Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Kaj je zgrešeno? To so vendar dejstva in če dodam še, da naši dojenčki kričijo in so povsem nebogljeni vsaj 8 let je slika še bolj jasna. Ne pozabi, da imajo predatorji izostrene čute! Očitno je, da smo preživeli. Družina, skupnost in kolektivna moč je očitno bil recept, da smo odgnali predatorje. Nato smo ...
Razvojni antropologi štejejo prav to, da imamo od vseh primatov daleč najdaljše obdobje učenja po rojstvu, kot ključni dejavnik za našo kvalitativno prednost. Poglej telička ali gazelinega mladička! Njegovo "nebogljeno" obdobje po skotitvi traja le nekaj deset minut! Kaj se lahko nauči v tem času? Namreč v prvih letih po rojstvu otroka se volumen možganov podvoji, še posebej neocortex, prefrontalni cortex in temporalna režnja. Prav te strukture omogočajo abstraktno sklepanje, uporabo jezika, reševanje problemov in vključevanje v kulturo s pomočjo socialnega učenja. To pa je ključno v prvih mesecih in letih po rojstvu, kasneje je dosti težje ali nemogoče.

Imaš prav, pri tej nalogi je odločilna vloga družine in skupnosti, oborožene s tehnologijo. Ne smeš pozabiti, da tudi živali (npr. volkovi, levi, bizoni, ipd.) živijo v "skupnostih" (čredah, tropih, jatah), vendar so brez tehnologije še vedno ranljivi. Simptomatično je, da so nekateri od najbolj strašnih predatorjev (levi, tigri, volkovi, morski psi, ipd.) na spisku ogroženih vrst…
Seveda, če ti danes stopiš pred medveda z AK-47, vendar pazi da si dovolj daleč in da imaš naboje, ker drugače ... Skratka, do tega je bilo potrebno priti in možgani se niso spremenili vsaj zadnjih 50.000 let, a ne? Eni so gradili na moči, recimo neandertalci, naši predniki so imeli srečo in tu in tam je kakšen spregledal in od metalca sulice, do loka, pa vse do medcelinskih balističnih raket. Princip je isti, napadi in ubij od daleč, ker od blizu je tveganje preveliko! Pa sva pri Newton-u in mehaniki!
Ne, že neandertalci so "gradili" na inteligenci in tehnologiji, ne na 'moči'. Neandertalci – v nasprotju z razširjenim prepričanjem – niso bili dosti manj inteligentni od nas. Tudi optimalna razdalja za napad spada med reševanje problemov in abstraktno sklepanje... :D
No, poudarek je na "skušam pojasniti: z naravnim izborom." Saj vendar umetnega ni! :lol: Daj no Vojko, potrudi se, verjetno znaš bolje.
Verjetno se smejiš sam sebi. Da 'umetnega izbora' ni? Kako pa so potem nastale neštete pasme domačih živali, pa vse kulturne rastline, da GSO sploh ne omenjam, kaj pametnjakovič? :lol:
Ja pa ne samo naša. Vse strukture nekaj prenašajo ali bolje, skladiščijo. Energijo! Žive strukture zmanšujejo entropijo, zato pa je potrebna kompleksnost! Iz enostavnega v kompleksno, vse do naše izvorne absolutne kompleksnosti ali kako?
Ja, pa na informacijo ne gre pozabiti. Pa imava trojico: ENERGIJA,STRUKTURA,INFORMACIJA! All in one, za distraktusa, ki dojema z zamikom.
Ne vem sicer, kaj misliš z "našo izvorno absolutno kompleksnostjo", drži pa da žive strukture (začasno in omejeno) zmanjšujejo entropijo.
No, 3 prsti bi bili povsem dovolj. Palec, kazalec in trojica. Če se dobro spomnim, bi tudi trojiški sistem bi najučikovitejši v informacijski tehnologijo. Ups, pa smo pri 0,1 in 0/1, _. Tista podčrtaj je za Cantorja in množico vseh množic!
Očitno 'mati Evolucija' ni bila enakih misli in je izbrala pet prstov…pri tem je imela kakšne tri milijarde let za poskuse po metodi "trial-and-error", tako da si lahko prepričan, da je preigrala vse možnosti in se odločila za najboljšo… :D
Hm. Ne vem, tega iz prehoda iz kvantitete v kvaliteto ne dojemam. Zdi se mi, da to ne gre tako. Do kvalitete pride zaradi kreativnosti, kreativnost pa je neke vrste potencial, ki se sprosti zaradi sprememb okolice ali pa ...
Ja, vidim, da ti gre težko. Najbolj enostaven (in zato ne ravno najbolj ustrezen) primer delovanja zakona prehoda iz kvantitete v kvaliteto je z agregatnimi stanji. Vzemi led: ta ima kristalno strukturo in je rotacijsko asimetričen, se pravi ima določene kvalitete. Nato ga segrevaj, počasi tako da mu dovajaš stopinjo za stopinjo toplote. Dovajanje toplote je čisti kvantitativni proces, drži? Do 0°C se ne zgodi nič, ko pa dodaš zadnjo stopinjo, pride do prehoda kvantitete (tj. dodajanje toplote) v novo kvaliteto – led. Spremeni se agregatno stanje, nastane voda. Ta ima bistveno drugačne kvalitativne lastnosti kot led, v kar se lahko sam prepričaš, če ti jezna žena namesto kozarca vode vrže v glavo kocko ledu…Nato segrevaš vodo od 0°C do 99°C in ne zgodi se nič; nato pa buuuum, spet prehod kvantitete (tj. dodajanje toplote) v novo kvaliteto – paro. Tudi para ima bistveno drugačne kvalitativne lastnosti kot voda.
Tu 'kreativnost' nima neposredne zveze.
Točno tako, S tem, da je videti, da podcenjuješ "Skupna možganska masa in s tem kreativna procesorska moč se povečuje!" Saj vendar veš, da so matematični formalizmi nepopolni in kakor hitro trdijo drugače, zaidejo v paradokse. Torej računalniki, ki bazirajo na dosedaj znanih matematičnih modelih, nas ne morejo dohiteti, kaj šele prehiteti. Zaradi genialnosti Godla nas torej ne rabi biti strah ali za takšne kot si ti, je upanje zaenkrat še prazno.
Ja, digitalni računalniki so v bistvu stroji za računanje. Ampak jaz sem govoril o zori drugačnih strojev, o fuzzy logiki, o nevronskih mrežah, to pa so že stroji, ki delujejo po analognem principu…kot naši možgani.
Aha, dobro, da sva v medzveznih potovanjih. Sedaj berem že svoje argumente. Tole z uglednimi fiziki, si takrat še nisem upal dodati in je dokaz vere v znanosti. Podobno, kot je poslušal Max Planck. Poanta je, da ko dojameš osnovni princip, stopiš na pot nenehnih izboljšav. Dobiš Suhoje 32, pa vse do SU-35, ki poje tega raptorja F-22 za malico.
Ne razumem. Kakšna "vera v znanosti"? In naprej: je Planck "poslušal" ali "poskušal"? :lol:

