REŠIMO SLOVENIJO

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Tommo napisal/-a:
vojko napisal/-a:Večkrat sem že dejal, da bi za vse religije, pa tako tudi za RKC, ki je nam najbližja, bog naredil več s samo desetsekundnim javnim suspendiranjem kakšnega temeljnega naravnega zakona, kot pa s kupi "svetih spisov", pričevanj, prikazovanj, čudežev, molitev, pridig in zaklinjanj. Jaz bi recimo takoj vrgel marksizem in materializem v kot in postal goreč vernik, če bi oni zgoraj med papeževo avdienco uprizoril pred stotisočglavo množico v Rimu polminutno levitacijo za svojega predstavnika na Zemlji, recimo 10m nad tlemi. To bi za vsemogočno entiteto morala ja biti mala mal'ca, migljaj z mezincem! Kaj pa je za gospoda vsemogočnega za borih 10 sekund suspendirati zakon gravitacije in to za enega človeka, ne za vseh 100.000 (kar bi seveda bilo še dosti bolj učinkovito!) :lol:

Ampak ne, on se raje skriva za "gorečim grmom", prikazuje se nepismenim pastirčkom v Međugorju… :lol:

Kar se pa mene tiče, sem že rekel: Nasprotje verskega fanatika ni fanatičen ateist, ampak dobrodušen cinik, ki ga ne briga, ali obstaja Bog ali ne.

Ta definicija mi je najbolj všeč. :wink:
Vojko, če to drži, potem nisi ateist, ampak nekdo, ki rabi samo malo spodbude, da bo čisto soliden vernik. :mrgreen:
Ateist bo prej podvomil o svojih zaznavah ali lastnem duševnem zdravju kot pa sprejel razlago, ki vključuje boga. V tem ateist ni tako zelo drugačen od zagrizenega vernika, ki ravno tako nikoli ne bo zavrgel svoje vere, čeprav mu vsak dan sproti nudi ogromno dokazov, da je zmotna, zlagana in škodljiva. Res je le, da ateizem ni samo ena od oblik vernosti, kot na vsak način skušajo to razumeti verniki, (v ZDA je to edini način, da sploh lahko prebavijo ateizem, saj enostavno ne morejo prežvečiti, da si pač ateist, ampak te obravnavajo podobno kot nekoga, ki je pač drugačne veroizpovedi) ampak ravno odsotnost le-te, torej "naravno" stanje posameznika brez kakršne koli indoktriniranosti.
Ateist bo kot absolutno in neovrgljivo resnico sprejel samo Descartov "mislim, torej sem", vse ostalo pa bo podvrgel kritičnemu razmisleku in dvomu, vključno z vsemi bogovi in podobno miselno/filozofsko navlako.
Jaz gledam na to čisto drugače in bom to skušal argumentirati, čeprav je že Roman povzel bistvo.

Če bi obstajal "nekdo", ki lahko suspendira zakon gravitacije, potem je zmožen vsega, torej tega kar danes pripisujemo božanstvom vseh vrst. Potem bi res bila 'poslednja sodba', pa raj in pekel in potem materializem in ateizem ne bi imel smisla, razumeš? Potem bi morali verjeti, da je to bitje ustvarilo vse, tudi nas, da nas vzdržuje v obstoju s svojo voljo in vse druge prismodarije, ki jih rutinsko pripisujejo nadnaravnemu bitju.

Ker pa sem prepričan – tako kot si ti – da takšne entitete ni, ne more priti do takih čudežev in je torej moja spreobrnitev čisto retorična in totalno hipotetična. Da papež med avdienco ne bo nikoli levitiral 10m nad tlemi je najbolj sigurna stava, ki jo lahko skleneš v našem Vesolju. :D

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a bargo »

Vojko napisal/-a: Če bi obstajal "nekdo", ki lahko suspendira zakon gravitacije, potem je zmožen vsega, torej tega kar danes pripisujemo božanstvom vseh vrst. Potem bi res bila 'poslednja sodba', pa raj in pekel in potem materializem in ateizem ne bi imel smisla, razumeš? Potem bi morali verjeti, da je to bitje ustvarilo vse, tudi nas, da nas vzdržuje v obstoju s svojo voljo in vse druge prismodarije, ki jih rutinsko pripisujejo nadnaravnemu bitju.

Ker pa sem prepričan – tako kot si ti – da takšne entitete ni, ne more priti do takih čudežev in je torej moja spreobrnitev čisto retorična in totalno hipotetična. Da papež med avdienco ne bo nikoli levitiral 10m nad tlemi je najbolj sigurna stava, ki jo lahko skleneš v našem Vesolju.
:shock: :shock:
Pa ja ne misliš, da smo mi edini in najpametnejši v celotnem vesolju ? :D Včasih so bile "kobilice", danes levitacija, mater je svet napredoval!

