Veliki pok

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Veliki pok

Odgovor Napisal/-a bianko »

Ali veliki pok še zmeraj oddaja materijo,ter če jo kje jo dobi(mogoče sta prostor in čas tako ukrivljena,da se končata v velikem poku preko brezmasnih delcev in ti se spet v velikem poku pojavijo kot materija) :?: Potem bi se izkazalo,da je vesolje končno omejeno in kot je rekel Stephen Hawking samo je.Kaj pa je potem tam,če ta ne oddaja več materije?

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Ali veliki pok še zmeraj oddaja materijo...
Hm, a si predstavljaš veliki pok kot črno luknjo? Veliki pok je dogodek, dogodek pa ne more ničesar oddajati ali kar koli drugega. Veliki pok imenujemo eksplozijo 'začetne črne luknje' oz. točke kjer je bila vsa masa vesolja shranjena, in ta ne obstaja več. Črne luknje, ki pa obstajajo danes so nastale kasneje.
Danes velja teorija da je vesolje omejeno, a brez robov. Da ja 'samo je' se mi pa ne sliši ravno verjetno.
Posledica velikega poka je današnje vesolje, kar pa je ostalo od njega(vrlikega poka) pa je kozmično sevanje(če je narobe me popravite).

Uporabniški avatar
zupan
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 141
Pridružen: 30.9.2002 9:18

Odgovor Napisal/-a zupan »

Franko napisal/-a: Danes velja teorija da je vesolje omejeno, a brez robov.
Tole ni povsem res- meritve mikrovalovnega sevanja kozmicnega ozadja s satelitom WMAP in porazdelitve galaksij na kozmicnih razdaljah ter meritve Hubblovega zakona (oz. njegove posplositve) na kozmicnih razdaljah s pomocjo eksplozij supernov tipa Ia kazejo, da je vesolje (skoraj povsem) ravno in neskoncno, z nenicelno kozmolosko konstanto.

Predstavljati si veliki pok s crno luknjo je tudi napacno, ker je geometrija obeh povsem razlicna (npr. za Schwarzschildovo crno luknjo je dovolj dalec stran od nje metrika podobna ravnemu prostoru, medtem ko je pri npr. homogenem vesolju z velikim pokom metrika povsod po vesolju enaka, se pa s casom spreminja). Poglej npr. spodnjo stran na Kvarkadabri in linke na njej
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/ ... esolje.htm[/quote]

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Če bi bilo tako kot pravi franko,da bi eksplodirala črna luknja potem bi bilo vesolje omejeno,ker ima črna luknja določeno količino materije in bi jo lahko raztrosila omejeno daleč.Še zmeraj pa nisem nikjer zasledil napisano,(alpa sem spregledal)kaj se dogaja v velikem poku 13 milijard ali pa 100 miljard let stran.Tako nekako :?:

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Ali je vesolje omejeno ali ne naj bi bilo odvisno od temne (eksotične) materije. O tem pa ne vem nič, lahko da temna materija nastaja, ali pa kaj drugega. V tem primeru je vse mogoče.

biank0

Odgovor Napisal/-a biank0 »

Če se je vesolje na začetku širilo od neskončno majhne točke do vesolja kakršno je potem bi morali po tem da je staro 14 milijard let vedeti do kam se je ta čas razširilo oziroma izračunati koliko je veliko.Ali pa ga samo mi vidimo starega toliko let ker smo toliko oddaljeni od velikega poka.Druga civilizacija ki obstaja par miljard let pred nami pa vidi vesolje starejše in trdijo da se je veliki pok zgodil npr.pred 20 miljardami let.Čas v bistvu samo pokaže kje se kdo nahaja.(tako nekako sem si to zamislil).Nekaj sem pa tud bral ,da bo treba spremeniti pogled na veliki pok,ker naj ne bi bil tak kot govori uradna verzija.Zgoraj je Zupan napisal,da merjenja kozmičnega sevanja dokazujejo,da je vesolje ravno nova spoznanja pa ravno isto na meritvah kozmičnega prasevanja kažejo na to,da je vesolje ukrivljeno(žoga). :roll:

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Ja najbolj priljubljena je torija, po kateri je vesolje zavito kot Zemeljska površina. Po mojem če bi bilo ravno in bi se širilo iz 1 točke, bi bilo tam prasevanje močnejše kot drugod.

Odgovori