Čudeži in znanost

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Odgovori
Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Torej ne samo vera, videti je, da je še Ego potrebno dodati.
Pa kako se piše ta tvoja priljubljena in vseprisotna Vera? Krajnc? Kovač? :lol:
Ko pravniki verjamejo v podvige drugih/svojih, pač pridemo do takšnih čudnih zaključkov. Veš, kot inženir se samo čudim in če dodam še domnevo, da se dogaja vse naključno, potem je čudenje še toliko večje.
Ne dogaja se 'vse' naključno. Če izdelamo računalnik, je to daleč od naključja, ali pa je to tako astronomsko neverjetno naključje, kot tisti 1dm*3 molekul v kotu znamenite sobe.
Kako pri hudiču, se ne dogaja meni, da se nekaj kar naključno sestavi in potem deterministično deluje?
The name of the game je seveda Drugi zakon gospoda Rudolfa Juliusa Emmanuela Clausiusa...
Čuj, še dobro, da ti ne izkazuješ (več?) želje, da bi kaj popravljal.
Če misliš to, kar jaz mislim, da misliš... 8)
Pa saj teh črk ni veliko, so samo 4. V računalnikih je črk še manj, namreč samo 2, optimalno bi bile 3! Verjetno ti na misel ne pride, da bi razstavil procesor in ga malce izboljšal, ali kako?
Problem so seveda besede, stavki, romani, police s knjigami, orjaške knjižnice. Če bi šlo za črke, bi lahko rekel, da znaš vse jezike, ki uporabljajo latinico...
Seveda, če pa zažigamo knjižnice, recimo Aleksandrijsko. Zakaj že zažigamo knjižnice?
Ker so jih pisali ljudje, ki verjamejo v drugačnega boga... ali pa celo istega (katoliki-protestanti-hugenoti), le da ga vsak malo po svoje razumejo... :lol:
Kaj pa če je obratno, glede na Dänikena v kombinaciji z kargo kultom? To pojasni marsikaj, tudi svet idej in še levjesrčnega Richarda, evolucijskega biologa, vzameš v bran.
Däniken je spreten sarlatan in goljuf par excellence...
Daj no, nekaj krat težji, masivnejši so že ti stroji, kar ne pomeni veliko, sploh če govoriva o kreativnosti, domišljiji, itd..
Ja, če govoriva o "kreativnosti, domišljiji", potem ja; ampak midva sva govorila o obdelavi obsežnih podatkovnih baz informacij.
Veš merjenje vrednosti je eno, vrednote so nekaj povsem drugega.
Resno? :D
Preberi še enkrat, ti bo jasno. Pa ja ne misliš, da bomo s vgrajenimi pravili Asimova, ostali gospodarji strojev, ki delujejo samo na podlagi logike.
Ja, bomo, ampak le gospodarji strojev, ki jih bomo izdelali mi. Ne vem pa, kako bo s tistimi, ki jih bodo izdelali stroji.
Seveda vidim spiralo, prav to je argument za nagon ali kot praviš ti, evolucija je borba in na koncu ostanejo najboljši, torej STROJI, kar me spominja na Apoptozo torej samouničenje z namenom, ali kako?
Ne bi rekel 'z namenom'; morda bomo samo prebutasti, da bi kontrolirali stroje, ki bodo toliko pametnejši od nas kot smo mi od lisic. Naša vrsta bo – potem ko bo opravila svoje poslanstvo – odšla v pozabo, kot 99% vrst pred njo. Obstaja seveda alternativa: da bo H.s.s. postal Gospodar Prostora in Časa.
Smo, vendar dejansko sprašujemo sami sebe, tudi izkustvena preverjanja izvajamo, glede na naše vedenje in objektivnost je samo znotraj naše stopnje zavesti, ne pozabi.
Odgovore največkrat zahtevamo od narave. Koga ali kaj sprašujejo v LHC? :wink:
Sedaj, seveda smo pri tem početju uspešni, samo glede na velikost Vesolja, močno dvomim, da smo prvi, edini in najbolj razlagalni, kar se njega delovanja tiče.
Delim dvom s tabo. Pravzaprav sem prepričan, da nismo edini.
To, da smo lahko ponosni na naše početje, pri pridobivanju vedenja, drži, samo za božjo voljo, še zmeraj zažigamo knjižnice in recimo še, posmehujemo se šamanom, ki smo jih celo sami tako poimenovali.
Zažiganje knjižnic je posledica prevlade Id nad Superegom; saj veš, smo dokaj mlada vrsta in nosimo v glavah tudi temne kotičke naših divjih prednikov.

Šamanom (in drugim voo-doo mojstrom)pa se upravičeno posmehujemo; prav pri njih stopa v ospredje Id, ki ima največkrat Meduzin obraz...

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:Torej ne samo vera, videti je, da je še Ego potrebno dodati.
Pa kako se piše ta tvoja priljubljena in vseprisotna Vera? Krajnc? Kovač?
Od kod sedaj Kovač? Kranjc? Si delal statistiko.
Ruby

Bargo: Veš, kot inženir se samo čudim in če dodam še domnevo, da se dogaja vse naključno, potem je čudenje še toliko večje.
Vojko: Ne dogaja se 'vse' naključno. Če izdelamo računalnik, je to daleč od naključja, ali pa je to tako astronomsko neverjetno naključje, kot tisti 1dm*3 molekul v kotu znamenite sobe.
V principu se dogaja naključno, v povprečju nastajajo zakoni. :wink: Tisto s sobo je bila samo neka neposrečena in mogoče za koga prepričljiva, matematična vaja.
Bargo: Kako pri hudiču, se ne dogaja meni, da se nekaj kar naključno sestavi ne popravi in potem deterministično deluje?

