Nuša, te imam na sumu, da si danes pregloboko pogledala v kozarec z destilirano vodo.nusaro napisal/-a:vau,
kako lepo,
kako srčno,
lep dan, Nuša
lep dan tudi tebi
D(vom)
Zdelo se mi je prav, da popravim lapsus (že zaradi tega, ker nimaš rad šlamparij). Sicer to ni bila nikakršna pripomba na tvoje strokovno izražanje, temveč zgolj dejstvo, da napisana beseda ni bila v skladu z mojim besediščem kemijskih terminov (ta beseda se mi je namreč zelo dobra vtisnila v spomin pri eksperimentu, pri katerem je "fejst punca" polila saharozo s \(H_2SO_4\) in tako prikazala njeno higroskopičnost; jaz (na mojo nesrečo sem sedel pred katedrom, na katerem se je zadeva izvajala) pa se še vedno ne morem otresti spomina na ogabne vonjave, ki so se pri tem razvile).Shrink hvala za pravopisni popravek rabe besed hidro in higro v zloženki.
hidroskopičnost --> higroskopičnost = lastnost snovi, da veže nase vlago iz zraka
hidrofilnost = lastnost snovi, da nase veže vodo.
Tvoja pripomba je umestna iz pravopisnega vidika, je pa neumestna na tem forumu.Zelo cenim skrb vsakogar za pravilno izražanje v materinem jeziku, ki je kulturni predpogoj za primerno izražanje v kateremkoli jeziku, zato, prosim, upoštevaj tudi, da je s pravopisnega vidika besedo "nevmesno" neumestno uporabljati.
Sarkazem je vsekakor zdrav, če je zmeren; tako kot pitje alkohola (seveda je razlika, če spiješ 1 liter 8% etanola ali 1 liter 8% metanola).Nuša, te imam na sumu, da si danes pregloboko pogledala v kozarec z destilirano vodo.
No, če bi hotel biti točen bi moral navesti, da je bila žveplena kislina koncentrirana.. Le koncentrirana \(H_2SO_4\) je higroskopična do te mere..shrink napisal/-a:(ta beseda se mi je namreč zelo dobra vtisnila v spomin pri eksperimentu, pri katerem je "fejst punca" polila saharozo s \(H_2SO_4\) in tako prikazala njeno higroskopičnost..
Hmm ja, bistvena razlika, 80 ml zaužitega metanola je smrtna doza ne le za enega človeka.shrink napisal/-a:Sarkazem je vsekakor zdrav, če je zmeren; tako kot pitje alkohola (seveda je razlika, če spiješ 1 liter 8% etanola ali 1 liter 8% metanola).
No, res nisem bil natančen. Povsem jasno je, da je morala biti koncentrirana...GJ napisal/-a:No, če bi hotel biti točen bi moral navesti, da je bila žveplena kislina koncentrirana.. Le koncentrirana je higroskopična do te mere..
Ta primer sem navedel ravno zaradi tega, kar si napisal.Hmm ja, bistvena razlika, 80 ml zaužitega metanola je smrtna doza ne le za enega človeka.
Če imaš srečo in te rešijo lahko samo trajno oslepiš..
Heh, če nekdo izjavidvom napisal/-a:Ne vem, če ti bo lažje shrink, vendar nisem pristaš ničesar od tega, kamor me ti predalčkaš in ne ukvarjam se s pitjem destilirane vode (uporabljam jo v druge namene, sem jo pa že spil tudi po 2dcl naenkrat - brezvezna pijača) niti s higienizmom (naj pomislim, sem se res jaz skliceval na nekega neuspešnega finskega zdravilca, ki je precej svoje teorije pobral prav od higienizma?).
