajo, ampak seveda vedno v kontekstu hitrosti svetlobe v inercialnih opazovalnih sistemih. Sam dajem pojem v narekovaje predvsem zato, ker se lastna hitrost lahko nanaša na nekaj drugega; namreč na hitrost glede na lastni čas.
stoplak napisal/-a:[...] dejstvu da različni opazovalci izmerijo različne hitrosti svetlobe.
A tu je govora o inercialnih opazovalcih?
Njemu seveda ustreza samo opazovalec z lastnim časom, [...]
Obstaja opazovalec brez lastnega casa?
http://sl.wikipedia.org/wiki/Koordinatni_%C4%8Das

zbe
Prispevkov: 49
Pridružen: 14.12.2008 11:13

Re: SVETLOBNA HITROST KONČNO PREMAGANA

Odgovor Napisal/-a zbe »

Ja ok, ampak kaj ima koordinatni cas veze s cimerkoli v zgornjem postu?

Odgovori