Vojko: The name of the game je seveda Drugi zakon gospoda Rudolfa Juliusa Emmanuela Clausiusa...
Kako je prišlo do tega, da so se stvari ravno tako sestavile, da delujejo deterministično? Verjetnost je mala, skoraj 0, vendar če pogledamo iz celote, potem je to enako, kot da bi se vprašali kakšna je verjetnost, da se levi in desni kazalec srečata v višini nosu? Velika, ker gre za isti organizem, če ne verjameš poskusi.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Čuj, še dobro, da ti ne izkazuješ (več?) želje, da bi kaj popravljal.
Če misliš to, kar jaz mislim, da misliš...
potem si jasnovidec po Jungu. :D ali drugače, kaj si je mislila Betty Page ob tem nastopu. Skratka kuvertiraj, boš lahko preveril.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Pa saj teh črk ni veliko, so samo 4. V računalnikih je črk še manj, namreč samo 2, optimalno bi bile 3! Verjetno ti na misel ne pride, da bi razstavil procesor in ga malce izboljšal, ali kako?
Problem so seveda besede, stavki, romani, police s knjigami, orjaške knjižnice. Če bi šlo za črke, bi lahko rekel, da znaš vse jezike, ki uporabljajo latinico...
Saj, samo ti si govoril o črkah, ki ne pomenijo nič, dokler ne poveš koliko je različnih in še koliko mest lahko zaseda najdaljši niz, šele potem lahko izračunaš potencialno celoto, čigar del si tudi sam. Če pa še upoštevaš, da se število posameznih črk(atomov) spreminja, potem si resnično v težavah. Kolikor vem, niti enega niti drugega ne zmoremo oceniti tako, da ... in ko sva že pri zvezdah bo na koncu vesolje pretežno železno ali pa zlato, glede na prehod kvantitete v kvaliteto. :lol:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Seveda, če pa zažigamo knjižnice, recimo Aleksandrijsko. Zakaj že zažigamo knjižnice?
Ker so jih pisali ljudje, ki verjamejo v drugačnega boga... ali pa celo istega (katoliki-protestanti-hugenoti), le da ga vsak malo po svoje razumejo...
Vidiš to je slika iz ogledala, samo upamo lahko da bo enkrat izginila oz. jo bomo lahko videli še samo s pomočjo teleskopa.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Kaj pa če je obratno, glede na Dänikena v kombinaciji z kargo kultom? To pojasni marsikaj, tudi svet idej in še levjesrčnega Richarda, evolucijskega biologa, vzameš v bran.
Däniken je spreten sarlatan in goljuf par excellence...
Kaj pa vem, če nekdo 40 let raziskuje in dokumentirano razlaga stvari, potem se bo pa ja našel nekdo, ki bo razkrinkal goljufijo.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Daj no, nekaj krat težji, masivnejši so že ti stroji, kar ne pomeni veliko, sploh če govoriva o kreativnosti, domišljiji, itd..
Ja, če govoriva o "kreativnosti, domišljiji", potem ja; ampak midva sva govorila o obdelavi obsežnih podatkovnih baz informacij.
Ne, to si mogoče imel v mislih ti.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Veš merjenje vrednosti je eno, vrednote so nekaj povsem drugega.
Resno?
Resno ja in te vrednote ne moreš izmeriti, ker se lahko že v času merjenja spremenijo in po navadi se zgodi ravno to.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Preberi še enkrat, ti bo jasno. Pa ja ne misliš, da bomo s vgrajenimi pravili Asimova, ostali gospodarji strojev, ki delujejo samo na podlagi logike.
Ja, bomo, ampak le gospodarji strojev, ki jih bomo izdelali mi. Ne vem pa, kako bo s tistimi, ki jih bodo izdelali stroji.
Te smo itak že izdelali, kot sem že povedal, so okoli nas ti računski stroji in brez njih v informacijski družbi življenje ni več mogoče. Vsak preklopnik, krmilnik je namenski računski stroj in ti počnejo že veliko stvari in brez njihovega determinističnega početja smo v "temi", zaenkrat jih še mi krmilimo, samo kako dolgo bo še tako je vprašanje.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Seveda vidim spiralo, prav to je argument za nagon ali kot praviš ti, evolucija je borba in na koncu ostanejo najboljši, torej STROJI, kar me spominja na Apoptozo torej samouničenje z namenom, ali kako?
Ne bi rekel 'z namenom'; morda bomo samo prebutasti, da bi kontrolirali stroje, ki bodo toliko pametnejši od nas kot smo mi od lisic. Naša vrsta bo – potem ko bo opravila svoje poslanstvo – odšla v pozabo, kot 99% vrst pred njo. Obstaja seveda alternativa: da bo H.s.s. postal Gospodar Prostora in Časa.
Kamen smo že zdavnaj pognali dol po hribu in ni ga več mogoče ustaviti, saj ne delujemo kot celota, temveč kot posamezniki in če imaš prav, smo že del zgodovine, samo še tega ne vemo. :roll:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Smo, vendar dejansko sprašujemo sami sebe, tudi izkustvena preverjanja izvajamo, glede na naše vedenje in objektivnost je samo znotraj naše stopnje zavesti, ne pozabi.
Odgovore največkrat zahtevamo od narave. Koga ali kaj sprašujejo v LHC?
No Werner bi se verjetno smejal, vendar nenazadnje nekaj mora pokončati teorijo strun in še tole, če imaš več kot 33 naravnih konstant, potem lahko verjetno narediš statistično karkoli. No, bova videla, čas se ti odšteva in verjamem, da bom srebal na tvoj račun.

