Kaj menite o biblji in o čudežih skozi človeško zgodovino?

Argumentirane razprave o filozofskih vprašanjih.
Odgovori
Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Fantje moji, hudičeva najveličastnejša ukana je bila ta, da je svet prepričal, da ne obstaja. Obstaja dobro in obstaja zlo. Tako kot nebesa ne vsebujejo zla, tudi pekel ne vsebuje dobrega in že ko ti je postavljena mamljiva priložnost (od Adama in Eve naprej) - če jo izkoristiš, se ravnaš po nečem slabem in če je ne se pač po nečem dobrem. Med nebesi in peklom je 99,9% nikogaršnjega ozemlja. Tudi Adam in Eva nista padla v pekel. V nebesih pa tudi nista bila. Svobodna volja po moje še največji problem človeka, saj najbolj se "zaj....", ko samega sebe zaradi svobodne volje.

Uporabniški avatar
mali
Prispevkov: 138
Pridružen: 7.5.2003 18:17
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mali »

Obstaja dobro in obstaja zlo.
Ja ampak samo v glavi posameznika.
Vsak trenutek lahko izbiraš, če si le "Compos sui" oz. gospodar samega sebe.
Samo ustaviti se moraš, ozavestiti trenutek in izbrati sedajnost, ki ti najbolj ustreza.
Med nebesi in peklom je 99,9% nikogaršnjega ozemlja.
Dejstvo je, da obstaja človek. Po njegovi glavetini se podijo misli, podobe, notranji filmi, prepričanja in predstave.
Omenjeni pojavi krojijo dojemanje tvoje resničnosti, samo tvoje in unikatne, saj niti dva opazovalca ne vidita istega drevesa enako.
Nebesa in pekel obstajata kot dve svetlobi različnih valovnih dolžin v isti kristalni krogli. Zlo je rumeno in dobro je modro. Tvoj vsakdanji trenutek je vedno zelen. In med zelenim in zelenim ni razdalje. Spreminja se le odtenek.

picasso
Prispevkov: 17
Pridružen: 1.9.2005 1:43

Odgovor Napisal/-a picasso »

ramses napisal/-a:Čudež je samo fraza s katero označujem nerazložljive pojave. To bi lahko bil že delen stereotip s katerim nas držijo na nitki in seveda omejijo dolžino našega mišljenja. Če seveda vsak posameznik pri sebi začne razmišljat in verjet v lastno razlago in videnje Brez vplivov, pridobiva na samozavesti!!
Po mojem bi vsak človek mogel imeti občutek neomejenega mišljenja, ker bi s tem nadeljeval svoj razvoj. Človek je družabno bitje in to je po eni strani dobra lastnost po drugi pa slaba, ker s tem sklepam da se obrača tam kamor piha splošno mišljenje. Nekateri celo povozijo svoja prepričanja za to ceno!
Ko sem pa omenjal zgodovino, se pa po mojem iz tega razloga ponovno napisala biblja v korist večine vladajočega razreda! Zato so enostavno človeka hoteli omejit s čudeži in jim to uspeva še danes! Povprečnega človeka postavijo v položaj nevedneža...Zame je zgodovina povezana z dogodki, ki se še danes dogajajo ampak danes temu pravimo neznano, paranormalno, UFO, .....Tako se je rodila beseda laž in seveda "dvomi"!
Če bi človek komuniciral z telepatijo, danes tega ne bi bilo!IN bi človeška rasa bila na višji stopnji že zdavnaj!


Na žalost jaz čutim tako!

Vzel si mi iz jezika, se popolnoma strinjam s tabo! Res lepo mišljenje, vse pohvale :)

sicer pa japijeve besede:

fantje moji, hudičeva najveličastnejša ukana je bila ta, da je svet prepričal, da ne obstaja.

