bargo napisal/-a:Zelo verjetno je, da si izgubil, saj se sklicuješ na internet. Tale internet, ki te omejuje je verjetno na Zemlji?
Število si že povedal, torej je količina vsebovanih informacij končna, a ne?
Nimaš občutka da govoriva o številih, katerih zapis z besedo bi bil obsežnejši od vseh do sedaj na internetu objavljnih tekstov skupaj?
bargo napisal/-a:Prav.
Dobro, sedaj sem na vrsti jaz. Pravkar sem povedal svoje število. Veš, imam pa problem, ne morem garantirati, da bo takšno tudi ostalo, ne glede na vse domneve v katere verjamemo.
Kako ne moreš garantirati, da bo tvoje število takšno tudi ostalo? Ah seveda, ti nisi bil na operaciji, pa zato.
bargo napisal/-a:Torej, zapiši svoje število, da lahko objektivno preverimo z mojim?
Ha, ha, ha, ha-ha!
Torej, mogoče se je ta tvoja zahteva komu prvič zdela kolikor toliko vsaj približno blizu nečemu kar bi se pod določenimi pogoji morda pomotoma dalo dojeti kot rahlo smešno... ampak samo morda, pa še to z izredno vprašljivim morda!
(pa kaj se tebi res ne da prav ničesar dopovedati
)
Glej, bil sem na operaciji pri tistem kirurgu s planeta Zeta 23
Zajc napisal/-a:Spomnil sem se zanimivega problema, ki je podoben paradoksu o Ahilu in želvi.
Recimo, da nam nekdo da za nalogo, da moramo prešteti vsa naravna števila. Ena, dva, tri in tako naprej.
...Ker je to seveda težka naloga, se ta človek (ki nam je nalogo dal) odloči, da nam bo delo olajšal s pomočjo "kirurškega posega", tako da bomo zmogli izgovarjati številke čedalje hitreje. Število 1 bomo tako uspeli izgovoriti šele v 10 sekundah, število 2 v 5 sekundah, število 3 v 2,5 sekunde in tako naprej. Za vsako naslednje število porabimo pol manj časa.
Vprašanje je, ali bomo na ta način uspeli našteti vsa naravna števila.
..."v resnici" uspemo našteti vsa, in sicer v 20 sekundah.
Kirurg, ki opravlja "kirurški poseg", prihaja iz planeta Zeta 23.
Napisal sem (screenshot), da bom
isti hip ko oddam tisto svoje sporočilo, začel z naštevanjem.
Že samó to "dejstvo" bi prav ta hip moralo biti zadosten razlog za sprejeti možnost da je moje število višje (večje) od števila, do katerega bi ti ("neoperiran") mogel priti do tega hipa po enaki poti (ena dve tri itd) kot jaz, ali pa z v prav ta namen konstruiranim številom tipa "milijarda milijonov milijard blablablijonov trilijonov....itd"...
No, če ti to ni dovolj, potem:
v
dvajsetih sekundah sem naštel
vsa naravna števila.
In če ti tudi to ni dovolj, ker si se nenadoma spomnil, da si tudi ti bil opriran pri onem kirurgu s planeta Zeta 23:
tvoje število je v zate najboljšem primeru enako mojemu - kar pa za mojo zmago še vedno zadostuje, za tvojo pa ne...
(ti kar nadaljuj z zavlačevanjem izplačila, v upanju da se bo zgodil čudež (npr elektrike pri meni zmanjkalo... ampak od sedaj naprej - ker si z dokazi seznanjen - tečejo obresti)