strela in streha

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
malizeleni
Prispevkov: 1
Pridružen: 20.4.2005 14:45
Kontakt:

strela in streha

Odgovor Napisal/-a malizeleni »

ali streha iz jeklene pločevine privlači strelo
(trimo, decra,...)

mirko
Prispevkov: 483
Pridružen: 1.9.2004 13:38

Odgovor Napisal/-a mirko »

http://www.decra.com/tech-bull.html
Lightning&Metal Roofing

Če sem prav razumel, naj ne bi bilo pretirane nevarnosti, je pa to informacija proizvajalca jeklene kritine, ki je lahko rahlo pristranska.
Baje večje tveganje predstavljajo premikajoči in izpostavljeni deli.
Nikjer ni primerjave z navadno streho, vseeno priporočajo strelovod.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Ce streha ni povezana z zemljo je vseeno iz katerega materiala je :) Ker nic bolj ne skrajsa poti strele!

Roman
Prispevkov: 6600
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Kako pa je potem možno, da strela udari v letalo v zraku?

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Sej po mojem je letalo samo vmesni člen udara strele, ko le-ta udari v sosednji oblak, zato gre preko letala, ker ji ta skrajša pot.

Tudi s streho je enako, ce je prevodna pac skrajsa pot streli in tako je malo vecja verjetnost, da udari v kovinsko streho kot pa v drugo hiso, ki je zraven in ima streho iz neprevodnega materiala.

Se vedno pa je vecja vrjetnost, da bo strela raje udarila v drevo ob hiši, ker je to v večini sestavljeno iz vode,(ki vsebuje razne minerale in ione) in je dober prevodnik elektrike.

blaž
Prispevkov: 3
Pridružen: 7.7.2005 12:05

Odgovor Napisal/-a blaž »

Ne vem, če sem pisal tole v pravo temo . - se opravičujem, če ne.

Prejšnji teden v sredo je v našo hišo (čez teden je namreč prazna) domnevno udarila strela. Na strehi je strelovod. V predsobi je vrglo pokrovčke od elek. doz po tleh, vrglo je ven varovalko od zmrzovalnika in hladilnika - kljub temu vse dela. Pred hišo so tri smreke, sicer že višje od strehe in eno od njih je v zgornji tretjini olupilo na razdaljo cc 0,5 m. Nikjer ni nič ožgano (niti v hiši niti na smreki, le treske so letale spodaj po travi. Zanima me ali je to vodena ali ognjena strela in kakšna je razlika v fizikalnem pogledu ter ali bi v primeru, če ne bi bilo strelovoda, bilo kaj drugače. Hvala strokovnjakom, ki mi boste to pojasnili.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Najverjetneje je strela udarila v smreko, vi pa ste cutili posledice elektricnega in magnetnega polja oz kaksne stranske veje strele. Brez strelovoda v tem primeru verjetno ne bi bilo veliko drugace, zaradi smreke. V splosnem pa brez strelovoda veliki tokovi lahko zazgejo leseno ostresje in povzrocijo pozar. "Eksplozije" ob streli so vzrok hitrega raztezanja zraka zaradi temperature. Zaradi indukcije se v hisnem omrezju inducirajo zelo velike napetosti, zato skuri vse varovalke. Iz vticnic veckrat sviga ogenj, ker pride do preboja skozi zrak. V dozah pride do preskoka med sosednjima zicama, ostalo opravi zrak...

Razlika med tipi strel je sledeca: lahko strela nosi moc v obliki napetosti, torej relativno nizki tokovi. Lako pa je tok visok in napetost nizja. Fizicne posledice pusca tok, zato je tokovna (mislim da ognjena) strela povzroca pozare in kolje drevesa. Za cloveka je naceloma napetostna strela manj nevarna (ker nisi upepeljen :D ) vendar povzroci krc misic in potencialni zastoj srca...

Strele delimo tudi na pozitivne (redko) in negativne. Razlika je ali udari iz vrha oblaka ali iz spodnjega dela.