vojko napisal/-a: Šamanom (in drugim voo-doo mojstrom)pa se upravičeno posmehujemo; prav pri njih stopa v ospredje Id, ki ima največkrat Meduzin obraz...
Ne, ni tako preprosto, samo spomni se na DMT. Če česa ne znamo pojasniti vendar deluje, potem to ne more biti voo-doo mojstrstvo, saj enako velja za kvantno mehaniko, ki poganja 30% svetovnega BDP. :wink:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Od kod sedaj Kovač? Kranjc? Si delal statistiko.
Ja, sem pogledal statistiko slovenskih priimkov. Ta dva sta med najpogostejšimi...
V principu se dogaja naključno, v povprečju nastajajo zakoni.
Tako pač deluje Narava. Še en lep primer delovanja zakona prehoda kvantitete v kvaliteto... :D
Tisto s sobo je bila samo neka neposrečena in mogoče za koga prepričljiva, matematična vaja.
Obratno, bargo! "Tisto s sobo" je bil posrečen in za vse, ki razumejo osnove statistične termodinamike plinov in entropije, zelo prepričljiv in ilustrativen Gedankenexperiment...
Kako je prišlo do tega, da so se stvari ravno tako sestavile, da delujejo deterministično ?
Ni stvar v tem, kako so "se stvari ravno tako sestavile, da delujejo deterministično" (bojim se, da ne razumem čisto, kaj si pravzaprav hotel povedati), ampak v tem, da živimo v vesolju, kjer vladajo določeni zakoni, iz katerih izhaja predvidljivost, determinizem in red. Če sprejmeš hipotezo o multiversu, potem gotovo obstoje vesolja, kjer vlada kaos, nepredvidljivost in totalni indeterminizem.
Verjetnost je mala, skoraj 0, vendar če pogledamo iz celote, potem je to enako, kot da bi se vprašali kakšna je verjetnost, da se levi in desni kazalec srečata v višini nosu? Velika, ker gre za isti organizem, če ne verjameš poskusi.
:shock:
Če misliš to, kar jaz mislim, da misliš...
potem si jasnovidec po Jungu. ali drugače, kaj si je mislila Betty Page ob tem nastopu. Skratka kuvertiraj, boš lahko preveril.
Mene zanima, kaj si ti razmišljal ob njenem nastopu. V ospredju je bila gotovo kljuvajoča misel, da se je končal pet minut prezgodaj... :lol:
Saj, samo ti si govoril o črkah, ki ne pomenijo nič, dokler ne poveš koliko je različnih in še koliko mest lahko zaseda najdaljši niz, šele potem lahko izračunaš potencialno celoto, čigar del si tudi sam.
No, črke so štiri, najdaljši gen ('beseda), ki kodira protein (Distrofin)pa je dolg cca 2,2 milijona parov.
Če pa še upoštevaš, da se število posameznih črk(atomov) spreminja, potem si resnično v težavah. Kolikor vem, niti enega niti drugega ne zmoremo oceniti tako, da ... in ko sva že pri zvezdah bo na koncu vesolje pretežno železno ali pa zlato, glede na prehod kvantitete v kvaliteto.
Pojasni to 'zlato' hipotezo!
Vidiš to je slika iz ogledala, samo upamo lahko da bo enkrat izginila oz. jo bomo lahko videli še samo s pomočjo teleskopa.
Delim tvoje upanje! Mohr je rekel, da je to neizogibno. :wink:
Kaj pa vem, če nekdo 40 let raziskuje in dokumentirano razlaga stvari, potem se bo pa ja našel nekdo, ki bo razkrinkal goljufijo.
Kakšne metode pa je uporabljal Däniken pri svojem "raziskovanju"? Jih lahko označiš kot 'znanstvene'? Sicer pa tudi Nostradamus (Michel de Nostredame) je kakšnih 40 let "raziskoval in dokumentirano razlagal stvari"... :lol:
Veš merjenje vrednosti je eno, vrednote so nekaj povsem drugega.
Resno?
Resno ja in te vrednote ne moreš izmeriti, ker se lahko že v času merjenja spremenijo in po navadi se zgodi ravno to.
Bom zaostril sarkazem: "Ne ga lomit!"
Te smo itak že izdelali, kot sem že povedal, so okoli nas ti računski stroji in brez njih v informacijski družbi življenje ni več mogoče. Vsak preklopnik, krmilnik je namenski računski stroj in ti počnejo že veliko stvari in brez njihovega determinističnega početja smo v "temi", zaenkrat jih še mi krmilimo, samo kako dolgo bo še tako je vprašanje.
Naši možgani in 'možgani' bodočih strojev z UI so analogni in univerzalni, nenamenski, samoučeči.
Odgovore največkrat zahtevamo od narave. Koga ali kaj sprašujejo v LHC?
No Werner bi se verjetno smejal, vendar nenazadnje nekaj mora pokončati teorijo strun in še tole, če imaš več kot 33 naravnih konstant, potem lahko verjetno narediš statistično karkoli.
Zakaj bi se Heisenberg smejal?
V LHC postavljajo točno določena vprašanja, hipoteze in jih nato verificirajo s poskusi. S statistiko ni mogoče narediti "karkoli".
No, bova videla, čas se ti odšteva in verjamem, da bom srebal na tvoj račun.
Bova videla...
Ne, ni tako preprosto, samo spomni se na DMT. Če česa ne znamo pojasniti vendar deluje, potem to ne more biti voo-doo mojstrstvo, saj enako velja za kvantno mehaniko, ki poganja 30% svetovnega BDP.
Česa recimo pri voo-doo mojstrih tipa šamani "ne znamo pojasniti"?