potem je povsem očitno, da je opredeljen oz. vsaj tako deluje. Nikoli pa nisem nikogar predalčkal brez osnove.Sam trdim, podprto z množico pristašev pitja destilirane vode, ki ugotavljajo na eksperimentih z lastnim telesom in nato tudi poročajo o pozitivnih učinkih na zdravje
Te avtoritete z imenom nisi omenil, razen če je govora o tebi.Spremljam pa dogajanje tako v znanosti, kot okrog nje in moje trditve so povsem v skladu z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji, ki so bila meni dostopna in jih lahko tudi strokovno utemeljim s sklicevanjem ali na raziskave ali na primerne medicinske avtoritete. Navsezadnje sem navedel tudi edino tu predočeno uradno mnenje ene najpomembnejših in najbolj solidnih zdravstvenih avtoritet glede pitja destilirane vode in to mnenje je vse prej kot negativno.
Naj te spomnim, da se je tvoj prvi post začel ravno z navajanjem internetnih povezav s predlogi za poizvedovanje "distilled water health" in s tem povezanim tendencioznim pisanjem...Na spletu pa sicer lahko najdeš (neuradno) potrditev za karkoli ti srce poželi.
Termine, ki so uveljavljeni v slov. prostoru, je pač treba jemati kot dejstvo.Zgled: Če bi sam želel najti potrditev npr. za ustreznost izraza hidroskopičnost na spletu, bi našel par sto dokumentov, tudi univerzitetnih, ki v takem ali drugačnem sklonu uporabljajo prav to poimenovanje. A ker je pri rabi jezika oz. poimenovanjih jezikovna avtoriteta pravilnosti SSKJ in ta govori o higroskopičnosti, sem ti dal prav.
No, v linkih, ki sem jih navedel, se pojavlja kar nekaj imen, ki so po izobrazbi bodisi zdravniki bodisi raziskovalci v medicini. O njihovi avtoriteti ne morem soditi.Zato bi se spodobilo, da če že govoriš o medicinsko relevantnih posledicah pitja destilirane vode, navedeš uradno medicinsko avtoriteto, ki je argument sama po sebi ali pa z argumenti stoji za tem mnenjem.
S tem se popolnoma strinjam. Nenazadnje tudi jaz delujem v znanosti. Pri tebi me je zmotil predvsem prvi post, ki je pokazal (vsaj jaz sem tako sklepal) na tvojo usmerjenost.V sedanji povezanosti sveta in prepletanju vednosti, ni praktično ničesar, kar bi bilo izločeno in obstajalo samo zase, tudi znanost ne. Povsod obstajajo neke stične točke ali kot izhodišča iz skupnih teoretskih jeder ali kot ponavljanja znanega v drugačni preobleki ali kot približevanje v teorijah, kadar te niso preveč narazen ipd.. Zmote pa se pojavljajo povsod, tako v znanosti, kot v alternativnih gibanjih. Svet preprosto ni povsem črno bel, obstaja tudi polje sivega in celo kaka barva vmes.
Izpadanje zob zaradi pretiranega uživanja agrumov sem samo navedel kot kontra argument naslednjim tvojim besedam:Da tako zaradi viška, kot tudi zaradi pomanjkanja agrumov lahko izpadejo zobje, znanost ni vedela ex cathedra sama po sebi, o tem jo je podučil namerni ali nenamerni eksperiment. Pa ne le zobje, pri pretiranem uživanju agrumov lahko stakneš še kaj bolj usodnega, kar se ne da nadomestiti s protezo, namreč neozdravljive bolezni prebavil kot je ulcerozni kolitis ali Chronova bolezen. In spet je odvisno od prilagojenosti človeka na določeno vrsto hrane, tako večina Kitajcev po kozarcu mleka dobi drisko (ker pač azijati nimajo encima laktaze), večina Evropejcev pa si z njim prijetno in brez posledic poteši občutek žeje ali lakote. Tako tudi v določenih predelih Španije pojedo košare pomaranč brez vsakih posledic za zobe.
Kot sem že omenil na primeru eksperimenta z agrumi, je le-ta dajal varljive občutke (rezultate)......ki ugotavljajo na eksperimentih z lastnim telesom in nato tudi poročajo o pozitivnih učinkih na zdravje...