DA

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Saj še vedno čakamo, da nam Bog dokaže da obstaja!
Vsaj z lastnostmi, ki jih vi navajate.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

genion napisal/-a:Dokazano je da se bi veliko dogodkov, ki so opisana v bibliji, lahko dejansko zgodili.
To že, vendar so imeli čisto naravne vzroke.
mali napisal/-a:In ker so nebesa stanje zavesti, sta tako vanje vstopila. Nato pa sta to stanje zapustila in se vrnila v stanje vsakdanje zavesti.
Ker pa je ti. stanje razsvetljenja duši prijetno, je človek to ločitev od velikega poenotenja doživljal kot izgon.
A ti enačiš razsvetljenje (torej ugriz v sadež spoznanja) z bivanjem v nebesih? To glede na biblijsko pravljico ne štima, ne? "Izgon od velikega poenotenja" je lahko samo spoznanje, da velikega poenotenja ni. Glede na to da tako spoznanje ni prijetno (bolj fajn je živeti v svojim potrebam prirejeni iluziji), je mogoče to pekel. Pekel so realna tla, karkoli že to pomeni...

Po tej teoriji, je bila prva oseba v svetovni zgodovini človeštva, ki je dosegla razsvetjenje - ženska. In ženska je naučila moškega kako se to stanje zavesti doseže.
Ali jo zato moški šovinizem
(beri - nam znani religijski sistemi) tako sovraži ?
Mogoče pa je kaj na tem...(čakam da se oglasi kakšna feministka.. :) ). Ampak glede na biblijo lahko to pomeni samo da so ženske bolj naivne in lažje vodljive in da so krive za izgon človeka iz raja (vsaj tako so jih pisci predstavili).
Japi napisal/-a:Fantje moji, hudičeva najveličastnejša ukana je bila ta, da je svet prepričal, da ne obstaja.
Bog tudi ni daleč od tega.
Svobodna volja po moje še največji problem človeka, saj najbolj se "zaj....", ko samega sebe zaradi svobodne volje.
Kaj sploh je svobodna volja??

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Svobodna volja = svobodna izbira.

Dragi kolegi povejte mi prosim, kaj bi bil zadosten dokaz za obstoj Boga? Zanima me, ali ta dokaz res potrebujete, kaj vam bo rabilo to, da recimo dokažem njegov obstoj in kako bi vi to dokazali ob predpostavki da obstaja? Kako bi dokazali nasprotno?

Uporabniški avatar
Grigorius
Prispevkov: 165
Pridružen: 22.5.2005 21:59
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grigorius »

Japi napisal/-a:Fantje moji, hudičeva najveličastnejša ukana je bila ta, da je svet prepričal, da ne obstaja. Obstaja dobro in obstaja zlo. Tako kot nebesa ne vsebujejo zla, tudi pekel ne vsebuje dobrega in že ko ti je postavljena mamljiva priložnost (od Adama in Eve naprej) - če jo izkoristiš, se ravnaš po nečem slabem in če je ne se pač po nečem dobrem. Med nebesi in peklom je 99,9% nikogaršnjega ozemlja. Tudi Adam in Eva nista padla v pekel. V nebesih pa tudi nista bila. Svobodna volja po moje še največji problem človeka, saj najbolj se "zaj....", ko samega sebe zaradi svobodne volje.
Glede dobrega in zla ... pojma sta relativna nemogoče je pokazati na absolutno dobro in absolutno zlo ... a je zlo ubiti sočloveka -> odgovor večine bo DA! Zanima me pa ZAKAJ? Zlo je zato ker kršiš pravila družbe! Če bi bila pravila drugačna bi lahko gledali na to kot na dobro dejanje! Saj imajo po svetu smrtno kazen in z pobijanjem obsojencev na smrtno kazen delajo dobro vsaj upajo da delajo dobro! Pa tudi tako lahko gledaš na stvar: če kot si sam rekel je izkoristek mamljive priložnosti zlo (ne vem zakaj naj bi bil zlo ampak vseeno) kaj ne narediš s tem tudi dobrega in sicer samemu sebi!? Pravzaprav je nekako po "čudni definiciji", ki jo lahko izpeljemo iz biblije zlo izkoriščati danosti oziroma priložnosti zaradi lastnega dobrega, pojavi se pa slednje vprašanje -> kaj je potemtakem tudi reševanje sočloveka zlo? Če rešim sočloveka se počutim super (tudi vem da se bom počutil super), družba me bolj ceni ... človek ki ga rešim me bolj ceni - kaj ga nisem reševal tudi zaradi tehle razlogov? Kaj ni bilo zlo že v reševanju samem?! Zlo in dobro sta neopredeljiva pojma, nikoli nemoreš reči za nič da je samo dobro ali pa da je samo zlo.