Kaj pa temna snov, temna energija ? 5:95, sigurna stava, ja pa jade ! HALO VOJKO!!!!!


Pride :mrgreen: in dvigne maso in papeža in Vojko je našel boga! Moč je torej bog, ali kako ?

Nobenega zakona ni, Vojko ! Če bi zeleni to naredil pred 100 leti, bi bil totalni čudež! Na vprašanje kako je to naredil bi rekel: "Ne poznate temne energije, kakšni zemljani pa ste ?" 8)

Religiozni verniki, skratka verniki takšni in drugačni bi bili zmedeni!

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Pa ja ne misliš, da smo mi edini in najpametnejši v celotnem vesolju ? Včasih so bile "kobilice", danes levitacija, mater je svet napredoval!
Niti ko sem bil stone-drunk nisem pomislil na kaj tako butastega. In pa: od kod nenadoma "kobilice"? :shock:
Kaj pa temna snov, temna energija ? 5:95, sigurna stava, ja pa jade ! HALO VOJKO!!!!!


Gre za kršitev naravnih zakonov, kar je po definiciji čudež, ne pa za temno snov. Če bo temna snov (ali energija) omogočala levitacijo (suspenz gravitacije), potem ne bo šlo za "božjo intervencijo", kajne, bargo? In potem propozicije moje stave niso več izpolnjene. :D
Pride in dvigne maso in papeža in Vojko je našel boga! Moč je torej bog, ali kako ?
Težko je govoriti o nečem, kar ne obstaja… :lol:
Nobenega zakona ni, Vojko ! Če bi zeleni to naredil pred 100 leti, bi bil totalni čudež! Na vprašanje kako je to naredil bi rekel: "Ne poznate temne energije, kakšni zemljani pa ste ?"


Zakoni obstajajo in so trdni kot skala.
Neustrezna paralela. Govorimo o kršenju temeljnih fizikalnih zakonov, o "božji intervenciji" (drugič)
Religiozni verniki, skratka verniki takšni in drugačni bi bili zmedeni!
Ti so vedno 'zmedeni'… :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a bargo »

Bargo : Pa ja ne misliš, da smo mi edini in najpametnejši v celotnem vesolju ? Včasih so bile "kobilice", danes levitacija, mater je svet napredoval!
Vojko: Niti ko sem bil stone-drunk nisem pomislil na kaj tako butastega. In pa: od kod nenadoma "kobilice"?
Bargo: Pride "ZELENI" in dvigne maso in papeža in Vojko je našel boga! Moč je torej bog, ali kako ? :D
Vojko: Težko je govoriti o nečem, kar ne obstaja…

Res je! Vendar, če se strinjava, da obstaja življenje tudi drugje v vesolju in predvidevava, da le-to pride k nam, tako na obisk, potem zagotovo velja, da morajo biti vsaj tehnološko razvitejši od nas. Recimo, da znajo "upogibati" prostor. Ker imajo tvoj smisel za humur, pač izvedejo levitacijo mase z papežem, najviše se razume.

Verjetno ti sedaj jahaš na besedi "suspendirati", a ne ? Ja, kršili bi naše naravne zakone (naše znanje) in ne pravila (zakone) narave.
Od kod "kobilice" sprašuješ ? Iz biblje. Mojsesu je pomagal bog, da so lahko zapustili Egipt, med drugim tudi z kobilicami. :wink:
Kolikor se spomnim vse to Faraona ni pretirano omajalo, Vojko ?

Bargo : Kaj pa temna snov, temna energija ? 5:95, sigurna stava, ja pa jade !
Vojko: Gre za kršitev naravnih zakonov, kar je po definiciji čudež, ne pa za temno snov. Če bo temna snov (ali energija) omogočala levitacijo (suspenz gravitacije), potem ne bo šlo za "božjo intervencijo", kajne, bargo? In potem propozicije moje stave niso več izpolnjene.
Bargo: Nobenega zakona ni, Vojko ! Če bi zeleni to naredil pred 100 leti (ko še ni bilo na tabli temne energije in temne materije), bi bil totalni čudež! Ko bi vprašali zelenega, kako je to naredil bi rekel: "Ne poznate temne energije, kakšni zemljani pa ste ?"

