Destilator vode

Razprave o znanstvenih vidikih kuhanja, pečenja, cvrtja ...
Post Reply
noox
Posts: 1
Joined: 15.5.2012 17:16

Destilator vode

Post by noox » 15.5.2012 17:24

Nisem vedel pod kaj bi to napisal tako da prosim ne zamerit ce sem napisal pod napacno temo.
Pred recimo 1 mesecom smo kupili destilator vode in zdaj redno vsak dan pijemo destilirano vodo in bi rad vedel ce je to skodljivo saj sem nekje prebral da destilirana voda glih ni najboljsa.
tole je pa destilator:
http://www.ozemalniki.com/index.php?pag ... &item=9000

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: Destilator vode

Post by Aniviller » 15.5.2012 18:30

Problem destilirane vode je, da ne vsebuje elektrolitov (raztopljenih mineralnih soli). Te snovi telo v neki meri potrebuje. Sicer jih dobis tudi s hrano, ampak glede na to, da je voda v taki ali drugacni obliki edini stalni vsakodnevni vir, lahko glede na prehranjevalne navade pride do pomanjkanja teh snovi. Gre predvsem za magnezijeve, natrijeve, kalcijeve in kalijeve ione (v spremstvu anionov, recimo sulfatov in karbonatov).

Poleg tega je destilirana voda "brez okusa". Marsikdo to opise kot da je "grenka" ali "milnicna". Zaradi hipertonicnosti lahko tudi neprijetno vpliva na tkivo.

Destilacija je zelo drasticen poseg, ki v Sloveniji ni potreben. Vodovodna voda je prakticno povsod pitna, ce ne drugace, z uporabo dodatnih filtrov. Ce je ze problem s pitnostjo, je prekuhavanje cisto dovolj: ravno tako vodo sterilizira iz bioloskega stalisca. Prekuhavanje je tudi energijsko BISTVENO manj potratno in precej hitrejse. Ce hoces hladno vodo, moras itak v obeh primerih pocakat, da se ohladi. Za pripravo napitkov (toplih ali hladnih) je pa prekuhavanje tudi bolj primerno, ker je raztapljanje arom in ucinkovin v destilirani vodi drugacno. Kava ali caj, skuhana v destilirani vodi, bosta imela po mnenju mnogih slabsi okus.

Edina prava prednost destilacije pred prekuhavanjem je v primeru, da voda vsebuje nehlapne kemicno stabilne nevarne snovi (tezke kovine in nekateri pesticidi). Destilacijo bi jaz pripisal kot zadnji najbolj drasticen ukrep v razmerah, kjer je voda res povsem neuzitna.

User avatar
GJ
Posts: 2635
Joined: 27.1.2003 22:08

Re: Destilator vode

Post by GJ » 16.5.2012 17:18

O pitju destilirane vode smo že govorili v tejle temi.

Lep dan...

Aleluja
Posts: 4
Joined: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Post by Aleluja » 23.11.2013 14:25

Destilirana voda je prav tako kot voda iz reverzne osmoze brez za zdravje človeka izjemno pomembnih mineralov, kot sta kalcij in magnezij. In voda je pomemben vir teh mineralov.
Ugotovljeno je, da je v predelih z mehko vodo (mehka voda je voda z manjšo vsebnostjo kalcija in magnezija) večja smrtnost zaradi srčnih in žilnih bolezni. V raziskavi so ljudje, ki pijejo vodo osiromašeno z magnezijem in kalcijem, kazali večjo nagnjenost do teh bolezni. V ZDA so tako ocenili, da se s pitjem vode bogate z kalcijem in magnezijem letno zmanjša smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja za 150.000 primerov. Pitje vode z malo kalcija in magnezija povezujejo tudi z višjo stopnjo sindroma nenadne smrti pri dojenčkih, diabetesa in raka.

