Recimo, če odštevaš dve neskončnosti med seboj in po tem procesu neskončnega odštevanja ostane samo končno členov, ki jih sešteješ. Skratka igra poteka v neskončnosti z neskončnostjo, da bi dobil končno, ker z neskončnim si ne moremo kaj dosti pomagati, a ne?Zajc napisal/-a:Ne, vsota je točno 2. Ta rezultat dobimo že po končno korakih.bargo napisal/-a:Torej ne izvajaš vseh računskih korakov, ker že naprej veš (tako, da si dokazal s pomočjo drugih pravil ), da bo vsota kvečjemu 2 in seveda ne gre za enakost, temveč za strogo manjše od 2. Leva stan zahteva neskončno korakov, pri čemer je vsota na levi stani nikoli ne bo 2, kaj šele večja od 2 in od tod 2 na desni.
Kaj je torej matematična neskončnost?Zajc napisal/-a: Mislim, da ti ni jasno, kaj je matematična neskončnost.
Verjamem, vendar ko mora napisati simbol \(\infty\) ni pretirano vesel, a ne? Bolj ga recimo razveseli 42, pa četudi gre za posledico neskončnih procesov.Zajc napisal/-a: Matematik ne porabi neskončno časa, da napiše simbol \(\infty\).
Dobro.Zajc napisal/-a:Ja.bargo napisal/-a: Ja, za abstraktno gledanje in v tej abstrakciji prirediš procesu neko končno vrednost, pri čemer se implicitno zanašaš na ponovljivost pravila, ki konstruira zaporedje, a ne? Skratka, kar nekaj abstrakcij.
Zakaj tako meniš, hitrost Ahila je konstantna in za vsak korak, bo verjetno potreboval enako količino energije, a ne?Zajc napisal/-a:Čakaj malo. To je zdaj čisto nov podatek, ki spremeni celoten problem.bargo napisal/-a:Koliko energije je potrebno za vsak korak, je povsem drugo vprašanje, recimo, da vsak korak zahteva enako količino energije,Zajc napisal/-a:Ne bi tako hitro želel preskočiti nazaj na Ahila in želvo. Z zgornjo vsoto sem te le hotel opozoriti, kje si naredil napako pri sklepanju. Trdil si namreč, da ker na vsakem koraku porabimo nekaj energije, in ker je korakov neskončno mnogo, mora potem biti tudi vsota teh energij neskončna. In dal sem ti primer, da vsota ni nujno neskončna.
Saj sem dosleden, Roman je ustavljal Ahila, ker pa ni korektno, zato pa sem pisal enačbe v = (s/x)/(t/x), kjer je pač x >0. Ahil teče enako hitro in nič ga ne ustavlja, vse dokler ne dohiti želve.Zajc napisal/-a:To je seveda res. Ampak v vajinem pogovoru z Romanom ni bilo ne duha ne sluha o tem, da naj bi bila količina energije na vsakem koraku enaka. Treba je biti dosleden.bargo napisal/-a: torej bodi 1 količina energije za korak, potem ni napake v sklepanju, če pa želiš, da bo zadoščala tudi končna količina energije, se pač moraš držati nekega navodila/pravila, recimo a(n+1)/a(n) -> 0.
Nisi mi odgovoril na vprašanje, kako ločiš Ahila od Želve, da se tekma sploh lahko začne?