Vojko: Zakoni obstajajo in so trdni kot skala.
Bargo: No, če vstrajaš pri zakonih, bodi tako, vendar se je potrebno zavedati , da so ti zakoni v naših glavah in ja trdni so kot skala. Vendar še tako trdna skala čisto počasi vodi popušča , a ne ? :?
Vsak, ki pije to vodo, bo spet žejen. Kdor pa bo pil vodo, ki mu jo bom jaz dal, ne bo nikoli žejen, ampak bo voda, ki mu jo bom dal, postala v njem izvir vode in bo vrela iz njega ter dajala večno življenje
Pa sva na začetku, ker se od vode ne napiješ (stone-drunk), je pač potreben dodatek. Žeja naslednji dan, ni čudež, temveč izhaja iz pravil narave. :D
Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Religiozni verniki, skratka verniki takšni in drugačni bi bili zmedeni!
Ti so vedno 'zmedeni'…
Tako je in naj bo tako, saj to je življenje! :wink:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Verjetno ti sedaj jahaš na besedi "suspendirati", a ne ? Ja, kršili bi naše naravne zakone (naše znanje) in ne pravila (zakone) narave.


Naravni zakoni so povsod v (vidnem) vesolju enaki. To je temeljna paradigma fizike.
Zakona gravitacije nikoli ne bo mogoče kršiti. S temno energijo, ki deluje antigravitacijsko, lahko izničimo gravitacijo, ne moremo pa je suspendirati tako, da bi kršili kršili zakon. :D
Od kod "kobilice" sprašuješ ? Iz biblje. Mojsesu je pomagal bog, da so lahko zapustili Egipt, med drugim tudi z kobilicami.
Kolikor se spomnim vse to Faraona ni pretirano omajalo, Vojko ?
Znanstveno je dokazano (in to s strani Izraelcev, ki so bili najbolj zainteresirani, da to dokažejo), da bibličnega eksodusa nikoli ni bilo… :wink:
No, če vstrajaš pri zakonih, bodi tako, vendar se je potrebno zavedati , da so ti zakoni v naših glavah in ja trdni so kot skala. Vendar še tako trdna skala čisto počasi vodi popušča , a ne ?
Skala ja, zakoni pa ne... :D

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Verjetno ti sedaj jahaš na besedi "suspendirati", a ne ? Ja, kršili bi naše naravne zakone (naše znanje) in ne pravila (zakone) narave.

Naravni zakoni so povsod v (vidnem) vesolju enaki.
Ups. Še dobro, da si "vidnem" dal v oklepaj ! Kar naenkrat lahko vesolje postane neskončno. Argument svetle noči ni več tako močen, a ne ?
vojko napisal/-a:
To je temeljna paradigma fizike.
Torej ZAKONI FIZIKE. 8) Vendar fizika ne obstaja, a ne ? No, obstajamo pa mi, žive strukture, ki dosledno izvajamo (doživljamo) pravila narave, če želimo živeti!
Grozno je videti, ko si nekdo prisvoji naravo in začne govoriti o zakonih narave, a ne ? Saj se spomniš, "Svet(narava) ni mehanična igračka", a ne ?
vojko napisal/-a:
Zakona gravitacije nikoli ne bo mogoče kršiti.
Postaviva se v čas pred Albertom in po Isaac-u.
Kako pomilujoče bi nas gledali Zeleni, ko bi jim razlagali, da je vesolje trden oder?

Po Albertu, prepoznamo še druge motnje. Zvezde se ne gibljejo v opazovanih galaksijah tako, kot določajo naši zakoni ! Ups.
vojko napisal/-a: S temno energijo, ki deluje antigravitacijsko, lahko izničimo gravitacijo, ne moremo pa je suspendirati tako, da bi kršili kršili zakon.
Torej smo dodali nekaj (temno energijo in materijo), da lahko popravimo naše fizikalne zakone. Veš, če dodaš konstanto v enačbo, si v bistvu dodal neskončno možnosti. :oops: Glede na poimenovanje, pa nismo preveč tvegali, ali pač? :mrgreen:

Tako mimogrede, kar seveda dobro veš. Gravitacija je posledica ukrivljenosti prostora in prostor je zadnje čase vedno bolj čudna "entiteta", a ne ?