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: V principu se dogaja naključno, v povprečju nastajajo zakoni.
Tako pač deluje Narava. Še en lep primer delovanja zakona prehoda kvantitete v kvaliteto...
Recimo, da tako domnevamo njeno delovanje.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Tisto s sobo je bila samo neka neposrečena in mogoče za koga prepričljiva, matematična vaja.
Obratno, bargo! "Tisto s sobo" je bil posrečen in za vse, ki razumejo osnove statistične termodinamike plinov in entropije, zelo prepričljiv in ilustrativen Gedankenexperiment...
Ah, če bi bila soba dovolj mrzla, bi se to mogoče celo zgodilo, vendar potem bi ti moral biti izoliran sistem, recimo duh. :lol:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Kako je prišlo do tega, da so se stvari ravno tako sestavile, da delujejo deterministično ?
Ni stvar v tem, kako so "se stvari ravno tako sestavile, da delujejo deterministično" (bojim se, da ne razumem čisto, kaj si pravzaprav hotel povedati), ampak v tem, da živimo v vesolju, kjer vladajo določeni zakoni, iz katerih izhaja predvidljivost, determinizem in red. Če sprejmeš hipotezo o multiversu, potem gotovo obstoje vesolja, kjer vlada kaos, nepredvidljivost in totalni indeterminizem.
Torej gre v principu za neko naključno mašino, ki proizvaja vesolja po naključju tako, kot recimo avtomat za žrebanje številk lota. Koliko je že kroglic v tem avtomatu? Več kot 33,a ne? :lol: Se spomniš, spreminjajoča se pravila, za vsako konstanto ena večdimenzionalna kocka.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Verjetnost je mala, skoraj 0, vendar če pogledamo iz celote, potem je to enako, kot da bi se vprašali kakšna je verjetnost, da se levi in desni kazalec srečata v višini nosu? Velika, ker gre za isti organizem, če ne verjameš poskusi.
:shock:
Nisi spravil kazalca, iz obeh rok, skupaj pred svojimi očmi? Kako simptomatično.
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Če pa še upoštevaš, da se število posameznih črk(atomov) spreminja, potem si resnično v težavah. Kolikor vem, niti enega niti drugega ne zmoremo oceniti tako, da ... in ko sva že pri zvezdah bo na koncu vesolje pretežno železno ali pa zlato, glede na prehod kvantitete v kvaliteto.
Pojasni to 'zlato' hipotezo!
hm.
Ko vidiš zelo veliko rdečo zvezdo, potem lahko predvidevaš, da bo znotraj nje, iz silicija, nastala mala železna krogla in približuje se konec sproščanja energije, saj iz fuzije železa se ne sprošča več dovolj energije, tlaka, ki bi premagoval gravitacijo. Zvezda je takrat videti, kot neke vrste čebula, ki ima na različnih sferah različne materiale.

Videti je, da je bo gravitacija premagala pritisk in se bo masivna zvezda sesula pod lastno težo. Pazi sedaj, ko gravitacija premaguje materijo in prihaja do porušitve ravnotežja med tlakom in gravitacijo, potem lahko ta velika čebulna struktura zdrvi proti železni krogli v jedru zvezde, z zavidljivo hitrostjo 70.000 km/s in s tem ta železna krogla pridobi dodatno potrebno energijo in lahko se začne zbiranje nevtronov, ki se lahko spremenijo v protone, kar pripelje do nastanka težjih elementov, recimo zlata in naprej po periodnem sistemu.
Pazi sedaj, čas zbiranja nevtronov je pogojen z sproščanjem velike količine nevtrinov, ki nekaj časa zagotovijo dovolj tlaka, da se lahko to zbiranje dogaja. Nato zvezdo raznese, supernova in sprosti se enormna količina energije in tako zlato pride v prostor, kjer ga naši programi uporabijo, kot sestavne dele, za bolj učinkovito zmanjševanje entropije. :roll:

Supernova_Early_Warning_System
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Kaj pa vem, če nekdo 40 let raziskuje in dokumentirano razlaga stvari, potem se bo pa ja našel nekdo, ki bo razkrinkal goljufijo.
Kakšne metode pa je uporabljal Däniken pri svojem "raziskovanju"? Jih lahko označiš kot 'znanstvene'? Sicer pa tudi Nostradamus (Michel de Nostredame) je kakšnih 40 let "raziskoval in dokumentirano razlagal stvari"...
Če in ko se vrnejo, potem bo kaj več znanega.
Bargo: Veš merjenje vrednosti je eno, vrednote so nekaj povsem drugega.

Vojko : Resno?
Bargo: Resno ja in te vrednote ne moreš izmeriti, ker se lahko že v času merjenja spremenijo in po navadi se zgodi ravno to.
Vojko: Bom zaostril sarkazem: "Ne ga lomit!"
Pa saj to ti pravim, na koncu lomljenja ne ostane več nekaj, kar bi še lahko zlomil ter ko zložiš nalomljeno zmeraj potrebuješ lepilo. :D

Vojko napisal/-a: Naši možgani in 'možgani' bodočih strojev z UI so analogni in univerzalni, nenamenski, samoučeči.
Kako si pa predstavljaš tole nenamenskost?

Vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Ne, ni tako preprosto, samo spomni se na DMT. Če česa ne znamo pojasniti vendar deluje, potem to ne more biti voo-doo mojstrstvo, saj enako velja za kvantno mehaniko, ki poganja 30% svetovnega BDP.
Česa recimo pri voo-doo mojstrih tipa šamani "ne znamo pojasniti"?
Predlagam, da sprva dajmo pojasniti placebo, pa zavest, mogoče bomo potem bolje razumeli nekatere "voo-doo" mojstre.

