Atlantida

Kaj bi bilo, če bi lahko ... ?
Odgovori
Gost

Atlantida

Odgovor Napisal/-a Gost »

Zanima me vse o Atlantidi?
Hvala

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

zadnjič je bila na discoveryju oddaja o tem in so pojasnili, da je (in zakaj je) vse skupaj en larifari. Gre pa se za to, da bi naj vse svetovne civilizacije izvirale iz ene same, ki naj bi propadla pred 10000 leti. Ne ve pa se kje naj bi ta civilizacija bila. Ena možnost je bila, da je bila na Antarktiki, vendar to ne drži, ker je takrat bil tam led kilometre visoko, druga pa nekje v srednji ali južni del severne amerike, tretja pa nekje blizu Japonske pod morsko gladino. Skoraj vse argumente privržencev Atlantide so prepričljivo ovrgli.

Lobo

Lep pozdrav!

Odgovor Napisal/-a Lobo »

Uroš jaz te oddaje na discoveryju na žalost nisem gledal. Zanima me pa, če so kaj povedali o tem, da so na starih indijanskih slikah narisani možje z bradami. Indijanci pa genetsko ne morejo imeti brad. Da ne govorimo o nekaterih možeh, ki so hudičevo podobni faraonom. Tudi kamnite glave v srednji Ameriki bi lahko predstavljale črnce s svojimi izrazitimi ustnicami.
Je pa moje mnenje, da legenda o Atlantidi izvira iz katastrofe otoka Santorin.

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

Heh, no še pred dlje časa (2 leti?) je pa bla tud ena oddaja o tem na sloveniji (daj povej če si to videl tukaj), o teh možeh z brado pri indijancih, sem se zdaj spomnil :D, ampak v oni na discoveryju niso tega nič obravnavali, me pa res zanima kaj je pravzaprav s tem. No, meni se na to temo rojevajo v mislih različne teorije onih mož z brado. Recimo: nekateri ljudje se rodijo z znaki svojih prednikov (oz. sorodnikov po vrstah - zaradi genskih sprememb), ki pri sodobnih ljudeh niso več prisotni. Lahko da bi blo kaj takega. Morda pa se je glas o možeh z brado širil vse tja od labradorja (kjer je pristal viking erik rdeči - z brado) do mehike, kar pa ni dosti verjetno. Da bi ble one glave v bistvu črnci? Hm, kakšen pomen bi pa to sploh melo? Kaj imajo črnci opravit z atlantido? Razen, če hočeš povedat, da gre za mešanje civilizacij že pred kolumbovim časom? Enkrat sem videl razlago, da naj bi bla sfingina faca v egiptu pravzaprav obraz neandertalca (kar jasno ni), je pa blo vseeno prepričljivo, tak da... mogoče je tudi s temi črnci podobno.

Uporabniški avatar
uros
Prispevkov: 94
Pridružen: 13.4.2003 14:49

Odgovor Napisal/-a uros »

Aja, kateri ljudje praviš, da so podobni faraonom?

Matev

Odgovor Napisal/-a Matev »

ah enga z brado narišejo pa je že kaos....

ja jih je že kak bradač (bradači) obisku ko je pluv po morju ..... al pa kakrkol.... jaz v tej tvari resnično nič pompoznega ne vidl....

brada je pa na te ljudi naredila očitno močan vtis (ker je pač oni niso mel).... kot da bi k nam v slovenijo prišel kak popolnoma poraščen človek (jep tud taki obstajajo) ..... zihr bi bil v vseh časopisih..... pol bi se pa zgodovinarji čudil kako je možn da je na slikah tak človek ko pa takih v sloveniji ni.....

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Jz pa vrjeamem u atlantido

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Prve civilizacije so začele nastajati okoli 10000-8000 let p.n.š. Ena takšnih je bila sumerska, ki pa je imela mit, ki je govoril o kataklizmični poplavi in o mislim da petih velikih mestih, ki so obstajala še pred katastrofo. Če bi vsaj delno verjeli tej zgodbi, bi to pomenilo da je nastanek velikih mest pomaknjen še nekoliko bolj v preteklost. Če pa imamo kompleksno družbo, ki prebiva v velikih mestih, imamo tudi civilizacijo. Grška mitologija govori o človeških dobah, od zlate pa do železne (približno tako nekako) in v vsaki naslednji bi naj bili ljudje bolj pokvarjeni. Tak dajemo bogovom veliko dela, ko nas znova in znova kaznujejo in radirajo s pomočjo raznoraznih katastrof.

Velika možnost je, da je obstajala razvitejša civilizacija še pred našo in morda še kakšna pred njo. Ampak v primeru, da jo je uničila naravna katastrofa, je morala ta civilizacija obstajati na relativno majhnem področju, ne pa zasedati celotnega sveta.

