Medzvezdna potovanja

Prapok, vesolje, kozmologija, črne luknje...
Roman
Posts: 6234
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Post by Roman » 13.6.2019 22:33

bargo wrote:
13.6.2019 21:24
če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni!
Sem ti že poskusil razložiti, kje v tem sklepu šepa logika. Ravno zato, ker je vesolje vse, kar je, ni ničesar zunaj njega, kar bi mu preprečevalo širjenje. To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.

smolejleo
Posts: 1652
Joined: 3.3.2004 11:52
Location: celovec
Contact:

Re: Medzvezdna potovanja

Post by smolejleo » 14.6.2019 8:33

vojko wrote:
12.6.2019 23:48
smolejleo wrote:
12.6.2019 20:26
vojko wrote:
12.6.2019 18:35


Ne, ne pozablja se! Najprej je morala biti kinetična energija (Sonce), ki je premagala težnost in spravila jabolko na vejo. Ko se je potencialna energija začela spet spreminjati v kinetično, je to Isaac občutil na glavi ... in se mu je posvetilo, da tudi Luna pada proti Zemlji ... :wink:
:lol:
Nekateri so pač prebutasti, da bi razumeli malo bolj komplicirano poved. Za trdobučneže: S Sonca pride energija v obliki svetlobe, ki omogoča fotosintezo, ta pa (med drugim) dviga rastlino z rastjo (ker gre za pozitivno fototropičen organizem) točno v nasprotni smeri gravitacije. Za dviganje rastline v gravitacijskem potencialu Zemlje pa je potrebna kinetična energija (ki se tvori v klorofilu s fotosintezo), ki se pretvori potencialno. Popolnoma nič ne spremeni te ugotovitve dejstvo, da je to dviganje zelo počasno. Ko jabolko pade z visoke veje (Isaacu na glavo) se ponovi obraten proces.
Vojkosrav, če bi napisal. da je to pripovedka, bi jo razumel, tako pa ...
Tudi v tvojem telesu se je precej kinetične energije spremenilo v potencialno in imaš zdaj tam zgoraj precej nametanih stvari. Pospravi podstrešje, morda se bo posvetilo. S to zgodbo si pravi geni alec - čestitam novodobnemu Newt.... kvakkadabre!

User avatar
bargo
Posts: 7762
Joined: 3.11.2004 22:41

Re: Medzvezdna potovanja

Post by bargo » 14.6.2019 8:56

Roman wrote:
13.6.2019 22:33
bargo wrote:
13.6.2019 21:24
če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni!
Sem ti že poskusil razložiti, kje v tem sklepu šepa logika.
Si, samo poskus ni uspel, zakaj le.
Roman wrote: Ravno zato, ker je vesolje vse, kar je, ni ničesar zunaj njega, kar bi mu preprečevalo širjenje.
Vidiš? Verjetno ne. Poglej, če je vesolje vse kar je to pomeni, da je vse mišljeno VSE brez izjeme, torej prostor, čas, materija, energija, vse kar je je vesolje, torej celota vsega eksistirajočega, to je vesolje. Z drugimi besedami povedano; zunaj eksistirajočega ne eksistira nič. Še več, deljenje, koncept razstavljanja, izgubi smisel, kaj ne? Tudi komplementarni par, zunaj/znotraj nima smisla, ker bi to zahtevalo mejo za ločevanje, ki pa je že tudi vsebovana v definiciji.
Roman wrote: To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.
Tako je znotraj tega konteksta in to zaradi definicije, torej metode ( :!: ).
Hecno je, da je v skladu s to perspektivo vesolje neke vrste atomom, enota, ki pa vsebuje tudi nič! :lol:

0={}; 1={0} = {{}}; 2={0,1} = {{},{0}} = {{},{{}}}, 3={0,1,2} = …; ... 8)

Ja, Georg(e), George Boole te pozdravlja. :wink: Turing se reži in Roger ploska.

Nitka iz Čudeži in znanost
Med točnostjo in smiselnostjo je komplementarnost. Namreč, če je nekdo zaljubljen v točnost in hoče to nekaj natanko spoznati in da bi o tem nečem nekaj vedel, kaj mora storiti? To nekaj mora povsem izolirati iz okolja vendar, če je nekaj povsem izoliral potem izgubi kontekst in tako ostane brez uvida v pomembnost, ki je v povezanosti.

Ribica iz Čudeži in znanost
Bargo: Kako natančno lahko izveš kako velika je hiša, če si znotraj nje?
Roman: Z znanstveno metodo.
Roman: Ker sem jo sam zidal, vem, kako debele so stene in visoka streha.
Bargo: Dobro me veseli, vendar prav to je tema najinega pogovora, vse se spreminja tudi tvoja hiša in ti v njej in zunaj nje tako, da še zmeraj ni odgovora na vprašanje: Kako natančno?