V bilbiji piše da sta Adam in Eva bila v raju ... ?! (zanima me kakšen argument stoji za izjavo da nista bila v raju saj je to ravno nasprotje od tegale ker piše?!)

Tukaj imaste še odlomek iz biblije, ki nazorno kaže kakšno naj bo mišljenje nad ženskami:
1 Predvsem te torej prosim: prosite, molite, posredujte in se zahvaljujte za vse ljudi, 2 za kralje in za vse oblastnike, da bomo lahko živeli v vsej pobožnosti in vsem dostojanstvu, mirno in tiho. 3 To je namreč dobro in po volji Bogu, našemu odrešeniku, 4 ki hoče, da bi se vsi ljudje rešili in prišli do spoznanja resnice. 5 Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus, 6 on, ki je sam sebe dal v odkupnino za vse, pričevanje ob svojem času. 7 Zaradi tega sem bil jaz postavljen za glasnika in apostola – resnico govorim, ne lažem – za učitelja poganov v veri in resnici.
8 Vsekakor hočem, naj možje povsod molijo in vzdigujejo svete roke brez jeze in razpravljanja. 9 Tako naj ravnajo tudi ženske, in sicer v urejeni obleki. Zaljšajo naj se s sramežljivostjo in razumnostjo. Ne s spletanjem las in z zlatnino, ne z biseri ali dragoceno obleko, 10 ampak z dobrimi deli, kakor se spodobi ženskam, ki javno izpovedujejo svoje strahospoštovanje do Boga. 11 Ženska naj se da poučiti tiho in z vso vdanostjo. 12 Ne dovolim pa, da bi ženska poučevala, tudi ne, da bi gospodovala nad moškim. Tiho naj bo. 13 Prvi je bil namreč izoblikovan Adam, potem Eva. 14 In Adam ni bil zapeljan, žena pa se je pregrešila, ker se je dala zapeljati. 15 Rešila pa se bo s tem, da bo rojevala otroke, če bodo vztrajali v veri, ljubezni in svetosti, združeni z razumnostjo.
Če se vam ne da vsega brat lahko prebereste le okrepjeni tisk. Meni se mi logka upira ob takem branju, moje mnenje je da je tekst očitno primitiven nadaljne zgodbe ot prvih dveh človekin niti ne mislim prilepit ... Sem tel le pokazat kakšen je pogled biblije nad žensko ...

L.P.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Japiju:
Kako si predstavljaš boga? Ketere lastnosti mu pripisuješ?
Zdi se mi, da nimamo vsi eneke predstave o bogu.

Zgornji odlomek, predvidevam, da je iz nove zaveze. Te pa nima smisla komentirati, ker je čisto navzkriž z dejstvi.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

To okoli svobodne volje mi nekaj smrdi:
Japi napisal/-a:Svobodna volja po moje še največji problem človeka, saj najbolj se "zaj....", ko samega sebe zaradi svobodne volje.
Svobodna volja = svobodna izbira.
Če se človek najbolj zajebe zaradi svobodne izbire, se v tej trditvi (s strani kristjanov) skriva namigovanje da si človek svobodno izbere pogubo. To pa je rahlo butasto. Menim, da nihče zavedno ne izbere pogube ali česarkoli podobnega, ampak izbere to kar mu najbolj ugaja (zaradi vzgoje, stopnje relativne nevednosti, izkušenj, itd). Se mi zdi da s pojmom svobodne izbire zanemarjate človeško preteklost in s tem razvoj posameznika in s tem vpliv preteklosti in okoliščin na neko izbiro. Rečt recimo "svobodno si izbral pekel" je neumno, ker je to vsiljevanje vašega stališča, torej vsiljevanje vaše osebnosti in pogleda v osebnost in pogled nekoga drugega. Torej, svobodne izbire ni, saj vsaka izbira temelji na izkušnjah, torej dogodkov iz preteklosti, katerih doživljanje in reakcij na to doživljanje pa si ne moremo izbrati.
Dragi kolegi povejte mi prosim, kaj bi bil zadosten dokaz za obstoj Boga?
Povej kaj je zadosten dokaz tebi, da vidim kaj je na voljo.