Če kakšne konstrukcije v naravi ni, potem smo na napačni poti. Recimo propeler je energijsko neučikovit, bički niso propelerji. Tudi spermiji imajo bičke ali ne? Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor! To je samo dokaz, da aktivno zmanjšujemo entropijo v okolju.
Ne vem, kam meriš? Potem je vse, kar je "umetno" narejeno "na napačni poti"?
Tole s propelerjem in njegovo " energijsko neučikovitostjo" boš mi pa moral dokazati…Vem, da bički niso propelerji, ogradil sem se zato, da mi ne bi kdo očital, da nisem vedel, da ta pogon obstaja v naravi.
Tudi z umetnimi gnojili si zamahnil mimo. Saj po njivah ne trosimo elementarnega N, K in P! Trosimo agregate, kjer so ti elementi v točno določenih razmerjih, poleg tega pa so v spojinah (P2O5 , ki vsebuje 56,4% kisika in 43,6% fosforja in K2O, ki vsebuje 17% kisika in 83% kalija, tako da če kupiš NPK gnojilo 18−51−20, to vsebuje 18% elementarnega N, 22% P in 17% K utežnih delov). To je tako, kot bi rekel, da je bojni strup sarin "toliko umeten", kot je umeten ogljik, vodik, fluor, kisik in fosfor v formuli C4H10FO2P!
Naša vizija, mogoče pa jo naredimo mi in preskočimo kakšen razred!
Težko, v naravi ni mogoče preskakovati razredov…Ni ata Jankovića, ki bi sinu plačal maturo…

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor!
Kaj res ne razlikuješ med umetnim in naravnim? Se norčuješ? No, povej, kje v naravi najdeš nitrofoskal?

