UVOD: v naši enodružinski hiši imamo urejeno centralno kurjavo na kurilno olje, hranilnik tople vode ("bojler") volumna 300 litrov pa stoji nekaj metrov proč. Narejen je iz nerjavečega jekla, v notranjosti ima dva špiralasta izmenjevalnika toplote (zgornji za priključitev na peč, spodnji pa za možnost uporabe sončne energije). Zaenkrat imam povezana oba izmenjevalnika, tako da s toplo vodo iz peči ogrejem naenkrat praktično vseh 300 litrov. Pozimi se voda ogreva dvakrat dnevno (ko prenehamo ogrevati stanovanjski del) in stalno dosega temperaturo med 40 in 50 °C, poleti pa ogrevamo vodo na dva do tri dni (saj sem s poskusi izračunal, da je to optimalno glede porabe kurilnega olja) in doseže takrat okrog 45 °C.
JEDRO: problem nastopi poleti, in sicer zaradi raztezanja vode med segrevanjem. 300 litrov vode se namreč pri segrevanju za 25 do 30 °C kar precej razširi (po mojih izračunih za okrog 1,6 litra) in tako začne puščati varnostni ventil pri bojlerju in se voda lepo razliva po tleh kurilnice. Zato sem dal pred leti na cev za dovod mrzle vode (tik pred bojler) vgraditi ekspanzijsko posodo velikosti 8 litrov in nekaj časa je bilo v redu.
ZAKLJUČEK: zadnja leta pa voda med ogrevanjem spet kaplja iz varnostnega ventila, kar rešujemo tako, da vsakih nekaj minut iz kakšne pipe spustimo nekaj dl tople vode, da se pritisk raztezajoče se vode v bojlerju in vodovodni napeljavi zmanjša. To pa je precej nadležno opravilo in če pozabiš, spet začofotaš. Ali mi lahko poveste, na kolikšen tlak moram "napumpati" dušo v tej ekspanzijski posodi, da bo zadeva spet delovala. Vodovodni priključek je na spodnji strani, ventilček za polnjenje z zrakom pa zgoraj. Povem naj še, da imamo pri nas zelo visok tlak v vodovodnem omrežju - v kleti, kjer je tudi kurilnica, se giblje med 4 in 6 barov. Pa še to: ali naj ekspanzijsko posodo polnim takrat, ko je voda v hranilniku mrzla ali takrat, ko je topla. Ali moram pri tem (da ne bi spet kapljalo iz varnostnega ventila) pustiti, da iz ene pipe curlja topla voda, da se pritisk sproti lepo izenačuje? Na kolikšen tlak naj dušo napolnim?
Mislim, da ekspanzijska posoda deluje tako, da se membrana pod povečanim pritiskom vode premika proti tistemu delu, kjer je zrak in ga stiska (ker se zrak pač da stisniti). Ni pa mi jasno razmerje med količino vode pred membrano in zraka za njo. Po mojem bi morala membrana v običajnih okoliščinah segati prav do priključka za vodo, torej bi bilo v mojem primeru v ekspanzijski posodi 8 litrov zraka. Ko bi se pa začela voda v hranilniku zaradi segrevanja širiti, bi pritiskala na membrano in jo potiskala proti zraku. Jasno. Tu me moti samo pritisk oz. tlak na eni in na drugi strani.
Upam, da mi boste znali razložiti, za kar se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav, Blaž.