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

mriz napisal/-a:Kaj sploh je svobodna volja??
Tudi jaz to sprašujem že dolgo časa. Odgovora pa ni in ni.
Japi napisal/-a:Svobodna volja = svobodna izbira.
Hm, kaj pa je tedaj svobodna izbira? Pa saj ni vprašanje o volji ali izbiri, vprašanje je o svobodi. Izbira je bodisi povzročena, bodisi naključna, a v nobenem primeru svobodna.

Uporabniški avatar
Grigorius
Prispevkov: 165
Pridružen: 22.5.2005 21:59
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Grigorius »

genion napisal/-a:Zgornji odlomek, predvidevam, da je iz nove zaveze. Te pa nima smisla komentirati, ker je čisto navzkriž z dejstvi.
Odlomek je iz prvega pisma Timoteju. (nova zaveza) Zakaj je navzkriž z dejstvi?

L.P.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Ste se že gdaj vprašali, zakaj je moral Jezus prestati tako hudo mučenje, da bi nam ljudem lahko bilo odpuščeno. Saj bi lahko enostavno rekel odpuščeno vam je, namesto da se je šel mučenika. Tako pa se je izpostavil takšnim mukam s strani ''človeštva'' in nato rekel, ker ste bili tako dobri z mano, vam dam v zameno darilo.

... in zakaj Židje nimjo Jezusa za odrešenika, medtem ko je le bil to človek njihove krvi, se boril za njihovo stvar, medtem ko smo mi (preostali svet) imeli druge bogove?

Uporabniški avatar
Japi
Prispevkov: 230
Pridružen: 16.4.2004 17:17

Odgovor Napisal/-a Japi »

Genion, pa misliš, da bi se ljudje trudili biti boljši, če jim naj bi bilo itak vse odpuščeno? Židje Jezusa ne priznavajo, ker jim je z njihovega stališča nasprotoval (zdravil ljudi ob sobotah,...).

Roman, torej trdiš da si omejen (če nisi svoboden)? Svobodo si predstavljam kot odločitev po tvoji lastni volji, da si pri tem neodvisen od vseh zunanjih dejavnikov.

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Japi napisal/-a:torej trdiš da si omejen (če nisi svoboden)? Svobodo si predstavljam kot odločitev po tvoji lastni volji, da si pri tem neodvisen od vseh zunanjih dejavnikov.
Omejen bi bil najbrž tudi v primeru, če bi bil svoboden - razen, če me pri tem res ne bi prav nič omejevalo, še posebej ne neke naravne zakonitosti. Po drugi strani pa je postopek odločanja, ki poteka v glavi, povsem odvisen od fiziologije možganov. Je to noter ali zunaj?

picasso
Prispevkov: 17
Pridružen: 1.9.2005 1:43

Odgovor Napisal/-a picasso »

dobro in zlo je naravno...... kaj je tu sploh za debatirati :) to pride z nami.. drugače ne gre..


kaj pa pravite na to..

ko bo izrael (in druga mestA) napaden bo bog prišel na zemljo - sodni dan... takrat bo na svetu največ laži, kur**, "kač" itd... hudič se bo hotel pokazati kot bog, boga bo pa skušal s tem uničiti.. ampak piše da bo na koncu raj.... :) Med drugimi mesti ej tudi rim? ali se motim? jaz mislim da je biblija, knjiga vseh knjig..

pogledajte si

the real da vinci code... dokumentarec.. sem včeraj gledal ampak ne celega ker si ga bom ogledal z bratom.

Odgovori