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
bargo napisal/-a:Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor!
Kaj res ne razlikuješ med umetnim in naravnim?
Res je. Kako pa ti ločuješ med umetnim in naravnim?
Roman napisal/-a: Se norčuješ? No, povej, kje v naravi najdeš nitrofoskal?
V Rušah? :oops: No, verjetno tudi drugje, na trgovinskih policah.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Kaj je zgrešeno? To so vendar dejstva in če dodam še, da naši dojenčki kričijo in so povsem nebogljeni vsaj 8 let je slika še bolj jasna. Ne pozabi, da imajo predatorji izostrene čute! Očitno je, da smo preživeli. Družina, skupnost in kolektivna moč je očitno bil recept, da smo odgnali predatorje. Nato smo ...
Razvojni antropologi štejejo prav to, da imamo od vseh primatov daleč najdaljše obdobje učenja po rojstvu, kot ključni dejavnik za našo kvalitativno prednost. Poglej telička ali gazelinega mladička! Njegovo "nebogljeno" obdobje po skotitvi traja le nekaj deset minut! Kaj se lahko nauči v tem času? Namreč v prvih letih po rojstvu otroka se volumen možganov podvoji, še posebej neocortex, prefrontalni cortex in temporalna režnja. Prav te strukture omogočajo abstraktno sklepanje, uporabo jezika, reševanje problemov in vključevanje v kulturo s pomočjo socialnega učenja.
To seveda drži. Če se dobro spomnim smo imeli že take vrsto debato, arbitrarno določaš stanja v preteklosti! To nima smila, saj vendar vemo kje smo danes. Vprašanje je KAKO smo do sem prišli?
vojko napisal/-a:
To pa je ključno v prvih mesecih in letih po rojstvu, kasneje je dosti težje ali nemogoče.
Seveda je dosti težje, saj ti glava več ne raste. No, včasih so mislili, da je nemogoče, danes nevroznanost pravi povsem nekaj drugega. Možgani se nenehno spreminjajo, povezave se prekinjajo in nastajajo nove. Nekatere se obdajo z maščobo in tako dosežejo do 100x hitrejši prenose informacij. Skratka, nenehne spremembe! Zato je tako težko pozabiti (neumnosti) in zato mladinci odkrivajo fenomenalne stvari!
vojko napisal/-a:
Imaš prav, pri tej nalogi je odločilna vloga družine in skupnosti, oborožene s tehnologijo. Ne smeš pozabiti, da tudi živali (npr. volkovi, levi, bizoni, ipd.) živijo v "skupnostih" (čredah, tropih, jatah), vendar so brez tehnologije še vedno ranljivi. Simptomatično je, da so nekateri od najbolj strašnih predatorjev (levi, tigri, volkovi, morski psi, ipd.) na spisku ogroženih vrst…
Zakaj si dodal tehnologijo? Saj se vendar ni čudežno pojavila. Recimo vzamiva morskega psa, ki zavoha 1 molekulo krvi v olipijskem bazenu! Ali pa lignja (hackerja!), ki živi v simbiozi z bakterijami.
Seveda so ogroženi, ker smo mi spremenili okolje in častimo našo moč tako, da oblečemo njihovo kožo ali pa naredimo bilijardne krogle iz slonovine! :evil:

vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a:Seveda, če ti danes stopiš pred medveda z AK-47, vendar pazi da si dovolj daleč in da imaš naboje, ker drugače ... Skratka, do tega je bilo potrebno priti in možgani se niso spremenili vsaj zadnjih 50.000 let, a ne? Eni so gradili na moči, recimo neandertalci, naši predniki so imeli srečo in tu in tam je kakšen spregledal in od metalca sulice, do loka, pa vse do medcelinskih balističnih raket. Princip je isti, napadi in ubij od daleč, ker od blizu je tveganje preveliko! Pa sva pri Newton-u in mehaniki!
Ne, že neandertalci so "gradili" na inteligenci in tehnologiji, ne na 'moči'. Neandertalci – v nasprotju z razširjenim prepričanjem – niso bili dosti manj inteligentni od nas. Tudi optimalna razdalja za napad spada med reševanje problemov in abstraktno sklepanje...
Tako je, vendar so bili neandertalci bistveno večje konstitucije in veliko močnejši, kar pomeni, da so potrebovali še več energije, da so poganjali tako močno telo. Zaradi moči so lahko ubijali iz bližine tudi velike živali, mi smo lahko samo srnice in zajce, če smo jih ujeli, brez da bi tvegali izgubo LOVCA iz družine. Pomankanje energije jih je tako veliko bolj prizadelo, kot naše prednike,a ne? Hudič so ledene dobe, ki spremenijo pravila igre na kopnem.
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a:No, poudarek je na "skušam pojasniti: z naravnim izborom." Saj vendar umetnega ni! Daj no Vojko, potrudi se, verjetno znaš bolje.
Verjetno se smejiš sam sebi. Da 'umetnega izbora' ni? Kako pa so potem nastale neštete pasme domačih živali, pa vse kulturne rastline, da GSO sploh ne omenjam, kaj pametnjakovič?
Aha, sedaj razumem. Mi smo izven narave. Ko mi ustvarimo PROCES, ki ima na vhodu naravne elemente, LAHKO na izhodu dobimo UMETNE (še ne videne!) in zato vehementno trdimo, da TEGA V NARAVI NI.
Česa sedaj dejansko ni, PROCESA ali izhodov iz procesa? Če procesa v naravi ni, potem smo res čarovniki, nadnaravna bitja, saj vendar KREIRAMO PROCESE in s tem NARAVO! :shock:
Hudiča, pa saj vendar v procese dajemo stvari iz NARAVE! KAKO pridemo do snovi iz narave, ki jih DAJEMO V PROCESE, če smo mi zunaj NARAVE?
Pa smo pri potencialu, ki je NARAVA! No, razen, če je narava naša mala zemlja v gromozanskem vesolju, potem še nekako dojamem to razmišljanje, o umetnem in naravnem.
Me pa zanima, kdaj bomo naredili Meduzo ali pa Kentavra?
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Ja pa ne samo naša. Vse strukture nekaj prenašajo ali bolje, skladiščijo. Energijo! Žive strukture zmanšujejo entropijo, zato pa je potrebna kompleksnost! Iz enostavnega v kompleksno, vse do naše izvorne absolutne kompleksnosti ali kako?
Ja, pa na informacijo ne gre pozabiti. Pa imava trojico: ENERGIJA,STRUKTURA,INFORMACIJA! All in one, za distraktusa, ki dojema z zamikom.
Ne vem sicer, kaj misliš z "našo izvorno absolutno kompleksnostjo", drži pa da žive strukture (začasno in omejeno) zmanjšujejo entropijo.
Dobro, da si povedal. Vendar pustiva to "izvorno absolutno kompleksnosnost". Lahko pojasniš kaj misliš z začasno in omejeno ?

vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: No, 3 prsti bi bili povsem dovolj. Palec, kazalec in trojica. Če se dobro spomnim, bi tudi trojiški sistem bi najučikovitejši v informacijski tehnologijo. Ups, pa smo pri 0,1 in 0/1, _. Tista podčrtaj je za Cantorja in množico vseh množic!
Očitno 'mati Evolucija' ni bila enakih misli in je izbrala pet prstov…pri tem je imela kakšne tri milijarde let za poskuse po metodi "trial-and-error", tako da si lahko prepričan, da je preigrala vse možnosti in se odločila za najboljšo…
Ja že mogoče. Vendar "mati Evolucija" še kar preigrava, nič se bat. Tale optimizacija ni (še) bila potrebna, saj nam vendar gre dobro z 2*5 = 10 *2 = 20! :D Hm.
Malce me spominja tale "mati Evolucija" na VELIKEGA boga, ki se igra na mali zemlji. Zakaj že?

vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Hm. Ne vem, tega iz prehoda iz kvantitete v kvaliteto ne dojemam. Zdi se mi, da to ne gre tako. Do kvalitete pride zaradi kreativnosti, kreativnost pa je neke vrste potencial, ki se sprosti zaradi sprememb okolice ali pa ...
Ja, vidim, da ti gre težko. Najbolj enostaven (in zato ne ravno najbolj ustrezen) primer delovanja zakona prehoda iz kvantitete v kvaliteto je z agregatnimi stanji. Vzemi led: ta ima kristalno strukturo in je rotacijsko asimetričen, se pravi ima določene kvalitete. Nato ga segrevaj, počasi tako da mu dovajaš stopinjo za stopinjo toplote. Dovajanje toplote je čisti kvantitativni proces, drži? Do 0°C se ne zgodi nič, ko pa dodaš zadnjo stopinjo, pride do prehoda kvantitete (tj. dodajanje toplote) v novo kvaliteto – led. Spremeni se agregatno stanje, nastane voda. Ta ima bistveno drugačne kvalitativne lastnosti kot led, v kar se lahko sam prepričaš, če ti jezna žena namesto kozarca vode vrže v glavo kocko ledu…Nato segrevaš vodo od 0°C do 99°C in ne zgodi se nič; nato pa buuuum, spet prehod kvantitete (tj. dodajanje toplote) v novo kvaliteto – paro. Tudi para ima bistveno drugačne kvalitativne lastnosti kot voda.
Tu 'kreativnost' nima neposredne zveze.
Ja, lahko tudi celotno vesolje tako razložiš z BINGBANGOM. Sprva imaš Tev energije, danes pa nekaj malega nad absolutno ničlo. :wink: Ohlajanje prinese kvaliteto, Vojko! To razumem, ne se bat. Mogoče še za Romana, v povezavi z Heisenbergom in neskončno energije in nič časa. Kvantne fluktuacije, puf in 4D prostor-čas (z zankami!), primer kako si izposodiš energijo. Še zmeraj ne razumem prehoda kvantitete v kvaliteto, kot ga ti podajaš.
Neneazadnje je število elektronov končno, ali kako? Zmagali so v vojni, med anti-materijo in materijo, a ne? Ohlajanje prinaša ZLATO, segrevanje NESTABILNOST. Zlato moje, vidiš sedaj kreativnost!
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Točno tako, S tem, da je videti, da podcenjuješ "Skupna možganska masa in s tem kreativna procesorska moč se povečuje!" Saj vendar veš, da so matematični formalizmi nepopolni in kakor hitro trdijo drugače, zaidejo v paradokse. Torej računalniki, ki bazirajo na dosedaj znanih matematičnih modelih, nas ne morejo dohiteti, kaj šele prehiteti. Zaradi genialnosti Godla nas torej ne rabi biti strah ali za takšne kot si ti, je upanje zaenkrat še prazno.
Ja, digitalni računalniki so v bistvu stroji za računanje. Ampak jaz sem govoril o zori drugačnih strojev, o fuzzy logiki, o nevronskih mrežah, to pa so že stroji, ki delujejo po analognem principu…kot naši možgani.
Kako delujejo naši možgani, se nobenemu (še) niti ne sanja. Nismo stroji! Vpeljava verjetnostnega računa v delovanje ne zahteva analognega principa. Vse je še zmeraj lepo digitalno z utežmi in pragovnimi funkcijami ter nepopolnimi matematičnimi modeli, ki ne zmorejo izračunati pravilnosti tega stavka: "Ta stavek je nedokazljiv!"
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Aha, dobro, da sva v medzveznih potovanjih. Sedaj berem že svoje argumente. Tole z uglednimi fiziki, si takrat še nisem upal dodati in je dokaz vere v znanosti. Podobno, kot je poslušal Max Planck. Poanta je, da ko dojameš osnovni princip, stopiš na pot nenehnih izboljšav. Dobiš Suhoje 32, pa vse do SU-35, ki poje tega raptorja F-22 za malico.
Ne razumem. Kakšna "vera v znanosti"? In naprej: je Planck "poslušal" ali "poskušal"?
Max-u so povedali, da je v fiziki vse že jasno, samo še nekaj malenkosti in naj ne troši svojega talenta za teh nekaj malenkosti, a ne? Danes imamo hologramsko vesolje, M-teorijo, itd. :D

vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Če kakšne konstrukcije v naravi ni, potem smo na napačni poti. Recimo propeler je energijsko neučikovit, bički niso propelerji. Tudi spermiji imajo bičke ali ne? Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor! To je samo dokaz, da aktivno zmanjšujemo entropijo v okolju.
Ne vem, kam meriš? Potem je vse, kar je "umetno" narejeno "na napačni poti"?
Tole s propelerjem in njegovo " energijsko neučikovitostjo" boš mi pa moral dokazati…Vem, da bički niso propelerji, ogradil sem se zato, da mi ne bi kdo očital, da nisem vedel, da ta pogon obstaja v naravi.
Tudi z umetnimi gnojili si zamahnil mimo. Saj po njivah ne trosimo elementarnega N, K in P! Trosimo agregate, kjer so ti elementi v točno določenih razmerjih, poleg tega pa so v spojinah (P2O5 , ki vsebuje 56,4% kisika in 43,6% fosforja in K2O, ki vsebuje 17% kisika in 83% kalija, tako da če kupiš NPK gnojilo 18−51−20, to vsebuje 18% elementarnega N, 22% P in 17% K utežnih delov). To je tako, kot bi rekel, da je bojni strup sarin "toliko umeten", kot je umeten ogljik, vodik, fluor, kisik in fosfor v formuli C4H10FO2P!
Mislim, da sva razčistila "umetno", a ne?
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a: Naša vizija, mogoče pa jo naredimo mi in preskočimo kakšen razred!
Težko, v naravi ni mogoče preskakovati razredov…Ni ata Jankovića, ki bi sinu plačal maturo…
Tako je! No, mogoče pa je sistem takšen, da prideš skozi brezplačno, a ne?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Seveda je dosti težje, saj ti glava več ne raste. No, včasih so mislili, da je nemogoče, danes nevroznanost pravi povsem nekaj drugega. Možgani se nenehno spreminjajo, povezave se prekinjajo in nastajajo nove. Nekatere se obdajo z maščobo in tako dosežejo do 100x hitrejši prenose informacij. Skratka, nenehne spremembe! Zato je tako težko pozabiti (neumnosti) in zato mladinci odkrivajo fenomenalne stvari!
Navedeno v ničemer ne izpodbija moje argumentacije. :D
Zakaj si dodal tehnologijo? Saj se vendar ni čudežno pojavila. Recimo vzamiva morskega psa, ki zavoha 1 molekulo krvi v olipijskem bazenu! Ali pa lignja (hackerja!), ki živi v simbiozi z bakterijami.
Seveda so ogroženi, ker smo mi spremenili okolje in častimo našo moč tako, da oblečemo njihovo kožo ali pa naredimo bilijardne krogle iz slonovine!
Ali ne vidiš, da loviš lastni rep? Zakaj pa morski psi in sloni "niso spremenili okolja" in bi bili mi ogrožena vrsta? :D
Tako je, vendar so bili neandertalci bistveno večje konstitucije in veliko močnejši, kar pomeni, da so potrebovali še več energije, da so poganjali tako močno telo. Zaradi moči so lahko ubijali iz bližine tudi velike živali, mi smo lahko samo srnice in zajce, če smo jih ujeli, brez da bi tvegali izgubo LOVCA iz družine. Pomankanje energije jih je tako veliko bolj prizadelo, kot naše prednike,a ne? Hudič so ledene dobe, ki spremenijo pravila igre na kopnem.
Kje si pa to pobral? Neandertalci moški so bili v poprečju visoki 164–168 cm, ženske 152–156 cm. Analiza vzorcev 26 primerkov je 2010 pokazala, da so tehtali približno 77,6 kg (moški) in 66,4 kg (ženske). O kakšni "bistveno večji konstituciji in veliko večji moči" torej govoriš? Mi smo in višji in težji!
