Knjige o modeliranju

Razprave o knjigah ...
Post Reply
maxwell
Posts: 100
Joined: 16.11.2011 19:10

Knjige o modeliranju

Post by maxwell » 26.1.2014 0:45

Zdravo, rad bi kupil kakšno knjigo ali dve o matematičnem modeliranju procesov/pojavov, pa me zanima katero kaj priporočate. Že nekaj časa malo gledam pa se ne morem odločit katera bi bila ustreznejša. Rad bi da bi bili v knjigi tudi kakšni rešeni primeri z raznih področij ekonomija/biologija/strojništvo/...

Zaenkrat se nagibam k:
http://www.dmfa-zaloznistvo.si/mafi/ma/1571.htm in http://msc.fe.uni-lj.si/Books.asp?book=20

Če mogoče poznate to knjigo:http://www.mfdps.si/si/strani/1252, je dobra?

Mogoče še kakšna dobra knjiga ki pokriva numerično matematiko (bolj reševanje parcianih enačb), v kateri so tudi kakšni rešeni realni problemi.

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Re: Knjige o modeliranju

Post by Aniviller » 26.1.2014 1:41

Odvisno kaj hočeš. Ena stran je pristop bolj korektno izpeljane teoretične osnove - bolj akademska numerična orodja. To je prva knjiga, pa recimo http://www.dmfa-zaloznistvo.si/mafi/fi/1803.htm je tudi ena izmed takih. Najbrž celo druga sodi v to skupino, čeprav mora glede na ciljno publiko najbrž se izognit preveč zanimivim stvarem. Ta pristop te po eni strani priuči popolne avtonomije - tudi za povsem nov problem znaš zgradit model od temeljev navzgor, in veš točno kako stvari od znotraj delujejo.

Drugi pristop je bolj pragmatičen - tega uberejo "industrijalci". Redna praksa na področju strojništva, elektrotehnike, gradbeništva,... je, da ljudi čim hitreje naučiš poklikat ustrezne gumbe (najprej v matlabu, kasneje v 10000€ softwaru, togo namenjenemu vedno eni in isti vrsti rutinskih problemov). Druga knjigica mi zveni bližje temu, čeprav tudi ne toliko. Tukaj je seveda za literaturo potem bolj stran od učbenikov in bolj k tehničnim priročnikom in navodilom za uporabo.

Ekonomskih modelov ne poznam, tako da zadnje knjige ne bom sodil. Splača se mogoče prelistat čitalniški izvod, če je to kar iščeš.

Glede na to, da si omenil parcialne enačbe, si oglej tisti link zgoraj.

maxwell
Posts: 100
Joined: 16.11.2011 19:10

Re: Knjige o modeliranju

Post by maxwell » 10.2.2014 20:23

Sem se odločil za tisto s tvojega linka. Pozabil sem zadnjič napisati, zanimajo me osnove, da potem res razumeš zakaj se gre in znaš za različne probeme zgradit model.

Če lahko še malo offtopic...Ob študiju bi rad dobil tudi kaj izkušenj iz modeliranja realnih problemov, pa me zanima če se na IJS kaj ukvarjajo s tem, ali če kdo pozna kakšna druga podjetja/ustanove.

Najlepša hvala za odgovor.

Post Reply