Kako pomilujoče bi nas gledali Zeleni, ko bi jim razlagali, da je vesolje raztegljiv oder?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Od kod "kobilice" sprašuješ ? Iz biblje. Mojsesu je pomagal bog, da so lahko zapustili Egipt, med drugim tudi z kobilicami.
Kolikor se spomnim vse to Faraona ni pretirano omajalo, Vojko ?
Znanstveno je dokazano (in to s strani Izraelcev, ki so bili najbolj zainteresirani, da to dokažejo), da bibličnega eksodusa nikoli ni bilo… :wink:
Res, torej se je nekdo resno ukvarjal s tem. Zanimivo. Kdaj so to dokazali?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: No, če vstrajaš pri zakonih, bodi tako, vendar se je potrebno zavedati , da so ti zakoni v naših glavah in ja trdni so kot skala. Vendar še tako trdna skala čisto počasi vodi popušča , a ne ?
Skala ja, zakoni pa ne... :D
Vse kar obstaja se spreminja. Zakaj bi zakoni morali odstopati in biti nesprejemljivi v "našem" vesolju ? Videti je, da je nepopolnost vgrajena v vesolje,a ne ?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Ups. Še dobro, da si "vidnem" dal v oklepaj ! Kar naenkrat lahko vesolje postane neskončno. Argument svetle noči ni več tako močen, a ne ?
Misliš na "argument temne noči" (Olbersov paradoks)?
Slika
Torej ZAKONI FIZIKE. Vendar fizika ne obstaja, a ne ? No, obstajamo pa mi, žive strukture, ki dosledno izvajamo (doživljamo) pravila narave, če želimo živeti!
Grozno je videti, ko si nekdo prisvoji naravo in začne govoriti o zakonih narave, a ne ? Saj se spomniš, "Svet(narava) ni mehanična igračka", a ne ?
:?:
Postaviva se v čas pred Albertom in po Isaac-u.
Kako pomilujoče bi nas gledali Zeleni, ko bi jim razlagali, da je vesolje trden oder?
Mislim, da ne razumeš dobro fundamentalne paradigme fizike in sploh znanosti: nekaj, kar je bilo milijonkrat s poskusi dokazano, ne more jutri zaradi nekega novega odkritja postati napačno. To je bilo že večkrat poudarjeno na teh forumih. Newtonova mehanika bo vedno uporabna recimo za balistiko, satelite, skratka za vse hitrosti, ki niso relativistične.
Po Albertu, prepoznamo še druge motnje. Zvezde se ne gibljejo v opazovanih galaksijah tako, kot določajo naši zakoni !
To ne bo vplivalo na veljavnost zakona gravitacije.
:wink:
Torej smo dodali nekaj (temno energijo in materijo), da lahko popravimo naše fizikalne zakone. Veš, če dodaš konstanto v enačbo, si v bistvu dodal neskončno možnosti. Glede na poimenovanje, pa nismo preveč tvegali, ali pač?
Nihče ni "popravljal" fizikalnih zakonov. Odkritje temne energije in mase bo morda "omejilo" veljavnost nam poznanih zakonov na določene domene prostorčasa, kot je PTR in STR omejila Newtonovo mehaniko na majhne hitrosti in šibko gravitacijo.
Tako mimogrede, kar seveda dobro veš. Gravitacija je posledica ukrivljenosti prostora in prostor je zadnje čase vedno bolj čudna "entiteta", a ne ?
Ne bo držalo: gravitacija (ukrivljenost prostorčasa) je posledica prisotnosti mas v prostorčasu. Masa narekuje prostorčasu, kako naj se krivi, prostorčas pa narekuje masi, kako naj se giblje.
Kako pomilujoče bi nas gledali Zeleni, ko bi jim razlagali, da je vesolje raztegljiv oder?
Mislim da ne, vsaj v kontekstu spredaj povedanega. :D
Res, torej se je nekdo resno ukvarjal s tem. Zanimivo. Kdaj so to dokazali?
To je v arheoloških krogih neizpodbitno dejstvo vsaj že 25 let. Za pokušino si oglej spodnje linke!
The Exodus Never Happened
http://thewordofme.wordpress.com/2009/0 ... -happened/

The Jewish Exodus from Egypt never happened
http://www.examiner.com/article/the-jew ... r-happened

Doubting the Story of Exodus
http://www.raceandhistory.com/historica ... exodus.htm

Did you know that Moses never existed and that the Exodus never existed?
answers.yahoo.com/question/index?qid=20120326164247AAGQ1ze

Book of Exodus
rationalwiki.org/wiki/Book_of_Exodus


Scholars and archeoligists have found nothing to prove the bible the University of Tel Aviv in Tel Aviv, Israel
http://www.hiddenmeanings.com/biblemythology.htm
(nekaterim URL-jem sem izbrisal prvi "http/WWW", ker je dovoljenih le pet!)
Vse kar obstaja se spreminja. Zakaj bi zakoni morali odstopati in biti nesprejemljivi v "našem" vesolju ?
Zato, ker če bi se naključno in kaotično spreminjali bi bilo konec znanosti, kot jo poznamo. :D
Videti je, da je nepopolnost vgrajena v vesolje,a ne ?
Tole sva že enkrat absolvirala: "nepopolnost" v primerjavi s čim? Kaj je etalon "popolnosti"? :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a bargo »

