Položaj sonca glede na senco

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
flash22
Prispevkov: 2
Pridružen: 20.5.2014 11:29

Položaj sonca glede na senco

Odgovor Napisal/-a flash22 »

Pozdravljeni,

mogoče je vprašanje preprosto, ali pa tudi ne, ga vseeno zastavljam. Namreč rad bi ocenil položaj sonca na kar se da najbolj natančno. Na spletu obstaja več različnih algoritmov oziroma metod, ki natančno izračunajo pozicijo sonca glede na točko opazovalca in časa opazovanja. Pri nekaterih je ta natančnost pod 1/100 stopinje. V mojem primeru bi npr. vzel dolgo cev, jo namestil pravokotno na podlago in jo premikal tako dolgo, dokler mi svetloba ne pade vzporedno s cevjo oziroma, da za cevjo dobim okroglo sled svetlobe. Potem, bi pa lahko rekel, da sedaj ciljam v sonce in koordinata (az, el) cevi je takšna, kot mi ga računajo ti programi.
Sedaj pa se mi pojavi vprašanja:
1. Ali je ta metoda res primerna za usmerjanje proti soncu in kako natančno lahko določimo pozicijo?
2. Ali pri prehodu svetlobe skozi atmosfere pride do loma na kaplicah... in kot posledica bi bila senca "izmaknjena" glede na pravi (poračunan) kot sonca?
3. Ali obstaja kakšna drugačna praktična metoda za usmerjanje proti soncu?

Za lažje razumevanje prilagam simbolno skico eksperimenta.

Hvala in lep pozdrav

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Položaj sonca glede na senco

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Če iščeš maksimum svetlosti te lom na kapljicah ne moti, problem je lom v atmosferi, ki je vedno prisoten (odvisno zdaj a hočeš točen navidezen ali pravi položaj sonca). Omejitve pridejo od atmosferskih motenj, uklona na tvoji odprtini, nenatančnosti merjenja kota, nenatančnosti merjenja svetlosti... pa ker sonce ni točkasto, bo treba zelo dobro nastavit geometrijo cevi, da se bo dalo videt razliko med centriranim in necentriranim stanje. Metoda ima precej virov napake, ampak niti ni napačna... praktičnih izkušenj pa nimam.

Če bi se vedelo, za kakšen namen to rabiš, bi se dalo več povedat.

flash22
Prispevkov: 2
Pridružen: 20.5.2014 11:29

Re: Položaj sonca glede na senco

Odgovor Napisal/-a flash22 »

Dejansko gre za neke vrste anteno, ki se centrira glede na azimuth in elevacijo. Radioamaterji praktično poiščejo signal z ročnim usmerjanjem, vendar ni nujno
da kljub prejetemu signalu ciljaš v satelit. Sonce in satelit imata to skupno, da je pri obema izračunljiva pozicija azimut in elevacija glede na opazovalca. In če bi uspel določiti oziroma poiskati usmerjenost k soncu, potem bi imel točno znano točko v sistemu in posledično bi lahko anteno pravilno usmeril kamor koli, kar je tudi namen.
Se pravi, če povzamem gre za metodo začetne kalibracije sistema in določanje izhodišča azimut in elevacije. Na netu je kar nekaj o tem napisano, vendar se vsi bolj ali manj spopadajo s težavami. Tu bi lahko uporabil kompas, inklinometer... vendar se pri vsaki metodi srečas s težavami, pa tudi cenovno so ta merilna sredstva kar draga. Iščem metodo, ki bo dala zadovoljive rezultate, oziroma bo to pozicioniranje (kalibracija) v mejah +/- 0.1 stopinje, pa seveda poceni.

Odgovori