User avatar
vojko
Posts: 11327
Joined: 29.5.2004 15:18
Location: LIMBUŠ
Contact:

Re: Medzvezdna potovanja

Post by vojko » 14.6.2019 19:15

vojko wrote: ↑
12.6.2019 18:35
Se ti zavedaš, da potuješ sam v sebi?!
Seveda; cogito, ergo sum! Naše misli so edini raj, iz katerega ne moremo nikoli biti izgnani ...
No ja, ne vem če gre misli primerjati z rajem, ko pa veliko ljudi trpi zaradi tega kar se bi naj zgodilo in tudi zaradi tega kar se naj bo zgodilo in če pogledaš tako na stvar je slika precej drugačna, kaj ne?
Seveda, nekateri nosijo v sebi pekel in si želijo, da bi bili iz njega čimprej izgnani. Gre za jin in jang, ni enega brez drugega ... 8)
vojko wrote:
Odkar je Isaac zaznal padec Jabolka in je temu dogodku pripisal pomen je padanje vseskozi v fokusu.
Bo kar držalo v nekem zelo splošnem smislu: vsako kroženje v vesolju je dejansko padanje. Poleg tega pa padamo proti Velikemu atraktorju. Le kaj nas vleče tja?
Kdo bi vedel, še posebej, če je vesolje ravno in torej "vleka" ni posledica ukrivljenosti prostora.
Kako pa veš, da je vesolje ravno?! Poglej še enkrat 2D sliko kozmičnih tokov proti Velikemu atraktorju!
Image

Kje vidiš ravnino?
vojko wrote:
Pozablja se, da je padanje jabolka omogočilo rastoče drevo!
Ne, ne pozablja se! Najprej je morala biti kinetična energija (Sonce), ki je premagala težnost in spravila jabolko na vejo. Ko se je potencialna energija začela spet spreminjati v kinetično, je to Isaac občutil na glavi ... in se mu je posvetilo, da tudi Luna pada proti Zemlji ...
Joj! Sonce naj bi se sestavilo prav zaradi ukrivljanja prostora, gibanje je torej posledica ukrivljenosti, saj, dokler je prostor raven se nič ne giba, a ne?
Ne bi vedel; v strogem smislu pa imaš verjetno prav. Če ni (gravitacijskih) hribov in dolin, se kroglice ne kotalijo same od sebe po neskončni ravnini ... :wink:
Kar se pa Jabolka tiče je bolje da rečeš, da se je pojavilo na Jablani, ker se pač jabolka pojavljajo na jablani, kot pa podajati/prodajati tole zgodbo z kinetično energijo.
Ne razumem tvoje pripombe! Poanta je ravno v tem, kako razložiti, da je jabolko prišlo na visoko vejo jablane! Menda jo ja ni obesil tja kakšen grški ali drug bog, zadolžen za sadjerejo? :lol:
Veš, ko se na jablani pojavi ananas veš, da si ga preveč cukno.
Saj piješ sivi pinot, kaj ne?
Če je dober letnik in če je z absolutne lege ...
vojko wrote:
Naj te še spomnim, da padajoče drevo naredi več hrupa kot rastoči gozd!
Vsekakor, saj je hrup padajočega drevesa skoraj hipen dogodek, rast pa dolgotrajen in so zato zvočni valovi daleč v infrazvočnem delu spektra, poleg tega pa so strašno šibki.
Tako je, samo rast je pojavitev reda, zmanjšanje entropije!
Tako je, a le začasno in na račun povečane entropije v okolici. Entropija \(S=k_{B} ln W\) v zaprtem sistemu se lahko samo povečuje. Zmanjševanje entropije v tvojem telesu (ali drevesu) se več kot nadoknadi s povečanjem le-te v okolici.
Resonanca gozda se tudi vse skozi spreminja, kaj ne?!
Ne bi vedel. Nisem še slišal, kako zveni gozd, če udariš po njem ... Kosmač je v svojem duhu slišal, kako zveni pomladni dan: "Tisti pomladni dan je bil lep, svetel in zveneč, kot iz čistega srebra ulit."
vojko wrote:Ampak ko si bil zaljubljen, si imel fantastično izostren čut za zvok; slišal si lahko celo, kako raste trava ...
Odlično! Ta naša domislica je precej globoka, če le usmeriš misli v pravo smer.
..če jih ne, ti pa pomaga partija ... :D
vojko wrote:
P.s.
Video je zanimiv in prikaže tako neverjetne razsežnosti prostora kot tudi sposobnost strukture, ki ravno zadošča za komunikacijo v in o tej razsežnosti v kateri se nahaja in to še brez da bi sploh zapustila prostor kjer se je znašla.
Ja, drži, a ta prostor je s pospešenem širjenjem Prostora relativno vedno manjši.
Postoj, če je Vesolje vse kar je potem se ne more širiti, ker se širi v nekaj česar ni! Ker pa je videti, da se razdalje med galaksijami povečujejo, vesolje dejansko raste, kot Jabolko.
Hotel sem reči, da je s pospešenim širjenjem vesolja del, s katerim smo lahko v kavzalni zvezi, vedno manjši in s katerim lahko komuniciramo. Na koncu bo omejen na gravitacijsko povezane sisteme (galaksije).
vojko wrote:Čez nekaj sto milijard let bo krog zaključen: spet bomo tam, kjer so bili astronomi pred Hubblom. Naša domača galaksija bo celo vesolje.
Samo če bo nekdo zažgal vse knjige in to še velja samo za takšne vrste vernikov kot ste vi!
Ti misliš, da bodo čez sto milijard let še obstajale knjige?