Vojko napisal/-a:Mislim, da ne razumeš dobro fundamentalne paradigme fizike in sploh znanosti: nekaj, kar je bilo milijonkrat s poskusi dokazano, ne more jutri zaradi nekega novega odkritja postati napačno. To je bilo že večkrat poudarjeno na teh forumih. Newtonova mehanika bo vedno uporabna recimo za balistiko, satelite, skratka za vse hitrosti, ki niso relativistične.
Tvoje predvidejanje je žal zgrešeno. :roll:
Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Po Albertu, prepoznamo še druge motnje. Zvezde se ne gibljejo v opazovanih galaksijah tako, kot določajo naši zakoni !
To ne bo vplivalo na veljavnost zakona gravitacije.
Tukaj nisem več tako prepričan. Če je pravilo za "gravitacijo" Fg = G (m1*m2/r^2). Mislim, da še ni povsem znano, kaj dejansko povzroča maso, a ne ? Temne "stvari" so pa temne zato, ker ne ali zelo šibko iterirajo z fotoni! Drugih njihovih lastnosti sploh ne poznamo, ali pač? :roll:
Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Torej smo dodali nekaj (temno energijo in materijo), da lahko popravimo naše fizikalne zakone. Veš, če dodaš konstanto v enačbo, si v bistvu dodal neskončno možnosti. Glede na poimenovanje, pa nismo preveč tvegali, ali pač?
Nihče ni "popravljal" fizikalnih zakonov. Odkritje temne energije in mase bo morda "omejilo" veljavnost nam poznanih zakonov na določene domene prostorčasa, kot je PTR in STR omejila Newtonovo mehaniko na majhne hitrosti in šibko gravitacijo.
Lahko rečeš tudi tako. Vendar pa se veliko govori o enotni teorijo in bilo bi smešno, če bi ta enotna teorija imela različna definicijska območja, pač glede na videno zalogo vrednosti, samo zato, da bi obstale obstoječe funkcije ali kot praviš ti fizikalni "zakoni" ! Torej je treba razmišljati obratno, da je STR zaobjela Newtonovo gravitacijo, ki jo mimogrede Newton, sploh ni znal razložiti, ne glede na to kako umsko velik je bil, da ne bo pomote! Nekaj podobnega je z kvantno mehaniko danes. Ta zelo dobro deluje, kaj dobro, odlično. Vendar ga ni (še) človeka, ki bi jo znal pojasniti. Misliš, da bo prišel nek novi Albert, ki mu bo to uspelo ? Torej imaš dve delujoči fizikalni teoriji in eno samo vesolje, hecno ne? :roll:
Velikost prostora delovanja "kvantnih čudes" je zmeraj večji. Dokaz so fulereni, atomske strukture ogljika z 60 atomi ! http://www.univie.ac.at/qfp/research/matterwave/c60/

Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Tako mimogrede, kar seveda dobro veš. Gravitacija je posledica ukrivljenosti prostora in prostor je zadnje čase vedno bolj čudna "entiteta", a ne ?
Ne bo držalo: gravitacija (ukrivljenost prostorčasa) je posledica prisotnosti mas v prostorčasu. Masa narekuje prostorčasu, kako naj se krivi, prostorčas pa narekuje masi, kako naj se giblje.
In masa je kaj ? Ko razbiješ ali rastaviš vse, ne ostane nič, kar bi lahko "prijel" ? Ja, ko pa sestaviš nazaj tisto česar ne moreš prijeti v nekaj, kar imenuješ delec, je videti, da dobiš nekaj več, kot pa "golo" vsoto "delcev", a ne ?
Prostorčas brez "delcev" je matematična tvorba in matematična tvorba je posledica delcev strukturiranih v HSS tako, da zaciklava do konca! Kdo je že rekel: "Ali obstaja Luna(veliko delcev!), če jo ne gledamo?" :wink:
Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Kako pomilujoče bi nas gledali Zeleni, ko bi jim razlagali, da je vesolje raztegljiv oder?
Mislim da ne, vsaj v kontekstu spredaj povedanega.
Upam, da se motiš glede "pomilujočega pogleda". :roll: To bi namreč pomenilo, da so prepoznali vsaj naš trud.

No, tole je bolj ali manj v razmislek o naravnih zakonih oz. "Grozno je videti, ko si nekdo prisvoji naravo in začne govoriti o zakonih narave, a ne ? Saj se spomniš, "Svet(narava) ni mehanična igračka", a ne ?"