Evo ena zate, da te spomnim spet na Ribiča!
Der Junge von St. Pauli

Wir spielten schon als Kinder
Kapitän und Steuermann

die Elbe bei St. Pauli
war unser Ozean.
In Altona am Fischmarkt

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Recimo, da tako domnevamo njeno delovanje.
Nič ne 'domnevamo'; tako deluje. Prižgi TV, elektromotor (pa ne na kvantni vakum! :lol: ), pojej tableto antibiotika – pa boš videl!
Ah, če bi bila soba dovolj mrzla, bi se to mogoče celo zgodilo, vendar potem bi ti moral biti izoliran sistem, recimo duh.
Ali če bi bila v njej mačka, prepih, dlake... Te ti argumenti spominjajo na koga? :lol:
Torej gre v principu za neko naključno mašino, ki proizvaja vesolja po naključju tako, kot recimo avtomat za žrebanje številk lota. Koliko je že kroglic v tem avtomatu? Več kot 33,a ne? Se spomniš, spreminjajoča se pravila, za vsako konstanto ena večdimenzionalna kocka.
Jaz si to raje predstavljam kot nekoga iz civilizacije tip III, ki sedi za napravo s 33 komandami in jih počasi obrača... Mislim pa, da je teh gumbov manj, dosti manj... A počakajva na kvantno gravitacijo...
Ko vidiš zelo veliko rdečo zvezdo, potem lahko predvidevaš, da bo znotraj nje, iz silicija, nastala mala železna krogla in približuje se konec sproščanja energije, saj iz fuzije železa se ne sprošča več dovolj energije, tlaka, ki bi premagoval gravitacijo. Zvezda je takrat videti, kot neke vrste čebula, ki ima na različnih sferah različne materiale.

Videti je, da je bo gravitacija premagala pritisk in se bo masivna zvezda sesula pod lastno težo. Pazi sedaj, ko gravitacija premaguje materijo in prihaja do porušitve ravnotežja med tlakom in gravitacijo, potem lahko ta velika čebulna struktura zdrvi proti železni krogli v jedru zvezde, z zavidljivo hitrostjo 70.000 km/s in s tem ta železna krogla pridobi dodatno potrebno energijo in lahko se začne zbiranje nevtronov, ki se lahko spremenijo v protone, kar pripelje do nastanka težjih elementov, recimo zlata in naprej po periodnem sistemu.
Pazi sedaj, čas zbiranja nevtronov je pogojen z sproščanjem velike količine nevtrinov, ki nekaj časa zagotovijo dovolj tlaka, da se lahko to zbiranje dogaja. Nato zvezdo raznese, supernova in sprosti se enormna količina energije in tako zlato pride v prostor, kjer ga naši programi uporabijo, kot sestavne dele, za bolj učinkovito zmanjševanje entropije.
Vse to vem. Pričaj mi o zlatu, bolan! :D
Bargo napisal/-a:Kaj pa vem, če nekdo 40 let raziskuje in dokumentirano razlaga stvari, potem se bo pa ja našel nekdo, ki bo razkrinkal goljufijo.
Kakšne metode pa je uporabljal Däniken pri svojem "raziskovanju"? Jih lahko označiš kot 'znanstvene'? Sicer pa tudi Nostradamus (Michel de Nostredame) je kakšnih 40 let "raziskoval in dokumentirano razlagal stvari"...
Če in ko se vrnejo, potem bo kaj več znanega.
Kdo bi se naj vrnil?!
Vojko napisal/-a:Naši možgani in 'možgani' bodočih strojev z UI so analogni in univerzalni, nenamenski, samoučeči.
Kako si pa predstavljaš tole nenamenskost?
Zelo preprosto: na nenamenskem računalniku lahko igraš pustolovske igrice, gledaš porniče, rešuješ matematične in fizikalne probleme, poslušaš glasbo, brskaš po internetu... Računalnik, ki krmili airbus A380, ali manevrirno raketo, ali pralni stroj, ali stružnico je namenski. Naši možgani so univerzalni nenamenski računalnik za splošne namene par excellence.

Pravzaprav smo se specializirali za nenamenskost, za univerzalnost. Kolikor nižje v evolucijskem deblu greš, toliko bolj so možgani namenski stroji.
Česa recimo pri voo-doo mojstrih tipa šamani "ne znamo pojasniti"?
Predlagam, da sprva dajmo pojasniti placebo, pa zavest, mogoče bomo potem bolje razumeli nekatere "voo-doo" mojstre.
Predlog zavrnjen. Slab poskus eskiviranja bistva... :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Torej gre v principu za neko naključno mašino, ki proizvaja vesolja po naključju tako, kot recimo avtomat za žrebanje številk lota. Koliko je že kroglic v tem avtomatu? Več kot 33,a ne? Se spomniš, spreminjajoča se pravila, za vsako konstanto ena večdimenzionalna kocka.
Jaz si to raje predstavljam kot nekoga iz civilizacije tip III, ki sedi za napravo s 33 komandami in jih počasi obrača... Mislim pa, da je teh gumbov manj, dosti manj... A počakajva na kvantno gravitacijo...
No vidiš, mogoče pa je samo en gumb ON-OFF. ON, opazuje dogajanje in če mu ni všeč, OFF in potem spet ON, opazuje itd, vse dokler se ne zgodi,
"Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan." Saj veš, svobodna volja je zakon. :D
vojko napisal/-a: Vse to vem. Pričaj mi o zlatu, bolan!
Zlato vendar govori samo zase. Nenazadnje, če tile I,II,III še trgujejo bi zlata podlaga bila kar logična izbira. Moraš hudičevo dolgo čakati, da se dogodi in ko se dogodi rabiš zelo hitre ladje. :lol: Sisteme obveščanja pa imamo že tudi mi tako, da ...

