Stran 1 od 1

Prosta energija večja pri škrobu ali aminokislini?

Objavljeno: 4.11.2020 17:01
Napisal/-a One-trick pony
Vprašanje iz učbenika biologije: Katera molekula vsebuje za žive organizme več proste energije: molekula škroba ali molekula aminokisline? Gledal sem po internetu, da imajo tako ogljikovi hidrati (škrob) kot beljakovine (aminokisline) približno isto hranilno vrednost, to je okoli 17kJ/g. Tako da po tej plati bi morali imeti obe molekuli isto proste energije. Po drugi strani rastline shranjujejo energijo v obliki škroba, tako da po tej plati bi lahko imel več proste energije škrob. Ali bi lahko kak biolog to malo razjasnil?

Re: Prosta energija večja pri škrobu ali aminokislini?

Objavljeno: 18.11.2020 11:28
Napisal/-a One-trick pony
A je še kdo živ na tem forumu ali je že vse pokosila morilska pandemija?

Re: Prosta energija večja pri škrobu ali aminokislini?

Objavljeno: 21.11.2020 14:04
Napisal/-a Motore
One-trick pony napisal/-a:
18.11.2020 11:28
A je še kdo živ na tem forumu ali je že vse pokosila morilska pandemija?
Glede na to, da ti na prejšnje vprašanje ni nobeden odgovoril, očitno ni strokovnjaka s področja biologije, ki bi obiskoval ta forum.
Na žalost je veliko strokovnjak ta forum zapustilo že kar nekaj časa nazaj. Samo upam lahko, da se jih nekaj vrne.
Edini nasvet, ki ti ga lahko trenutno dam je, da se posvetuj s profesorjem ali pa poišči odgovor na kakšnem drugem forumu (tudi tujejezičnem).
Lp

Re: Prosta energija večja pri škrobu ali aminokislini?

Objavljeno: 22.11.2020 20:20
Napisal/-a One-trick pony
Ok, hvala. Bomo še malo počakali.