Pretiravaš. Ni se mi to zgolj dozdevalo (določeni podatki govorijo meni v prid). Kar se pa tiče "brskanja za preverjenimi podatki": relevantnih podatkov glede učinkov destilirane vode na zdravje v bistvu ni, saj so si med seboj v nasprotju...To, kar se komu zdi, seveda ni stroka, kaj šele znanost. Žal pa se je prav tvoje razpravljanje v tem topicu, shrink, začelo dokaj v tem stilu. Kar se navsezadnje iz komotnosti (komu se pa ljubi brskat za preverjenimi podatki) lahko vsakomur zgodi in ni nič hudega, če je človek dovzeten za nova spoznanja in mu priznanje lastne zmote ne predstavlja blokado do nove vednosti.
No, to je zgolj moja ocena.V mojem odgovoru Nuši ni bilo nobenega sarkazma, zgolj hec, če si ti zaznal sarkazem, je to tvoja težava. Če ga je zaznala Nuša, pa mi bo tudi sama povedala, kar mi gre.
Se strinjam. Glede tvojega argumentiranja: v začetnih postih sem pogrešal predvsem širšo sliko. Začel si namreč precej ozko, saj si navajal zgolj eno plat kolajne.Ne rečem, pa da ni bilo kdaj kaj sarkazma v odgovorih na nekatera strokovna mnenja. Kar tudi ni nič prav slabega, če se bomo v prihodnje vsi skupaj bolj trudili preverjati in argumentirati svoje podatke in trditve, je namen debate dosežen. Saj za to gre, mar ne, za vzajemno učenje? Tudi ko gre za jezikovne prvine, lingvistika je navsezadnje tudi del znanosti in je ni mogoče kar izločiti iz Kvarkadabre. No vsaj "zdi se mi" (rahlo sarkastično), da je tako.
Seveda, če pomorščaki nimajo več zalog pitne vode, potem so prisiljeni uporabiti postopke razsoljevanja.če z moje strani citirani Urad ameriške vlade za medicino in kirurgijo (v citiranem Priročniku je destilirano vodo določil kot eno primarnih oblik preskrbe s pitno vodo na plovilih in kjer se se uvodoma sklicuje še na drugo, nedvomno največjo medicinsko-dietetično in farmacevtsko avtoriteto v svetovnem merilu, namreč Službo javnega zdravja v okviru ameriške FDA) zate ni medicinska avtoriteta, spletna stran nekega levega biologa pa je medicinska avtoriteta, potem bi se nekdo moral resno zamisliti nad svojim pojmovanjem znanosti in strokovnih avtoritet.
lahko rečem isto o tebi. Kot sem namreč že zgoraj omenil, je nekdo tvoje vire označil za nezanesljive....potem bi se nekdo moral resno zamisliti nad svojim pojmovanjem znanosti in strokovnih avtoritet.
Očitni sarkazem. Odgovarjam z besedami tvojega sogovornika iz debate v zgoraj navedenem linku:Preden spet napišeš kako lovsko, ti priporočam spitje par kozarcev destilirane - v malih požirkih, ob globokem dihanju.
To je res velik problem.nusaro napisal/-a:Se strinjam. Kje dobiti tako vodo ?
Večino tako imenivanih živih dobrih voda so ovrgli že bakteriološki testi, kaj šele kaj več.
Če gre verjeti reklami, potem ima ionizirana voda ravno takšne (antioksidativne) lastnosti kot Hunza voda.Prosim oglejte si še stran na http://www.tehnofan.si. Kaj pravite na ionizacija vode ?
shrink napisal/-a:nusaro:
Moje mnenje je, da je bolje uporabljati naravno vodo iz izvirov (npr. studenčnico), kot pa umetno (destilirano ali deionizirano) vodo. Seveda mora biti naravna voda nekontaminirana, kar pa je v današnjem sodobnem svetu, podvrženem raznim polutantom, nemogoče popolnoma doseči.