Bargo: Kaj pa vem, če nekdo 40 let raziskuje in dokumentirano razlaga stvari, potem se bo pa ja našel nekdo, ki bo razkrinkal goljufijo.

Vojko: Kakšne metode pa je uporabljal Däniken pri svojem "raziskovanju"? Jih lahko označiš kot 'znanstvene'? Sicer pa tudi Nostradamus (Michel de Nostredame) je kakšnih 40 let "raziskoval in dokumentirano razlagal stvari"...

Bargo: Če in ko se vrnejo, potem bo kaj več znanega.

Vojko: Kdo bi se naj vrnil?!
Verjetno ne tile tip III, ki jih ti občuduješ, mogoče so bili samo tip II, kar že povsem zadošča.

Pravzaprav smo se specializirali za nenamenskost, za univerzalnost. Kolikor nižje v evolucijskem deblu greš, toliko bolj so možgani namenski stroji.
Možgani sploh niso stroji, daleč od tega, so samo del neke celote. Nenazadnje jih definira tudi informacija, ki je v vseh celicah identična, torej so se celice tudi na nek način specializirale. Evo pa sva spet pri Amebi, kjer enoceličar sestavlja optimalne mreže. :wink:
Vojko: Česa recimo pri voo-doo mojstrih tipa šamani "ne znamo pojasniti"?

Bargo: Predlagam, da sprva dajmo pojasniti placebo, pa zavest, mogoče bomo potem bolje razumeli nekatere "voo-doo" mojstre.

Vojko: Predlog zavrnjen. Slab poskus eskiviranja bistva...
Bistvo je itak očem skrito. :wink:

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

Pri vsem tem zavedanju smo mi še zmeraj tukaj :cry: , kako so le Tujci rešili ta problem, problem moči?

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
No vidiš, mogoče pa je samo en gumb ON-OFF. ON, opazuje dogajanje in če mu ni všeč, OFF in potem spet ON, opazuje itd, vse dokler se ne zgodi,
Ja, k temu stremi TOE. Želim si, da bi bilo to res... :D

"Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan." Saj veš, svobodna volja je zakon.
To je mit o stvarjenju po predstavi primitivnih pastirski plemen železne dobe na Bližnjem vzhodu.

Moderno različico je napisal bard ZF Isaac Asimov v (po moje) najboljši kratki ZF zgodbi, ki je bila kadarkoli napisana (in ki sem jo v celoti objavil v eni izmed tem na tem forumu) - The Last Question:

"The consciousness of AC encompassed all of what had once been a Universe and brooded over what was now Chaos. Step by step, it must be done.
And AC said, "LET THERE BE LIGHT!"
And there was light----
"

Ali ni to bolj inteligenten mit?
Zlato vendar govori samo zase. Nenazadnje, če tile I,II,III še trgujejo bi zlata podlaga bila kar logična izbira. Moraš hudičevo dolgo čakati, da se dogodi in ko se dogodi rabiš zelo hitre ladje. Sisteme obveščanja pa imamo že tudi mi tako, da ...
Moj dragi bargo vidim, da imaš pomanjkljivo predstavo o ekonomiki interstelarnega transporta! Prevoz kilograma zlata do najbližje zvezde bi stal milijonkrat več, kot je vredno zlato! Kako, da ti ni kapnilo, IT inženir?! Med civilizacijami tipa II in II se bo trgovalo izključno z informacijami!

"What it comes down to, ultimately, is that the only thing that is really worth transporting is information. "
(The Theory of Interstellar Trade, Paul Krugman)
Verjetno ne tile tip III, ki jih ti občuduješ, mogoče so bili samo tip II, kar že povsem zadošča.
Ti jih ne občuduješ?
Možgani sploh niso stroji, daleč od tega, so samo del neke celote. Nenazadnje jih definira tudi informacija, ki je v vseh celicah identična, torej so se celice tudi na nek način specializirale. Evo pa sva spet pri Amebi, kjer enoceličar sestavlja optimalne mreže.
Možgani so – seveda pogojno rečeno – stroji za obdelavo informacij, za mišljenje. Vsak stroj je del neke celote.
Niso toliko pomembne informacije "ki so v vseh celicah identične" – pomembne so strukture, mreže, povezave med njimi – to kar ti vedno poudarjaš.
Bistvo je itak očem skrito.
Itak, ja... :lol:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

bargo napisal/-a:Pri vsem tem zavedanju smo mi še zmeraj tukaj :cry: , kako so le Tujci rešili ta problem, problem moči?
Moramo jim pokazati, s čim razpolagamo. Po moje se jim že tresejo hlače... :lol:

Problem 'moči'? Vprašanje je, če poznajo ta koncept in če ga razumejo v smislu, kot ga mi. Nekdo, ki razpolaga z energijo galaksije, ne potrebuje razkazovanja moči... :D

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a:"Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan." Saj veš, svobodna volja je zakon.
To je mit o stvarjenju po predstavi primitivnih pastirski plemen železne dobe na Bližnjem vzhodu.
Moderno različico je napisal bard ZF Isaac Asimov v (po moje) najboljši kratki ZF zgodbi, ki je bila kadarkoli napisana (in ki sem jo v celoti objavil v eni izmed tem na tem forumu) - The Last Question:

"The consciousness of AC encompassed all of what had once been a Universe and brooded over what was now Chaos. Step by step, it must be done.
And AC said, "LET THERE BE LIGHT!"
And there was light----
"

