FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Posebna in splošna teorija relativnosti
Odgovori
Uporabniški avatar
bargo
Prispevkov: 7518
Pridružen: 3.11.2004 22:41

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Odgovor Napisal/-a bargo » 8.9.2018 9:43

shrink napisal/-a:
7.9.2018 21:11
FRoz(e)man očitno spet v fazi hibernacije. Do naslednjega reseta in reboota oz. jovo na novo smetenja z antirelativnostnim šarlatanstvom. :D
Čuj, da nisi ti izbral napačnega emotikona?! :lol: :D

https://www.pinterest.com/veraporazilova/ 8)
Slika

Rozman
Prispevkov: 1399
Pridružen: 6.10.2005 14:50
Kraj: Tržič
Kontakt:

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Odgovor Napisal/-a Rozman » 8.9.2018 21:56

Hitrost svetlobe v vakuumu fizika opredeljuje kot univerzalno konstanto in jo označuje s črko c. Fiziki ugotavljajo, da svetloba v vakuumu vsakič potuje s hitrostjo c, ne glede na gibanje vira svetlobe ali gibanje opazovalca. Gibanje svetlobe je podrobneje razčlenjeno na spodnji skici.
Slika
Laser izseva svetlobni impulz v steklo, kjer svetloba potuje počasneje kot v vakuumu. V steklu je svetloba dovolj počasna, da hipotetični opazovalec lahko sledi svetlobnemu impulzu. Opazovalec leti nad steklom ob svetlobnem impulzu tako, da svetlobni impulz in opazovalec mirujeta v odnosu drug na drugega. Tako gibanje ni v nasprotju z opredelitvijo o gibanju svetlobe. Opredelitev hitrosti svetlobe govori le o gibanju svetlobe v vakuumu, ne pa v mediju.
Svetlobni impulz na poti iz stekla preide v zrak. Svetlobnemu impulzu se hitrost poveča (glede na laser), vendar mu opazovalec še vedno lahko sledi.
Na poti svetlobnega impulza lahko zmanjšujemo gostoto zraka in tako svetlobnemu impulzu še povečujemo hitrost. Opazovalec mu teoretično lahko še sledi do skoraj svetlobne hitrosti.
Ko pa svetlobni impulz in opazovalec zapustita zadnje atome zraka, svetlobni impulz doseže svetlobno hitrost, kot je opredeljena v vakuumu. Opazovalec mu ne more slediti. Noben objekt ne more doseči svetlobne hitrosti.
Ob tem pa se po fizikalni doktrini dogodi nekaj nepričakovanega. Neznatna hitrost med opazovalcem in svetlobnim impulzom se ob njunem izhodu iz medija hipno (mistično) poveča na svetlobno hitrost. Povečanje hitrosti določa opredelitev fizikalne konstante c in hitrosti svetlobe v vakuumu.
Nadaljujemo miselni poskus. Svetlobnemu impulzu ves čas, v mediju in izven medija, merimo frekvenco z merilnikom, ki se giblje s hitrostjo opazovalca. Dokler sta svetlobni impulz in opazovalec (merilnik) v mediju in imata enaki hitrosti, merilnik skladno z Dopplerjevim učinkom ne kaže nobenih nihajev. Kaže nično frekvenco. Če pa hitrost opazovalca (merilnika) delno odstopa od hitrosti svetlobnega impulza, pa izmerjena frekvenca pokaže hitrost med opazovalcem in svetlobnim impulzom.
Merilnik izmeri neznatno frekvenco svetlobnega impulza tako v mediju, kot tudi v vakuumu, ko opazovalec ne sledi več svetlobnemu impulzu. Neznatna frekvenca, tako v času, ko potujeta v mediju, kot v času, ko izideta iz medija, kaže na neznatno razliko v njuni medsebojni hitrostih tako pri potovanju skoz medij, kot po izstopu iz medija.
Svetlobni signal torej ne pobegne opazovalcu s svetlobno hitrostjo ampak se tudi v vakuumu od njega počasi oddaljuje. Rezultat je v nasprotju z definicijo o hitrosti svetlobe v vakuumu.

............................................Kodo me budi iz hibernacije?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14376
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Odgovor Napisal/-a shrink » 9.9.2018 1:41

Emotikon je že pravi, pesnik, tistega svojega pa drugič raje nameni FRoz(e)manu, ki se je ponovno resetiral/odmrznil. :lol:

BojanD
Prispevkov: 114
Pridružen: 9.11.2012 15:54

Re: FIZIKALNA VEDA NA PRAGU PRENOVE

Odgovor Napisal/-a BojanD » 10.9.2018 9:24

Ne vidim potreb po uvajanju še enega scenarija, dokler sami ne razčistite določenih stvari iz prejšnjih.

Odgovori