Za čiščenje vode je najbolje uporabiti vodni filter, ki iz vode odstrani klor, vsa možna organska onesnaženja, hormone, trihalometane, pesticide, azbest in težke kovine (svinec, živo srebro, krom itd.). V vodi se zadržijo za zdravje človeka pomembna minerala kalcij in magnezij.
http://www.vodni-filter.si/filter-za-vo ... x-Pb1.html

Še naprednejša pa je uporaba ionizatorja vode, ki poleg tega da vodo očisti onesnaževalcev še ionizira in loči na alkalno in kislo ionizirano vodo. Alkalna ionizirana voda, ki se imenuje tudi živa voda ima izmerjen močno negativen ORP – oksidacijsko redukcijski potencial, ki je značilen za antioksidante.
Merjenje ORP je standardizirana metoda in pravi dokaz za vsebnost aktivnega vodika, ki je močan naravni antioksidant.
http://www.ionizirana-voda.net/

Če pa vendarle vztrajate na čiščenju vode z reverzno osmozo, si izberite sistem čiščenja vode z reverzno osmozo, ki očiščeni vodi kvalitete destilirane vode, doda čiste minerale.
http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-E ... neral.html

derik
Posts: 2043
Joined: 6.3.2010 9:04

Re: Destilator vode

Post by derik » 23.11.2013 14:44

Kaj pa filtri tipa Katadyn.com za kampiranje, a so v redu?

Aleluja
Posts: 4
Joined: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Post by Aleluja » 23.11.2013 16:10

Za filtriranje mikrobiološko oporečne vode mora imeti filter zelo fino filtracijo. Npr. filtracija 0,5 mikronov iz vode že odstrani protozoanske ciste Giardia, Cryptosporidium in enocelične organizme.
Še bolj fina filtracija, ki uporablja za filtriranje kapilarno membrano HF Ster-O-Tap 0,02 mikronov pa odstrani bakterije E. Coli, Salmonella, V. Cholerae, Legionella, protozoanske ciste Giardia, Cryptosporidium, enocelične organizme in celo viruse.
http://www.vodni-filter.si/filter-za-vo ... -pipa.html

dkastel4
Posts: 1
Joined: 7.12.2015 17:20

Re: Destilator vode

Post by dkastel4 » 7.12.2015 17:37

Zanima me, kako bi ali kje bi lahko dobil mehko vodo do 0,5 °dH trdote za redčenje destilatov?
Hvala za pomoč.

Marveric88
Posts: 18
Joined: 24.4.2017 10:22

Re: Destilator vode

Post by Marveric88 » 3.1.2018 8:22

Ali menite, da ste sami povprečni kuhar, dober kuhar, odličen kuhar ali mojster kuhar? Ne glede na to, kje vaše kulinarične spretnosti padajo, vam lahko pokažem, kako si vzemite zarezo, tako vaše spretnosti, kot tudi vaš pas. Kakšna je velika skrivnost o destilirani vodi? No, obstaja več razlogov, zakaj se kakovost vaše jedi izboljša z uporabo destilirane vode v njihovi pripravi in še posebej, če trenutno uporabljate vodo iz pipe. :x

holiday palace
ทางเข้า sbobet

Aleluja
Posts: 4
Joined: 23.11.2013 14:05

Re: Destilator vode

Post by Aleluja » 19.5.2018 14:30

Čisto vodo brez vodnega kamna trdote < 1 dH, zagotavlja Reverzna osmoza PurePro® EC105 Lux http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-EC105-Lux.html, ki ima kapaciteto cca 0,1 L/min zato ima 12 L zbiralnik prečiščene vode, da se ustvari zaloga. Reverzna osmoza PurePro® M800 Direct Flow http://www.reverzna-osmoza.si/PurePro-M800-DF.html ima kapaciteto cca 1 L/min in je brez zbiralnika.
Za demineralizacijo se uporabljajo tudi demineralizatorji vode https://www.vodni-filter.si/demineralizator-vode.html s različno kapaciteto. Tako npr. demineralizator z 5 L smole zmore demineralizirati cca 500 L vode.
Nekateri za redčenje uporabljajo vodo mehčano z ionsko mehčalno napravo http://www.ionizirana-voda.net/ionski_izmenjevalec.html. Enako tehnologijo mehčanja uporablja tudi kuhinjski pomivalni stroj, kjer je potrebno za regeneracijo naprave dodajati tabletirano sol.

Post Reply