razlog zakaj je gravitacija šibka sila

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

razlog zakaj je gravitacija šibka sila

Odgovor Napisal/-a subspace »

Gledu sm eno ful zanimivo odajo na temo "teorija o vsem" na kateri je delal Einstein a ni imel uspeha. To je teorija ki naj bi raložila nastanek vesolja, gravitacijo, črno materijo in v glavenm vse. Relativno nova teorija naj bi to delno razložila. To so seveda super strune o katerih ste zihr že slišal. No ta teorija pravi da naše vesolje ni edino pač pa le eden od neskončo mnogo mehurčkov v 11. dimenziji. Po tej teoriji nova vesolja nastajajo neprestano, namreč z dotikom dveh različnih vesolij ki prosto potujejo in ta vesolja imajo povsem svoje zakone fizike. Za tisti dve vesolji ki sta ustvarili novo se poplnoma nič ne spremeni, saj se novo vesolje z razširjanjem ustvarja svoj neodvisen prostor. Ta teorija tudi pravi da pri nastanku vesolja nastaneta dve vesolji ali "paralel universes". Da se torija izide naše vesolje kot samo nima gravitacije, pač pa gravitacija izvira iz našega paralelnega vesolja in pronica k nam. Zaradi oddaljenosti drugega vesolja pride gravitacija k nam kot zelo šibka. To sem sedaj precej na kratko povedal, ampak če koga zanima lahko povem več. Ko sem slišal to teorijo sem ustvaril tudi svoje teorije na podlagi te, kar zadnje čase precej delam. Kaj si vi mislite o njej?

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Predvsem dvomim, da je vesolij več, kot eden.

Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

Odgovor Napisal/-a subspace »

dejstvo je da je to zaenkrat edina teorija ki razloži dogajanje tudi pred in med velikim pokom. dosedanje teorije govorijo le o dogajanju po poku, ne povejo pa kaj je singularnost, od kje je prišla, kaj je povzročilo da je počila... Meni se zdi kar verjetna.

jekosn
Prispevkov: 47
Pridružen: 21.5.2005 18:24
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jekosn »

zakaj pa bi gravitacija mogla prit k nam saj ta nastane kot posledica okrivljenosti prostor-časa in ju ustvarja vsako nebesno telo od makro pa do mikro razdallij

azi
Prispevkov: 74
Pridružen: 23.10.2005 14:07

Re: razlog zakaj je gravitacija šibka sila

Odgovor Napisal/-a azi »

subspace napisal/-a:To sem sedaj precej na kratko povedal, ampak če koga zanima lahko povem več.
Povej vec prosim !

PA naslov dokumentarca je tudi dobrodosel ;)

Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

Re: razlog zakaj je gravitacija šibka sila

Odgovor Napisal/-a subspace »

jekosn napisal/-a:zakaj pa bi gravitacija mogla prit k nam saj ta nastane kot posledica okrivljenosti prostor-časa in ju ustvarja vsako nebesno telo od makro pa do mikro razdallij
se strinjam, nisem rekel da to ne drži samo kakšna je fizika v ozadju nastanka gravitacije, oziroma fizika ukrivljanje prostora. če vzamemo na enostaven primer vesolje kot membrano in na njej zvezde in drugo materijo ki se pogrezne in tako ukrivi prostor je zanimivo pomislit kam se pa ugrezajo te stvari, kakšna sila deluje na njih da se ugreznejo, gravitacija ne saj kot si rekel gravitacija je posledica ko je materija že pogreznjena in pač nastane ta ukrivljenost.

azi napisal/-a:
subspace napisal/-a:To sem sedaj precej na kratko povedal, ampak če koga zanima lahko povem več.
Povej vec prosim !

