vojko, brez zamere, a nikoli nisem razumel tistih, ki si znanstveno fantastiko (ZF) tako jemljejo k srcu, kot to počneš sam. Gre za "fantastiko", ki ji sicer znanstvenost lahko daje večjo kredibilnost, vendar so v njej v končni fazi vselej elementi domišljije, fikcije, zato mi je vsako spraševanje po tem, če neko tako delo ustreza znanstveni realnosti, ali še huje: bodoči znanstveni realnosti, pravzaprav smešno. Pa ne me narobe razumeti: sem velik ljubitelj ZF, vendar jo zgolj jemljem kot zabavo. Sicer je pa po drugi strani res, da marsikomu (predvsem v rosnih letih) vzbudi zanimanje za znanost, kar je pozitivno.
Bom pa posebej komentiral eno od tvojih izhodišč:
vojko napisal/-a:Da spoznamo vso otročjost in nerealnost prikaza takšnih "vojn zvezd", je dovolj, da se spomnimo pravih vojn tehnološko samo malo naprednejših civilizacij iz naše zgodovine proti inferiornejšim (Starega Rima proti "barbarom", "kavbojev" proti indijancem, Američanov proti državam "osi zla"). V naštetih primerih je šlo le za nekaj desetletij zaostanka v tehnologiji vojskovanja, pa je bil izid spopada vnaprej znan. Zdaj pa si zamislite spopad vojske z orožarskim arzenalom 2. svetovne vojne n.pr. proti srednjeveškim vitezom. Tudi tu je razlika v tehnologiji neznatna (v kozmološkem merilu!). In končno predstvavljajte si spopad sodobne ameriške vojske z legijami starega Rima! Pa jih loči le borih dva tisoč let! Tudi to je bežen trenutek v kozmološki perspektivi.
Denimo, da je to res otročja in nerealna tematika ZF. Kasneje naštevaš velikane ZF: I. Asimova, A. Clarka, Stanislawa LEMA, R. Silverberga, Ursule K. Le Guin, Fredericka Pohla, Raya Bradburya, Douglas Adamsa, katere očitno zelo čislaš in bi bilo za pričakovati, da prej omenjene tematike v njihovih delih ni moč najti. Ouch!
Zakaj so že Vogoni v Douglasovem Štoparskem vodniku uničili Zemljo? Ravno zaradi nečesa takega:
vojko napisal/-a:Vojskovala za kaj? Za naše "lepotice"? Za organske ostanke (nafto, premog), ki je steber naše civilizacije? Za uran, ali vodik, ki ga je v izobilju kjerkoli po vesolju?? To je tako, kot če bi mi z najmodernejšo vojaško tehniko napadli termitnjake in jih po "krvavih bojih" osvojili...in si prilastili bojni plen - kaj že?