Aha, sedaj razumem. Mi smo izven narave. Ko mi ustvarimo PROCES, ki ima na vhodu naravne elemente, LAHKO na izhodu dobimo UMETNE (še ne videne!) in zato vehementno trdimo, da TEGA V NARAVI NI.
Česa sedaj dejansko ni, PROCESA ali izhodov iz procesa? Če procesa v naravi ni, potem smo res čarovniki, nadnaravna bitja, saj vendar KREIRAMO PROCESE in s tem NARAVO!
Hudiča, pa saj vendar v procese dajemo stvari iz NARAVE! KAKO pridemo do snovi iz narave, ki jih DAJEMO V PROCESE, če smo mi zunaj NARAVE?
Pa smo pri potencialu, ki je NARAVA! No, razen, če je narava naša mala zemlja v gromozanskem vesolju, potem še nekako dojamem to razmišljanje, o umetnem in naravnem.
Me pa zanima, kdaj bomo naredili Meduzo ali pa Kentavra?
Ne, nič ne razumeš! Od kod ti pa bizarna ideja, da bi lahko karkoli naredili brez (92) "naravnih elementov"??? Pa saj je jasno, da pri izdelavi umetnih izdelkov uporabljamo naravne snovi! Poanta je v tem, da na njivi ne boš našel računalnika, ki raste kot krompir, niti na hruški žarnice (čeprav ji Nemci rečejo Birne), niti propelerja.
Dobro, da si povedal. Vendar pustiva to "izvorno absolutno kompleksnosnost". Lahko pojasniš kaj misliš z začasno in omejeno ?
Lahko: negantropija se lahko povečuje le začasno, dokler bitja živijo (Vesolje kot celota se na dolgi rok pokorava Drugemu zakonu), omejeno pa na živa bitja. Pri vseh neživih (izoliranih) sistemih se entropija nenehno povečuje.
Ja, lahko tudi celotno vesolje tako razložiš z BINGBANGOM. Sprva imaš Tev energije, danes pa nekaj malega nad absolutno ničlo. Ohlajanje prinese kvaliteto, Vojko! To razumem, ne se bat. Mogoče še za Romana, v povezavi z Heisenbergom in neskončno energije in nič časa. Kvantne fluktuacije, puf in 4D prostor-čas (z zankami!), primer kako si izposodiš energijo. Še zmeraj ne razumem prehoda kvantitete v kvaliteto, kot ga ti podajaš.
Neneazadnje je število elektronov končno, ali kako? Zmagali so v vojni, med anti-materijo in materijo, a ne? Ohlajanje prinaša ZLATO, segrevanje NESTABILNOST. Zlato moje, vidiš sedaj kreativnost!
:shock:
Kako delujejo naši možgani, se nobenemu (še) niti ne sanja. Nismo stroji! Vpeljava verjetnostnega računa v delovanje ne zahteva analognega principa. Vse je še zmeraj lepo digitalno z utežmi in pragovnimi funkcijami ter nepopolnimi matematičnimi modeli, ki ne zmorejo izračunati pravilnosti tega stavka: "Ta stavek je nedokazljiv!"
To niti približno ne drži. Ogromno že vemo o delovanju naših možganov.
Max-u so povedali, da je v fiziki vse že jasno, samo še nekaj malenkosti in naj ne troši svojega talenta za teh nekaj malenkosti, a ne? Danes imamo hologramsko vesolje, M-teorijo, itd
Ja, to mu je rekel njegov profesor fizike iz Muenchna Philipp von Jolly. Ampak kaj želiš povedati? :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:Ne, nič ne razumeš!
Zato pa divanim tu. :wink: Me malce čas daje in se bom sprva odzval samo na "bizarno idejo", ki mi jo spet pripišeš. :roll:

