dušenje tlačne motnje

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Uporabniški avatar
fogl
Prispevkov: 546
Pridružen: 7.11.2004 20:25
Kraj: Radovljica

dušenje tlačne motnje

Odgovor Napisal/-a fogl »

Pozdravljeni,

S kolegom imava eno debato, kako so razstrelil Nord Stream 2. Pa je imel pomislek/idejo, da so ga mogoče iz notranje strani. Potem sem pa tuhtal, da bi Nemci to mogoče detektirali na tlaku v cevi. Ampak nisem našel nobene pametne enačbe, kakšne so izgube (lahko tudi samo čez prst) pri linearnem akustičnem valu, ki bi se širil po eksploziji znotraj cevi.

Mal podatkov do kam sem prišel. Tlak polnitve plina 105 bar. ID cevi 1153mm. Debelina cevi 41mm. Natezna trdnost materiala cevi 640 MPa.

Izračunal sem pri katerem tlaku bi cev počila, to je pri 595 bar (če upoštevam da cev leži na globini 70m). Se pravi cca 600 barov bi bila minimalna tlačna motnja ob eksploziji (verjetno pa še nekaj več).

Zanima me, kakšno tlačno motnjo (če sploh) bi detektirali Nemci na svojem koncu cevi, to je cca 180 km stran od eksplozije. Gledal sem enačbe pod Lossy linear acoustic wave equation in Acoustic linear wave attenuation. Ampak nisem našel nič pametnega, razen parcialnih enačb.

Ima mogoče kdo kako idejo :D

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 848
Pridružen: 3.1.2006 22:08

Re: dušenje tlačne motnje

Odgovor Napisal/-a celica »

Pozdravljen
Ne verjamem da so eksplozijo povzročili iz notranje strani. Možno bi bilo tako iz ruske ali nemške strani z vnosom robota s strelivom.
Samo v tem primeru je dokaznih stvari več. Če cev nebi eksplodirala ob eksploziji eksploziva bi se na nemškem ali ruskem delu lahko zaznal povišani tlak. Ob eksploziji cevi pa nemci in rusi nebi zaznali spremembo povišanega tlaka, razen če bi v njem bila voda. Pri eksploziji cevi bi nastal vakuum na kraju eksplozije in bi zato tisti tlak v cevi ki je bil povišan v trenutku eksplozije zelo hitro padel. Dolžino cevi v katerem bi se trenutno povečal tlak se po moje da zračunati, če veš kolikšno moč je imelo eksplozivo v trenutku eksplozije. Poleg tega je potrebno poznati eksplozivo. Ni nujno da je eksplozivo
delovalo po smeri cevi, ker bi bil efekt na zrušitev materiala cevi manjši.
Najverjetneje pa je bilo eksplozivo nameščeno zunaj cevi. Predvsem zaradi dokaznih stvari ob pregledu po eksploziji. Kje je bilo nameščeno eksplozivo
poznavalci eksploziv, ki so opravili pregled dobro vedo.
Ob tlačnem prizkusu cevi uporabljajo akustično metodo. S temi senzorji so nemci 100% zaznali eksplozijo - jasno, če so bili nameščeni.

Nekaj gradiva okoli tega:
https://www.mn.uio.no/fysikk/english/pe ... dsound.pdf
https://edisciplinas.usp.br/pluginfile. ... d-Cap5.pdf
Gradiva nisem pregledal, upam pa da ti bo kaj pomagal.

Lep dan

Odgovori