In pa: na katere 'vernike' ciljaš?
vojko wrote:A pred tem bomo verjetno že ustvarili svoje novo vesolje v kakšni kleti fizikalnega inštituta, kar je mala mal'ca za tip 3 ...
Ne moreš ustvariti nekaj v nečem kar je vse kar je,
Seveda lahko! Vprašaj Lindeja! Novo vesolje ne nastane v starem, starševskem ampak v hiperprostoru (stari dobri Thomas More bi dejal v Utopiji; gr.: ou – ni, topos – kraj, se pravi 'kraj, ki ga ni').
kajti to ustvarjeno bi moralo biti razlikovano od vsega kar je!
Seveda: ustvarili bi nov vesoljski mehurček (bubble universe)!
Torej, ustvaril bi nič, nekaj kar ne eksistira v eksistirajočem.
Bolje rečeno: ' ustvaril bi IZ nič, nekaj kar ne eksistira v eksistirajočem".
vojko wrote:...če se vesolje sploh širi?
https://www.youtube.com/watch?v=7UNLgPIiWAg
Če ne verjameš v meritve, ki bi naj prikazovale oddaljevanje galaksij, potem ne verjameš v osnovne principe in temeljno paradigmo, da so pravila povsod v stvarnosti enaka.
Jaz verjamem meritvam; a seme dvoma je zasejano ... 8)

Roman
Posts: 6234
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Medzvezdna potovanja

Post by Roman » 16.6.2019 19:39

bargo wrote:
14.6.2019 8:56
Si, samo poskus ni uspel, zakaj le.
To boš pa že ti vedel.
Vidiš? Verjetno ne. Poglej, če je vesolje vse kar je to pomeni, da je vse mišljeno VSE brez izjeme, torej prostor, čas, materija, energija, vse kar je je vesolje, torej celota vsega eksistirajočega, to je vesolje. Z drugimi besedami povedano; zunaj eksistirajočega ne eksistira nič. Še več, deljenje, koncept razstavljanja, izgubi smisel, kaj ne? Tudi komplementarni par, zunaj/znotraj nima smisla, ker bi to zahtevalo mejo za ločevanje, ki pa je že tudi vsebovana v definiciji.
Spet veliko besed za malo vsebine. Če je vesolje vse, kar je, in ni zunaj njega ničesar, še ne pomeni, da se ne more večati. Večati pomeni, da se večajo razdalje med telesi v vesolju. Koncept deljenja ima smisel že znotraj posameznega biološkega organizma. To seveda ne pomeni, da se zvezde razmnožujejo, kajne.
Roman wrote:To, da bi moralo obstajati nekaj, v kar bi se vesolje lahko širilo, pač ni res.
Tako je znotraj tega konteksta in to zaradi definicije, torej metode ( :!: ).
Tvoj kontekst in tvoja metoda pač nimata nobene zveze s širjenjem vesolja.
Hecno je, da je v skladu s to perspektivo vesolje neke vrste atomom, enota, ki pa vsebuje tudi nič! :lol:
Ah, Bargo, spet ga biksaš. Spot v ozadju zardeva.
Ja, Georg(e), George Boole te pozdravlja.
Tudi matematike mešaš med seboj. Obrni se na Ernsta Zermela in Abrahama Fraenkla ali pa celo na Nicolasa Bourbakija. Ti bo koristilo.
Turing se reži in Roger ploska.
To se ti samo zdi.

Post Reply