Ali ni to bolj inteligenten mit?
Seveda je, času primeren, vendar tudi starodavni miti niso kar tako. :wink: Od kod so se le vzeli?
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Zlato vendar govori samo zase. Nenazadnje, če tile I,II,III še trgujejo bi zlata podlaga bila kar logična izbira. Moraš hudičevo dolgo čakati, da se dogodi in ko se dogodi rabiš zelo hitre ladje. Sisteme obveščanja pa imamo že tudi mi tako, da ...
Moj dragi bargo vidim, da imaš pomanjkljivo predstavo o ekonomiki interstelarnega transporta! Prevoz kilograma zlata do najbližje zvezde bi stal milijonkrat več, kot je vredno zlato! Kako, da ti ni kapnilo, IT inženir?!
Način transporta bo vendar teleportacija, zato pa rabiš hitre ladje, saj še veš iz nič ni nič. :D
vojko napisal/-a: Med civilizacijami tipa II in II se bo trgovalo izključno z informacijami!
Misliš na New York in London, kot povezavo med mamo in hčerko? :lol: Tukaj že trgujejo programi, dvomim, da še kdo sploh gumbe pritiska.
vojko napisal/-a: "What it comes down to, ultimately, is that the only thing that is really worth transporting is information. "
(The Theory of Interstellar Trade, Paul Krugman)
Saj ne govorim o denarju, temveč podlagi zanj. Mi smo zlato zamenjali z jasnovidnostjo, "In Greenspen we trust" :lol:
vojko napisal/-a:
Bargo napisal/-a: Verjetno ne tile tip III, ki jih ti občuduješ, mogoče so bili samo tip II, kar že povsem zadošča.
Ti jih ne občuduješ?
Zaenkrat zadoščajo čudeži, ki jih mi odkrivamo.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a:Pri vsem tem zavedanju smo mi še zmeraj tukaj :cry: , kako so le Tujci rešili ta problem, problem moči?
Moramo jim pokazati, s čim razpolagamo. Po moje se jim že tresejo hlače... :lol:

Problem 'moči'? Vprašanje je, če poznajo ta koncept in če ga razumejo v smislu, kot ga mi. Nekdo, ki razpolaga z energijo galaksije, ne potrebuje razkazovanja moči... :D
Civilizacija, ki bi imela te sposobnosti, da se samostojno giblje znotraj galaksije, je morala rešiti probleme, ki jih imamo sedaj mi, ker drugače je evolucija pod vprašanjem, a ne? Bog nam pomagaj, če so samo zbežali iz svojega planeta, ki so ga pred tem uničili s svojo požrešnostjo. :roll:

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
To je mit o stvarjenju po predstavi primitivnih pastirski plemen železne dobe na Bližnjem vzhodu.
Moderno različico je napisal bard ZF Isaac Asimov v (po moje) najboljši kratki ZF zgodbi, ki je bila kadarkoli napisana (in ki sem jo v celoti objavil v eni izmed tem na tem forumu) - The Last Question:

"The consciousness of AC encompassed all of what had once been a Universe and brooded over what was now Chaos. Step by step, it must be done.
And AC said, "LET THERE BE LIGHT!"
And there was light---- "

Ali ni to bolj inteligenten mit?
Seveda je, času primeren, vendar tudi starodavni miti niso kar tako.


Odlično, bargo: "času primeren"! Torej primeren času izpred 2.000 let, železni dobi, ne pa 21. stoletju! Saj o tem ves čas divaniva: še danes več kot tretjina Američanov verjame v stvarjenje v šestih dneh pred kakšnimi 6.000 leti in to dobesedno! Če pa prištejemo še vse druge pripadnike črede z zaostalo družbeno zavestjo, je takih krepko čez milijardo. To je problem družbe 21. stoletja, ki sega po planetih in prodira v najgloblje skrivnosti narave.

"Od kod so se le vzeli?", se sprašuješ? O tem smo že na široko razpravljali na tem forumu in tudi ustrezno pojasnili. Samo zate čisto kratek résumé:


Temeljni vzrok in izvor vseh religij, njihovih mitov in fantastičnih poskusov razlage izvora vsega je v odvisnosti človeka od dejanskih naravnih in družbenih sil, ki jih doživlja kot nekaj neznanega, vnanjega, sovražnega, skratka alieniranega. Proti njim je primitivni človek nemočen, po svoji generični naravi pa človek teži za varnostjo, srečo, zaščito, zato išče varnost, srečo in zaščito pri "višjih silah", vsemogočnih božanstvih, ki ga bodo na njegovo priprošnjo uslišala, ga zaščitila in ga obvarovala "vsega hudega". Nesreče, bolezni, vojne, lakoto, smrt poskuša razložiti kot del nedoumljivega božjega načrta, izraz "božje volje", predvsem pa kot posledico "greha", načina ravnanja in življenja, ki ni bilo v skladu z "božjimi postavami".
V svojem bistvu je torej tudi religija poskus večne in imanentne človekove težnje, da obvlada naravne sile, toda v religiji jih obvladuje na fantastičen in predvsem pasiven način.

Iz takšne opredelitve izhajata dve ugotovitvi:

1) čeprav bo nekoč v bodočnosti odpravljen družbeni temelj religije, bo ta še vedno obstajala kot individualni izraz nemoči, strahov, stisk in obupa posameznika zaradi bolezni, izgube bližnjega, nesrečne ljubezni in končno smrti, kot nečesa najbolj nedoumljivega;