Poglej, na to temo sem napisal sledeče:
Smo neke vrste super negativna entropija, a ne?
Vsekakor je naše zmanjšanje entropije zanemarljivo z povečevanjem entropije v vesolju.
Moram te spomniti, da tudi z našim delom zmanjšujemo entropijo v okolju, a ne?

Ja pa ne samo naša. Vse strukture nekaj prenašajo ali bolje, skladiščijo. Energijo!
Žive strukture zmanšujejo entropijo, zato pa je potrebna kompleksnost!

Iz enostavnega v kompleksno, vse do naše izvorne absolutne kompleksnosti ali kako?

Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor! To je samo dokaz, da aktivno zmanjšujemo entropijo v okolju.
vojko napisal/-a: Od kod ti pa bizarna ideja, da bi lahko karkoli naredili brez (92) "naravnih elementov"??? Pa saj je jasno, da pri izdelavi umetnih izdelkov uporabljamo naravne snovi! Poanta je v tem, da na njivi ne boš našel računalnika, ki raste kot krompir, niti na hruški žarnice (čeprav ji Nemci rečejo Birne), niti propelerja.
Računalnika ne njivi. HALO! :evil: Če poenostaviva so računalniki sestavljeni iz čipov, tam notri smo zložili "ATOME" v tako lepe strukture, da je veselje. Z delom smo zmanjšali entropijo v OKOLJU, a ne? Enako je z gnojilom, ki služi kot hrana za žive rastline(CILJINI RAZVOJ!), ki spet zmanjšujejo entropijo. Skratka UREJEJAMO PROSTOR in s tem zmanšujemo kompleksnost.
No, spomnil sem se večje sobe in levega kota, kjer bi se naj zbrale vse molekule zraka! Vidiš to ne gre, ker narava ne dovoli! :mrgreen: Proces je problem, saj se spomniš, a ne?
vojko napisal/-a: Lahko: negantropija se lahko povečuje le začasno, dokler bitja živijo (Vesolje kot celota se na dolgi rok pokorava Drugemu zakonu), omejeno pa na živa bitja. Pri vseh neživih (izoliranih) sistemih se entropija nenehno povečuje.
Ja, če bi mi izumrli, bi se okolje spet razgradilo (zarastlo!) in s tem bi se povečala entropija in ker smo še TUKAJ moramo ohranjati staro in izdelovati novo, za kar pa potrebujemo zmeraj več ENERGIJE! Saj je zmeraj več STAREGA, a ne?
Vidiš sedaj, da je potrebno za naše ustavljanje ENTROPIJE zmeraj več energije? :roll: Mogoče nas je zato zmeraj več! Živali nimajo teh problemov. Brlog se zmeraj najde, a ne?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Max-u so povedali, da je v fiziki vse že jasno, samo še nekaj malenkosti in naj ne troši svojega talenta za teh nekaj malenkosti, a ne? Danes imamo hologramsko vesolje, M-teorijo, itd
Ja, to mu je rekel njegov profesor fizike iz Muenchna Philipp von Jolly. Ampak kaj želiš povedati?
No, če me sprašuješ: Jolly se tudi moti!

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

bargo napisal/-a:
vojko napisal/-a:Ne, nič ne razumeš!
Zato pa divanim tu. :wink: Me malce čas daje in se bom sprva odzval samo na "bizarno idejo", ki mi jo spet pripišeš.
Poglej, na to temo sem napisal sledeče:
Smo neke vrste super negativna entropija, a ne?
Vsekakor je naše zmanjšanje entropije zanemarljivo z povečevanjem entropije v vesolju.
Moram te spomniti, da tudi z našim delom zmanjšujemo entropijo v okolju, a ne?

Ja pa ne samo naša. Vse strukture nekaj prenašajo ali bolje, skladiščijo. Energijo!
Žive strukture zmanšujejo entropijo, zato pa je potrebna kompleksnost!

Iz enostavnega v kompleksno, vse do naše izvorne absolutne kompleksnosti ali kako?

Umetna gnojila so toliko umetna, kot je umeten dušik, kalij in fosfor! To je samo dokaz, da aktivno zmanjšujemo entropijo v okolju.
vojko napisal/-a: Od kod ti pa bizarna ideja, da bi lahko karkoli naredili brez (92) "naravnih elementov"??? Pa saj je jasno, da pri izdelavi umetnih izdelkov uporabljamo naravne snovi! Poanta je v tem, da na njivi ne boš našel računalnika, ki raste kot krompir, niti na hruški žarnice (čeprav ji Nemci rečejo Birne), niti propelerja.
Računalnika ne njivi. HALO! :evil: Če poenostaviva so računalniki sestavljeni iz čipov, tam notri smo zložili "ATOME" v tako lepe strukture, da je veselje. Z delom smo zmanjšali entropijo v OKOLJU, a ne? Enako je z gnojilom, ki služi kot hrana za žive rastline(CILJINI RAZVOJ!), ki spet zmanjšujejo entropijo. Skratka UREJEJAMO PROSTOR in s tem zmanšujemo kompleksnost.
No, spomnil sem se večje sobe in levega kota, kjer bi se naj zbrale vse molekule zraka! Vidiš to ne gre, ker narava ne dovoli! :mrgreen: Proces je problem, saj se spomniš, a ne?
vojko napisal/-a: Lahko: negantropija se lahko povečuje le začasno, dokler bitja živijo (Vesolje kot celota se na dolgi rok pokorava Drugemu zakonu), omejeno pa na živa bitja. Pri vseh neživih (izoliranih) sistemih se entropija nenehno povečuje.
Ja, če bi mi izumrli, bi se okolje spet razgradilo (zarastlo!) in s tem bi se povečala entropija in ker smo še TUKAJ moramo ohranjati staro in izdelovati novo, za kar pa potrebujemo zmeraj več ENERGIJE! Saj je zmeraj več STAREGA, a ne?
Vidiš sedaj, da je potrebno za naše ustavljanje ENTROPIJE zmeraj več energije? :roll: Mogoče nas je zato zmeraj več! Živali nimajo teh problemov. Brlog se zmeraj najde, a ne?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Max-u so povedali, da je v fiziki vse že jasno, samo še nekaj malenkosti in naj ne troši svojega talenta za teh nekaj malenkosti, a ne? Danes imamo hologramsko vesolje, M-teorijo, itd
Ja, to mu je rekel njegov profesor fizike iz Muenchna Philipp von Jolly. Ampak kaj želiš povedati?
No, če me sprašuješ: Jolly se tudi moti!
Oprosti, trikrat sem prebral, pa ne morem ujeti fil rouge! Govoriva drug mimo drugega? :shock:

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a Roman »

vojko napisal/-a:Oprosti, trikrat sem prebral, pa ne morem ujeti fil rouge! Govoriva drug mimo drugega? :shock:
Seveda, to je vendar bargova rdeča nit.