Durano
Prispevkov: 11
Pridružen: 9.10.2003 19:51
Kraj: Murska Sobota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Durano »

Myth of Atlantis all took place in Plato's mind

Amelia Hill
Sunday December 16, 2001
The Observer

The story of the lost city of Atlantis has fascinated academics and romantics for thousands of years. But despite the legend one leading expert has finally admitted the truth: it never existed.

'Behind the tale lies a single secret of stunning simplicity: namely that although Atlantis was a lost paradise, it was not a lost city, island or continent, but a lost planet of the former golden age,' he added. 'The loss of Atlantis was meant to signify a totally profound event - the cataclysm of all cataclysms that disrupted the universe at the beginning of all time.'
Alan F. Alford, one of the world's authorities on ancient mythology, claims to have uncovered the truth: the Greek philosopher invented Atlantis as a metaphor for the ancient version of our 'Big Bang' theory.

Zanimiva je dihotomija med avtorji/pisci arheologi. Skeptiki pišejo v stilu kot tukaj zgoraj. Bolj optimistično naravnani znanstveniki pa pišejo nekako tako, kakor piše v tem članku, ki sem ga našel na spletnih straneh:
The story is still being told which enthralls hundreds, as archaeological digs are conducted to unearth evidence of the real Atlantis. Until then the myth remains.

Torej, ali lahko verjamemo, da je Atlantida res le Platonova metafora za Veliki pok, ki je metafora sodobnega človeka? Morda.

Več člankov ko preberem, bolj nejasno mi vse skupaj postaja in se začnem spraševati ali obstaja sploh kakšna empirična rešitev te enigme. Vprašanje Atlantide me nekako spominja na ostale mite, s katerimi se morda nekoliko preveč obremenjujemo: pošast Nessie iz škotskega jezera Loch Ness, himalajski človek jeti (bigfoot), južmoameriški krvoločni volk-mutant in še kaj.

Menim, da so zgoraj našteti projekti predragi in preveč špekulacijske narave. Upam pa, da bo nekega dne res nekdo (najbrž po naključju) podal vse odgovore in s tem dodal še en kamenček v mozaik človeške zgodovine. S tem bi hkrati izvedeli nekaj več tudi o nas samih.

Lp,
Durano

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Oddaja na Discovery-ju je namignila na možnost, da se je Atlantida, glede na Platonove opise (dolžina x širina, opisi bližnjih gora rek in podnebja ...), nahajala na neki planoti v Peruju.

Po mojem gre za poskus, da se legenda umesti v prostor in čas, ki bi bil glede na današnja vedenja o zgodovini civilizacij, sploh možen. Tudi tisti mistični del, ki ga ljudje ne sprejemamo z lahkoto, v tem primeru odpade.

Atlantida da, ali ne? Legende vsekakor so dobrodošle, saj burijo domišljijo in popestrijo vsakdanjik, pa tudi prisilijo človeka k razmišljanju in raziskovanju. To pa spodbuja razvoj in doseg človeštva kot civilizacije v bolj humane smeri.

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Pa še nekaj je pomembno: Večina verstev (krščanstvo, stari grki, sumerci,...) pozna "Vesoljni potop". Ta potop bi lahko bil potop Atlantide. Glede Discoveryja pa bi še pripomnil, da si vse (večinoma) njihove oddaje izberejo hipotezo in naštejejo samo argumente za to tezo. Sem vidu že nekaj oddaj z nasprotujočimi si zaključki.

Uporabniški avatar
Che
Prispevkov: 48
Pridružen: 13.1.2004 17:40
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Che »

Durano napisal/-a: himalajski človek jeti (bigfoot)
bral sem intervjo z nekim hribolazcem nemcem ki je neki časa živel v himalaji in je povedal da je odkrij jetije in da so to pač neke vrste medvedi al neki takega sam se ne spomnim dobr trdil pa je tut da je te medvede proučeval in jih poslikal, čudi me le da teh slik preprosto nikjer ni.

sicer pa to nima zveze z atlantido

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Zanimivo je tudi, da ga ti medvedi niso pojedli :D

Matjaž

Odgovor Napisal/-a Matjaž »

Na discoveriju res niso prepričljivi s protiargumenti, velikokrat bi jih lahko nekdo, ki nekaj ve o stvareh, z lahkoto ovrgel.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

No ravno zadnjič sem na Discovery-ju videl oddajo o velikanih. Omenjajo tudi, da so velikani omenjeni v bibliji. Prvič v mojzesovi knjigi (če se ne motim), ko so izrajelci iskali obljubljeno deželo in nato še v knjigi kraljev ali nekaj takega. Sam sem to preveril in so res omenjeni. Nato govorijo o tem, da so nekatere starodavne zgradbe sestavljene iz neverjetno težkih kamnitih blokov, ki jih mi naj nebi mogli z današnjimi žerjavi niti premakniti!?!
No vse to jih je potem napeljalo na razmišljanje o NLP-jih :cry: . Ali kdo pozna kaj več dejstev na to temo?

Odgovori