Glede letalnosti destilirane vode:
Na celičnem nivoju je vsekakor, na peroralnem nivoju pa morda ob določenih pogojih.
S tem se ne morem strinjati. Poltežka voda (\(HDO\)) obstaja v naravi glede na navadno vodo v razmerju 1:3200. Ko se z destilacijo ali elektrolizo pridobi prevladujoč delež \(HDO\), med molekulami nastopi izmenjava H in D atomov (oz. ionov), kar ima za posledico nastanek \(D_2O\). Težka voda je torej ravno tako umetna kot navadna destilirana voda, saj se obe pridobivata s podobnimi postopki.Shrink, umetne vode, če odmislimo devterijev oksid, ni, obstaje le bolj ali manj čista voda, tudi tista v laboratoriju sestavljena iz vodika in kisika in tista, ki kaplja iz izpuha vodikovih motorjev ni nič drugačna. Vse je le oponašanje že obstoječih naravnih postopkov izdelave in obdelave vode. Sploh pa postopki prečiščevanja ne morejo nikoli dati umetne vode. V nasprotnem bi bil tudi dež in z njim deževnica, kot naravni destilat, umetna voda.
S tem se strinjam, vendar je vprašanje, če je diametralno nasprotna zelo mehka voda (torej: destilirana voda) zdrava. Resnica bo verjetno nekje na sredi.Zakaj je voda iz izvira le pogojno dobra, pa smo že omenili. Mehka in neonesnažena izvirska voda je lahko odlična pitna voda, trda izvirska voda, četudi sicer po človeku povsem neonesnažena, pa je dokazano zdravstveno škodljiva (žile po njenem daljšem pitju začno prevzemati vlogo skeleta).
Ni nujno, da je zagovarjanje pogleda nespametno ravnanje (še posebej, če je pogled podprt z določenimi izsledki - torej: vsekakor preverjam svoje izjave). Tvoj nasvet o preverjanju pitne vode pa že upoštevam.Zato: eno je zagovarjanje svojega pogleda na forumu, drugo pa pametno ravnanje. Pametno boš ravnal, če boš preveril kakšno vodo piješ (če že namesto lastnih izjav, raje preverjaš biografije razpravljalcev?) in pil čimbolj čisto vodo, redno in v zadostni količini. To, slednje je priporočilo za vsakogar od nas, sicer se bomo spomnili nanj, ko bo že prepozno.
S tem se pa popolnoma strinjam. O tem, da na tem forumu jemljem sogovornike (ne glede na formalno izobrazbo) za enakovredne, sem že povedal. Ta diskusija (tako kot večina ostalih) mi je odkrila marsikaj zanimivega in poučnega.Vednost, ki obstaja v svetu je neprimerno večja od naše sposobnosti obsorbcije znanja. In ker se nihče ne rodi vedež in zato nihče ne ve vsega, smo se prisiljeni učiti drug od drugega. Predpogoj za to je, da dopuščamo možnost, da kdorkoli (tudi formalno povsem neizobražen posameznik) lahko ve o nečem več od mene ali tebe. To je pot do prečiščene vednosti in ta ni nujno vedno tako "travmatična", kot sva jo tu demonstrirala s shrinkom. Res pa je, da so za publiko in druge udeležence, ognjevitejše diskusije bolj zanimive za branje in si zato načeloma iz njih več zapomnijo. Tako smo spet nazaj pri Paracelsusu, vsaka stvar je lahko tako dobra kot slaba, gre le za vprašanje odmerka. Za slednjega pa se odloča vsak sam.
Povsem jasno je to tebi in morda še komu, ki pozna lastnosti žveplove VI kisline.shrink napisal/-a:No, res nisem bil natančen. Povsem jasno je, da je morala biti koncentrirana...GJ napisal/-a:No, če bi hotel biti točen bi moral navesti, da je bila žveplena kislina koncentrirana.. Le koncentrirana je higroskopična do te mere..