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

vojko napisal/-a:. Nato ga segrevaj, počasi tako da mu dovajaš stopinjo za stopinjo toplote!
No,Vojko, najprej smer toka, sedaj pa stopinja toplote. Bolj pazi na jezik!! :oops:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

smolejleo napisal/-a:
vojko napisal/-a:. Nato ga segrevaj, počasi tako da mu dovajaš stopinjo za stopinjo toplote!
No,Vojko, najprej smer toka, sedaj pa stopinja toplote. Bolj pazi na jezik!! :oops:
Glede smeri toka se ne spomnim, kaj je bilo, pa tudi s stopinjami ne vem, kaj je narobe. Hotel sem povedati, da dovajamo toliko watov toplote, da se dana količina vode (recimo en liter) segreva stopinjo za stopinjo. Verjetno sem se res narobe in štorasto izrazil, se opravičujem; ampak z jezikom pa to nima nič, leo! Jezik je kar v redu, se mi zdi... :wink:

smolejleo
Prispevkov: 1721
Pridružen: 3.3.2004 11:52
Kraj: celovec
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a smolejleo »

Ni problema, Vojko. Opozoriti sem te hotel samo na enote. To ni kakšna pozabljena vejica ali črka. Toplota ima isto enoto kot energija, temperatura in moč sta nekaj drugega. Te zmešnjave podpira Shrink in to so zelo logične zabode.
Pa ne bom začel naštevati, amigoti so toliko inteligentni, da se učijo na lastni koži, ne na koži drugega - evolucija civilizacije tip-Ia.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11767
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a vojko »

smolejleo napisal/-a:Ni problema, Vojko. Opozoriti sem te hotel samo na enote. To ni kakšna pozabljena vejica ali črka. Toplota ima isto enoto kot energija, temperatura in moč sta nekaj drugega. Te zmešnjave podpira Shrink in to so zelo logične zabode.
Pa ne bom začel naštevati, amigoti so toliko inteligentni, da se učijo na lastni koži, ne na koži drugega - evolucija civilizacije tip-Ia.
To sem zagotovo vedel, da toplota ni enako temperatura, sedaj me podcenjuješ...
Tudi drugič se kiksnil: moral bi napisati Ws ali joul, ampak to sem seveda mislil, namreč da dovajamo energijo postopno, recimo en W na sekundo, se pravi Ws, se pravi joul.
Kaj pa je bilo s smerjo toka? Spomni me!

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

Vojko napisal/-a:Oprosti, trikrat sem prebral, pa ne morem ujeti fil rouge! Govoriva drug mimo drugega? :shock:
Mogoče ne gledava na entropijo enako. :oops: Mogoče gre za podobno situacijo, kot delitev na naravno in umetno.
Videti je, da kot umetno definiramo vse tisto, kar še do tedaj nismo videli v naravi sami, a ne? Nato izdelamo proces, v skladu z naravnimi zakoni, ki kot rezultat iz procesa daje neko umetno spojino, a ne?
Postavi se mi sicer nekaj vprašanj, vendar niso pomembna. Vprašanje, kje v naravi najdeš nitrofoskal pač dobi (ne)primeren odgovor! V RUŠAH! :lol:
Videti je, da je narava vsebuje naravne in umetne spojine in umetne so zato, ker smo jih naredili mi.
Mi smo sicer del narave, vendar nismo pa del Narave, ali kako? Tako imamo naravne in umetne spojine, ki so pa vse Naravne spojine. :shock:
Pod črto, ne obstaja možnost, da bi narava sama naredila nitrofoskal, brez naše pomoči? :oops:

No, če se vrneva k entropiji.
Strinjaš se da živa bitja zmanjšujejo entropijo.
Ali lahko zmanjšujemo entropijo?
Kako zmanjšujemo entropijo?
Kako živa bitja zmanjšujejo entropijo?

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8300
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a bargo »

Roman napisal/-a:
vojko napisal/-a:Oprosti, trikrat sem prebral, pa ne morem ujeti fil rouge! Govoriva drug mimo drugega? :shock:
Seveda, to je vendar bargova rdeča nit.
Roman, lahko prosim pojasniš, kako ločimo umetne in naravne spojine? :roll:

Roman
Prispevkov: 6598
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: MEDZVEZDNA POTOVANJA

Odgovor Napisal/-a Roman »

bargo napisal/-a:Pod črto, ne obstaja možnost, da bi narava sama naredila nitrofoskal, brez naše pomoči?
Misliš, da obstaja?
No, če se vrneva k entropiji.
Kaj pa je entropija?
Roman, lahko prosim pojasniš, kako ločimo umetne in naravne spojine?
Tako, kot si povedal. Sicer si podvomil o svojih besedah, ampak brez potrebe.

Odgovori