Vojko napisal/-a:
Vojko napisal/-a: Znanstveno je dokazano (in to s strani Izraelcev, ki so bili najbolj zainteresirani, da to dokažejo), da bibličnega eksodusa nikoli ni bilo…
Bargo napisal/-a:Res, torej se je nekdo resno ukvarjal s tem. Zanimivo. Kdaj so to dokazali?
To je v arheoloških krogih neizpodbitno dejstvo vsaj že 25 let. Za pokušino si oglej spodnje linke!
The Exodus Never Happened
http://thewordofme.wordpress.com/2009/0 ... -happened/
Hvala. Moje začudenje je bilo, da se je nekdo ukvarjal z tem in jih celo znanstveno ovrgel. Zato vprašanje o času!
Vojko napisal/-a: Misliš na "argument temne noči" (Olbersov paradoks)?
Ja.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a shrink »

bargo napisal/-a:Torej smo dodali nekaj (temno energijo in materijo), da lahko popravimo naše fizikalne zakone
Nobenega popravljanja zakonov ni bilo: temna energija je pač pozitivna kozmološka konstanta (lahko bi bila negativna, pa bi imeli gravitacijski učinek namesto antigravitacijskega, ali pa enaka 0). Temna snov pa tako in tako gravitira kot običajna snov.

Tvoji "zeleni možiclji" pa s temno energijo ne bi mogli spraviti v levitacijo onega z belo kapico, saj je temna energija na vsakdanji (zemeljski) skali zanemarljiva v primerjavi z gravitacijo, tako kot je gravitacija zanemarljiva v primerjavi z ostalimi interakcijami na (sub)atomski skali.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Tvoje predvidejanje je žal zgrešeno.
Katero predvidevanje?
Tukaj nisem več tako prepričan. Če je pravilo za "gravitacijo" Fg = G (m1*m2/r^2). Mislim, da še ni povsem znano, kaj dejansko povzroča maso, a ne ?
Maso "povzroča" Higgsovo polje…
Temne "stvari" so pa temne zato, ker ne ali zelo šibko iterirajo z fotoni! Drugih njihovih lastnosti sploh ne poznamo, ali pač?
"Iterirajo"??? Misliš 'interagirajo'? :lol:
Ne, ne poznamo jih (še). Zato pa jo imenujemo "temna snov"… :D
Lahko rečeš tudi tako. Vendar pa se veliko govori o enotni teorijo in bilo bi smešno, če bi ta enotna teorija imela različna definicijska območja, pač glede na videno zalogo vrednosti, samo zato, da bi obstale obstoječe funkcije ali kot praviš ti fizikalni "zakoni" !
Kaj sploh pomeni ta stavek??!! "/… različna definicijska območja… … videno zalogo vrednosti…"/ In zakaj si dal zakoni v narekovaje? :shock:
Torej je treba razmišljati obratno, da je STR zaobjela Newtonovo gravitacijo, ki jo mimogrede Newton, sploh ni znal razložiti, ne glede na to kako umsko velik je bil, da ne bo pomote! Nekaj podobnega je z kvantno mehaniko danes. Ta zelo dobro deluje, kaj dobro, odlično. Vendar ga ni (še) človeka, ki bi jo znal pojasniti. Misliš, da bo prišel nek novi Albert, ki mu bo to uspelo ? Torej imaš dve delujoči fizikalni teoriji in eno samo vesolje, hecno ne?
To ne drži. QM je podrobno proučena in opisana in jo kar dobro razumemo. Poenotenje QM in STR pa je res prva naloga fizike 21.st.
Velikost prostora delovanja "kvantnih čudes" je zmeraj večji. Dokaz so fulereni, atomske strukture ogljika z 60 atomi ! http://www.univie.ac.at/qfp/research/matterwave/c60/
Zakaj bi bili fulereni "kvantna čudesa"?
In masa je kaj ? Ko razbiješ ali rastaviš vse, ne ostane nič, kar bi lahko "prijel" ? Ja, ko pa sestaviš nazaj tisto česar ne moreš prijeti v nekaj, kar imenuješ delec, je videti, da dobiš nekaj več, kot pa "golo" vsoto "delcev", a ne ?
Misliš na maso ali na materijo? Če misliš na maso, ali govoriš o inercialni masi ali o gravitacijski?
Prostorčas brez "delcev" je matematična tvorba in matematična tvorba je posledica delcev strukturiranih v HSS tako, da zaciklava do konca! Kdo je že rekel: "Ali obstaja Luna(veliko delcev!), če jo ne gledamo?"
:?:
Upam, da se motiš glede "pomilujočega pogleda". To bi namreč pomenilo, da so prepoznali vsaj naš trud.