PA naslov dokumentarca je tudi dobrodosel ;)
To je teorija ki se imenuje "M-theory" ali membranska teorija ki pač poskuša razložiti nasploh vse. Zanimivo je da ima 11. dimenzija dimenizje 1mm/10^20 a obsega neskončnost kar je po našem "primitivnem" razmišljanju paradoks a treba se je zavedati da to že kompleksna stvar če jemljemo to dimezijo kot "multiverse" ali prostor kjer so vsa paralelna vesolja. Ta teorija tudi razloži dejstvo zakaj snov niti danes niti po zelo kratkem nastanku vesolja ni homogeno razporejena, ampak je združena v grupice ali galaksije. to je zaradi tega ker vesolja ko potujejo po 11. dimenziji njihova površina ali membrana valovi, ni lepa in gladka. zaradi tega ko se vesolji približujeta se ne dotakneta povsod istočasno ampak je ogromno neodvisnih dotikov. in te dotiki potem proizvedejo materijo kakršno pač poznamo v našem vesolju. gravitacija k nam pa naj bi prišla od vesolja ki je nam na nasprotni strani 11. dimenzije kar si tudi ni ravno simpl za predstavlat.

morm rečt da je ta teorija nadvse fascinantna, in po mojem tudi kar pravilna, vsaj zame, saj kar paše skupi z raznim mojim tudi že prejšnjim teoriziranjem o določenih stvareh v vesolju.

to je drgač BBC Horizon dokumentarc. ta se imenuje Parallel Universes in še Supermassive Black Holes.

moderator
Prispevkov: 165
Pridružen: 5.2.2004 10:01

Odgovor Napisal/-a moderator »

Povezave do nelegalnih strani na tem forumu niso dovoljene in so bile zato izbrisane.

Uporabniški avatar
subspace
Prispevkov: 57
Pridružen: 24.11.2005 0:39

Odgovor Napisal/-a subspace »

se opravičujem :oops: will not happen again.

qg
Prispevkov: 786
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Odgovor Napisal/-a qg »

Problem, zakaj je gravitacija šibka, lahko preobrnemo v problem, zakaj so konstante alfag=m2G/(hc) zelo majhne. (m=mase osnovnih delcev, G=gravitacijska konstanta, h = plankova konstanta) Naprimer konstanta fine strukture, ki označuje moč elektrostatske sile, je blizu 1 (100 gor ali dol), konstante alfag pa so dosti manjše.
Nekateri pravijo, da pri tako mali konstanti gravitacija osnovnih delcev ne veže skupaj, a to bi bilo nelogično, da deluje pri velikih velikostih, pri malih pa ne.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

V knjigi Tkanina vesolja avtorja Brian Greena je sledec problem opisan na zelo razumljiv nacin!

Knjigo toplo priporocam vsem, ki niste pravi profiji v relativnosti, hehe

Bom za lasten poizkus probal na hitro odgovoriti, kar je pisalo v knjigi:

Gravitacija ne izvira iz drugih vesolji ampak iz nasega! Problem je v tem, da so pri nas samo 3 prostorske dimenzije vidnih razseznosti, vseh ostalih 7 pa je zavitih in velikosti plankove konstante. tukaj tici zajec v grmu, saj naj bi se gravitacija porazgubila po teh ostalih 7 dimenzijah in zaradi tega pride do nas le nekaj te drugace zelo mocne sile:) (Po mojem mnenju mora biti to najmocnejsta sila:)) Ko bo zgrajen najnovejsi pospesevalec delcev, naj bi probali poiskati, ce gravitacija se pada s kvadratom razdalije na majhnih dimenzijah.

Do sedaj je to dejstvo potrjeno do dimenzije 0,1 mm! Ker potrebujes zelo natancne naprave za izmeriti gravitacijsko polje na tako majhnih razdalijah.
Za razdalije, ki so manjse od desetinke milimetra sploh ne vemo, kako se gravitacija obnasa!

Kot primer je navedeno, ce si predstavljate tockasto sonce v eni dimenziji (torej na premici) tam je gravitacija konstantna skozi vso premico, pri nas pa pada s kvadratom razdalije, saj gravitacijsko polje prebada vedno vecjo povrsino krogle okoli sonca, zato njena gostota pada.

Upam, da je vsaj malo razumljivo, drugace pa nujno preberite zgoraj omenjeno knjigo!

Lp,

Odgovori