Imam naslednje vprašanje:
Če deloma potopimo kocko navadnega sladkorja v tekočino (recimo v našem primeru v čaj), se bo tudi nepotopljen del sladkorne koce dokaj hitro navlažil oziroma "potegnil" tekočino nad nivo v kozarcu. Zanima me kateri fizikalno-kemični proces deluje v tem primeru.
Difuzija se mi nekako ne zdi primerna, saj govori o enakomerni porazdelitvi delcev v tekočini oziroma plinu, osmoza pa tudi ne, glede na to, da bi naj bila prehod snovi preko (pol)prepustne celične membrane.
Stvar je zelo resna (beri padla je manjša stava ), zato prosim za znanstveno utemeljen odgovor.
LP
Sladkor in tekočina
Zaradi povrsinske napetosti vode (v sorazmerju z analogno kolicino za sladkor) nastopi kapilarni pojav, ko tekocino "potegne" po cevki navzgor (tekocina hoce minimizirati svojo povrsino). Sladkorna kocka ali zlicka sladkorja je sestavljena iz majhnih kristalckov med katerimi so ozki prehodi, ki delujejo kot kapilara. Pojav je enak tudi pri namakanju papirja, gobe za pomivanje posode, mivke in podobnih poroznih snovi.
Na mikro nivoju je prisotna tudi difuzija, ki pa je v primerjavi z zgoraj opisanim pojavom pocasnejsa in ne igra vloge.
Istocasno se zacne sladkor tudi raztapljati, kar povzroci, da se kocka sesede sama vase.
Na mikro nivoju je prisotna tudi difuzija, ki pa je v primerjavi z zgoraj opisanim pojavom pocasnejsa in ne igra vloge.
Istocasno se zacne sladkor tudi raztapljati, kar povzroci, da se kocka sesede sama vase.