No, tole je bolj ali manj v razmislek o naravnih zakonih oz. "Grozno je videti, ko si nekdo prisvoji naravo in začne govoriti o zakonih narave, a ne ? Saj se spomniš, "Svet(narava) ni mehanična igračka", a ne ?"
:?:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8301
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Tvoje predvidejanje je žal zgrešeno.
Katero predvidevanje?
Oba predvidevanja, glede razumevanja in mislim, da tudi glede uporabnosti.

vojko napisal/-a: Maso "povzroča" Higgsovo polje…
No, zadnje čase kaže dobro.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Temne "stvari" so pa temne zato, ker ne ali zelo šibko iterirajo z fotoni! Drugih njihovih lastnosti sploh ne poznamo, ali pač?
"Iterirajo"??? Misliš 'interagirajo'?
Ne, ne poznamo jih (še). Zato pa jo imenujemo "temna snov"…
Ja. Ah, ta informatika.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Lahko rečeš tudi tako. Vendar pa se veliko govori o enotni teorijo in bilo bi smešno, če bi ta enotna teorija imela različna definicijska območja, pač glede na videno zalogo vrednosti, samo zato, da bi obstale obstoječe funkcije ali kot praviš ti fizikalni "zakoni" !
Kaj sploh pomeni ta stavek??!! "/… različna definicijska območja… … videno zalogo vrednosti…"/ In zakaj si dal zakoni v narekovaje?
Definicijsko območje je tisto, kjer je funkcija definirana, torej uporabna v fiziki. Uporabnost v fiziki bi lahko pomenila, da funkcija, kot matematični zapis, napoveduje rezultate, ki jih opazimo v naravi. Torej neka vrsta skladnosti med abstraktnim svetom fizike in realnim svetom, kot ga dožiljamo HSS. :wink:
Narekovaji pri "zakonih" so očitno vskočili, napaka torej, se opravičujem.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Torej je treba razmišljati obratno, da je STR zaobjela Newtonovo gravitacijo, ki jo mimogrede Newton, sploh ni znal razložiti, ne glede na to kako umsko velik je bil, da ne bo pomote! Nekaj podobnega je z kvantno mehaniko danes. Ta zelo dobro deluje, kaj dobro, odlično. Vendar ga ni (še) človeka, ki bi jo znal pojasniti. Misliš, da bo prišel nek novi Albert, ki mu bo to uspelo ? Torej imaš dve delujoči fizikalni teoriji in eno samo vesolje, hecno ne?
To ne drži. QM je podrobno proučena in opisana in jo kar dobro razumemo. Poenotenje QM in STR pa je res prva naloga fizike 21.st.
Kaj ne drži ? Da ni človeka, ki bi znal pojasniki QM? No, pa imenuj tega mojstra. :P Če nekaj uporabljaš, npr. računalnik, ti sploh ni potrebno razumeti njegovega delovanja, razen nekaterih osnov, kot npr. tole "Električne naprave delujejo bolje, če so priklopljene na elektriko!" :lol:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Velikost prostora delovanja "kvantnih čudes" je zmeraj večji. Dokaz so fulereni, atomske strukture ogljika z 60 atomi ! http://www.univie.ac.at/qfp/research/matterwave/c60/
Zakaj bi bili fulereni "kvantna čudesa"?
Saj niso. QM je "čudo", ki je zelo težko opisljivo in dojemljivo, VENDAR DELUJE! QM pač ni več samo v domeni nekih majhnih "delcev", ki se ne uspejo odločiti ali bi bili valovanje ali delec, temveč celih struktur za katere smo bili prepričani, da se obnašajo samo kot delci. Za delce pa ni ravno značilna interferenca, a ne ?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: In masa je kaj ? Ko razbiješ ali rastaviš vse, ne ostane nič, kar bi lahko "prijel" ? Ja, ko pa sestaviš nazaj tisto česar ne moreš prijeti v nekaj, kar imenuješ delec, je videti, da dobiš nekaj več, kot pa "golo" vsoto "delcev", a ne ?
Misliš na maso ali na materijo? Če misliš na maso, ali govoriš o inercialni masi ali o gravitacijski?
Odkrito povedano, tega sploh ne ločim. Ali ni masa lastnost materije?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Prostorčas brez "delcev" je matematična tvorba in matematična tvorba je posledica delcev strukturiranih v HSS tako, da zaciklava do konca! Kdo je že rekel: "Ali obstaja Luna(veliko delcev!), če jo ne gledamo?"
:?:
:?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11770
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo, predlagam, da preneseva najino debato na forum ČUDEŽI IN ZNANOST, saj na forum kjer sva zdaj (REŠIMO SLOVENIJO) res ne spada po nobenem kriteriju. Moj odgovor na tvoj zadnji post bo na forumu ČUDEŽI IN ZNANOST.