O streli na kvarkadabri
Nad strelo z laserjem
Kroglasta strela

blaž
Prispevkov: 3
Pridružen: 7.7.2005 12:05

Odgovor Napisal/-a blaž »

Hvala za fajn razlago. Samo še nekaj bi vprašal. Omenjene smreke (tri so in stojijo v trikotniku) sem lani zvezal z zajlo, ker smo na vrhu hriba in bi lahko kdaj katero zaradi vetra zruvalo, pa bi jo tako ostali dve zadržali. Ali je možno, da ta zajla sedaj vleče nase, kajti prej nikoli še ni udarilo v njih. Kot ste domnevali, res je, nekaj vej štrli čisto do hiše.
Hvala še enkrat.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Pomoje je visina smreke bolj vazna kot zajla ampak ne me drzat za besedo...

blaž
Prispevkov: 3
Pridružen: 7.7.2005 12:05

Odgovor Napisal/-a blaž »

Hvala.

zidanamarela
Prispevkov: 5
Pridružen: 9.2.2006 7:50

Odgovor Napisal/-a zidanamarela »

Govora je bilo že o letalu in skrajševanju poti za strelo na poti iz enega do drugega oblaka. Kaj pa pri objektih, ki niso iz kovine, temveč umetnih materialov npr. jadralno letalo, včasih na vzhodu zelo priljubljeni trabant, avtodomovi, počitniške prikolice, jahte, jadrnice brez kovinskega jambora...Če so mokri, potem si bo strela pot skrajševala morebiti prek vode, ki se nabere na njihovi površini. Kaj pa če so suhi, saj niso prevodni?

Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

Odgovor Napisal/-a subspace »

jz bi začel s tem da bi povedu da strela si nč ne krajša poti, ona išče sklenjen krog z najmanj upora. to so običajno objekti ki si nabiti z obratnim nabojem. primer, maš oblek minusa in pod njem viiisoko drevo isto minus naboja. zraven tega pa majhno travco močnege plus naboja. kam bo udarla pa sami probite ugotovit. seveda ni tok simpl, treba bi blo gledat potem upornosti pa potenciale, zato se strele tok nepredvidljive.

zidanamarela
Prispevkov: 5
Pridružen: 9.2.2006 7:50

Odgovor Napisal/-a zidanamarela »

O.K. pa recimo čisto praktično vprašanje. Če imaš objekt, ločen od podlage (npr. avtodom iz poliestra). Ali bi bilo bolje prtljažnik, alu robove itd. ko vozilo stoji ozemljiti ali ne?

Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

Odgovor Napisal/-a subspace »

seveda bi ga bilo bolje ozemljiti, tako je večja verjetnost da bo strela potovala po zunanjosti, ni pa to nobena garancija da si noter varen. če bi postavil na streho železno palico ki bi jo ozemljil bi bilo kar varno, če bi pa samo povezal prikolico s tlemi bi bilo pa vprašanje ker je prikolica iz izolatorja in je vprašanje kje bi strela potovala. verjetno bi udarila skozi prikolico saj je zrak slabši izolator od poliestra. spet odvisno kje bi udarila v prikolico in tako naprej. ozemljiti stvar pravilno lahko prinese le koristi.

zidanamarela
Prispevkov: 5
Pridružen: 9.2.2006 7:50

Odgovor Napisal/-a zidanamarela »

Če prav razumem bi v primeru, če je namontiran na vozilo prtljažnik, strela najverjetneje (ob upoštevanju nepredvidljivosti) udarila v prtljažnik. Torej bi bila najboljša varijanta prtljažnik, ki je na strehi ozemljiti (morebiti nanj namontirati celo še kakšen lovilec) in si s tem zagotoviti relativno varnost. Vprašanje je bilo postavljeno zaradi znanega "reka", da v avtomobil strela udari le izjemoma, saj je zaradi gum izoliran od podlage. S povezavo z zemljo sicer dobiš strelovod, izgubiš pa navedene prednosti (če to sploh so?)...

Odgovori