2) religije ni mogoče "odpraviti" z administrativnimi ukrepi, niti se proti njej boriti kot se n.pr. borimo proti mamilom ali kriminalu.
Bargo napisal/-a:Zlato vendar govori samo zase. Nenazadnje, če tile I,II,III še trgujejo bi zlata podlaga bila kar logična izbira. Moraš hudičevo dolgo čakati, da se dogodi in ko se dogodi rabiš zelo hitre ladje. Sisteme obveščanja pa imamo že tudi mi tako, da ...
Moj dragi bargo vidim, da imaš pomanjkljivo predstavo o ekonomiki interstelarnega transporta! Prevoz kilograma zlata do najbližje zvezde bi stal milijonkrat več, kot je vredno zlato! Kako, da ti ni kapnilo, IT inženir?!
Način transporta bo vendar teleportacija, zato pa rabiš hitre ladje, saj še veš iz nič ni nič.
Pri teleportaciji ne potrebuješ nobenih 'ladij' več, tudi 'hitrih' ne. :D
Misliš na New York in London, kot povezavo med mamo in hčerko? Tukaj že trgujejo programi, dvomim, da še kdo sploh gumbe pritiska.
Mislim na trgovanje z informacijami o uspehih pri obrnitvi zakona o entropiji med civilizacijo tip II iz Andromede in civilizacijo tip III iz zvezdne kopice v ozvezdju Herkula... :D
Saj ne govorim o denarju, temveč podlagi zanj. Mi smo zlato zamenjali z jasnovidnostjo,
Denarja ne bo več niti v komunizmu, kaj šele v tako oddaljeni prihodnosti, o kateri govoriva! :lol:
"In Greenspen we trust"

A misliš na gospoda Alana Greenspana, predsednika ameriške Centralne banke (Federal reserve) od 1987 to 2006?
Zaenkrat zadoščajo čudeži, ki jih mi odkrivamo.
Kateri so že to? :wink:
Zadnjič spremenil vojko, dne 10.5.2015 11:59, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

bargo napisal/-a:
vojko napisal/-a:
bargo napisal/-a:Pri vsem tem zavedanju smo mi še zmeraj tukaj :cry: , kako so le Tujci rešili ta problem, problem moči?
Moramo jim pokazati, s čim razpolagamo. Po moje se jim že tresejo hlače... :lol:

Problem 'moči'? Vprašanje je, če poznajo ta koncept in če ga razumejo v smislu, kot ga mi. Nekdo, ki razpolaga z energijo galaksije, ne potrebuje razkazovanja moči... :D
Civilizacija, ki bi imela te sposobnosti, da se samostojno giblje znotraj galaksije, je morala rešiti probleme, ki jih imamo sedaj mi, ker drugače je evolucija pod vprašanjem, a ne? Bog nam pomagaj, če so samo zbežali iz svojega planeta, ki so ga pred tem uničili s svojo požrešnostjo. :roll:
Seveda jih je rešila, tako davno nazaj, da je nanje že pozabila, kot smo mi pozabili na tegobe, ki so trle naše prednike iz Neanderthala. Ko neka družba doseže stopnjo I, je njena ekološka zavest na taki ravni, da je 'uničenje planeta' nekaj povsem izven njenega civilizacijskega obzorja.

Gotovo pa je, da bodo svoj rodni planet zapustili, če ne zaradi drugega, pa zaradi prenaseljenosti in pomanjkanja resursov.

Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 8079
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a bargo »

Bargo: Torej gre v principu za neko naključno mašino, ki proizvaja vesolja po naključju tako, kot recimo avtomat za žrebanje številk lota. Koliko je že kroglic v tem avtomatu? Več kot 33,a ne? Se spomniš, spreminjajoča se pravila, za vsako konstanto ena večdimenzionalna kocka.

Vojko: Jaz si to raje predstavljam kot nekoga iz civilizacije tip III, ki sedi za napravo s 33 komandami in jih počasi obrača... Mislim pa, da je teh gumbov manj, dosti manj... A počakajva na kvantno gravitacijo...

Bargo: No vidiš, mogoče pa je samo en gumb ON-OFF. ON, opazuje dogajanje in če mu ni všeč, OFF in potem spet ON, opazuje itd, vse dokler se ne zgodi, "Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan." Saj veš, svobodna volja je zakon.

Vojko: Ja, k temu stremi TOE. Želim si, da bi bilo to res... :D

Skoraj, sem spregledal. Očitno je, da sva pri opazovalcu, ki opazuje, kako se iz niča kreirajo strukture, čaka namreč, da bo izbral dovolj kompleksno. 8)


Slika
Evo, sem našel sliko tega tipa III. Kako si ga pa ti predstavljaš? :D


Vprašanje zate je, če je bilo v začetku zelo vroče, potem se postavi vprašanje, Zakaj železo, zlato nastaja samo v Zvezdah?

To smo jemali že tukaj. Črvina Kdo je izmaknil domino, na kateri piše Berilij? :roll:

Kako je že dejal Avguštin v 5. stoletju: "Svet in čas imata skupen začetek, naš svet ni nastal ob določenem času, temveč sočasno z časom."

Ko smo že pri Sombrerih in mačkih, potem je primeren Gonzales, Speedy Gonzales, saj se pričakuje tudi švicarski sir, a ne? :D

Uporabniški avatar
vojko
Prispevkov: 11621
Pridružen: 29.5.2004 15:18
Kraj: LIMBUŠ
Kontakt:

Re: Čudeži in znanost

Odgovor Napisal/-a vojko »

Bargo je napisal:
Evo, sem našel sliko tega tipa III. Kako si ga pa ti predstavljaš?
Približno takole:
Slika


ali še bolje takole:
https://www.youtube.com/watch?v=UpIiIaC4kRA

Bodi pozoren na stroj za izdelavo vesolij (4:20''), ki so ga zgradili vajenci v delavnici šole s prilagojenim programom civilizacije tip III... :lol:
Kako je že dejal Avguštin v 5. stoletju: "Svet in čas imata skupen začetek, naš svet ni nastal ob določenem času, temveč sočasno z časom."
Sv. Avguštin (in vsi, ki imajo ta pridevnik) so za znanost totalno irelevantni, skratka non existo... :lol: :lol:

Odgovori