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

shrink napisal/-a: Nobenega popravljanja zakonov ni bilo: temna energija je pač pozitivna kozmološka konstanta (lahko bi bila negativna, pa bi imeli gravitacijski učinek namesto antigravitacijskega, ali pa enaka 0). Temna snov pa tako in tako gravitira kot običajna snov.
Shrink, vidim da boš brez problemov rešil Slovenijo. Ker pač veš, da je temna energija kozmološka konstanta, jo začni proizvajati. Seveda se moraš prej dobro zasidrati, da te ne bo zaradi njenega antigravitacijskega učinka odneslo na ali za Luno. Enote se sicer malo razlikujejo, verjamem pa, da boš to malenkost kot priznani expert rešil, drugače pa vprašaj za nasvet profesor Baltazarja.

Vseeno za rezervno varianto predlagam, da ustanoviš firmo "Od hlodovine do ploha". Sem bral na sosednjem forumu, da se spoznaš na notranje pritiske dreves, tako bi lahko skodle in sekance proizvajali kar s pomočjo formule za termodinamiko p.V RT. Kot prijatelja te pa še opozarjam - ko žagaš drevo, pazi da te tisti negativni pritisk ne posrka(če je drevo v listju) ali eksplodira (ko je še golo).

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14610
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a shrink »

smolejleo napisal/-a:
shrink napisal/-a: Nobenega popravljanja zakonov ni bilo: temna energija je pač pozitivna kozmološka konstanta (lahko bi bila negativna, pa bi imeli gravitacijski učinek namesto antigravitacijskega, ali pa enaka 0). Temna snov pa tako in tako gravitira kot običajna snov.
Shrink, vidim da boš brez problemov rešil Slovenijo. Ker pač veš, da je temna energija kozmološka konstanta, jo začni proizvajati. Seveda se moraš prej dobro zasidrati, da te ne bo zaradi njenega antigravitacijskega učinka odneslo na ali za Luno. Enote se sicer malo razlikujejo, verjamem pa, da boš to malenkost kot priznani expert rešil, drugače pa vprašaj za nasvet profesor Baltazarja.

Vseeno za rezervno varianto predlagam, da ustanoviš firmo "Od hlodovine do ploha". Sem bral na sosednjem forumu, da se spoznaš na notranje pritiske dreves, tako bi lahko skodle in sekance proizvajali kar s pomočjo formule za termodinamiko p.V RT. Kot prijatelja te pa še opozarjam - ko žagaš drevo, pazi da te tisti negativni pritisk ne posrka(če je drevo v listju) ali eksplodira (ko je še golo).
Ah, ne, dubisthobifirales, reševanje Slovenije prepuščam tistim, ki se npr. spoznajo na sekanje in žaganje drv (recimo jodlarjem), kar tudi priznavaš na koncu. :lol:

P.S. Vidim, da "s pomočjo formule za termodinamiko p.V RT" skušaš biti duhovit, a učinek je povsem drugačen: zgolj dodatno kažeš lastni fizikalni hobizem (če ne že analfabetizem). :lol:

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Re: REŠIMO SLOVENIJO

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

shrink napisal/-a: Ah, ne, dubisthobifirales, reševanje Slovenije prepuščam tistim, ki se npr. spoznajo na sekanje in žaganje drv (recimo jodlarjem), kar tudi priznavaš na koncu. :lol:
Zdaj je Slovenija samostojna in morate sami poskrbeti za svojo državo. Če želite pomoč - v redu - ampak know-how nekaj stane. Smo vam dali že zastonj ime za vaš znanstveni inštitut (Jozef Stefan je bil originalen jodlar), tudi klasifikacijo lesa ste prevzeli po Mariji Tereziji - delati pa morate že sami. Po japonskem vzoru morate pa seveda imeti še himno podjetja "Od hloda do ploha" , pa vam še enkrat pomagam s predlogom: Žiga žaga poje žaga, ....., Srinku bomo pomagali rešiti državo, .... . Ampak pazi shrink, tvoji pajdaši so že precej skeptični o tvoji strokovnosti. Te malo spomnim - skaliranje grafa, razlaga balistike z Newtonovim (enim) zakonom, sedaj pa še izjava: temna energija = kozmološka konstanta. Boš malo bolj moral paziti na mazanje s tvojo kopipasto in papagajščino wikija, če želiš obdržati renome profesor Baltazarja ali vsaj mladega mojstra za vse - saj razumeš tisto od Breceljna http://www.youtube.com/watch?v=n-vUpJ6VPFg

Odgovori